Hoe Syphon koffie zetten?

Hoe Syphon koffie zetten?

Syphon koffie zetten is eigenlijk een vorm van weken of infusie. Het koffiemaalsel wordt enkele minuten met water doordrenkt. Het wordt ook wel conakan of vacuüm pot genoemd. Omdat de syphon zo’n boeiend proces is, is het ideaal om de koffie te demonstreren als je thuis een etentje hebt . Wil je weten hoe je koffie zet met een syphon? Lees dan snel verder.

Inhoudsopgave

De verhouding koffie versus water
Welke soort maalgraad gebruiken?
Koffie zetten met een syphon of conakan of vacuüm pot doe je zo

De verhouding koffie versus water

Als je koffie zet met een Syphon, conakan of vacuümpot heb je 70 gram of 10 eetlepels koffie nodig per 1 liter water.

Welke soort maalgraad gebruiken?

Koffie zetten met een conakan of vacuümpot geeft het beste resultaat met medium grove maling. Gebruik koffiebonen met een lichte branding. Deze bonen worden ook voor filterkoffie gebruikt.

Koffie zetten met een syphon, conakan of vacuümpot doe je zo

[caption id="attachment_200594" align="alignleft" width="300"]syphon hario Syphon van het merk Hario[/caption]
 • Om het proces sneller te laten verlopen, wordt aangeraden het water tot aan het kookpunt te brengen in een ketel of snelkoker. Met de spiritusbrander of een elektrische conakan duurt het proces namelijk veel langer.
 • Vul de glazen kan met heet water.
 • Doe de plug voorzichtig in de stijgbuis. Zet de glazen kom op de kan met de stijgbuis in het water. Zorg ervoor dat de kom en de kan stevig in elkaar zijn vastgedraaid.
 • Doe de spiritusbrander aan of steek de stekker in het apparaat.
 • Schep de afgemeten hoeveelheid koffie in de bovenste kom en zorg ervoor dat het boven de warmtebron hangt.
 • Op het moment dat het water kookt, stijgt het water langs de stijgbuis naar de bovenste kom.
 • Als het meeste water is opgestegen, mag de warmtebron uitgeschakeld worden. Het water blijft namelijk doorstijgen. Als je langer wacht met het uitschakelen van de warmtebron dan zal de koffiezet tijd ook verlengd worden. Dit zorgt voor overextractie van waarschijnlijk stoffen die je niet in je koffie wil proeven.
 • Als al het water in de bovenste kom zit, worden de koffie en het water goed doorgeroerd tot alle koffie is verzadigd.
 • Als de koffie voldoende is afgekoeld, ontstaat er het gedeeltelijk vacuüm effect. Hierdoor wordt de koffie vloeistof teruggezogen in de kan. Het koffiedik blijft achter.
 • Schenk de koffie onmiddellijk uit. Als de koffie niet meteen gedronken wordt, schenk de koffie dan in een voorverwarmde thermoskan.

 • [caption id="attachment_200603" align="aligncenter" width="1024"]Syphon opstelling Meerdere Syphons in een koffiebar[/caption]

  Wil je meer weten over koffie zetten met een syphon? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want met Mister Barish lees en leer je alles over koffie!
Reactie plaatsen