Dolce Gusto ontkalken op de snelste en beste manier

Dolce Gusto ontkalken op de snelste en beste manier

Je Dolce Gusto ontkalken is nodig als je wil blijven genieten van je heerlijke kopje koffie ‘s morgens! Je houdt op tijd en stond van een deugddoend bakje koffie en een Dolce Gusto espressomachine is je favoriete toestel voor het zetten van een lekker bakje koffie. Zo een Dolce Gusto espressomachine is een investering waar je zo lang mogelijk wil van genieten. Dat kan alleen door een regelmatig en aangepast onderhoud. Dat betekent dat je je espressomachine regelmatig moet ontkalken. Maar hoe doe je dat best en met wat moet je daarbij rekening houden voor de lange levensduur van je Dolce Gusto?

Inhoudsopgave

Wanneer en hoe vaak je Dolce Gusto ontkalken
Waarom espressomachine ontkalken?
De voorbereiding van het ontkalkingsproces
Met wat je Dolce Gusto ontkalken?
Dolce Gusto ontkalken
Hoe voorkom je kalkaanslag?


Wanneer en hoe vaak je Dolce Gusto ontkalken

Je bent te laat de volgende problemen door kalkvorming zich voordoen in je Dulce Gusto machine:
  • De temperatuur blijft onder zijn normaal peil
  • Je Dulce Gusto machine levert maar halve kopjes koffie
  • Je machine lekt
  • De schuimlaag op je koffie ontbreekt
  • Je machine maakt abnormaal veel geluid tijdens het koffiezetten.

Beschikt je espressomachine over geen verkliklampje dan noteer je best zelf wanneer het toestel moet ontkalkt worden. Hoe snel je je toestel ontkalkt hangt van meerdere factoren af. In de eerste plaats dus van de hardheid van het kraantjeswater in je gemeente en van de frequentie waarmee je je koffiemachine gebruikt. Hoe harder het water en hoe meer je het apparaat gebruikt hoe vaker je zult moeten ontkalken. Drink je dagelijks enkele koppen koffie en heeft je kraantjeswater een gemiddelde hardheid? Dan kun je je Dolce Gusto best om de twee maanden ontkalken. Ben je een 'verslaafde' koffiedrinker en drink je tien of meer koppen koffie per dag? Ontkalk je Dolce Gusto espressomachine dan zeker iedere maand.

Sommige espressomachines geven je een signaal wanneer het dringend aan ontkalken toe is. Andere machines moet je dan weer eerst ontkalken voor je er weer koffie kunt mee zetten. Wanneer je Dolce Gusto via een verkliklampje laat zien dat het hoog tijd is om te worden ontkalkt, moet je voor je hem gebruikt wel altijd eerst de hardheid van het water instellen.Hoe 'harder' het water, hoe meer kalk het bevat en hoe vaker je de machine moet ontkalken. Doe je dat niet en gaat hij daaraan stuk dan kun je geen beroep doen op je garantieperiode. Dat ontdekt men makkelijk en snel. Is je Dolce Gusto niet tijdig ontkalkt zoals het hoort dan zet er zich een dikke laag kalk vast binnenin het apparaat.


Waarom espressomachine ontkalken?

Teveel kalkvorming in je leidingwater ontstaat als gevolg van een te hoge concentratie calcium en magnesium in het kraantjeswater. Komen deze twee mineralen met elkaar in warm water in aanraking, wat wordt er kalk gevormd. Kalk ontwikkelt zich langzaam waardoor je eerst niets merkt en proeft van teveel kalk in het water.


De voorbereiding van het ontkalkingsproces

Je Dolce Gusto ontkalken gaat makkelijk, maar toch hou je best met enkele belangrijke voorschriften rekening om deze klus zo goed mogelijk uit te voeren. Je espressomachine regelmatig ontkalken zoals het hoort, voorkomt verstopping van je Dolce Gusto. Dat voorkom je door het apparaat iedere drie maanden te ontkalken. Dat garandeert de juiste smaak van je koffie en zal je koffie ook langer warm houden. Is je Dolce Gusto verstopt dan kun je die zelf ontstoppen.


Met wat je Dolce Gusto ontkalken?

De Dolce Gusto espressomachine kun je makkelijk zelf ontkalken. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is het juiste ontkalkingsmiddel. Die zijn er zowel in vloeibare vorm als in tabletten. Er bestaan ook producten om te ontkalken met mineraalzuur zoals zwavelzuur, zoutzuur, sulfaminezuur of azijnzuur. Die gebruik je best niet om je Dulce Gusto machine te ontkalken. Deze producten kunnen de machine beschadigen en problemen veroorzaken op het vlak van de garantie. Een Dolce Gusto ontkalken en deblokkeren duurt ongeveer 30 minuten. 


Dolce Gusto ontkalken

Een goede voorbereiding is nodig voor het juist ontkalken van je koffieapparaat. Meng het aangepaste Dolce Gusto ontkalkingsmiddel met een halve liter water. Vul daarna het lege waterreservoir met het ontkalkingsproduct. Plaats het reservoir terug op zijn plaats. Plaats een klein kommetje waar minstens een halve liter water in kan op het lekbakje. Houdt de aan en uit knop gedurende minstens vijf seconden ingedrukt en wacht tot het verkliklampje weer groen kleurt. Plaats het waterpeil van je Dolce Gusto espressomachine op zijn hoogste stand en druk op de knop voor het warme water. Het ontkalkingsproces start en duurt gemiddeld twee minuten. Is je koffieapparaat ontkalkt dan zal de knop gedurende twee 2 minuten knipperen. Stopt het knipperen dan is het ontkalkingsproces gelukt.

Je Dolce Gusto espressomachine schoon spoelen
Reinig nu het waterreservoir met proper water. Vul vervolgens het reservoir opnieuw met een liter water en plaats het reservoir terug op zijn plaats. Plaats de lege kom weer op het lekbakje en plaats het niveau van het water weer in de hoogste stand.
Laat het water lopen gedurende twee minuten. Zet de waterstand weer op maximum, druk de koud water knop in en wacht weer twee minuten. Je Dolce Gusto is nu ontkalkt en weer klaar om lekker geurende koffie te leveren.

Je Dulce Gusto ontstoppen
Ontkalk je te weinig dan zal de kalk zich in het toestel vastzetten en uiteindelijk je Ducle Gusto blokkeren. Dan zit er niets anders op dan je toestel te ontstoppen. Ontstoppen doe je met de reinigingsnaald waarmee elke Dolce Gusto machine is uitgerust. Die bevindt zich vaak achter het waterreservoir. Verwijder dit reservoir. Controleer of de stekker uit het stopcontact is en laat het toestel afkoelen.
Plaats de hendel omhoog, verwijder de capsulehouder, duw de hendel weer naar beneden en maak de injector open. Reinig nu de injector door er een halve liter kraantjeswater te laten doorlopen zoals dat bij het ontkalken verliep.

Reinig tegelijk ook andere onderdelen
Samen met het ontkalken van je Dulce Gusto kun je ook andere onderdelen van je koffiemachine zoals de koffietuit, de disc houder, en het opvangbakje schoon reinigen. De onderdelen van je Dolce Gusto machine zijn vaatwasbestendig maar je kunt ze even goed met warm water en een beetje afwasmiddel schoonmaken.


Hoe voorkom je kalkaanslag?

Wil je minder vlug je keukenapparaten ontkalken? Dat kan door je kraantjeswater te ontharden door het te filteren. Dat kan makkelijk door een waterfilterkan of een filter tussen de waterleiding en de kraan te plaatsen. Zo wordt je kraantjeswater ontkalkt waardoor je Dolce Gusto minder snel moet ontkalken. Maar zelfs gefilterd bevat nog altijd een hoeveelheid kalk. Als je kraantjeswater wordt gefilterd ontkalk je Dolce Gusto dan toch nog altijd twee keer per jaar, zo sleep je op veilig en kun je maximaal van het toestel genieten. De filter van je waterfilterkan vervang je best maandelijks. Door je espressomachine minder te ontkalken zul je dus zeker niet besparen.

Wil je meer weten over een Nespresso ontkalken? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want met Mister Barish lees en leer je alles over koffie!
CozyPoppy
Door

CozyPoppy

op 22 Jul 2020

Waar koop ik ontkalker voor me dolce gusto? kan je bijvoorbeeld ook azijn gebruiken?

Frijling
Door

Frijling

op 16 Nov 2019

Hoe ontkalk je bij een schuifknop? Deze kan niet ingedrukt worden.

Tim Van Tittelboom
Door

Tim Van Tittelboom

op 17 Nov 2019

Wat is het merk en type van je Dolce Gusto machine?

RB
Door

RB

op 20 Sep 2019

De knop 5 minuten ingedrukt houden zal wel 5 seconden zijn...

Tim Van Tittelboom
Door

Tim Van Tittelboom

op 20 Sep 2019

Oh dank je wel Ron! Het is inderdaad 5 seconden. We hebben het aangepast.

Jonker
Door

Jonker

op 26 May 2024

Dolce gusto gaat uit als ik hem naar de warmtestand rood zet wat te doen ?

Reactie plaatsen