Om espresso te maken heb je een espressomachine nodig, want voor het maken van espresso wordt heet water onder hoge druk door fijngemalen koffie geleid. Het is moeilijk om thuis dezelfde kwaliteit espresso te maken zoals in een speciality koffiebar. Maar er zijn zeker mogelijkheden. Espressomachines bestaan er in verschillende prijsklassen die opgedeeld kunnen worden in drie groepen: de espressomachine met capsules, de halfautomatische espressomachine en de volautomaat. De volautomatische koffiemachine is een espressomachine en een koffiezetapparaat in één.

De laatste jaren nemen huishoudens meer en meer afscheid van de Senseo en Nespresso machines. Omdat we ook thuis betere koffie willen drinken. Koffiezetten met een volautomatisch apparaat met koffiebonen kan hiervoor de oplossing zijn.

Kies je voor gebruiksgemak? Kies je voor kwaliteit? Wil je het maximale uit je koffiebonen halen? Laat je niet te snel verleiden door het ene of het andere apparaat. Neem je tijd bij de aankoop van een espressomachine. Alles wat je moet weten, lees je in dit artikel.

Inhoudsopgave

 • Soorten espressomachines
 • Welke espressomachine kopen met 7 hulpvragen?

 • Volautomatische espressomachine
 • Volautomatische espressomachine met capsule of pad
 • Halfautomatische espressomachine
 • Nespresso machine
 • Professionele espressomachine voor horeca
 • Er is meer nodig dan een goede espressomachine
 • Waarom zou je geen halfautomatische espressomachine kopen?
 • Hoe kies ik de juiste espressomachine?


 • 1. Soorten espressomachines

  Espressomachines zijn er in alle soorten en maten. Afhankelijk van de tijd die je neemt om espresso te zetten en de gewenste kwaliteit van de espresso zijn er verschillende mogelijkheden. Het zetten van een excellente espresso is geen sinecure.

  Espresso zetten met een volautomaat of een Nespresso machine is kinderspel. Het apparaat gaat aan waardoor het water wordt opgewarmd en de juiste druk wordt opgevoerd. Bij een capsule of portie volautomaat is de enige extra handeling de koffie capsule toevoegen en start drukken. Je hebt werkelijk nergens omkijken naar. Op voorhand is de hoeveelheid water en koffie bepaald. Deze zijn instelbaar maar meestal worden de fabrieksinstellingen hier aangehouden. Het is echter aangeraden om een volautomatische koffiemachine te personaliseren met de mogelijkheden die er zijn. Het is nadien altijd mogelijk om de fabrieksinstellingen opnieuw te activeren.

  Als je echt invloed wil uitoefenen op het proces en het eindresultaat dan heb je een halfautomatische espressomachine nodig. De hoeveelheid koffie, het water en hoe je de gemalen koffie hebt aangedrukt in de filter, heeft een directe invloed op de smaak en de kwaliteit van de espresso. Het leuke is dat je kan spelen om uiteindelijk tot je eigen ideale espresso te komen.

  2. Welke espressomachine kopen met 7 hulpvragen?

  2.1. Wat zijn je verwachtingen?


  De eerste vraag die je jezelf het beste kan stellen is wat je verwacht van je espressomachine. Ga je voor gemak? Wil je moeiteloos met 1 druk op de knop een espresso of cappuccino uit je machine krijgen? Of wil je het maximale uit je koffiebonen halen met een espressomachine waarmee je kan experimenteren? Wetende dat je de beste koffies krijgt als je de koffiesoort, de maalgraad, de hoeveelheid water en de machine op elkaar kan afstemmen.

  Als je voor het ultieme gemak gaat dan kies je voor een volautomaat of een Nespresso machine. Ga je voor de sublieme espresso dan kom je al snel bij de halfautomaat espressomachine.

  Conclusie:
  • Ga je voor gemak? Kies dan voor een koffiecupmachine of een volautomatische espressomachine.
  • Ga je voor de beste kwaliteit espresso? Kies dan voor een volautomaat met een geïntegreerde koffiemolen of een halfautomatische espressomachine.

  2.2. Welke koffie drink je het meest?


  Als je uitsluitend koffie met veel melk drinkt, dan zijn er voldoende goedkopere modellen op de markt die je blij maken. De hoeveelheid melk in cappuccino of een koffie verkeerd camoufleert de pure koffiesmaak. Maar als echte koffieliefhebber proef je wel het verschil. Probeer daarom te investeren in een kwalitatief hoogstaande halfautomaat of volautomaat koffiemachine met koffiebonen.

  2.3. Hoe vaak drink je koffie?


  Hoe vaak zou je werkelijk je espressomachine gebruiken? Hoe frequenter je espresso drinkt, hoe beter de kwaliteit van je machine moet zijn. Een goede halfautomaat espressomachine koop je voor het leven. Volautomatische machines zijn vaak minder duurzaam. De gebruikte materialen zijn vaak doorslaggevend voor de duurzaamheid van je espressomachine. Is de behuizing van roestvrij staal, plastic of van metaal? Is de boiler van aluminium of roestvrij staal? Let vooral op de materialen waarvan de verschillende onderdelen zijn gemaakt. Een goede vraag bij de aankoop is hoe de machine er onder de motorkap uitziet. Is het eenvoudig om de machine te onderhouden, elementen te vervangen, enzovoort. Duurdere modellen zijn over het algemeen eenvoudiger te repareren omdat de machine overzichtelijker is opgebouwd.

  Conclusie
  Als je veel koffie zet, dan ben je al snel goedkoper af met een volautomaat. Wil je een duurzame espressomachine aankopen en je hebt iets meer tijd om een espresso te zetten, dan is een halfautomaat de beste optie.

  2.4. Hoeveel espresso’s en cappuccino's zet je tegelijkertijd?


  Er is een groot verschil tussen een kopje koffie zetten voor jezelf, of espresso’s maken als je vaak mensen over de vloer hebt. Zet je vaak meerdere espresso's en cappuccino's na elkaar? Let dan bij volautomatische espresso apparaten op de voormaling en de gescheiden verwarmingselementen. Bij halfautomatische espressomachines let je het best op het driewegventiel en een enkele of dubbele boiler.

  Conclusie
  Zet je meerdere espresso’s na elkaar waarbij je ook melk gaat opschuimen, kies dan voor een espressomachine met een dubbele boiler. Met een dubbele bolier heb je namelijk geen wachttijd tussen het zetten van de espresso en het opschuimen van de melk. Voor het opschuimen van melk is er namelijk een hogere watertemperatuur nodig.

  2.5. Hoe mooi moet je espressomachine zijn?


  Waar komt je espressomachine te staan, of is het een ingebouwde volautomaat. Het uiterlijk van de machine met de gebruikte materialen heeft wel degelijk invloed op de prijs.

  2.6. Hoe groot is de beschikbare ruimte?


  Een espressomachine is over het algemeen geen klein apparaat. Waar ga je het apparaat zetten, hoe groot is je beschikbare ruimte? Meestal heb je voor een volautomatische espressomachine veel ruimte nodig in vergelijking met een halfautomaat of een Nespresso machine.

  2.7. Wat mag het kosten?


  Een goede espressomachine is een investering. Als je investeert in een goede halfautomaat dan koop je die voor het leven. Volautomaten zijn over het algemeen iets kwetsbaarder. Prijs is echter een belangrijke overwegingsfactor.

  Conclusie
  Op termijn ben je altijd goedkoper af met een espressomachine op basis van koffiebonen. Machines zoals Nespresso zijn heel goedkoop in aankoop maar de koffiecapsules zijn heel duur waardoor op de lange termijn de kosten veel hoger liggen.

  3. Volautomatische espressomachine

  [caption id="attachment_200330" align="aligncenter" width="750"]volautomatische espressomachine Volautomatische Jura koffiemachine[/caption]

  Het belangrijkste is lekkere koffie, en daar kan je van op aan met een volautomatische espressomachine. Vers gemalen koffiebonen geven sowieso een veel betere smaak dan Nespresso capsules. Kies je voor een volautomaat, dan kies je voor gemak en geen omkijken. Met een druk op de knop heb je de lekkerste espresso, cappuccino, latte, gewone koffie of andere varianten. Je hebt geen barista skills nodig.

  De meeste volautomatische espressomachines hebben veel instelmogelijkheden en geven je de keuze uit verschillende dranken. Er zijn zelfs machines die automatisch melk opschuimen.

  Voor de kwaliteit van je koffie is het grootste voordeel dat de meeste volautomaten een geïntegreerde bonenmaler hebben. Dan heb je geen aparte molen nodig en kan je altijd gebruik maken van vers gebrande koffiebonen.

  Je kan eenvoudig de smaak beïnvloeden door de maalgraad en de hoeveelheid water aan te passen. Je hebt zelf geen omkijken naar de druk en de temperatuur. Meestal heb je de mogelijkheid om je favoriete instellingen op te slaan.

  De volautomaten hebben meestal een zelfstandige reinigingsfunctie waardoor het onderhouden van deze koffiemachines goed te doen is. Koffiebonen zijn vettig en water bevat kalk. Daarom wordt eens in de zoveel tijd het ontkalken en ontvetten van de machine aangeraden. Verder is het een kwestie van de gebruikte koffie weggooien en bijvullen met water als de de volautomaat niet op de waterkraan is aangesloten.

  De aankoop van een volautomaat is vaak lastig door de grote keuze en het prijsverschil. Een instapmodel koop je al voor ongeveer €250 maar je kan ook een volautomatische espressomachine kopen voor €2.500.

  4. Volautomatische espressomachine met capsule of pad

  Een volautomatische espressomachine heeft geen ingebouwde bonenmaler maar werkt met koffiecups, capsules of pads. Denk hierbij aan de Nespresso koffiemachines. De koffiekwaliteit is meestal veel minder. De gemalen koffie in de cupjes heeft na het productieproces al veel van zijn smaak verloren. Daarnaast werken de machines meestal niet met de ideale druk voor een lekkere espresso.

  Voor een cappuccino of latte moet je hier meestal nog een losse melkopschuimer bij kopen.

  De aankoop van deze koffiecupmachine is wel voordeliger, want het instapmodel is rond de €50 en loopt op tot ongeveer €500.

  Let op, want de pads of cups zijn duur. De koffiecupmachines zijn meestal goedkoop, want het wordt voor de fabrikanten gecompenseerd met de continue dure aankoop van de cups. Op de lange termijn ben je meestal goedkoper af met een volautomatische espressomachine.

  5. Halfautomatische espressomachine  Bij een halfautomatische espressomachine moet je vrijwel alles zelf doen. De machine zorgt er wel voor dat het water met de juiste temperatuur en druk doorheen de koffie wordt geperst. De pomp, de boiler en de temperatuur worden automatisch gecontroleerd.

  Elke machine heeft minstens 1 filterdrager. Je krijgt vaak een filterdrager voor 1 kopje en een tweede filterdrager voor 2 kopjes espresso. In de inzetfilter breng je de juiste hoeveelheid versgemalen koffie. Deze moet je gelijkmatig aanstampen. Daarna plaats je de filterdrager terug in de espressomachine en start je de machine. Vergeet niet de filterdrager schoon te maken voor je een nieuwe espresso maakt.

  Dit zijn veel meer manuele handelingen maar met een goede halfautomaat kan je de beste espresso zetten, net als in een koffiebar. Om tot dat resultaat te komen, is veel oefening nodig en kan een basiscursus barista heel zinvol zijn.

  Vaak is een halfautomaat voorzien van een stoompijpje om de melk op te schuimen. Het kopen van een halfautomatische espressomachine vraagt meestal meer uitzoekwerk.

  6. Nespresso machine

  Nespresso had een groot verkoopsucces te pakken nadat Senseo de markt van koffiepads had opengebroken. Nespresso bracht de meest eenvoudige espressomachine op de markt. In de cupjes voor de Nespresso machine zit betere koffie dan in de Senseo pads. De gemalen koffie wordt bovendien iets beter bewaard in zo’n cupje. Het gebruiksgemak is het grote voordeel, het nadeel is de prijs van de koffie.

  7. Professionele espressomachine voor horeca

  [caption id="attachment_200331" align="aligncenter" width="750"]professionele espressomachine Professionele espressomachines hebben meer dan één zetgroep[/caption]

  In de horeca heb je een professionele espressomachine nodig. Het aantal kopjes koffie dat per dag wordt gezet, is veel hoger dan thuis. Hiervoor heb je een zeer krachtige machine nodig met meestal meer dan 1 zetgroep. Het aantal zetgroepen bepaalt hoeveel kopjes koffie je tegelijkertijd kan zetten.

  Met een professionele espressomachine heb je, net zoals bij de halfautomaat voor thuis, wel barista technieken nodig. Maar dan kan je je gasten wel de espresso kwaliteit van een goede koffiebar geven.

  Het zijn wel onpraktische, grote machines die veel ruimte innemen. Het voordeel is dat er ook hele mooie machines zijn. De prijzen variëren van €2.500 tot ongeveer €10.000.

  8. Er is meer nodig dan een goede espressomachine

  [caption id="attachment_200339" align="aligncenter" width="750"]espresso Espresso met gebroken laagje crema[/caption]

  Met een espressomachine alleen drink je nog niet de beste espresso. Onder andere de kwaliteit van het water, de koffiebonen en het onderhoud van je machine dragen ook bij aan de kwaliteit. Deze 14 wijsheden,voor het zetten van een excellente espresso uit je eigen espressomachine, geven je een goed beeld van de verschillende factoren die invloed kunnen hebben op de smaak.

  9. Waarom zou je geen halfautomatische espressomachine kopen?

  Met een halfautomatische espressomachine ben je gegarandeerd van de allerbeste espresso’s. Maar er zijn meerdere redenen waarom een halfautomaat misschien niet voor jou bedoeld is.

  1. Kennis

  Het zetten van een espresso met een halfautomatische espressomachine is niet eenvoudig. In koffiebars werken meestal professionele barista’s. Dat is met een reden, want je hebt de nodige kennis en ervaring nodig om het maximale uit de koffiebonen te halen.

  Een basiscursus barista is aan te raden maar misschien heb je voldoende aan YouTube filmpjes. Eén ding is zeker, dat je een tijdje zal moeten experimenteren en leren vooraleer je een goede espresso hebt gezet. Hetzelfde geldt voor het opschuimen van de melk. Maar een cursus volgen, is absoluut aan te raden, want je kan het ook heel leuk vinden. Als je eenmaal je espressomachine kan hanteren, dan zet je vanzelf de beste espresso’s.

  2. De prijs

  Een goede halfautomatische espressomachine begint bij €600 maar kan oplopen tot zo’n €2500. Dat is onder andere afhankelijk van het merk, een enkele of dubbele boiler en de gebruikte materialen. Over het algemeen is een halfautomaat wel duurzamer dan een volautomatische machine.

  3. Onderhoud

  Het onderhoud van de machine draagt bij aan de duurzaamheid en de smaak van de espresso. Een halfautomaat heeft geen zelfreinigende functie zoals bij een volautomaat. Het onderhoud vraagt daarom meer tijd.

  4. Koffiemolen

  Een halfautomatische espressomachine heeft geen ingebouwde koffiemolen. Je zal een goede elektrische koffiemolen moeten aanschaffen. Een handkoffiemolen is meestal geen optie omdat je met zo’n molen niet fijn en gelijkmatig kan malen.

  10. Hoe kies ik de juiste espressomachine?

  Met de 7 hulpvragen heb je een idee wat er allemaal komt kijken bij het kiezen van een espressomachine. Probeer eerst te kiezen tussen de 3 verschillende soorten machines.

   

  Wil je meer weten over een espressomachine? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want met Mister Barish lees en leer je alles over koffie!