Al fresco koffie zetten

Al fresco koffie zetten

Al fresco is één van de eenvoudigste en oudste manieren om koffie te zetten. Door de toenemende populariteit van slow coffee komt al fresco koffie ook weer in beeld. Al fresco betekent in het Italiaans “in de buitenlucht” en daar is het ook ontstaan, op een open vuurtje.

Inhoudsopgave

De verhouding koffie versus water
Welke soort koffiemaling gebruiken?
Al fresco koffie zetten doe je zo
Marokkaanse koffie

De verhouding koffie versus water

Voor al fresco koffie neem je best 10 eetlepels of 70 gram vers gemalen koffie per 1 liter water.

Welke soort koffiemaling gebruiken?

Elke melange en roosting is geschikt voor al fresco. Voor een betere kwaliteit is de Arabica koffiesoort aangewezen. Om te voorkomen dat er koffiedik achterblijft, kies je het best voor een medium tot grove maling.

Al fresco koffie zetten doe je zo

 • Zorg dat je een maatbeker, steelpan en zeef bij de hand hebt.
 • Met de maatbeker zorg je voor de juiste hoeveelheid water. Voeg een klein beetje extra water toe voor de absorptie.
 • Giet het water in de steelpan en zet het op het vuur.
 • Voeg vlak voor het bereiken van het kookpunt de gemalen koffie toe. Als de gemalen koffie is toegevoegd, neem je meteen al roerend de steelpan van het vuur. Roer het geheel goed door elkaar. Laat de koffie brei nu 4 minuten rusten, waarna het door de zeef ingeschonken wordt.

 • Tip: Bij een fijne maling maar 3 minuten laten rusten. Houd er wel rekening mee dat onderaan elk kopje koffiedik zal achterblijven.

  Marokkaanse koffie

  [caption id="attachment_200572" align="aligncenter" width="750"]Al fresco gezetten Marokkaanse koffie Al fresco gezetten Marokkaanse koffie[/caption]

  Marokkaanse koffie maakt gebruik van de al fresco zetmethode. Het verschil is dat de koffie meerdere keren aan de kook wordt gebracht waarna er smaakmakers zoals suiker, kaneel, peper en soms ook gember worden toegevoegd. Bij traditionele Marokkaanse koffies worden de koffiebonen in houtskool geroosterd en meteen na branding gemalen met een vijzel.

   

  Wil je meer weten over Al Fresco koffie zetten? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want met Mister Barish lees en leer je alles over koffie!
Reactie plaatsen