arrow_drop_up arrow_drop_down
3 november 2019 

Siemens EQ.9 S700 - Een prachtige volautomaat met dubbel bonenreservoir

Als je op zoek bent naar een volautomaat in de topklasse is de Siemens EQ.9 S700 wellicht wat voor jou. Deze prachtige volautomaat zet met gemak heerlijke espresso, ristretto, cappuccino en nog veel meer. Wat bijzonder is aan het apparaat is dat het twee bonenreservoirs heeft. Ideaal als je op kantoor het er niet over eens wordt welke bonen nou de lekkerste zijn. Daarnaast is de machine superstil, wat natuurlijk heerlijk is op de vroege ochtend.

Let op: er zijn meerdere EQ.9 S700-versies, bijvoorbeeld eentje die met een smartphone app bediend kan worden. Wij bespreken in dit artikel de meest simpele versie en waar van toepassing refereren we wel naar de andere modellen.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Siemens EQ.9 koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties
Andere Siemens koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van deze Siemens koffiemachine

Zo’n mooie volautomaat moet natuurlijk uitgebreid besproken worden, en dat gaan we ook doen in deze blogpost. In dit stukje zetten we alvast de belangrijkste kenmerken op een rijtje waar we later dieper op ingaan.

Wat meteen opvalt is dat het standaard model geen Bluetooth-functie heeft, waardoor je deze niet op afstand kan bedienen. Dat klinkt een beetje overbodig, maar het is heel fijn als je alle instellingen wilt aanpassen. Het display, de knopjes en de draaiknop zijn niet altijd even eenvoudig te bedienen. Als je dit dus wel graag wilt moet je iets meer betalen voor de Home Connect-versie, wat wij het persoonlijk niet echt waard vinden.

Maar ook zonder app blijft het een fantastische machine. Je draait aan de draaiknop, drukt erop en er wordt een heerlijk kopje koffie gezet. Je kunt zelfs twee melkspecialiteiten tegelijkertijd zetten, wat vrij bijzonder is. Ideaal als je een keertje haast hebt of gewoon niet wilt wachten. De melkkan is geïntegreerd aan de machine, hierdoor steekt deze amper uit en dat ziet er extra mooi uit.

Dan natuurlijk het dubbele bonenreservoir. Dit is heel handig als je twee verschillende soorten bonen wilt gebruiken voor je espressokoffie en je normale koffie. Of als je het thuis niet eens bent over welke koffie nou eigenlijk de beste is. Welke koffie wordt gebruikt verander je eenvoudig met een knopje op de bovenkant.

Drink je graag ’s ochtends vroeg koffie, maar maak je hiermee altijd je huisgenoten of buren wakker? Dan is dit echt een apparaat voor jou, want de koffiemolen en de rest van het apparaat zijn superstil. Dit komt onder andere door de speciale isolatie, waardoor geluid niet kan ontsnappen.

De EQ.9-serie bestaat uit 3 apparaten die verschillende varianten hebben. De S300 is het meest eenvoudige apparaat. De S500 en hoger hebben de BaristaModus, waardoor je al iets meer kunt aanpassen. Ook vind je hierop een warmhoudplateau voor de kopjes en heb je wat extra gebruikersprofielen. De S700 heeft daarnaast ook nog een dubbel bonenreservoir, dat is dus het enige verschil met de S500.

Design
De gehele machine is gemaakt van RVS, wat natuurlijk prachtig is. Doordat het RVS is voorzien van antivingerprinttechnologie, hoef je niet steeds te poetsen en ziet de machine er lekker fris uit. Het display is heel duidelijk en met de knopjes kun je eenvoudig je weg vinden op het apparaat. Daarnaast wordt tijdens het zetproces een animatie getoond waarin je heel duidelijk de voortgang kunt zien, een leuk extra detail.

Wat een beetje jammer is aan de vorm van het apparaat, is dat je deze niet tegen de muur kunt plaatsen. Aan de linkerkant heb je namelijk het melkreservoir, en aan de rechterkant de watertank. Deze vereisen een paar centimeter ruimte om eenvoudig eruit te halen en terug te plaatsen.

Om je kopjes goed voor te verwarmen zit op de bovenkant van het apparaat een kopjeswarmhoudplaat. Deze kun je aan- en uitzetten en verwarmt jouw kopjes voor, zodat je koffie langer warm blijft. Wij raden af om je koffie hier op te plaatsen na het zetten, want dan gaat de aroma verloren en dat is zonde.

Siemens EQ.9 S700 koffiemachine volautomaat zwart

 

Eenvoudige bediening

Als veel mensen gebruik maken van één volautomaat, wil je niet steeds hoeven uitleggen hoe het apparaat werkt. Gelukkig is dat met deze machine ook niet echt nodig. Op het display zie je alle koffiedranken staan en met de draaiknop ga je op de juiste koffie staan. Dan kun je nog allerlei instellingen aanpassen, maar je kunt ook meteen op de knop drukken en dan wordt de koffie direct gezet.

Als je wel meer instellingen wilt aanpassen zijn er een aantal opties. Zo kun je de hoeveelheid melk aanpassen, van 30% tot 90%, de watertemperatuur tussen 88 en 96 graden, de sterkte en intensiteit van de koffie en de hoeveelheid koffie. Je kunt dus echt van alles maken, zo behoort een flat white niet tot de standaard opties maar met de juiste instellingen kun je dit wel maken.

En je hoeft gelukkig niet aldoor die instellingen opnieuw in te stellen, want je hebt gewoon gebruikersprofielen op het apparaat zitten. Tien in totaal, dus iedereen in het gezin en de regelmatige visite kan er één aanmaken. Het is natuurlijk ook mogelijk om alleen de standaardinstellingen te gebruiken.

Zetgroep en koffiemolen

Het meest belangrijke aan een goede volautomaat is natuurlijk niet het design of de bediening, maar de zetgroep, koffiemolen en andere technologieën aan de binnenkant van de machine. Hiermee wordt natuurlijk bepaald hoe jouw koffie smaakt, en dat zit bij de Siemens EQ.9 S700 sowieso goed. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een speciale iAroma zetgroep, die ongeveer als een echte barista werkt. Naast het aanstampen van de koffie draait de zetgroep de koffie ook aan, zoals een barista dat ook doet. Ook sluiten de elementen binnen de zetgroep naadloos op elkaar aan en komt er een perfect kopje koffie uit.

De koffiemolen heeft keramische maalbladen. Deze zijn slijtvast en worden bij veel gebruik niet heet, wat bij een metalen koffiemolen soms wel gebeurt. Als je bijvoorbeeld visite hebt en de hele dag door het apparaat gebruikt, hebben metalen maalschijven geen tijd om af te koelen. Hierdoor verbranden de koffiebonen en krijg je dus bittere koffie. Een dure optie is om de metalen maalschijven een bepaalde vorm te geven, maar je kunt ze ook vervangen door keramische maalschijven. Keramiek wordt namelijk niet heet, zelfs niet na het zetten van 100 kopjes. Al is het wel verstandig om je machine zelf dan even af te laten koelen. Keramiek is ook extra stil in gebruik.

Dit zijn de nieuwste technologieën in de koffiemachine:

SensoFlow systeem

Voor een perfect kopje koffie heb je de juiste zettemperatuur nodig. Te heet, en je koffie wordt bitter, te koud en er vindt te weinig extractie plaats waardoor de koffie een zure smaak krijgt. Het SensoFlow System is het verwarmingselement in de Siemens apparatuur die het water snel op temperatuur brengt en ook tijdens het gehele zetproces op deze temperatuur houdt. De ideale temperatuur voor het water ligt tussen de 90 en 95 graden, al is het mogelijk om de temperatuur wat lager en wat hoger te zetten. Wij raden dit af, want het is zonde om je koffie zo te verpesten. Doordat het water zo snel op temperatuur komt verbruik je minder elektriciteit, het is dus ook nog eens heel milieuvriendelijk.

AromaDouble shot

Als je een dubbele shot espresso zet zullen veel goedkopere volautomaten dubbel zoveel koffie gebruiken in één zetbeurt. Door de AromaDouble Shot zal de machine echter twee keer het gehele zetproces doorlopen. Dit voorkomt dat er geen optimale extractie plaatsvindt, waardoor de koffie wat zurig en zwak kan proeven.

In hoogte verstelbare koffie-uitloop

Voor espresso en latte heb je natuurlijk twee heel verschillende koppen nodig. Voor de een een minikopje waar net twee slokken in passen, en voor de andere een grote beker of glas. Het is dan wel zo handig als je de uitloop van de koffie in hoogte kunt verstellen, en dat is met dit apparaat gelukkig geen probleem. Daarnaast maak je ook simpelweg lekkerdere koffie, en vooral espresso. Als er namelijk te veel afstand en dus te veel lucht tussen de uitloop en je kopje zit, komen er allerlei luchtbelletjes in de cremalaag. Dat wil je niet, want dan krijg je een zwakkere smaak. Door de uitloop altijd op de juiste hoogte in te stellen zul je dus altijd een lekkere romige en volle cremalaag maken. De uitloop heeft ook een lichtje, hierdoor kun je goed zien wat je doet.

Koffie met melk

Liefhebbers van cappuccino’s, latte macchiato’s en andere koffies met melk zitten met de EQ.9 S700 wel goed, want melkspecialiteiten zetten kan hij als de beste. Je hoeft alleen het melkreservoir te vullen met ijskoude melk, in de machine te plaatsen en op de knop te drukken. Je heerlijke latte macchiato, koffie verkeerd, espresso macchiato of cappuccino wordt voor je klaargemaakt.

Het melkreservoir heeft een inhoud van 0,7 liter en is eenvoudig los te koppelen en in de koelkast te zetten. Doe dit altijd na gebruik, want warme melk kun je niet opschuimen én is een broedplaats voor bacteriën. Het reservoir is vaatwasserbestendig en daardoor gemakkelijk schoon te houden. De machine zal ook stoom door de melkslang blazen na elke zetbeurt, zodat ook die goed schoon blijft.

Koffiebonenreservoir

Het enige verschil met de S500 is dat de S700 een dubbel bonenreservoir heeft. Nummer één heeft een inhoud van 250 gram en nummer 2 van 200 gram. Lekker ruim dus. Hierdoor is de machine ideaal om te gebruiken op een klein kantoor, want je hoeft bijna niet aan te vullen. Voor thuis gebruik is het water overdreven, maar het kan wel heel handig zijn als je het thuis niet eens bent over welke koffie nou eigenlijk de lekkerste is. Met een knopje bovenop de machine bepaal je welke bonen worden gebruikt bij het zetten.

Wel is het slim om de koffiebonenreservoirs niet te veel te vullen. Koffiebonen doen het namelijk het beste in een luchtdichte en donkere omgeving, en dat is een bonenreservoir helaas niet. Bonen zullen in de machine oud worden en veel aroma verliezen en dat is zonde.

Het beste kun je ook naar een speciaalzaak of koffietentje gaan om je koffiebonen te kopen. De bonen in de supermarkt zijn bij aanschaf al oud, dat betekent dat het al lang geleden is dat ze gebrand zijn. Bij een goede zaak kun je versgebrande koffiebonen krijgen, die een voller aroma hebben en van goede kwaliteit zijn. Als je geen zin hebt om elke keer naar de stad te moeten, kun je online een koffie-abonnement bestellen waarbij je de bonen zo vaak als je wilt thuisgestuurd krijgt.

In het rechterreservoir zit een klepje. Onder dit klepje huist een klein reservoir waar je gemalen koffie in kunt doen. Dit is handig als je ’s avonds liever decaf drinkt, zodat je niet de hele nacht wakker blijft. Er past precies genoeg in voor één kopje.

Waterreservoir

Het waterreservoir is met zo’n groot bonenreservoir relatief klein, maar dat is niet zo erg. Het bijvullen gaat heel gemakkelijk en snel. En ook voor water geldt dat het zo vers mogelijk moet zijn. Een inhoud van 2,3 liter is vaak genoeg voor een dag thuisgebruik, en na een dag is het sowieso tijd om weer te verversen.

Het is mogelijk om een waterfilter van Brita in het waterreservoir te plaatsen. Deze filtert en ontkalkt het water gedeeltelijk. Sommige mensen vinden dit bijdragen aan een lekkerder kopje koffie, wij vinden het vooral een onnodige extra kostenpost. Tenzij je in het buitenland woont, maar het Nederlandse kraanwater is van topkwaliteit en het ontkalken is ook maar weinig werk.

Onderhoud en ontkalken

Voor een schone machine zit je bij Siemens wel goed. De apparaten hebben allerlei schoonmaakprogramma’s, te beginnen bij het melksysteem. Deze wordt telkens na gebruik even kort doorspoelt met stoom, dit doodt de bacteriën en zorgt voor een schone machine.

Ontkalken is ook heel eenvoudig. Wel is het van groot belang dat je bij het instellen van de machine de waterhardheid meet met het bijgeleverde teststripje en deze invoert in de machine. Dan ontkalk je nooit te vaak, maar ook nooit te laat. De machine geeft aan over hoeveel kopjes het tijd is om te ontkalken, zo kun je alvast voorbereiden. Als het zover is hoef je alleen een ontkalkingstablet in de watertank te plaatsen en de rest gaat vanzelf.

Doordat je de zetgroep uit kunt nemen is deze ook heel eenvoudig te reinigen. Doe dit onder lauwwarm water zonder zeep, en laat de zetgroep na afloop goed drogen. Zo blijft het schoon én schimmelvrij.

De lekbak is eenvoudig los te halen en te legen. Hetzelfde geldt uiteraard voor de koffieresidubak. De machine houdt bij hoeveel kopjes het geleden is dat je deze hebt geleegd en geeft dan ook aan wanneer het weer tijd is. Deze onderdelen kun je ook gemakkelijk even afspoelen onder de kraan.

Wat heel handig is, is dat de schoonmaakprogramma’s van tevoren aangeven hoe lang ze duren. Zo weet je precies wanneer je weer een kop koffie kunt zetten.

Koffiedranken

De zeven standaard koffiedranken die je kunt zetten zijn ristretto, espresso, espresso macchiato, café crème, cappuccino, latte macchiato en koffie verkeerd. Dit is niet uitzonderlijk veel, er zijn machines die meer soorten koffie kunnen maken. Wel kun je dusdanig met de verschillende instellingen spelen dat je uiteindelijk allerlei verschillende soorten koffie kunt maken, zoals flat white of cortado. Ook kun je apart melkschuim maken zodat je kunt spelen met latte art.

En als je eens wat anders wilt dan koffie kun je ook melk opwarmen of heet water uit de automaat krijgen. Hiermee kun je chocolademelk of thee maken. Ook handig is dat dit betekent dat je geen waterkoker meer nodig hebt.

Siemens EQ.9 S700 koffiemachine - kopjesverwarmer

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Twee melkspecialiteiten tegelijkertijd zetten
Plus review koffiemachine AromaDouble Shot, waardoor ook een dubbele espresso lekker is
Plus review koffiemachine Optie voor geïntegreerd Brita-waterfilter
Plus review koffiemachine Tien gebruikersprofielen
Plus review koffiemachine Heel veel voorkeuren in te stellen
Plus review koffiemachine Roestvrijstalen behuizing
Plus review koffiemachine De machine maakt amper geluid
Plus review koffiemachine SensoFlow voor een constante temperatuur bij het zetten
Plus review koffiemachine Keramische maalschijven waardoor de koffiebonen niet verbranden
Plus review koffiemachine Kopjes warmhoudplaat bovenop de machine
Plus review koffiemachine Dubbel bonenreservoir

Minus review koffiemachine Je kunt de machine niet tegen een muur zetten, want je moet bij beide kanten kunnen

Prijs

De prijs van dit apparaat is ongeveer 1500 euro. Klinkt als een hele hoop geld en voor veel mensen is dat het natuurlijk ook. Maar de volautomaat is dit geld zeker waard, vooral als je op zoek bent naar een apparaat met een flink bonenreservoir. De S500 is misschien een stuk goedkoper en daardoor ook een betere aankoop als je geen behoefte hebt aan een groot koffiebonenreservoir, want dat is het enige verschil tussen de twee.

Wat is de mening van Mister Barish?

Als je op zoek bent naar een topapparaat voor op een klein kantoor, kijk dan niet verder. Als je de machine echter alleen thuis gaat gebruiken, is het overkill. Het enige verschil met de S500 is de enorme capaciteit van de twee bonenreservoirs, en deze heb je thuis simpelweg niet nodig. Maar je maakt je collega’s op kantoor zeker blij, want het is echt een topapparaat. Heerlijke koffie, mooie melkschuim, eenvoudige bediening en een prachtig uiterlijk maken dit tot een machine die bijna iedereen in huis wil hebben. Wij zijn fan van de vele verschillende opties die je kunt gebruiken. Er zijn natuurlijk betere apparaten op de markt, maar daar betaal je flink meer geld voor. Voor 1500 euro is dit een machine die je zeker niet kunt missen.

Siemens EQ.9 S700 koffiemachine - rvs

 

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Koffie met melk
Soort koffie: Koffiebonen
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2, ook melkspecialiteiten
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, Cappuccino, Latte, Latte Macchiato, Espresso Macchiato
Instelbare koffiesterkte: Ja, tot AromaDouble Shot
Instelbare koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 2,3 liter
Inhoud bonenreservoir: Dubbel, 250 gram en 200 gram
Pompdruk: 19 bar

Gebruikersgemak
Display: 3,7” TFT-display
Gebruikersprofielen: Ja, 10
Smartphone app: Nee
Geïntegreerde koffiemolen: Ja, met keramische maalbladen
Kopjes warmhoudplaat: Ja
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: Nee
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Wekelijks handmatig reinigen en machinale reiniging
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Nee, optie voor Brita-filter
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingsmiddel.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 39,2 centimeter
Breedte: 29,9 centimeter
Diepte: 47 centimeter
Gewicht: 11,5 kg
Materiaal behuizing: RVS met kunststof
Verwarmingssysteem: SensoFlow (1 stuks)

Energie
Vermogen: 1500 watt

Andere Siemens koffiemachines in het assortiment

Siemens volautomatische koffiemachines zijn er in de verschillende prijsklassen. Voor elk budget een oplossing!

 

De volledige serie in detail:
Siemens EQ3 S300 koffiemachine
Siemens EQ3 S300

 

Siemens EQ3 S500 koffiemachine
Siemens EQ3 S500

 

Siemens EQ.6 S300 koffiemachine
Siemens EQ6 S300

 

Siemens EQ.6 S500 koffiemachine
Siemens EQ6 S500

 

Siemens EQ.6 S700 koffiemachine
Siemens EQ6 S700

 

Siemens EQ.8 koffiemachine
Siemens EQ8 S300/600/900 

 

Siemens EQ.9 S300 koffiemachine volautomaat
Siemens EQ.9 S300 

 

 

Siemens EQ.9 S500 koffiemachine rvs uitvoering
Siemens EQ.9 S500 

 

Siemens EQ.9 S700 koffiemachine - rvs
Siemens EQ.9 S700 

 

Heb je een vraag over Siemens koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen