arrow_drop_up arrow_drop_down
Jura D6 is de volautomatische koffiemachine voor Jura liefhebbers met een klein budget
7 januari 2020 

Jura D6 is de volautomatische koffiemachine voor Jura liefhebbers met een klein budget

De Jura D6 is een simpele machine die een heerlijke kop koffie zet.  Het Zwitserse merk Jura heeft diverse koffiemachines op de markt, van heel dure topmachines tot goedkopere volautomaten. Ook aan deze goedkopere versies wordt veel aandacht besteed, waardoor je niet bang hoeft te zijn voor een volautomatische koffiemachine van lage kwaliteit. Wil je weten wat dit apparaat allemaal kan? Lees dan snel verder!

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Jura D6 koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties Jura D6
Andere Jura koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken Jura D6 koffiemachine

Dat dit koffieapparaat een stuk betaalbaarder is dan de heel dure machines van Jura, betekent niet dat de koffie minder lekker is. Veel van dezelfde technologieën worden gebruikt, echter is de bediening misschien wat minder eenvoudig en zijn er wat minder opties. Hieronder kom je precies te weten wat je met de D6 wel en juist niet mist.

jura d6 koffiemachine koffie tegoed

In de Mister Barish shop hebben we altijd scherpe prijzen!

Design
Het design van de D6 is, net als het design van andere Jura koffiemachines, strak en simpelweg prachtig. Het waterreservoir is in het design verwerkt, waardoor deze niet zichtbaar is. Het schermpje ontbreekt, wat er op de duurdere machines wel op zit. Je krijgt er een kleine display met draaiknop voor terug. Het is een mooie machine die op geen enkel aanrecht misstaat.

Eenvoudige bediening
Omdat je maar een paar opties hebt voor verschillende dranken, is de bediening vrij eenvoudig. Met een draai en druk op de knop zet je koffie of espresso. In het kleine schermpje zie je de naam van het drankje dat je zet. Als je twee keer achter elkaar drukt krijg je twee koppen koffie. Voor cappuccino moet je iets meer moeite doen, want je moet zelf de melkuitvoer opendraaien. Dit is een kleine moeite en alsnog minder werk dan het handmatig opschuimen van melk. Het programmeren is door het kleine schermpje nogal onhandig, maar als het goed is hoef je dit maar één keer te doen. Het is ook mogelijk om de koffieautomaat te bedienen met een app op je telefoon.

Bediening jura d6 koffiemachine

Koffiemachine met een zeer eenvoudige bediening.

Zetgroep en koffiemolen
Ook voor de goedkopere apparatuur hecht Jura veel waarde aan de hoge kwaliteit van de zetgroep en koffiemolen. De koffiemolen is een Aroma G2-molen, waar bij de nieuwere machines Aroma G3 wordt gebruikt. Dit is dus een oudere versie. Deze molen maalt zo snel en precies mogelijk de bonen. Daarnaast beschikt deze machine over twee technologieën die de duurste en nieuwste machines ook gebruiken: Pulse Extraction Process en Intelligent Pre Brew Aroma System. Deze worden hieronder uitgelegd.

Dit zijn de nieuwste technologieën in de koffiemachine:

Intelligent Pre Brew Aroma System (I.P.B.A.S.©)
Na het malen en voor de extractie worden de bonen eerst alvast even natgemaakt. Dit zorgt ervoor dat er extra smaak vrijkomt omdat de gemalen koffiebonen gaan ‘wellen’. Hierdoor krijg je een nog vollere en intensere smaak.

Pulse Extraction Proces (P.E.P.)
Een technologie waar veel koffieliefhebbers van fan zijn is het Pulse Extraction Process. Normaal gesproken wordt koffie in één vloeiende beweging gezet. Bij dit proces wordt het water echter door de koffie gepulseerd. Hierdoor wordt er minder water gebruikt en krijgt de koffie een intensere smaak.

De koffie uitloop is in de hoogte verstelbaar
Veel mensen denken dat het een verstelbare koffieuitloop alleen maar handig is omdat je dan minder spetters krijgt. Het is echter ook belangrijk voor een nog lekkerder kopje koffie. Als er te veel hoogteverschil is tussen kopje en uitloop zullen er namelijk meer belletjes komen in de cremalaag, wat de smaak niet ten goede komt. Verstel dus daarom bij elk nieuw kopje de uitloop.

Koffie met melk
Het is mogelijk om met deze machine een cappuccino te zetten, maar dat is eigenlijk de enige koffie met melk. Je kunt eventueel wel melk opschuimen om andere soorten koffie te zetten. Ook is dit wat minder eenvoudig dan bij de duurdere Jura-machines, omdat je zelf de melkuitvoer moet opendraaien. Na gebruik moet je de melkuitloop dagelijks schoonmaken. je wilt natuurlijk geen restjes zure melk in je koffie.

melkschuim jura d6 koffiemachine

Het melkschuim op de foto is echt! Tip: gebruik volle melk

Koffiebonen reservoir
Het bonenreservoir heeft een inhoud van 200 gram. Dit is aan de kleine kant, maar voor thuisgebruik meer dan prima. Koffiebonen moeten namelijk zo vers mogelijk zijn, dan geven ze de beste smaak af. Dit reservoir heeft wel een aroma beschermdeksel, maar alsnog is het aan te raden om bonen niet langer dan een paar dagen hierin te laten. Koffiebonen blijven namelijk het beste vers in een donkere, luchtdichte bak. Om met deze relatief goedkope machine toch heerlijke koffie te zetten raden wij aan om bonen niet in de supermarkt te halen, maar naar een speciaalzaak of koffiezaakje dat eigen bonen verkoopt te gaan.

Waterreservoir
Ook voor het water geldt dat het lekkerder is als het vers is. Denk bijvoorbeeld aan een glas water dat een nacht naast je bed heeft gestaan. Dat smaakt meteen muf. De inhoud van het waterreservoir in de D6 is 1,9 liter, maar het is belangrijker dat je altijd vers water gebruikt.

Waterfilter jura d6 koffiemachine

De waterfilter is geïntegreerd in het waterreservoir maar wel vervangbaar.

Het is mogelijk om met een CLARIS Smart-filter het water te filteren. Dit filter zal het water ook ontkalken, waardoor het niet meer nodig is om het ontkalkingsprogramma door te lopen. De waterfilter zorgt tevens ook voor een optimale koffiesmaak.

Onderhoud en ontkalken
De Jura machines vragen met enige regelmaat om onderhoud. Zo moet je de melkopschuimer dagelijks schoonmaken. Er zal ook regelmatig een algehele schoonmaak worden gevraagd. Deze twee programma’s zijn gelukkig eenvoudig te doorlopen.

De waterhardheid is in te stellen, in combinatie met de waterfilter is ontkalken niet meer nodig. Het ontkalkingsprogramma moet je niet meer te doorlopen. Behalve als je de waterfilter leeg is of niet meer gebruikt. Ontkalken duurt ongeveer 40 minuten en is wel zeer eenvoudig, je hebt alleen de speciale ontkalkingstabletten nodig. Daarna doorloopt de machine met één druk op de knop zelf het programma.

Koffiedranken

De D6 biedt drie verschillende koffiedranken: espresso, koffie en cappuccino. De eerste twee dranken zijn ook per twee tegelijk te zetten. Daarnaast kun je melkschuim creëren, bijvoorbeeld voor andere soorten koffie of chocolademelk. Ook heet water is voor de D6 geen probleem, met de heetwateruitloop. Deze is in te stellen op twee verschillende temperaturen, zo kun je dus eenvoudig thee zetten.

crema jura d6 koffiemachine

Elke espresso heeft een mooi crema laagje.

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Mooi design
Plus review koffiemachine Voorzien van nieuwste technologieën
Plus review koffiemachine Zet lekkere koffie

Minus review koffiemachine Geen Vacuüm Clean, waardoor de zetgroep licht vochtig blijft
Minus review koffiemachine Melkopschuimer is wat onhandig in gebruik
Minus review koffiemachine Luidruchtig

Prijs

Zoals al gezegd is dit een van de goedkopere machines van Jura, de D6 is namelijk zo rond de 780 euro. Voor sommige mensen is dit alsnog een flinke klap geld, maar vergeleken met bijvoorbeeld een Nespresso-machine vallen de uiteindelijke kosten wel mee. Voor de D6 hoef je namelijk alleen af en toe verse bonen en een waterfilter te halen, voor een Nespresso-machine gebruik je telkens een nieuwe cup.

Voor deze 800 euro heb je een aantal populaire technologieën van Jura. Wil je echter een goed display of maak je vaak koffie met opgeschuimde melk? Dan is het wellicht aan te raden om nog even door te sparen voor een machine die hier iets beter in is.

jura d6 koffiemachine koffie tegoed

In de Mister Barish shop hebben we altijd scherpe prijzen!

Wat is de mening van Mister Barish?

De Jura D6 is dankzij de lage prijs een machine voor een breed publiek. De duurdere machines zijn echt een investering, maar dit is een prima machine voor mensen die geen duizenden euro’s over hebben voor hun kopje koffie. Wat uiteraard heel begrijpelijk is. Er zitten alsnog een paar technologieën op die een extra lekker kopje koffie zetten, zoals de Pulse Extraction Process en Intelligent Pre Brew Aroma System. Het is jammer dat de melkopschuimer wat omslachtig werkt, waardoor het geen geschikte machine is voor mensen die graag koffie met opgeschuimde melk drinken. Voor liefhebbers van latte en flat white is het misschien nog even doorsparen.

koffiebonen voor jura koffiemachines

Mister Barish koffiebonen zijn speciaal geselecteerd en gebrand voor volautomatische koffiemachines.

 

Technische specificaties Jura D6

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Koffie met melk
Soort koffie: Koffiebonen
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, Cappuccino
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,9 liter
Inhoud bonenreservoir: 200 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja, met draaiknop en knopjes
Gebruikersprofielen: Ja
Smartphone app: Ja, J.O.E.®
Geïntegreerde koffiemolen: Ja
Kopjes warmhoudplaat: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Met behulp van automatisch reinigingsprogramma
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Optie (CLARIS Smart-filter)
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingstabletten.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 34,5 centimeter
Breedte: 28 centimeter
Diepte: 41,5 centimeter
Gewicht: 8,7 kg
Materiaal behuizing: Kunststof
Verwarmingssysteem: Thermoblok (1 stuks)
Kleur: Platin

Energie
Vermogen: 1450 watt
Vermogen in standby: 0 watt

Andere Jura koffiemachines in het assortiment

Jura heeft zo’n 16 koffiemachines in het assortiment voor thuis gebruik.

Jura A1
Deze espressomachine met een prachtig compact design is ideaal als je van zwarte koffie houdt, want het zet een heerlijk bakje espresso. Deze machine is niet geschikt voor mensen die graag koffie met opgeklopte melk drinken, tenzij ze zelf aan de slag willen met een externe opschuimer. Het is een no-nonsens machine voorzien van allerlei nieuwe technologieën, zoals het Pulse Extraction Process.

Jura A1 koffiemachine

Jura A7
De Jura A7 koffiemachine maakt het mogelijk dat je meerdere kopjes tegelijk kan zetten en door het heetwater- en het melksysteem zijn de smaakmogelijkheden vergroot.Met een nieuwe smaakbeleving voor de echte koffie fijnproevers, gepresenteerd in een compact en stijlvol design.

Jura A7 koffiemachine

Jura A9
Het A9 type wordt ook door Mister Barish van harte aanbevolen. Het verschil met de andere types uit deze serie is de swipe bediening. We geven deze ook een 8,0 net als de A7, door de combinatie van een compact model met kwaliteit en de ruime keuze in smaakmogelijkheden. Ook prettig is de optie om in 1 keer twee kopjes te zetten.

Jura A9 koffiemachine

Jura D4
Deze volautomatische koffiemachine is goed voor liefhebbers van enkel zwarte koffie zoals espresso, doppio, americano, lungo of ristretto. Deze volautomaat is voorzien van allerlei nieuwe technologieën, en deze is dan ook fijn in gebruik door de eenvoud. Door de lage prijs is dit een leuk instapmodel voor mensen die geïnteresseerd zijn in de producten van Jura, maar nog niet volop willen investeren.

Jura d4 koffiemachine

Jura D60
De D60 is eigenlijk precies hetzelfde als de D6, maar deze is in volledig in mooi en stijlvol zwart. Waardoor het mooi staat in een strakke en moderne keuken. Het is een goede koffiezetapparaat die heerlijke espresso zet, en dat voor een leuk prijsje!

Jura D60 koffiemachine

Jura E6
Deze compacte E6 volautomaat is een interessant instapmodel voor mensen die nieuwsgierig zijn naar de Jura koffiemachines. Het is vooral een ideaal apparaat als je van zwarte koffie of espresso houdt en zo nu en dan een cappuccino wil zetten. De machine kan namelijk niet meer verschillende drankjes maken, en de melkschuimer moet ook handmatig bediend worden.

Jura E6 koffiemachine

Jura E60
De Jura E60 is de twee-eiige tweelingbroer van de E6, maar dan in geheel zwart uitvoering. Een mooi en stijlvol exemplaar dat goed staat in een strakke keuken.

Jura E8
De Jura E8 is de grotere broer van de E6 en E60, en is dan ook nét iets beter. Zo hoef je de melkschuimer niet handmatig te bedienen. Deze machine is de publieksfavoriet bij de consumentenbond voor mensen die thuis heerlijke koffie willen, maar niet té veel willen investeren.

Jura E8 koffiemachine

Jura ENA 8
Deze compacte ENA 8 lijkt wel wat op de E8, en is ook voorzien van het Pulse Extract Process en de Vacüum Clean technologie, waarbij de zetgroep na iedere zetbeurt compleet wordt droog gezogen. Niet alleen is de machine droog en schoon, het zet ook nog eens een heerlijk bakje koffie. De melkopschuimer is ook geheel automatisch.

Jura koffiemachine ENA 8

Jura J6
De Jura J6 is niet alleen voor het zetten van heerlijke espresso met een druk op de knop maar ook eenvoudig en snel een cappuccino. Een fijne machine multifunctioneel voor ieder huishouden.

Jura J6 koffiemachine

Jura Giga 5
De Jura Giga 5 heeft maar liefst twee koffiebonenreservoirs. Dat is handig voor verschillende koffiedranken. Een cappuccino vraagt soms een andere type koffiebonen.  De koffiemolens zijn voorzien van een keramische maalschijf. Deze maalschijf wordt niet heet en zodoende kunnen de bonen niet verbranden. Verder zitten er allerlei nieuwe technologieën en handigheidjes in waardoor deze machine een genot is om te gebruiken.

Jura Giga 5 koffiemachine

Jura Giga 6
De Jura Giga 6 is voor echte koffieliefhebbers die niets hebben aan een volautomatische koffiemachine waar je maar een paar instellingen kunt aanpassen. Bijvoorbeeld de keuze uit verschillende koffiebonen, gemalen met een elektrisch instelbare keramische koffiemolen. Als jij dus op zoek bent naar een volautomaat die eigenlijk een soort barista is aan wie je alles kunt vragen.

Jura Giga 6 koffiemachine

Jura S8
De Jura S8 zit vol met de nieuwste technologieën, zoals Vacuüm Clean technologie waardoor de machine van binnen droog blijft. De machine is niet alleen schoon, maar zet ook heerlijke koffie, dankzij bijvoorbeeld het Pulse Extraction Process waarbij het water met pulserende bewegingen door de koffie wordt geperst.

Jura S8 koffiemachine

Jura S80
De Jura S80 is eigenlijk hetzelfde als de S8, alleen is deze bijna volledig zwart. Een mooi exemplaar dat goed staat in iedere design keuken.

Jura S80 koffiemachine

Jura Z6
De Jura Z6 is een prachtige machine en een stukje goedkoper dan zijn grote broer, de Jura Z8. Daar lever je ook wel het een en ander voor in, zo is de bediening bijvoorbeeld wat anders, maar je hebt alsnog niets te klagen met deze machine.

Jura Z6 koffiemachine

Jura Z8
De Z8 is een stukje duurder dan de Z6, hiervoor krijg je wel een prachtig touchscreen en duurzamere materialen voor terug. De Z8 koffiemschine is ook net iets nieuwer dan de Z6. Voor de echte koffieliefhebber is deze machine de investering meer dan waard.

Jura z8 koffiemachine

Heb je een vraag over Jura koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .