Ijskoffie zetten op 6 verschillende manieren

Ijskoffie zetten op 6 verschillende manieren

Ijskoffie zetten wordt ook wel cold brew genoemd als je voor het koffie zetten koud water gebruikt. Er zijn verschillende manieren om koude koffie of ijskoffie te zetten. Het grote verschil bij het zetten, zit in de temperatuur van het water en de zetmethode. Met koud water gezette koffie of cold brew duurt in vergelijking met afgekoelde koffie veel langer maar het heeft ook voordelen. De cold brew koffie is namelijk veel minder bitter en zachter van smaak. Daarnaast heb je Dutch coffee waarbij je ijskoud water later druppelen op de koffiebonen. Deze zetmethode geeft weer een heel andere smaakbeleving. Een overzicht van alle gezette koude koffies lees je hier.

Inhoudsopgave

  • Cold brew koffie (koude zetmethode)
  • Dutch coffee (koude zetmethode)
  • Koude cappuccino (hete zetmethode)
  • Ijskoffie met een cafetière (hete zetmethode)
  • Koude filterkoffie (hete zetmethode)
  • Shock brew (hete zetmethode)

  • 1. Cold brew koffie (koude zetmethode)

    Zorg voor een normale filter maalgraad van de koffiebonen. Een goede handkoffiemolen volstaat voor zo’n medium grove maling. De verhouding is 7 gram per 100 ml koud water. Het type koffie is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Cold brew koffie kan namelijk met elke kwaliteit koffiesoort gezet worden. Elke koffie zal zich anders manifesteren. Kies je voor kwaliteit koffiebonen, dan zal je dat ook in de smaak terugkrijgen.

    Zolang het water niet bevroren is, kan ook koud water de smaken uit de koffiebonen halen. Koud water zal minder bittere smaken uit de bonen halen. Het proces is heel eenvoudig.

    Bij koude koffie zetten, maak je gebruik van een afsluitbare pot. Doe de filtermaling en het koude water in de pot. Sluit deze goed af. Plaats de pot 12 tot 24u in de koelkast. Na minstens 12u ga je de koffie filteren. Een cafetière is hiervoor het handigst maar een snelfilter werkt ook uitstekend.

    Pas bij een volgende keer de parameters aan naar je eigen beleving. Misschien volgende keer iets meer koffie of water, misschien iets meer extractie door een langere doorlooptijd. Experimenteer daarom met de maalgraad en de koffiesoort. Pas wel maar één parameter per keer aan. Anders raak je hopeloos in de knoop.

    2. Dutch coffee (koude zetmethode)

    [caption id="attachment_201067" align="alignleft" width="200"]Ijskoffie met koude zetmethode Ijskoffie met koude zetmethode[/caption]

    Dutch coffee en cold brew coffee worden wel eens met elkaar verward. Ze hebben echter een totaal verschillend zetproces. Voor Dutch coffee heb je het juiste materiaal nodig. Het is niet zoals bij Cold brew water over gemalen koffie in een bak gieten. Je laat namelijk het ijskoude water langzaam druppelen op de gemalen koffie. Naast de juiste apparaten heb je ook enige souplesse nodig.

    Elke druppel waant zijn eigen weg door de filtermaling. Op deze manier haalt zo’n druppel veel meer smaken uit de koffie en worden de onwenselijke tonen veel minder meegenomen. Van het begin tot het einde wordt het maximale uit de koffie gehaald. Op deze manier krijgt Dutch coffee zijn complexe, bijzondere smaak.

    Dutch coffee is niet de snelste manier van koffie zetten. Je moet rekenen op een duurtijd van ongeveer 4 uur. Dit is wel sneller dan Cold brew en je hebt een veel intensere, complexere smaakbeleving.

    3. Koude cappuccino (hete zetmethode)

    Een koude cappuccino met sterke hete koffie is heel eenvoudig te maken. Zet een sterke espresso, voeg er eventueel een klein beetje suiker aan toe en meng dit met een aangepaste hoeveelheid ijskoude melk. Door de kleine hoeveelheid hete koffie zal de ijskoude melk niet echt opwarmen. Als je ijsblokjes zou toevoegen, dan bestaat de kans dat de smaak flauw wordt. Pas daarom de hoeveel melk aan om de koffiesmaak niet te verliezen.

    4. Ijskoffie met een cafetière (hete zetmethode)

    Zet hete koffie met de cafetière. Daarna is het heel eenvoudig om ijskoffie te maken. Giet de koffie over in een karaf. Nu is het moment om eventueel extra smaak toe te voegen. De hete zetmethode kan een bittere smaak geven. Daarom kan je voor een zoetere ijskoffie fructose toevoegen. Fructose is de meeste geschikte suiker voor ijskoffie. Het lost makkelijk op en geeft bovendien verfrissende zoetheid.

    Varieer met verschillende soorten koffiebonen, voeg meer of minder fructose toe. Pas bij het toevoegen van ijsblokjes de sterkte en de hoeveelheid van de koffie aan. Als je koffiebonen van een mindere kwaliteit zouden zijn, kan je extra smaakmakers toevoegen.

    5. Koude filterkoffie (hete zetmethode)

    [caption id="attachment_201068" align="alignleft" width="240"]Ijskoffie met hete zetmethode Ijskoffie met de hete Kalita zetmethode[/caption]

    Filterkoffie als basis nemen voor ijskoffie is niet evident. Het vergt veel aandacht en uitproberen om tot de juiste maalgraad voor het gewenste eindresultaat te komen. Gekoelde koffie smaakt nu eenmaal anders. We behouden wel dezelfde hoeveelheid koffie versus water. Namelijk 7 gram gemalen koffiebonen per 100 ml vers water.

    Wil je iets subtielere, frissere smaken in de ijskoffie laten floreren? Dan kan je de koffie best wat lichter zetten. Koffiebonen voor filterkoffie zijn sowieso al lichter gebrand en bevatten daardoor meer tannines. Deze tannines geven de frisse, zomerse smaken die ijskoffies vragen.

    Ethiopische en Keniaanse bonen zijn vanwege hun frisse, fruitige smaak uitermate geschikt. Daarnaast zijn ook de zoetere koffiebonen zoals een washed Colombian ideaal voor ijskoffies.

    De beste manier om de koffie versneld te laten afkoelen, is de koffie in de vriezer te zetten. Versneld afkoelen door ijsblokjes is heel verleidelijk maar de ijsblokjes gaan al snel smelten en verdunnen de koffie. Bij het zetten van filterkoffie moet je al rekening houden door het verdunnen te compenseren met sterkere koffie. Voeg daarom per ijsblokje de juiste verhouding extra koffie toe.

    6. Shock brew (hete zetmethode)

    Een hete filter zetmethode haalt andere stoffen uit de koffie dan een koude zetmethode. Cold brew staat bekend om zijn zoete en dikke smaak. Daartegen heeft shock brew koffie een frisse, heldere smaak. Maak een filterkoffie of slow coffee en laat de gezette koffie direct op het ijs druppelen. Dit zorgt voor het shock effect.

    [caption id="attachment_201169" align="aligncenter" width="745"]Ijskoffie inschenken Ijskoffie inschenken[/caption]

    Wil je meer weten over ijskoffie zetten? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want met Mister Barish lees en leer je alles over koffie!
Reactie plaatsen