maalgraad koffiemachine instellen

Hoe je JURA E8 het beste instellen?

maalgraad koffiemachine instellen

Tip 1: 

Het instellen van je JURA E8 koffiemachine is heel eenvoudig. We adviseren je om hier wel aandacht aan te geven.Je hebt de mogelijkheid om de maalgraad, de koffiesterkte, het volume, de temperatuur en voor sommige koffiedranken ook de hoeveelheid melk aan te passen.
De fabrieksinstellingen zijn ok maar ze zijn niet optimaal. Daarom vertellen we je stap voor stap hoe je het potentieel van jouw JURA E8 in combinatie met de vers gebrande Mister Barish koffiebonen maximaal kan benutten. Ons doel is namelijk dat je koffiemachine de allerlekkerste koffie voor je zet.


Daarnaast zijn er handige en energie besparende instellingen

Je JURA E8 voor het eerst gebruiken: de basis instellen

De basis instellen

Let bij het plaatsen van je E8 op de volgende punten: Plaats de koffiemachine zo dat deze beschermd is tegen oververhitting. Zorg ervoor dat de ventilatieopeningen niet afgedekt worden. Plaats de E8 op een horizontale, voor water ongevoelige plaats.

Tijdens de eerste inbedrijfstelling moet je de waterhardheid instellen. Als je de waterhardheid van het gebruikte water niet kent, kan je deze bepalen met het meegeleverde Aquadur teststaafje.

- Haal het teststaafje voorzicht uit de verpakking
- Houd het teststaafje 1 seconde onder stromend water
- Schud het water eraf
- Wacht ongeveer 1 minuut
- Lees de waterhardheidsgraad af aan de hand van de verkleuringen van het teststaafje en de beschrijving op de verpakking

Koffiebonenreservoir vullen

Verwijder het aroma-beschermdeksel en vreemde voorwerpen in het bonenreservoir zoals een papiertje over koffie resten.


Koffie resten?
Het is mogelijk dat je (gemalen) koffie resten ziet in het bonenreservoir en in de koffiemachine zelf. Elke JURA koffiemachine wordt eerst in de fabriek getest voordat de machine de fabriek verlaat. Het kan zijn dat er tot 16 koffies gezet zijn.


Vul het bonenreservoir maar let op:

Vul het bonenreservoir uitsluitend met gebrande koffiebonen zonder nabehandeling. Dus geen gesuikerde of op een andere manier gemanipuleerd. Welke koffiebonen je kiest heeft impact op de koffiekwaliteit en ook op de levensduur van je koffiemachine. Zo hebben vettige bonen een negatieve impact op de levensduur van elke koffiemachine, zelfs op een JURA met de vacuüm clean technologie. 


Daarom hebben we het Mister Barish koffiebonen proefpakket meegeleverd. Deze zijn speciaal geselecteerd en gebrand voor JURA volautomaten. Kies een Mister Barish blend, open de verpakking voorzichtig zodat je deze nog goed luchtdicht boven het ventiel kan afsluiten. Vul het koffiebonenreservoir en sluit het aroma deksel. Heb je nog andere koffiebonen in huis? Is het advies om toch te starten met de meegeleverde Mister Barish koffiebonen. Je kan het best eerst de vers gebrande bonen gebruiken.

Ook handig om te lezen:
De Mister Barish blends uitgelegd
Welke koffiebonen gebruiken?

Deze stappen moet je volgen om de JURA E8 voor het eerste in te stellen.

Stap 4a: Steek de netstekker in een stopcontact

Stap 4b: Druk op de toets Aan/Uit om de E8 in te schakelen

Stap 4c: De taal instellen
“Sprachauswahl” - Druk op de toets 0 of 9 tot de gewenste taal wordt weergegeven, bijvoorbeeld“Nederlands”. Druk vervolgens op de toets “Opslaan”. Op de display verschijnt kort “Opgeslagen”

Stap 4d: De waterhardheid instellen.
Als je de waterhardheid van het gebruikte water niet kent, moet je deze eerst bepalen (zie Stap 2 "Waterhardheid bepalen" Druk op de toets 0 of 9 om de instelling van de waterhardheid te wijzigen. Druk op de toets “Opslaan”.

Stap 5d: De waterfilter plaatsen
Verwijder het waterreservoir en spoel dit uit met koud water. Plaats het meegeleverde verlengstuk voor de filterpatroon boven op de Claris Smart filterpatroon. Plaats het filterpatroon samen met het verlengstuk in het waterreservoir. Draai het filterpatroon rechtsom tot het hoorbaar vastklikt. Vul het waterreservoir met vers, koud water en plaats het weer terug. Het apparaat herkent automatisch dat je zojuist het filterpatroon hebt geplaatst. Op basis van het verbruik en de ingestelde waterhardheid zal de JURA voor je bijhouden wanneer je de waterfilter moet vervangen. Hoe je kan je besparen op water, waterfilters en energie, lees je hier.

Plaats één bakje onder de koffie uitloop van de JURA E8 en één bakje onder de uitloop voor microschuim. De koffiemachine wordt nu gespoeld.


Mogelijke vragen
Vraag: Ik heb een waterontharder of waterverzachter, moet ik dan de waterfilter gebruiken?
Antwoord: 

Je moet de meegeleverde waterfilter gebruiken als je de eerste keer de koffiemachine gaat gebruiken. Daarna zou je de koffiemachine zonder waterfilter kunnen gebruiken. Wat is verstanding? 100% kalkvrij water bestaat niet. Je kan ervoor kiezen om geen filter gebruiken. Dan gaat de machine op basis van de ingestelde waterhardheid springen op ontkalkingsmodus. Dan ga je om de x tijd moeten ontkalken. Doe sowieso de waterhardheid test met de meegeleverde teststrip. Stel de machine in en dan mag je erop vertrouwen dat het goed gaat. Te zacht water is ook niet goed, dat ga je proeven. De ideale waterhardheid voor je koffiemachine is 4dH (Duitse graden) of 7,16 fH (Franse graden). Een Jura filter zal de waterhardheid naar deze waarde brengen maar zal ook mineralen toevoegen.

Heb je een waterverzachter of waterontharder dan raden we aan op het te ontdekken. Als er een waterfilter bij de machine is meegeleverd, gebruik deze dan en proef. Maar proef ook zonder filter. Normaal zal je te zacht water proeven.

Het belangrijkste is dat je koffiemachine goed beschermd is tegen kalkaanslag. Met een waterfilter ben je zeker dat je ellende zal voorkomen. Ontkalken is ellende bestrijden. Je machine gaat sowieso een lange levensduur hebben met de filter want in ontkalkingstabletten zitten zuren. Deze zuren zijn niet ideaal voor leidingen.
Conclusie: Ga proeven maar zorg ervoor dat je machine goed beschermd is.


Vraag: Ik heb gefilterd water. Moet ik de waterfilter gebruiken?
Antwoord
Je moet de meegeleverde waterfilter gebruiken als je de eerste keer de koffiemachine gaat gebruiken. Daarna zou je de koffiemachine zonder waterfilter kunnen gebruiken.Het beste is om koud water uit de kraan te gebruiken met de waterfilter. Gefilterd water in het waterreservoir doen is een risico want als dit water te lang in het waterreservoir zit dan is het mogelijk dat er onzichtbare algen komen. Deze algen zijn nog schadelijker dan kalkaanslag. Natuurlijk wil je nu zo snel mogelijk de lekkerste koffie zetten. Dat kan je natuurlijk doen maar we adviseren je om eerst enkele koffiespecialiteiten in te stellen en wat andere instellingen te doen. De fabrieksinstellingen zijn soms wat vreemd. Daarom nog even geduld en lees aandachtig verder. Go go go! 

Wat kan je het beste  instellen met je JURA E8?

Het is handig om te weten wat je allemaal kan instellen met je JURA E8. De 3 belangrijkste variabelen zijn de maalgraad, de hoeveelheid koffie en de hoeveelheid water. De temperatuur en de hoeveelheid melk hebben ook invloed op de smaak. 

 1. Maalgraad
  De maalgraad van de koffiemolen is samen met de hoeveelheid en type koffie bepalend voor de intensiteit van de koffiesmaak. Hoe fijner de maalgraad, hoe intenser de smaak. Het water gaat dan trager doorheen de koffie. Let op want een fijnere maalgraad wil zeker niet zeggen dat de smaak beter wordt. Een verkeerde instelling van de maalgraad kan zorgen voor over -of onderextractie. Dat wil zeggen te bittere of te zure koffie. De maalgraad instellingen moet je niet onmiddellijk wijzigen als je de JURA E8 nieuw hebt ontvangen. Bij maalgraad aanpassen lees je alle details.

 2. Koffiesterkte
  Dit is de hoeveelheid koffie die vers gemalen wordt. Hoe meer koffie, hoe sterker de koffie. De JURA E8 heeft een zetgroep van 16 gram. Dus de maximale koffiesterkte is met 16 gram vers gemalen koffie. De koffiesterkte kan je per koffiespecialiteit instellen en wordt bij elke koffiespecialiteit gevisualiseerd met koffieboontjes. De E8 heeft 5 volledige boontjes waarbij je de sterkte kan instellen er half boontje. Dat wil zeggen dat een volledig boontje staat voor ongeveer 3,2 gram. Als je 4 van de 5 koffieboontjes selecteert dan wordt er ongeveer 12,8 gram koffie gemalen.

 3. Volume
  Dit is de hoeveelheid vloeibare espresso of koffie dat er in een kopje komt. Dit kan je instellen voor elke koffiespecialiteit. Het volume wordt uitgedrukt in ml. 

 4. Temperatuur
  Dit is de temperatuur van het water waarmee de koffie gezet wordt. Een koffie zet je ideaal met 93 °C. Bij je JURA E8 is dat de stand "normaal". Als je de temperatuur op "hoog" zou zetten dan wordt de koffie gezet met ongeveer 95 °C. De temperatuur van de espresso of koffie zal hoger zijn maar de koffie zal iets bitterder smaken. Bij een hogere temperatuur zal de gemalen koffie een beetje verbranden. Dit geeft de iets bittere smaak. Hier lees je meer over de temperatuur van je koffie, espresso, cappuccino of latte. De temperatuur kan je per koffiespecialiteit instellen.

 5. Hoeveelheid melk
  De hoeveelheid melk wordt door je JURA E8 uitgedrukt in seconden. Dit zijn het aantal seconden dat de melk opgeschuimd wordt. Het kan niet in ml uitgedrukt worden omdat er verschillende soorten melk zijn. Hoe meer melk, hoe zachter de koffie.

 6. Handige en besparende instellingen
  Deze instellingen hebben niet onmiddellijk invloed op de koffie kwaliteit. Ze zijn vooral op het niveau van de koffiemachine. Ze worden hier beschreven

De Mister Barish blends uitgelegd

This unit makes a perfect suit for a USP. In this area you have room for a description
This unit makes a perfect suit for a USP. In this area you have room for a description
This unit makes a perfect suit for a USP. In this area you have room for a description

Hoe je JURA E8 instellen: productinstellingen

Nu gaan we je vertellen, hoe je elke koffiedrank kan instellen. Bij het instellen van je JURA E8 raden we aan om de maalgraad niet onmiddellijk aan te passen. De koffiedranken hebben standaard fabrieksinstellingen. Niet elke koffiedrank is logisch opgebouwd.
Per koffiedrank geven we een suggestie. We adviseren om deze suggestie als basis, als startpunt te nemen. Natuurlijk heeft iedereen een eigen smaakvoorkeur. Je kan elke koffiedrank, elke suggestie eenvoudig personaliseren door de koffiesterkte of het volume aan te passen.Het is belangrijk dat je maar 1 variabele tegelijk gaat aanpassen. Dan weet je wat de impact is als je bijvoorbeeld het volume aan zou passen.


Meerdere koffie drinkers met een andere smaakvoorkeur? De JURA E8 heeft de mogelijkheid om per koffiedrank er 1 in te programmeren. Wat doe je als iemand anders een heel andere koffiesmaak heeft? We adviseren dan om 1 voorkeur te programmeren want op het moment dat de koffie gezet wordt heb je nog steeds de mogelijkheid om de koffiesterkte, het volume en de hoeveelheid melk aan te passen. Je gaat zien dat er pijltjes op het scherm komen. Zolang de pijltjes in beeld zijn, is de variabele nog aanpasbaar.

Dit zijn de suggesties van Mister Barish per koffiespecialiteit waarmee je het beste de JURA E8 kan instellen. Met deze suggesties wordt het potentieel van de koffiemachine en de koffiebonen maximaal benut. Natuurlijk heb je je eigen voorkeur. Misschien is de koffie voor jou iets te sterk dan leggen we vervolgens stap voor stap uit, hoe je dit kan aanpassen. Onder de suggesties lees je nog extra tips en meer achtergrond over bijvoorbeeld de Café Barista en een cappuccino met eerst espresso en vervolgens de opgeschuimde melk.
Volume: 40 ml
Temperatuur: Normaal
Koffiesterkte: 4/5
Volume: 100 ml
Temperatuur: Normaal
Koffiesterkte: 4/5
Volume: 40ml
Temperatuur: Normaal
Koffiesterkte: 4/5
Melkschuimhoeveelheid: 9
Volume: 40 mlWater via by pass: 60 ml
Temperatuur: Normaal
Koffiesterkte: 4/5

Volume: 45 mlTemperatuur: Normaal of hoog*

Koffiesterkte: 4/5
Melkschuimhoeveelheid: 18
Pauze: 21
Volume: 50 ml
Temperatuur: Normaal of Hoog*
Koffiesterkte: 4/5
Melkschuimhoeveelheid: 12
Volume: 35 mlTemperatuur: normaal of hoog*
Koffiesterkte: 4/5
Melkschuimhoeveelheid: 1 of 2

Volume: 30 mlTemperatuur: normaal of hoog*
Koffiesterkte: 4/5Melkschuimhoeveelheid: 2 of 3

Volume: 100 ml Water via by pass: 50 ml
Temperatuur: normaal of hoog*
Koffiesterkte: 4/5

Enkele koffiespecialiteiten en technieken toegelicht

Café Barista

De JURA E8 is een volautomatische espresso machine. In de basis gemaakt voor de beste espresso. Bij de suggestie voor een normale koffie adviseren we 100ml. Dan gaat er 100ml doorheen de koffie. Hoe meer water er doorheen de koffie wordt geperst, hoe hoger de extractie, hoe meer bitters er vrijkomen. Dit kan je vergelijken met een zakje thee dat je lang in heet water laat zitten. De thee zal ook bitterder worden. Om die extra bitters te voorkomen kan je dus bijvoorbeeld een espresso maken en daar water op de juiste temperatuur aan toevoegen. Dan krijg je een café barista of americano. Ga ontdekken naar wat voor jou een goede verhouding is. Dat kan bijvoorbeeld 50ml koffie zijn en 50ml heet water of ... . Je zal een heel andere of nieuwe koffiesmaak gaan ervaren. De Lungo Barista kan je ook instellen maar dan bijvoorbeeld met meer koffie en meer water. Wat je voorkeur heeft.


Cortado gebruiken voor een cappuccino?
Als je een cappuccino met je E8 maakt dan wordt eerste de melk opgeschuimd en daarna wordt de espresso gezet. In een koffiebar is het omgekeerd. Om dit te realiseren zou je de cortado kunnen gebruiken. De cortado wordt gezet in deze volgorde. Je kan alleen de naam niet wijzigen naar cappuccino.

*: lees "Temperatuur van je espresso, koffie, cappuccino of latte instellen"

JURA E8 koffiespecialiteit instellen

Links of rechts van elke koffiespecialiteit is een knop. Als je de knop circa 2 seconden ingedrukt houdt dan ga je naar een volgen scherm.

Klik door naar "Productinstellingen"

Op dit scherm heb je de keuze tussen "Productinstellingen" en "Product verplaatsen". Druk op de knop naast "Productinstellingen".

Tip: je kan later ook nog de positie op scherm aanpassen, zo kan je bijvoorbeeld er altijd voor zorgen dat de Cappuccino links boven het eerste scherm te zien. Dat doen je via "Product verplaatsen". Maar nu ligt de focus bij het instellen van het product.

Als eerste kan je de koffiesterkte wijzigen. Het is de hoeveelheid koffiebonen dat gemalen zal worden. Met de knoppen naast de pijltjes kan je de sterkte verhogen of verlagen. Nu kan je het volume aanpassen, naar het volgende scherm gaan door op de rechter boven knop te klikken.

Dit is de hoeveelheid koffie of espresso dat gezet wordt. Met de knoppen naast de pijltjes kan je het volume verhogen of verlagen. Nu kan je de temperatuur aanpassen, naar het volgende scherm gaan door op de rechter boven knop te klikken.

De beste temperatuur is de normale temperatuur. Als de temperatuur op hoog gezet wordt dan kan het zijn dat de koffie bitterder wordt. Voor een cappuccino of latte macchiato zou je dit wel kunnen overwegen. Alle details over temperatuur lees je hier.

Bij cappuccino, latte macchiato, macchiato, flat white en cortado heb je ook de mogelijkheid om de melkschuimhoeveelheidin te stellen. Dit wordt uitgedrukt in seconden omdat de verschillende soorten melk, een verschillende dikte hebben. Welke melk je het beste neemt leggen, we je hier uit.

Proeven en verfijnen

   • Een gebalanceerde smaak: zacht mondgevoel, zoete tonen van bijvoorbeeld chocolade, caramel en noten, niet te bitter, niet te zuur. Een geslaagde espresso of koffie herken je ook aan een mooie goudbruine crema. Niets meer aanpassen is de boodschap.
   1. Te sterk: de espresso (of koffie) is te geconcentreerd. De oplossing hiervoor is het watervolume langer door te laten lopen of de koffiesterkte (hoeveelheid koffie) te verminderen.

   2. Te waterachtig: de espresso (of de koffie) is te lang doorgelopen. Dit kan je oplossen door het watervolume te verminderen of de koffiesterkte (hoeveelheid koffie) te verhogen.

   3. Te bitter: de koffie is uit balans en bitter overheerst. Omdat de het water te lang is doorgelopen, zijn er te veel stoffen door het water opgenomen. Dit wil zeggen dat er een overextractie is. Laat het watervolume iets minder lang doorlopen of zet de koffiesterkte een beetje minder. Het kan ook zijn dat de watertemperatuur te hoog staat. In dat geval verbrandt de koffie en krijg je dus meer bitters.

    Let op: te bitter kan ook door de koffiebonen komen. Als je donker gebrande bonen hebt dan zijn deze gewoon verbrand. Verbrand = bitter. Welke koffiebonen je het beste kiest?

   4. Te zuur: de koffie is uit balans en zuur overheerst. Dit komt doordat er veel te weinig smaakcomponenten door het water uit de koffie onttrokken zijn. Dit wil zeggen dat er een onderextractie is. Verhoog de koffiesterkte of laat het watervolume iets langer doorlopen.
    Let op: er zijn koffiebonen die iets zuurder zijn maar het moeten wel positieve zuren. Dit zal dan wel vermeld staan bij de smaakbeschrijving

   Wat doen bij een rood X ?
   Pas de koffiesterkte, watervolume of watertemperatuur aan. Noteer wat je doet. Doe het in kleine stapjes en pas maar 1 variabele per keer aan.


   Wanneer is een aanpassing van de maalgraad noodzakelijk? lees verder

Maalgraad aanpassen

Wanneer je niet tot de optimale smaak komt door enkel het watervolume, de koffiesterkte en de temperatuur aan te passen, is er gelukkig nog de maalgraad die je kan aanpassen. Het instellen van de maalgraad gebeurt bij de JURA E8 met een draaiknop. Het draaien aan deze knop heeft de grootste invloed op het resultaat, want hiermee bepaal je hoe fijn je koffie wordt gemalen. Het doel is om de smaak van je koffie te beïnvloeden en zo het potentieel van de bonen en de machine optimaal te benutten. Belangrijk om te onthouden is dat je enkel aan de maalgraad knop draait wanneer de koffiemolen aan het malen is, anders kan je deze beschadigen.


Wanneer je de maling grover zet, des te meer zure smaken je zal krijgen. Gebruik je een fijnere maling dan zorg je voor meer bittere smaken. Hoe fijner je maalt, des te langer de extractietijd is. Dit is de tijd dat water en koffie in aanraking zijn en beïnvloedt de smaak in extreme mate. We leggen je hieronder graag uit hoe je het potentieel van je machine en koffiebonen optimaal kan gaan benutten.


Waar de maalgraad aanpassen?

Achter het koffiebonen reservoir is een klepje. Op de foto (hierboven) zie je het geopende klepje. Hier kan je de maalgraad instellen. Maar het advies is om dat niet zomaar te doen!

Fabrieksinstelling - de standaard maalgraad

De standaard maalgraad van de JURA E8 is het op 1 na grootste bolletje. Deze kan je ook op de foto hierboven aflezen.

Wanneer de maalgraad instellen?

Het advies is om niet onmiddellijk de maalgraad aan te passen. Heb je een nieuwe JURA E8, laat deze dan in eerste instantie staan op de fabrieksinstelling. Met deze standaard maalgraad moet je een hele lekkere espresso of koffie zetten door de koffiesterkte (de hoeveelheid vers gemalen koffie) en het volume ( de hoeveelheid koffie in je kopje) aan te passen. Lees hiervoor verder bij "Koffiedranken instellen".

Als het watervolume en de koffiesterkte aanpassingen toch niet voldoen, stel dan de maalgraad 1 stapje fijner. Fijner is naar links draaien. Vervolgens ga je opnieuw met de koffiesterkte en watervolume aan de slag.

Waarom de maalgraad niet super fijn instellen?

Als je de maalgraad onmiddellijk op de fijnste stand zou plaatsen dan heb je later niet meer de mogelijkheid om de maalgraad fijner in te stellen. Door het gebruik gaan de maalschijven een beetje inslijten. Daarom verzenden we na ongeveer 2 jaar maar het is afhankelijk van hoeveel kopjes per dag je zet, een mail om misschien de maalgraad 1 stapje fijner in te stellen. Op deze manier heb je opnieuw de oorspronkelijke maalgraad. Dit kan je dan een aantal keer doen tijdens de levensduur van de koffiemachine. Zo compenseer je elke keer het beetje slijtage van de maalschijven.

Om je koffiemolen te beschermen wordt geadviseerd om enkel en alleen de maalgraad te wijzigen als de molen draait. Draai dus nooit aan de maalgraad knop als de koffiemolen niet draait.
alles over maalgraad

Extra: Handige en energiebesparende instellingen

Via het tandwieltje (links onder), klik je door naar opnieuw het tandwieltje. Daar kan je de basis instellingen van je koffiemachine aanpassen. Er zijn er enkele die wat meer aandacht vragen omdat ze handig zijn en energiebesparend zijn.


 1. Uitschakelen na
  Dit staat standaard ingesteld op 30 minuten. Het advies is dit aan te passen naar bijvoorbeeld 2 uur. Dan zal de JURA E8 zich automatisch uitschakelen, 2 uur na de laatste actieve bediening. Waarom? Als je koffiemachine na 30 minuten automatisch wordt uitgeschakeld dan gaat de machine zich spoelen. Als je dan bijvoorbeeld 15 minuten later een nieuw kopje koffie wil zetten dan ga je de machine inschakelen en gaat zich opnieuw spoelen. Dit is echt niet nodig en bovendien ga je ook meer energie verbruiken. De JURA E8 gaat in standby na ongeveer 10 minuten. Dan verbruikt de machine nauwelijks tot geen energie. De machine heeft veel minder energie nodig om de juiste temperatuur te bekomen vanuit standby in vergelijking met vanuit uitgeschakelde modus. De "Uitschakelen na" instelling aanpassen gaat ervoor zorgen dat je minder energie verbruikt, minder water en filtercapaciteit.

 2. Intelligente modus
  Dit is het minst intelligente aan de hele koffiemachine. We adviseren je om dit op Inactief te zetten. Als dit op actief staat dan zal na 30 dagen, het scherm met het overzicht van de koffiespecialiteiten aangepast worden naar 2 stuks. Dit zijn dan de meeste gebruikte. Dit is helemaal niet handig.

 3.  Productnaam
  Om de productnamen onder de afbeeldingen te zien, moet deze instelling actief zijn.

Welke koffiebonen gebruiken?

Koffiebonen die je koopt in de supermarkt zijn vrijwel altijd duurkoop. Ze zijn onrealistisch goedkoop. Dat kunnen ze alleen doen door een blend samen te stellen waar ze heel veel minderwaardige koffiebonen aan toevoegen.

Deze minderwaardige bonen hebben ook aroma's en smaken. Deze zijn niet lekker. Om deze smaken te neutraliseren moeten de bonen heel hoog gebrand worden. Daarom zie je vooral Dark roast en Extra dark roast. Dit laten ze overkomen alsof het goed is, belangrijk is. Maar het is het tegenovergestelde. Je gaat koffiebonen alleen maar donker branden als je iets te verbergen hebt. Ze zijn verbrand waardoor de koffie bitterder zal smaken. Daarom wordt er nog steeds suiker aan koffie toegevoegd om de bitters te neutraliseren.


Door de kwaliteit en het type branding zijn de koffiebonen die je in de supermarkt koopt over het algemeen vettig. Deze vetten en oliën hebben een negatieve impact op de levensduur van je koffiemachine. Zelf een JURA E8 met het vacuüm clean reinigingssysteem heeft veel meer moeite om de zetgroep schoon te houden.


Mister Barish brandt de koffiebonen enkel medium of city roast. Dit kunnen we doen omdat we enkel koffiebonen selecteren van premium kwaliteit. Ze worden met zorg gebrand zodat zeker alle smaken behouden blijven. We branden ze speciaal voor bean to cup machine (volautomatische en half automatische koffiemachines). Voor koffiemachines die je thuis of op kantoor gebruikt.

Ons doel is altijd dat je de allerbeste koffie zet met je machine waarbij de prijs en de kwaliteit van de bonen in verhouding is. Doordat onze bonen niet vettig zijn, heb je ook veel langer plezier van je machine. Met alle tips & tricks om je machine in te stellen zorgen we ervoor dat ook echt het potentieel van je machine benut wordt.


Welke melk gebruiken?

Het belangrijkste criterium voor het maken van romig en fijn melkschuim is de melktemperatuur die tussen de 4 en 8 graden Celsius moet liggen.

Het soort melk (plantaardige of koemelk) en het vetgehalte van de melk hebben vrijwel geen invloed op het melkschuim. Voor de consistentie van het melkschuim is niet het vetgehalte, maar het eiwitgehalte van de melk van belang. Volle melk, magere melk, geitenmelk, schapenmelk of plantaardige melk, al deze melksoorten kunnen worden gebruikt om een goede melkschuimconsistentie te verkrijgen.

Zelfs sojamelk kan worden opgeschuimd. Je kan wel beste de barista variant kiezen. Let op met havermelk want havermelk bevat bezinksel, wat iets dikker is. Bij havermelk moet je eerst schudden voor gebruik. Als de melk te dik is door bijvoorbeeld bezinksel, dan komt er te weinig lucht bij de melk waardoor het systeem wat gaat spetteren en de kwaliteit van het melkschuim minder is.


Vanzelfsprekend verschillen de diverse melksoorten in smaak. Het is een kwestie van voorkeur welke melksoort u kiest om uw favoriete koffiespecialiteit met melk te bereiden.

Mister Barish

WIL JE MEER WETEN
OVER KOFFIE ?

MISTER BARISH KNOWS...

We hebben speciaal voor jou de allergrootste koffie kennisbank
ter wereld geschreven.

Mister Barish

WIL JE MEER WETEN
OVER KOFFIE ?

MISTER BARISH KNOWS...


We hebben speciaal voor jou de allergrootste koffie kennisbank
ter wereld geschreven.

127+ kennis artikelen over koffie in ons archief.