Nespresso ontkalken op de snelste en beste manier

Nespresso ontkalken op de snelste en beste manier

Je Nespresso machine ontkalken is regelmatig nodig als je wil blijven genieten van je kopje koffie. Kalk heeft impact op de smaak van de koffie en op de levensduur van de espressomachine.

Inhoudsopgave

Wanneer Nespresso ontkalken?
Waarom Nespresso ontkalken?
Hoe vaak moet ik mijn Nespresso ontkalken?
De Ontkalker
Het Nespresso ontkalkingsproces
Hoe voorkom je kalkaanslag?
Nog een paar handige tips


Wanneer Nespresso ontkalken?

Je koffie wordt beetje bij beetje minder lekker. De smaak is niet het enige signaal dat je je machine moet ontkalken. Hieraan zou je ook aan kunnen afleiden dat er kalkaanslag is:
  • je machine maakt meer geluid dan normaal
  • je kopje maar halfvol
  • je koffie gewoon lauw blijkt te zijn
  • er is geen cremalaag te bespeuren
  • de machine geeft onverklaarbare storingen

Dan ben je meestal te laat. Daarom eerste vertellen waarom Nespresso ontkalken nodig is.


Waarom Nespresso ontkalken?

Een espressomachine zoals Nespresso heeft een vast onderdeel waar heet water onder druk doorheen wordt geperst. Daarom is het nodig de machine regelmatig te ontkalken. Wanneer warm water onder druk door een leiding wordt geperst, ontstaat er kalkaanslag. In kraanwater zit, afhankelijk van je woonplaats, een bepaalde hoeveelheid calcium en magnesium. Wanneer je dit water verwarmt breek je de calciummoleculen open. Deeltjes hiervan hechten zich vervolgens aan het aluminium in je Nespresso machine. Kalkaanslag heeft verschillende negatieve effecten op je Nespresso machine en kopje koffie. Hoe vaak je moet ontkalken is afhankelijk van de waterhardheid in jouw woonplaats. Heeft jouw kraanwater een hoge hardheid? Dan zul je vaker moeten ontkalken. Het regelmatig ontkalken van je apparaat heeft veel voordelen. De belangrijkste zijn:
  • Lekkerdere koffie
  • Je apparaat gaat langer mee
  • Meer koffie in je kopje
  • De koffie wordt weer geserveerd op de ideale temperatuur
  • Je machine maakt minder geluid bij het zetten van je dagelijkse kopje


Hoe vaak ontkalken?

De waterhardheid van je woonplaats is handig om te weten. Kalkaanslag ontstaat al bij een waterhardheid van 2,7 dH. Hard water daarentegen heeft 18-30 dH. Zacht water heeft 4-8 dH. Die afbeelding geeft een goede indicatie maar de exacte waterhardheid vraag je bij je eigen waterleidingbedrijf.

[caption id="attachment_204448" align="aligncenter" width="502"]Waterhardheid Nederland Overzicht waterhardheid in Nederland[/caption]

Hoe vaak je moet ontkalken is natuurlijk ook afhankelijk van het aantal kopjes koffie dat je zet. Er zijn Nespresso machines met een lampje dat gaat branden. Dit lampje gaat branden als je zo'n 400 kopjes hebt gezet. Gemiddeld is elke 3 maanden het ontkalkingsproces doorlopen meestal voldoende. Het ontkalken duurt ongeveer 30 minuten.


De Ontkalker

De makkelijkste manier is het aanschaffen van een ontkalkingsset. Deze kun je aanschaffen van verschillende merken. Nespresso verkoopt er een op hun website en in hun winkels. Ook verschillende koffiemachine merken hebben speciale ontkalkingsvloeistof voor hun apparaten. Nadeel is dat deze vaak duur zijn. Een ontkalker koop je best bij een drogist, in de supermarkt of online. Een ontkalker is de snelste en makkelijkste manier om jouw Nespresso apparaat te ontkalken. Ze zijn vloeibaar en in zakjes te verkrijgen. Ze zijn allebei goed. 

 

Het Nespresso ontkalkingsproces

Het ontkalken van je Nespresso machine verloopt in een aantal stappen. Deze stappen zullen nu worden uitgelegd.

Stap 1: de machine
Bij de ontwikkeling van Nespresso machines is erg goed nagedacht over het design en de benodigde functies. Dit merk je vooral wanneer je gaat ontkalken. Ga je ontkalken, dan begin je natuurlijk met het aanzetten van je apparaat. Wacht tot deze volledig is opgewarmd. Dit zie je doordat de lampjes stoppen met knipperen. Controleer daarna of er geen gebruikte capsules meer in de houder zitten en leeg het opvangbakje. Nu is je Nespresso machine helemaal klaar om te beginnen.

Senso ontkalken stap 1

Stap 2: de ontkalker voorbereiden
Lees aandachtig de verpakking van de ontkalker. Als je een kant en klare vloeibare oplossing hebt dan mag je naar de volgende stap gaan. Let op er zijn vloeibare ontkalkers die je nog eerst moet verdunnen. De ontkalkend in poedervorm moet je eerst mengen met water. Volg steeds zo exact mogelijk het recept.

Stap 3:
Pak een kom of beker waar minimaal 1 liter water in past. Plaats deze onder het tuitje waar normaal de koffie uit komt. Vul het waterreservoir met de gekozen ontkalkingsvloeistof. Druk vervolgens allebei de knoppen op je machine 3 seconden in. Gaan ze allebei knipperen, dan heb je het ontkalkingsmenu geactiveerd. Druk op het knopje voor lungo’s om het programma te starten.

[caption id="attachment_205314" align="aligncenter" width="1920"]Nespresso water met ontkalkingspoeder Nespressomachine spoelen met water en ontkalkingspoeder[/caption]

Stap 4:
De machine zal nu de vloeistof in het waterreservoir door de leidingen heen spoelen. De opgevangen vloeistof kun je weggooien. Laat je machine 10 minuten met rust zodat de ontkalker goed kan inwerken.

Stap 5: schoonspoelen
Na 10 minuten is het tijd om de machine schoon te spoelen. Dit doe je zodat alle losgeweekte kalk ook echt uit je machine verdwijnt. Vul het waterreservoir dus met schoon water en laat al het water door de leidingen lopen. Doe dit 3 keer, zodat je zeker weet dat er niets in je leidingen achter blijft.

Stap 6: ontkalkingsproces uitschakelen
Je kunt vervolgens het ontkalkingsmenu weer uitschakelen zoals je hem hebt aangezet. Druk de twee knoppen dus weer voor 3 seconden in. Je bent weer terug in het hoofdmenu als de knoppen zijn gestopt met knipperen.

Stap 7: koffie zetten
Dan rest nu nog de laatste stap van het ontkalkingsproces. Dat is het zetten van een overheerlijk kopje koffie. Als het goed is is deze nu perfect op temperatuur en ideaal van smaak en grootte. Het is even werk, maar dan heb je ook wat. Je wilt je Nespresso machine natuurlijk in zo goed mogelijk conditie houden. Daarom nog een laatste tip.

Tip
Zet die volgende keer ontkalken gelijk in je agenda. Eens keer per kwartaal moet genoeg zijn. Zet hem er nu voor over drie maanden dus gelijk in. Dan krijg je vanzelf een melding in je agenda en blijft je Nespresso machine in topconditie.


Hoe voorkom je kalkaanslag?

Er zijn een paar manieren om kalkaanslag te voorkomen:
Dure oplossing: de waterontharder
Een oplossing is het aanschaffen van een waterontharder. Een waterontharder is een prijzige aankoop. Je hebt dan echter wel altijd zachter kraanwater. Dit is vooral een goed idee wanneer je in een gebied woont met een hoge waterhardheid. Bijkomend voordeel is dat je dankzij de waterontharder je Nespresso machine veel minder vaak hoeft te ontkalken. Dankzij het zachtere water heb je immers geen of minder kalkaanslag.

Minder dure oplossing: de koolstoffilter
Zet koffie met gefilterd water, gefilterd door een koolstoffilter. Deze ken je wel van het merk Brita. Het is nog steeds nodig om je machine te ontkalken maar veel minder.


Nog een paar handige tips

Citroen
Sommige mensen gebruiken liever een natuurlijker schoonmaakmiddel voor hun koffiezetapparaat. Hiervoor zijn speciale ontkalkers op basis van citroenzuur ontwikkeld. Deze werken hetzelfde als eerder besproken ontkalkers, maar hebben andere ingrediënten. Je kunt van sommige merken een ontkalker met citoenzuur kopen. Daarnaast kun je je machine ook zelf ontkalken met citroensap. Je weet wel zo’n klein flesje in de vorm van een citroen. Gewoon aan te schaffen bij de plaatselijke supermarkt. Volg de stappen van het ontkalkingsprogramma van je Nespresso machine. Voeg alleen in plaats van ontkalker het citroensap toe. Zo kun je op een natuurlijke en goedkope manier je koffiezetapparaat ontkalken. Het is echter niet te garanderen dat je machine op deze manier net zo schoon wordt als met een 'echte' ontkalker.

Azijn
Een andere tip die je online tegenkomt voor ontkalken is het gebruiken van azijn. Dit is echter geen goede methode voor het ontkalken van je Nespresso machine. De leidingen zijn niet bestand tegen azijn en kunnen hierdoor ernstig beschadigen. Daarnaast werkt azijn niet zo goed als andere ontkalkers. Een deel van de kalkaanslag zal blijven zitten. Ook heeft azijn een vrij aanwezige onaangename geur en smaak. De kans is groot dat deze in je apparaat blijft hangen. Ontkalken met azijn zorgt dus niet voor betere koffie, maar juist voor slechtere. Daarom wordt deze methode voor Nespresso apparaten sterk afgeraden. Kies dus voor een van de andere opties en ga niet zelf aan de slag met azijn.

Wil je meer weten over een Nespresso ontkalken? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want met Mister Barish lees en leer je alles over koffie!
Marin
Door

Marin

op 10 May 2021

Wat een fijne duidelijke uitleg mbt het ontkalken van onze Nespresso apparaten, met daarbij ook nog bruikbare tips en adviezen. Ik ga aan de slag en ben weer op weg naar een heerlijk bakkie van het zwarte goud. Enorm bedankt,Mister Barish!!

Tim Van Tittelboom
Door

Tim Van Tittelboom

op 11 May 2021

Dank je wel voor je compliment Marin! Wat fijn dat het ontkalken goed gelukt is! Vrolijke groeten, Tim

Gerda Visscher
Door

Gerda Visscher

op 07 Oct 2020

Fijn en duidelijk verhaal!,

roger de smet
Door

roger de smet

op 03 Jun 2020

Klaar en duidelijk en zonder gevaar om stommiteiten te doen

Tim Van Tittelboom
Door

Tim Van Tittelboom

op 05 Jun 2020

Dat is fijn! Dank je wel voor het compliment. Dus je Nespresso apparaat is weer als nieuw na de ontkalking!?

Jan
Door

Jan

op 19 Jun 2023

Is het ontkalk proces over te slaan?Er staat eens in de 3 maanden, maar na een maand zeurt dat ding al om ontkalking.We wonen op de Veluwe en heen zacht water. Ontkalken is naar mijn mening eens per maand alleen maar geldklopperij.Hoe ontlalin

Reactie plaatsen