Dag van de koffie staat voor kwaliteit en duurzaamheid!

Koffie geeft je net dat extra beetje energie om de dag door te komen. Het is de beste gespreksopener, rede voor gesprek, en geeft je comfort en genot. Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar dat heerlijke bakje in de ochtend is niet meer weg te denken uit onze werkcultuur. Een dag geen koffie is een dag niet gewerkt. Maar omdat we het zo vaak en zo graag drinken, wil je natuurlijk wel voor de juiste kwaliteit gaan en wil je weten waar jouw dagelijkse bakje koffie vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt.

Steeds meer mensen willen een kwalitatieve boon en weten meer over wat voor soort koffie ze willen drinken. Van de zachte zoete boon, tot de donker gebrande espressoboon: we willen kwaliteit en waar voor ons geld. We worden ons daarnaast steeds meer bewust van de ongelijkheid en misstanden in de koffiebranche en moeten daarom extra alert zijn als het gaat om het uitkiezen van de juiste koffie voor op het werk.

Een van de huidige problemen in de koffiebranche is het lage loon van de koffieboer. Wij als consument willen de prijs natuurlijk niet al te hoog laten oplopen, maar dit hoeft niet ten koste te gaan van de hardwerkende boer. Ook zijn de werkomstandigheden van de koffieboer niet altijd optimaal. Zo moeten de boeren vaak uren werken en worden zelfs kinderen in het pluk proces betrokken. Boeren zijn niet beschermt tegen eventuele mislukkingen van de oogst en komen zonder inkomen te zitten bij een tegenslag in oogst.

Ook op eigen bodem valt er winst te behalen in het verbeteren van de koffiebranche. Zo zijn er bijvoorbeeld alternatieven voor de vervuilende koffiebeker en zijn er duurzame koffiemachines op de markt. Er zijn steeds meer verschillende koffiemachines op de markt, zoveel dat we door de bomen het bos niet meer zien. Veel apparaten zijn hartstikke energiezuipend en belasten het milieu enorm. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarmee je kunt zorgen voor een betere en duurzame koffieconsumptie op het werk. Bij het uitzoeken van de juiste koffieboon en professionele koffiemachine voor op het werk zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden. Bekijk de onderstaande punten en ga voor een heerlijk zorgeloos kopje koffie om de dag goed mee door te komen.

Koffie duurzaamheids trends

1. Ga voor een duurzame boon!
2. Ga voor recyclebare bekers
3. Ga voor duurzame en professionele koffiemachines
4. Ga voor duurzame melk
5. Wat te doen met koffiedik?

1. Ga voor een duurzame boon!

De koffieboon groeit helaas niet in onze achtertuin en daarom halen Nederlanders en Belgen al jarenlang bonen uit zuid Amerika, Afrika en Azië. Al jarenlang vinden hier misstanden plaats. Van uitbuiting van de boeren, tot aan het kappen van regenwouden voor de productie van koffievelden. Tegenwoordig wordt de boer, en de koffiedrinker, steeds meer alert en accepteren we deze misstanden niet langer. Je draagt met het kiezen van een goede boon daarom ook bij aan een eerlijker en duurzamer proces van begin tot eind. Het valt het niet mee om elke boon te controleren, maar gelukkig zijn daar hulpmiddelen voor. Bekijk of een bedrijf gecertificeerd is en of het productieproces traceerbaar is. Zo zijn er tal van goede initiatieven voor een eerlijke en duurzame boon.

De duurzame koffiebonen van Mister Barish:

Bekijk bijvoorbeeld de bonen van Mister Barish voor op het werk of voor thuisgebruik. Mister Barish werkt samen met het Rainforest Alliance keurmerk. Dit is een internationaal topkeurmerk vanwege de hoge score op transparantie, duurzaamheid en controle. Het doel is de ecosystemen beschermen van mensen en dieren die afhankelijk zijn van het regenwoud. Niet alleen het milieu en natuurbehoud zijn belangrijk, ook het welzijn van de arbeiders.

 

10 principes waar Rainforest Alliance op gebaseerd is:

Goed beheer en bescherming van de bodem
Gezonde en veilige werkomstandigheden
Goede relatie met plaatselijke gemeenschap
Afvalbeleid
Behoud van het ecosysteem
Bescherming van het wild
Behoud van schoon water
Aanwezigheid van een managementsysteem voor sociale en milieuzaken
Eerlijke behandeling en goede arbeidsomstandigheden voor de arbeiders
Geïntegreerd bestrijdingsmiddelengebruik, deels biologische bestrijdingsmethoden, waardoor er minder gespoten wordt

Naast deze principes bestaan er 14 criteria. Het bedrijf moet bij elk criterium minimaal 50% scoren en in totaal 80%, om een keurmerk te kunnen krijgen.

Er zijn naast Mister Barish koffiebonen nog tal van gecertificeerde bonen en er wordt steeds meer gekeken naar de kwaliteit van de duurzame boon. Let bijvoorbeeld op certificatie zoals UTZ of Fairtrade Max Havelaar. Heb je graag wat meer informatie over het Rainforest Alliance keurmerk? Klik dan even hier.

2. Ga voor recyclebare bekers

Je staat er misschien niet zo vaak bij stil, maar op een dag gaan er tal van bekertjes koffie door heen. Niet alleen de productie van deze bekers is belastend en schadelijk voor het milieu, vaak komen de bekers ook terug in het milieu terecht en zijn ze niet tot nauwelijks recyclebaar. Als bedrijf kun je daarom bijdragen aan het promoten van het gebruik van duurzame koffiebekers voor op het werk of aan het scheiden en recyclen van kartonnen koffiebekers. Laat je werknemers zijn of haar favoriete beker mee naar het werk nemen en zorg voor het onnodig hoeven weggooien van bekertjes. Ga voor duurzaamheid en bekijk wat voor jou bedrijf de beste mogelijkheden zijn op het gebied van duurzame bekers.

Recyclebare bekers

3. Ga voor duurzame en professionele koffiemachines

Bij het uitzoeken van de juiste koffiemachine speelt duurzaamheid uiteraard ook een rol. Zo verschillen de machines erg in energieverbruik en zijn ze geproduceerd onder verschillende omstandigheden. Een krachtige machine met volledig uitgerust touchscreen, verbruikt bijvoorbeeld veel meer energie dan een eenvoudiger model. Met een energievriendelijke machine verbruik je minder energie en help je niet alleen het milieu een handje, maar hou je ook de kosten van je energierekening omlaag. Daarnaast is het van belang dat je rekening houdt met de hoeveelheid afvalproducten die een machine produceert. Werkt de machines bijvoorbeeld met capsules? Of brand de machine bonen ter plekke zonder filterproduct en restmateriaal? Bekijk ook of de machine gemaakt is van sterke materialen die jarenlang mee kunnen gaan. Als je voor een goede machine gaat moet deze uiteraard zolang mogelijk mee kunnen gaan. Houd daarbij ook rekening met de groei van je bedrijf. Voor tips voor de aanschaf van een machine kan je het volgende artikel bekijken over de best geteste duurzame espressomachines.

De energiezuinige Jura D6

4. Ga voor duurzame melk

In vele apparaten kun je ook instellen om koffie met melk te maken. Zo is bijvoorbeeld cappuccino onder vele Nederlanders een favoriete keus. De consumptie van melk is echter niet altijd even duurzaam. Zorg ervoor dat je voor duurzame melk gaat en bekijk ook eens alternatieven voor melk, zoals soja-, haver- of amandelmelk. Deze producten zijn niet alleen een uitstekende vervanger voor de normale melk, ze zijn ook hartstikke gezond. Met duurzame en verantwoorde melk kun je zonder zorgen van jouw heerlijke koffiemomentje genieten.

Duurzame sojamelk

5. Wat te doen met koffiedik?

Het is helaas nog niet mogelijk om op grote schaal koffiedik, ook koffiedrab genoemd, te recyclen. Wel kun je op kleine schaal enorm veel doen met koffiedik. Geef het bijvoorbeeld aan de kantoorplantjes voor extra voedingsstoffen of plant er overheerlijke oesterzwammen in! Daag werknemers uit om met mogelijke creatieve oplossingen voor het hergebruiken van koffiedik te komen en maak mensen enthousiast voor het nuttig gebruiken van koffiedik. Bekijk bijvoorbeeld eens deze handige tips voor inspiratie van het gebruik van koffiedik!

Koffiedrab

 

Kortom, er is voldoende te behalen op het gebied van duurzame alternatieven en technologieën voor een goed bakje koffie voor op het werk. Er gaat niets boven een heerlijk bakje koffie dat eerlijk en verantwoordelijk is geproduceerd. Bekijk snel de verschillende opties en ga voor duurzaamheid en kwaliteit.