Jura ENA 4 koffiemachine ontkalken

Hoe ontkalk je je Jura ENA 4
koffiemachine?

Zo blijft jouw machine in optimale conditie

Jura ENA 4 koffiemachine ontkalken

Hoe ontkalk je je Jura ENA 4
koffiemachine?

Zo blijft jouw machine in optimale conditie

waarom ontkalken?
Hoe ontkalken?

WATERRESERVOIR ontkalken


belangrijk om te weten

ONTKALKING

Jura ontkalkingstabletten onderhoud

Waarom ontkalken?

Door het gebruik van te hard water zal je machine minder duurzaam zijn, maar bij consequent gebruik van de Jura Claris Smart waterfilter en de juiste instellingen van de waterhardheid in je Jura moet je hier niet meer naar omkijken. Ontkalking is dus niet meer nodig indien je de Claris waterfilter goed gebruikt. 


Gebruik je de waterfilters van Claris niet of gebruik je ze wel, maar je hebt ze bijvoorbeeld te laat vervangen of er is toch iets misgelopen, dan zal je machine niet aangeven om te ontkalken en zal je het ontkalkingsprogramma zelf moeten uitvoeren. Het programma duurt ongeveer 45 minuten en je gebruikt er best de ontkalkingstabletten van jura voor om schade aan je machine te vermijden.


Let wel: de ontkalkingstabletten hebben geen reinigende werking, wil je je machine ook reinigen? Pas dan het reinigingsprogramma toe met de reinigingstabletten van Jura.

Hoe het ontkalkingsprogramma toepassen?

Belang 1 goede koffie in de retail
Eerst
Zal je het symbool voor ontkalking zien branden op je scherm. Om de ontkalking te activeren druk je ca. 2 seconden op het tandwieltje linksonder. Het symbool van de restwaterbak en koffieresidubak gaat nu branden. Deze leeg je en plaats je weer terug. Los dan 3 Jura ontkalkingstabletten volledig op in 500ml lauwwarm water (dit kan even duren). Verwijder het waterreservoir, leeg het en giet er de oplossing in voordat je het terugplaatst.
Belang 2 goede koffie in de retail
Vervolgens
Plaats je een bakje onder de koffie-uitloop. Druk nu op de toets met het koffieboontje. Er stroomt nu meermaals water uit de heetwateruitloop. Het proces stopt automatisch.
Belang 3 goede koffie in de retail
Nadien
Zal je, wanneer het symbooltje hiervoor gaat branden, de koffieresidubak en het restwaterbakje even moeten legen en terugplaatsen. Ook het waterreservoir moet je legen en spoel je best ook even grondig uit. Vul het vervolgens terug met vers, koud water voordat je het terugplaatst. Druk nogmaals op de toets met het koffieboontje zodat het ontkalkingsproces kan worden voortgezet.
Belang 4 goede koffie in de retail
Als laatste

Zal er weer water uit de uitloop stromen. Het proces stopt automatisch. De symbolen zullen nu 3x snel knipperen. Je machine is nu ontkalkt! Stopt het ontkalkingsproces onverwachts? Spoel het waterreservoir dan grondig uit.

WATERRESERVOIR ONTKALKEN

Jura ontkalkingstabletten onderhoud

Waterreservoir Jura ENA 4 ontkalken

De waterfilter zorgt ervoor dat je machine niet verkalkt, maar je waterreservoir kan wel nog steeds verkalken. Om een probleemloze werking te garanderen is het dus best om dit van tijd tot tijd eens te ontkalken. Om schade te vermijden gebruik je uitsluitend ontkalkingstabletten van Jura.

Hoe het waterreservoir ontkalken?

Belang 1 goede koffie in de retail
Eerst
Verwijder je het waterreservoir en de Jura Claris waterfilter indien je deze gebruikt.
Belang 2 goede koffie in de retail
Vervolgens
Vul je het waterreservoir volledig met water en los je er 3 ontkalkingstabletten van Jura in op.
Belang 3 goede koffie in de retail
Nadien
Laat je het waterreservoir met het ontkalkingsmiddel meerdere uren staan. Dit kan bijvoorbeeld 's nachts.
Belang 4 goede koffie in de retail
Als laatste
Leeg je het waterreservoir en spoel je het grondig uit. Plaats je waterfilter terug indien je deze hebt, vul het reservoir met vers, koud water en zet het weer terug. Je machine is weer klaar voor gebruik!

BELANGRIJK OM TE WETEN

Dit is ook belangrijk voor een optimale conditie van je Jura ENA 4

Wanneer je de Claris Smart waterfilters van Jura juist gebruikt moet je naast je waterreservoir je machine niet meer ontkalken. Ook is het erg belangrijk de dagelijkse en algemene reinigingen van je machine toe te passen zodat je toestel in optimale conditie blijft.

Dit zijn de besproken Jura producten

jura reiningstabletten

Jura reinigingstabletten

jura claris smart waterfilter

Jura Claris Smart waterfilter

jura ontkalkingstabletten

Jura ontkalkingstabletten

Vanaf pagina 146 van de gebruiksaanwijzing van de Jura ENA 4 kan je alles nog eens nalezen.