Kalita filterkoffie zetten, doe je zo

Kalita filterkoffie zetten, doe je zo

Als je filterkoffie met de Kalita gaat zetten, zal je merken dat het een heel eenvoudige filterhouder is, vergelijkbaar met een ouderwetse snelfilter uit een koffiezetapparaat. Het grote verschil is het gegolfd Kalita filterpapier. Deze manier van koffie zetten vraagt iets meer tijd en handelingen maar het eindresultaat kan een sublieme koffie zijn.

In speciality koffiebars wordt de Kalita net zoals de Aeropress en de Chemex meer en meer gebruikt. Een goede barista demonstreert het zetproces en vertelt je alles over de gebruikte koffiesoort en het smakenpalet. Maar je kan deze Kalita filterkoffie ook makkelijk zelf thuis zetten. Lees en leer hier alles wat je moet weten.

Inhoudsopgave

Kalita
De verhouding koffie versus water
Welke soort koffiemaling en branding gebruiken?
Wat heb je nodig?
Filterkoffie zetten met Kalita doe je zo voor 1 of 2 koppen
De smaak van de Kalita filterkoffie

Kalita

Kalita is Japans en opgericht in 1958. Kalita koffie wordt net zoals V60 ook wel dripper coffee genoemd. Het is een minder bekende zetmethode waarbij met de hand wordt opgeschonken. Je kan het dus vergelijken met de V60 maar de vorm van de filterbodem is verschillend. Het heeft een horizontale filterbodem, een plat filterbed met een doorsnede van 5 centimeter en 3 gaatjes. Kalita herken je vooral aan de Wave papieren filter. De gegolfde papieren filter zorgt ervoor dat het filterbed niet vacuüm trekt. Het water laat zich zo niet ophopen in de koffie en loopt goed door aan de buitenkant van de filter. Deze unieke eigenschap voorkomt dat er bitterheid kan ontstaan door het te lang trekken van de filterkoffie. Bovendien zorgt de vlakke bodem voor een gelijkmatige extractie. Met een klein beetje techniek zet je relatief makkelijk een sublieme en smaakvolle slow coffee.

De verhouding koffie versus water

Als je koffie zet met een Kalita heb je 22 gram medium grof gemalen koffie nodig voor 300 ml water. Deze verhouding is een indicatie want het hangt af van verschillende factoren. De hoeveelheid water en koffie draagt maar voor een deel bij aan de hoeveelheid extractie. Om accuraat Kalita koffie te zetten, gaan we alles afwegen met behulp van een digitale weegschaal.

Welke soort koffiemaling en branding gebruiken?

[caption id="attachment_201100" align="alignleft" width="150"]Maalgraad voor Kalita filterkoffie zetten Maalgraad is grof[/caption]

Zorg altijd voor medium grof vers gemalen koffiebonen. Visueel is de maalgraad dan fijn maar voelt wel grof. Deze maalgraad is mogelijk met een goede handkoffiemolen. Bij de Kalita filterkoffie kies je voor licht gebrande koffiebonen om maximaal de frisse en zuivere tonen naar boven te halen.

Wat heb je nodig?

De Kalita, Kalita filterpapier, weegschaal, waterketel, thermometer, timer, koffiemolen, een kop of kannetje en bij voorkeur licht gebrande koffiebonen.

Filterkoffie zetten met de Kalita doe je zo voor 1 of 2 koppen

[caption id="attachment_201101" align="aligncenter" width="750"]Koffie zetten met Kalita Koffie zetten met Kalita: stap 6 Bloomen[/caption]

Je weegschaal is je belangrijkste instrument om met de Kalita sublieme filterkoffie te zetten. Het is aangeraden om de eerste keren bij elke stap goed te noteren wat je gedaan hebt. Het eindresultaat is afhankelijk van de koffiebonen, de maalgraad, de versheid van het water, de temperatuur van het water en hoe verfijnd je het proces hebt toegepast. Met de Kalita heb je de hoeveelheid extractie zelf in de hand. Ga na de eerste keer zelf spelen met de verschillende factoren die van invloed kunnen zijn. Probeer meer of minder water, meer of minder koffie, pas de maalgraad aan of verhoog of verlaag de temperatuur van het water. Met andere woorden, ga spelen en ontdekken. Pas weliswaar maar één factor per keer aan, want ander geraak je hopeloos in de knoei.

1. Begin met het verwarmen van het water. Gebruik je thermometer om de ideale temperatuur te bereiken. Deze is tussen de 85°C en 92°C.

Tip: Voor stap 2 en 4 is het handig om het water net iets warmer te maken dan de gewenste temperatuur.

2. Giet water over de Kalita filterhouder om alle vorige smaakresten weg te spoelen.

3. Neem 22 gram koffiebonen en maal ze medium grof. De maling zal grof aanvoelen maar toch fijn zijn.

4. Zet de Kalita filter op een kannetje of rechtstreeks op een kop. Leg het gegolfde Kalita filterpapier in de houder. Giet heet water in het midden van het filterbed zodat de filter zich vult met water. Dit doen we om het papier te reinigen en te verzadigen. Zo kan het filterpapier niet dubbel plooien bij het opgieten. Let op dat je niet op de randen giet. Als je goed in het midden giet, zal je zien dat de golfjes goed behouden blijven zodat de filter zich niet vacuüm kan trekken. De filter en de kop of het kannetje zijn nu ook voorverwarmd.

5. Giet de kop of het kannetje leeg en zet de filter met kannetje of kop op de weegschaal. Zet de weegschaal op 0 gram.

6. Doe de gemalen koffie in de Kalita filter. Giet water tussen 85°C en 92°C in het midden van de filter zodat alle gemalen koffie wordt bevochtigd. De koffie gaat nu bloomen. Dat wil zeggen dat de koffie zal opzwellen en ontgassen. Let op, giet niet meer water op dan nodig om de koffie volledig te bevochtigen.

Tip: Om nauwkeurig te gieten, gebruik je best een waterketel met een lange, smalle uitgang, bijvoorbeeld de Hario Buono Kettle.

7. Wacht nu ongeveer 20 tot 30 seconden. Dit geeft de koffie de tijd om volledig te bloomen.

8. Giet vervolgens verder water op tot dat de weegschaal 150 gram aangeeft. Zodra dit water voor ongeveer 80% is doorgelopen, giet je verder op tot 250 gram. Laat het water opnieuw voor 80% doorlopen en giet finaal op tot 300 gram.

Tips:
  • Zorg ervoor dat het koffiebed nooit volledig droog valt tussen de verschillende schenkbeurten. Giet altijd extra op zodra 80% van het water is doorgelopen.
  • Laat het allerlaatste water niet meer doorlopen in het kopje, maar verwijder het samen met het filterzakje.
  • Voorkom “high and dry grounds”. Dat is koffie dat zich bovenaan aan de zijkant van de filter heeft verzameld.

9. De Kalita filterkoffie zal doorgelopen zijn tussen de 2.5 en 3 minuten.

10. Als je extra kopjes zou gebruiken, spoel deze dan ook met heet water. Zo heb je voorverwarmde kopjes.

11. Geniet van je filterkoffie.

Tips:
  • Er zijn Kalita systemen in verschillende groottes. Het is een ideale filterkoffie die te gebruiken is voor grotere hoeveelheden koffie. Dit komt door de vlakke bodem van de Kalita. Die zorgt namelijk voor een mooie, gelijke extractie.
  • Zoals met elke filterkoffie is het ook met de Kalita de kunst om te experimenteren. Wees niet te snel tevreden en pas bijvoorbeeld de doorlooptijd aan door met de grofheid van maling te spelen. De doorlooptijd is te lang geweest als de koffie te bitter smaakt. Dat wil zeggen dat de maalgraad te fijn is. Heb je liever een sterkere koffie, neem dan bijvoorbeeld 24 gram koffie. Handig is wel om goed de hoeveelheid koffie en water op te schrijven, alsook de temperatuur van het water. Elke keer dat je probeert, word je meer ervaren. Je zal merken dat zelfs bij nieuwe koffiebonen het proces eenvoudiger wordt. Het is echt niet moeilijk. Integendeel!

De smaak van de Kalita filterkoffie

Deze filterkoffie zal een verrassend volle en diepe smaak hebben. De mooie, gelijke extractie zorgt voor een evenwichtige aciditeit.

 

Wil je meer weten over filterkoffie zetten met de Kalita? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want met Mister Barish lees en leer je alles over koffie!
Reactie plaatsen