Siemens EQ300: volledig uitgeruste volautomaten voor een toegankelijke prijs
27 augustus 2021 
15 min. leestijd

Siemens EQ300: volledig uitgeruste volautomaten voor een toegankelijke prijs

De Siemens EQ.300 reeks biedt volautomatische koffiemachines van topkwaliteit met een toegankelijk prijskaartje. Ondanks de eenvoudige bediening zijn deze toestellen toch uitgerust met alle functionaliteiten van een volwaardige volautomaat. Zo zet je met één druk op de knop een espresso of caffè crema, precies zoals jij hem graag drinkt. Liever wat anders? Dankzij het unieke melkschuimsysteem heb je in geen tijd een romige cappuccino of latte macchiato met een luchtige wolk microschuim.

De EQ.300 apparaten zijn toegankelijke bean-to-cup volautomaten die gebruiksgemak combineren met de authentieke smaak van koffie van verse bonen. Dankzij het coffeeDirect principe is de bediening kinderspel. Gewoon de koffiesterkte instellen, één druk op de gewenste koffiespecialiteit en het zetproces wordt in gang gezet. De facelift die de EQ.300 kreeg in augustus 2023 zorgt ervoor dat de machine er nu nog mooier uitziet op je aanrecht.

Wil je het volledige potentieel van de Siemens EQ.300 koffiemachine ontdekken? Gebruik dan de koffiebonen van Mister Barish. Onze blends zijn van de selectie tot de branding afgestemd op dergelijke bean-to-cup toestellen. We reiken je ook graag een aantal handige tips en tricks aan om je op weg te helpen bij het bereiden van je eerste koffies. Maar dit kunnen we je nu al meegeven: de smaak zal je niet onberoerd laten!

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken van de Siemens EQ.300 serie
Diverse koffiedranken met één druk op de knop
Reiniging en onderhoud voor een optimale werking
Plus- en minpunten
Mooie prijs voor een mooi toestel
Wat is de mening van Mister Barish?
Verschillen met andere Siemens-modellen
Technische specificaties van de EQ.300 serie
Andere Siemens koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van de Siemens EQ.300 serie

De Siemens EQ.300 reeks heeft een facelift gekregen en heeft 3 nieuwe instapmodellen die variëren in kleur, bediening, materiaal en natuurlijk ook prijs. Laten we ze even op een rijtje zetten!

Siemens koffiemachine koffie cadeau
EQ.300 Piano Black (TF301E19)
De goedkoopste versie heeft geen lcd-display op het bedieningspaneel. Dat is geen ramp, want behalve bij sommige menu-instellingen zal je wellicht nooit een scherm missen. De koffiesterkte is via de drukknop met het koffieboontje op drie verschillende standen te zetten.

De kopjeswarmhouder op deze modellen is non-actief. Je kopjes vangen dus gewoon de hitte van de werkende machine op, maar echt warm worden ze nooit. Verder hebben deze zwarte varianten alle functies van de duurdere modellen in de EQ.300 serie.

Siemens EQ.300 tf301e19 Piano Black koffiemachine

EQ.300 Licht Zilver (TF303E01)
EQ.300 RVS Zilver Metallic (TF303E07)

Deze twee wat duurdere modellen hebben wel een klein lcd-scherm, waarop niet alleen je geselecteerde koffiedrank weergegeven wordt, maar ook de koffiesterkte en de status van de machine. De koffiesterkte kan je op 6 verschillende standen afstellen, gaande van zeer mild tot aromaIntense.

Verder verschillen deze varianten qua kleur: enerzijds een licht zilveren uitvoering en anderzijds de RVS zilver metallic.

Siemens EQ.300 TF303E01 koffiemachine Licht Zilver

Siemens EQ.300 TF303E07 koffiemachine RVS Metallic Zilver

Oude modellen:

EQ.300 zwart (TI35A209RW)
EQ.300 zwart met zilveraccent (TI351209RW)

EQ.300 zilver (TI353201RW)
EQ.300 champaign (TI353204RW)

Deze twee wat duurdere modellen hebben wel een klein lcd-scherm, waarop niet alleen je geselecteerde koffiedrank weergegeven wordt, maar ook de koffiesterkte en de status van de machine. De koffiesterkte kan je op 6 verschillende standen afstellen, gaande van zeer mild tot aromaIntense.

Verder verschillen deze varianten qua kleur: enerzijds een licht zilveren uitvoering en anderzijds de RVS zilver metallic.

Siemens EQ300 koffiemachine zilverSiemens EQ300 koffiemachine Champaign

EQ.300 dark inox, piano black (TI355209RW)
EQ.300 dark inox, piano black extraKlasse (TI355F09DE)

Siemens EQ300 koffiemachine Piano blackSiemens EQ300 koffiemachine Piano black extraklasse

Nieuw design

De volautomaten in de EQ.300 lijn hebben een nieuw fris, eigentijds en uitgepuurd design gekregen dat nu nog beter op elk keukenaanrecht past. Over ‘passen’ gesproken: de koffiemachines zijn uiterst compact gebouwd, waardoor ze zelfs op de kleinste keukenoppervlakken tot hun recht komen. Het waterreservoir is slim ingewerkt in de achterzijde van het toestel en ook het bonenreservoir steekt niet boven de machine uit.

De kunststoffen behuizing voelt over het algemeen stevig en robuust aan. Zwart, licht zilver of RVS metallic zilver: de keuze is aan jou! Ga je voor de RVS variant, dan is de wand achter je koffiekop bekleed met hoogwaardig geborsteld inox. Dat zorgt niet alleen voor een extra luxueuze uitstraling, maar garandeert het toestel ook een langere levensduur.

Eenvoudige bediening

De bediening van de apparaten in de EQ.300 lijn is rechttoe rechtaan: what you see is what you get. De goedkoopste machine van de serie heeft geen lcd-display, maar verder blijft het bedieningspaneel bij alle modellen hetzelfde. Zo kies je met de grote knoppen eenvoudig tussen espresso, caffè crema, cappuccino, latte macchiato of een portie melkschuim. Wil je je koffie heerlijk licht of liever sterk en intens van smaak? Met de drie koffieboonknoppen linksboven stel je de koffiesterkte in op drie verschillende graden. Ook voor de fijnheid van de maling zijn er drie verschillende standen, al zit die draaiknop slim verstopt bij het bonenreservoir.

Bedieningspaneel met drukknoppen

Rechtsboven vind je de knop voor het schoonmaakprogramma, dat verder in deze review uitgebreid aan bod komt. De twee lichtjes daarboven knipperen wanneer respectievelijk het waterreservoir bijgevuld moet worden of de afvalbakjes vol dreigen te geraken. Handig, want de reservoirs van de Siemens EQ.300 koffiemachines zijn niet van de grootste. Regelmatig aanvullen en verversen is dus de boodschap!

LCD-scherm met drukknoppen

Features

Zetgroep en koffiemolen
De koffiemachines van de EQ.300 reeks werken met een ingebouwde ceramDrive koffiemolen, een hoogwaardig keramisch maalwerk. Keramische maalschijven zijn niet alleen bijzonder slijtvast en hittebestendig, ze malen ook erg gelijkmatig. Daardoor krijg je de nauwkeurigste maling, ongeacht het type bonen dat je uitprobeert.

Zoals reeds vermeld, stel je de maalgraad in met de draaiknop die bij het bonenreservoir zit. Deze bonencontainer biedt ruimte aan 250 gram bonen en wordt mooi luchtdicht afgesloten met een deksel met een rubberen omranding. Voor een klein espressotoestel is een capaciteit van 250 gram meer dan genoeg: zo blijven de bonen nooit te lang liggen. Verse koffiebonen bewaar je beter in een goed afgesloten koffieverpakking met luchtventiel, zoals die van Mister Barish. Want hoe verser de bonen, hoe intenser de smaak van de koffie.

Siemens EQ300 koffiemachine koffiebonenreservoir

CoffeeDirect met oneTouch functie
Eenvoud siert, dat heeft Siemens goed begrepen. Alle koffiespecialiteiten, zelfs cappuccino en latte macchiato, kan je met één enkele druk op de knop bereiden. Ideaal dus voor die snelle opkikker ’s morgens!

iAroma systeem
Gebruiksgemak en onklopbare smaakervaringen: het Siemens iAroma systeem maakt van elke koffiepauze een moment van puur genot. De 4 technologieën die er deel van uitmaken, werken naadloos samen om uit elke koffieboon het beste aroma naar boven te halen.

Om te beginnen, kan je dankzij het slijtvaste keramische maalwerk rekenen op een zeer nauwkeurige maling. Het hoogtechnologische pompdruksysteem zorgt voor een optimale extractie van alle aroma’s en smaakstoffen. Daarbij houdt het sensoFlow verwarmingselement constant de juiste bereidingstemperatuur aan. En om de reiniging van het toestel te vergemakkelijken, is de hele zetgroep uitneembaar. Daarbij is het helemaal niet nodig om de verschillende onderdelen uit elkaar te halen.

Servicedeur voor alle gebruikscomfort
De zetgroep, lekbak en koffiedikhouder verwijderen om schoon te maken, is een koud kunstje, dankzij de handig aan de voorkant geplaatste servicedeur. Je moet het toestel dus nooit verplaatsen om het een grondige reinigingsbeurt te geven.

Bean to cup machine
De Siemens EQ.300 serie biedt volwaardige bean to cup koffiemachines. Je beleeft dus het volledige proces van bonen malen tot koffiezetten in één handig en multifunctioneel apparaat. Dat bespaart niet alleen tijd, maar zorgt iedere keer opnieuw voor de intense beleving van echt verse koffie.

Diverse koffiedranken met één druk op de knop

Met de Siemens EQ.300 zet je niet alleen een klassieke espresso of caffè crema met één druk op de knop. Ook cappuccino’s en latte macchiato’s worden volledig automatisch bereid. Maar hoe ga je daarvoor te werk? Simpel: je plaatst een kop met 100 ml (cappuccino) of 150 ml (latte macchiato) melk onder het uitloopsysteem, dat je samen met de melklans zo ver mogelijk naar beneden schuift. Vervolgens selecteer je je gewenste koffiedrank. De machine schuimt de melk op en vult automatisch aan met koffie op de ingestelde sterkte. Meer is er niet aan! Wil je gewoon een portie melkschuim voor een eigen creatie? Dan volstaat het om een kop met 100 ml melk onder het uitloopsysteem te plaatsen en de ‘milk’ knop in te drukken. Het resultaat? Een perfecte wolk microschuim met precies de juiste textuur.

Siemens EQ300 koffiemachine koffiedranken

Reiniging en onderhoud voor een optimale werking

Wil jij jarenlang van je topmachine kunnen genieten? Dan is het natuurlijk belangrijk dat je de espressomachine goed onderhoud. Zo ga je te werk:

  • Bij het aan- en uitschakelen én na elke zetbeurt wordt het uitloopsysteem automatisch gereinigd. Zo blijft de zetgroep altijd schoon en gebruiksklaar. Maar daardoor komt er wel telkens veel water in het lekbakje terecht en moet je het dus vaak legen. Gelukkig is dat een makkie: je schuift het gewoon uit en daarmee heb je meteen ook toegang tot de koffiegruiscontainer.
  • Bij de Siemens EQ.300 koffiemachines is de zetgroep volledig uitneembaar. Om ervoor te zorgen dat je toestel lang meegaat, raden we je aan om wekelijks de zetgroep uit te halen en grondig schoon te maken. Spoel hem goed af met lauw water en gebruik het bijgeleverde borsteltje tussen de onderdelen en in de hoekjes. Laat de zetgroep daarna goed drogen, zodat er geen vochtresten in de machine terechtkomen. Deze schoonmaakbeurt is essentieel voor de optimale werking van het apparaat, want koffiebonen laten olie- en vetresten achter die na een tijdje moeilijk te verwijderen zijn en de smaak van de koffie negatief beïnvloeden. Dat is ook de reden waarom we bonen van de supermarkt ten stelligste afraden. Zij zijn vaak van lagere kwaliteit en worden dus op een veel hogere temperatuur gebrand om de smaak enigszins goed te krijgen. Resultaat: veel vettigere bonen die plakkerige resten achterlaten in de leidingen en na verloop van tijd een nare smaak aan je koffie geven. Regelmatig onderhoud en enkel kwaliteitsproducten gebruiken is dus de boodschap!
  • De melkopschuimer reinig je het best na elk gebruik door hem los te klikken en onder de kraan af te spoelen. Om verstopping te voorkomen, kan je het volgende ondernemen: je zet een glas water onder de uitloop, schuift de melklans volledig uit en start het melkprogramma (portie melk opschuimen). Maak je vaak gebruik van het melksysteem? Doe dat dan minstens eenmaal per dag.
  • De machine signaleert zelf wanneer een schoonmaakcyclus aan de orde is, maar je kan het Calc’n Clean programma ook gewoon starten met de daarvoor voorziene knop, rechts op het bedieningspaneel. Dit programma combineert een grondige reiniging van de interne leidingen met een volledige ontkalkingsbeurt, wat om en bij de 40 minuten duurt. Afhankelijk van het aantal koffietjes dat je zet, zal de machine ongeveer maandelijks om een Calc’n Clean reiniging vragen. Een kleine moeite voor een groot genot!
  • Om minder te moeten ontkalken, installeer je het best de bijgeleverde BRITA waterfilter. Die beschermt de koffiemachine tegen kalkaanslag, chloor, lood en koper. Kortom, alles wat de werking van het toestel en de koffiesmaak negatief beïnvloedt. Installeren is supereenvoudig: je stelt de juiste waterhardheid in op de filter (gebruik de teststrip om die te bepalen), klikt hem in het waterreservoir en start de setup in het menu. Na 2 minuten is de installatie voltooid. Dit ontkalkingsproces hoef je hoogstens 4 keer per jaar te doorlopen.

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Eenvoudig te bedienen dankzij de oneTouch functie
Plus review koffiemachine Automatisch koffiebereidingen met melk
Plus review koffiemachine Goede prijs-kwaliteitverhouding

Minus review koffiemachine Slechts één kopje per keer
Minus review koffiemachine Door de automatische spoeling moet de waterlekbak vaak geleegd worden (nadelig, maar wel belangrijk voor de machine!)

Mooie prijs voor een mooi toestel

De prijzen van een Siemens EQ.300 toestel zitten rond 600 euro, al naargelang de uitvoering. Voor een instapmodel dat niet alleen heerlijke espresso’s maar ook prima koffiedranken met melk zet, is dat een zacht prijskaartje. Tel daar nog het gebruikscomfort en het eenvoudige onderhoud bij en het lijdt geen twijfel: de EQ.300 reeks biedt waar voor je geld!

Siemens koffiemachine koffie cadeau

Wat is de mening van Mister Barish?

De koffiezetapparaten uit de Siemens EQ.300 reeks hebben niet alleen een zeer mooie uitstraling, maar ook tal van functionaliteiten en instellingsmogelijkheden. Met de meeste andere instapmodellen kan je helemaal geen koffiespecialiteiten met melk bereiden en al zeker niet voor zo’n gunstige prijs. Maar daar heeft Siemens een slimme oplossing op gevonden: de unieke melkschuimmethode zonder melkslang of -reservoir.

Het enige echte nadeel dat wij kunnen bespeuren, is dat je maar één kop koffie per zetbeurt kan bereiden. Dat is enkel een probleem wanneer je een grote groep koffieliefhebbers over de vloer krijgt. Doorgaans raden we aan om meerdere koffies toch in aparte zetbeurten te bereiden, zodat in elke kop het volledige potentieel van de koffiebonen benut wordt. Kan je perfect zonder de DoubleCup functie, zoals dat bij Siemens heet? Dan zal je ongetwijfeld versteld staan van het gebruiksgemak van deze compacte bean-to-cup volautomaten.

Bij Mister Barish zijn we dus erg enthousiast om de espresso volautomaten van de EQ.300 reeks in onze shop te kunnen aanbieden. Ze zijn een absolute aanrader voor veeleisende koffieliefhebbers met een kleiner budget.

Verschillen met andere Siemens-modellen

EQ.300 versus EQ.500
Met een prijsverschil van meer dan 150 euro zijn er heel wat tegenstellingen te vermelden tussen de Siemens EQ.300 en EQ.500 reeksen. Het eerste merk je meteen: terwijl de EQ.500 serie een kleurentouchscreen heeft, wordt de EQ.300 met of zonder lcd-display bediend (naargelang het type). Met uitzondering van de classic piano black varianten hebben alle EQ.500 modellen ook de DoubleCup functie. Je kan er dus twee koppen koffie tegelijk mee zetten, wat met geen enkel EQ.300 toestel mogelijk is.

Verder zit het grootste onderscheid tussen de twee reeksen in het melksysteem. De EQ.300 serie maakt gebruik van een unieke, uitschuifbare melklans. Bij de EQ.500 reeks werken sommige apparaten met een melkslang die je in een glas melk legt, terwijl andere een ingebouwd melkreservoir hebben. Een melkreservoir is handig, maar betekent natuurlijk wel extra onderhoudswerk.

Siemens EQ.300 TF303E01 koffiemachine Licht Zilver

Technische specificaties van de EQ.300 serie

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Espresso, caffè crema
Soorten koffie: koffiebonen
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 of 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, cappuccino, latte macchiato, portie melk opschuimen
Instelbare maalgraad: Ja, op 3 verschillende niveaus
Instelbare koffiesterkte: Ja, op 3 of 5 sterktegraden (naargelang het model)
Instelbaar koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Nee
Heetwaterfunctie: Nee
Inhoud waterreservoir: 1,4 liter
Inhoud bonenreservoir: 250 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja (behalve bij de modellen TI351209RW en TI35A209RW)
Gebruikersprofielen: Nee
Smartphone app: Nee
Geïntegreerde koffiemolen: Ja
Kopjes warmhoudplaat: Enkel bij dark inox, piano black en dark inox, piano black extraKlasse in- en uitschakelbaar
Afneembaar waterreservoir: Ja
Stand-byfunctie: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Manueel
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: BRITA filter meegeleverd
Type ontkalkingsprogramma: Manueel
Uitneembaar lekbakje: Ja
Reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 38,3 cm
Breedte: 25,1 cm
Diepte: 43,3 cm
Gewicht (incl. verpakking): 7 – 7,35 kg
Materiaal behuizing: kunststof
Kleur: Piano Black, Licht Zilver en RVS Metallic Zilver

Energie
Vermogen: 1300 watt
Vermogen in stand-by: /

Andere Siemens koffiemachines in het assortiment

Siemens EQ500 serie

De Siemens EQ.500 serie biedt 2 productlijnen, de Classic en Integral, met in elke lijn verschillende kleuren. Beide lijnen hebben het kenmerkende coffeeSelect Display waardoor de machines zeer eenvoudig te bedienen zijn. Het grote verschil tussen de Classic en Integral lijn is dat bij de Classic lijn je iets minder keuze hebt aan koffiedranken en je geen 2 kopjes tegelijk kan zetten.

Siemens EQ6 plus serie

De Siemens EQ6 plus serie biedt 8  verschillende koffiemachines aan die allemaal net iets andere functies hebben, maar met één druk op de knop zet je bij elke machine heel erg gemakkelijk je favoriete koffiedrank. Je kan zelfs twee koffies met melk tegelijk bereiden bij de EQ6 plus serie, en dit volledig gepersonaliseerd.

Siemens EQ.700 serie

De Siemens EQ.700 serie biedt 5 verschillende koffiemachines aan. 2 classic modellen, deze werken met een melkslang en 3 integral modellen die werken met een ingebouwd melkreservoir. Ja kan met dit toestel tot wel 30 favorieten opslaan en maar liefst 29 verschillende koffiespecialiteiten bereiden met één druk op de knop. Je kan zelfs twee koffies met melk tegelijk bereiden en dit volledig gepersonaliseerd. Via je smartphone of het kleurentouchscreen op de machine zelf.

Siemens EQ9 serie

De Siemens EQ.9 serie biedt dan weer 9 verschillende koffiemachines aan, waarbij elk model meer functies heeft dan zijn voorganger. Deze toestellen zitten echt vol verrassingen en zijn de volautomatische koffiemachines bij uitstek van Siemens. Je hebt bij elk toestel een ruime keuze aan koffierecepten, een hoog instelbereik en een volledig geïntegreerd melksysteem en het zijn ook nog eens de stilste volautomaten op de markt. Dat is geen verkoopspraatje, maar een bewezen feit. Kom hier te weten welke snufjes deze machines nog allemaal aanbieden.

Siemens EQ.900 serie
De Siemens EQ.900 series is de bean to cup koffiemachine serie waarbij je kan kiezen tussen een koffiemachine met één fluisterstille elektronische koffiemolen of twee. Bij deze machines wordt de juiste maalgraad elektronisch ingesteld voor elke individuele drank.


Heb je een vraag over Siemens koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .