Onderstaand vind je een lijst met koffietermen en begrippen die veel worden gebruikt. Klik op een begrip om de definities en uitleg hierbij te lezen.

Artikelen in Koffietermen

Voorinfusie
Voorinfusie bij een espressomachine werd voor het eerst mogelijk door de E61...
Robusta
Robusta is een koffiesoort en maakt voor minder dan 30% uit van de wereld...
Koffie fermenteren
Het fermenteren van koffie is een natuurlijk proces waarbij de pectine laag van...
Dry coffee
Bij Dry coffee worden de koffiebonen uit de koffiebes gehaald door middel van...
Tampen
Tampen is de gemalen koffie aandrukken in de filterdrager. Dat doe je met behulp...
Channeling
Channeling zijn de kanaaltjes die ontstaan in de gemalen koffie bij het...
Faema
Faema is een merk van espressomachines met een E61 zetgroep, vernoemd naar zijn...
Extractie
Extractie zijn de stoffen zoals cafeïne, suikers oliën, vetten en zuren die...
Zetgroep
De zetgroep is het gedeelte in de espressomachine waar het hete water en de...
Arabica
Arabica is een een koffieplant die de meeste gedronken soort koffiebonen...
OCD
De OCD of ONA Coffee Distributor is een hulpmiddel om de koffie beter aan te...
Tamperstation
Het tamperstation of tampingstation zorgt ervoor dat de filterdrager gelijkmatig...
Waterhardheid
De waterhardheid geeft de concentratie van metaalionen zoals calciumcarbonaat en...
Slow coffee
Slow coffee heeft betrekking op de tijdsduur die nodig is om een bepaalde koffie...
High & dry grounds
High & dry grounds is als koffie zich bovenaan aan de zijkant van de filter...
Etching
Etching is verfijnde latte art op bijvoorbeeld een cappuccino. Met een speciale...
Free pour
Free pour is het schenken van latte art zonder gebruik te maken van accessoires...
Bloomen of opwellen
Het bloomen is het opzwellen of opwellen van gemalen koffie. Giet in een...
Aciditeit
Positieve aciditeit is de sprankel, frivoliteit, frisheid, helderheid en...
Lateriet
Lateriet is de in de tropen. Deze bodemsoort komt voornamelijk voor in Afrika en...
Single origin coffee
Single origin coffee is koffie van één bepaald gebied of zelfs van één...
Maillardreactie
De maillardreactie of niet-enzymatische bruinkleuring is een complexe reeks van...
Speciality Coffee Association (SCA)
De Speciality Coffee Association is een onafhankelijk instituut waar duizenden...
Speciality Coffee
Speciality Coffee zijn koffiebonen van de allerbeste kwaliteit. De term is in...
Filterdrager
De filterdrager is een onderdeel van de halfautomaat espressomachine. De...
Quahwah
In Arabië werd koffie voor het eerst gedronken als wijn. Uit het gefermenteerde...
Melange
Een melange zijn verschillende koffiebonen of -soorten die bij elkaar worden...
Brew ratio
Brew ratio is de verhouding water versus koffie bij het zetten van koffie . Het...
Bun
Bun betekent in het Afrikaans koffieplant . In het Arabisch werd dat bunn. Bunn...
Bunchum
Bunchum betekent koffieboon. Dit staat te lezen in een medisch encyclopedie,...
Cultivar
Een cultivar wordt gebruikt in de botanische terminologie. Het is het resultaat...
Wild grown coffee
We spreken van Wild grown coffee als de koffiestruiken niet netjes zijn...
Cafeïne in koffie
Cafeïne in koffie heeft niets te maken met de sterkte van de koffie. De...
Arabusta
Arabusta is de bekendste cultivar. Een koffiesoort door kruisingen tot stand...
Species
Species zijn verschillende koffiesoorten. Wereldwijd zijn er ongeveer 100...
Hardheid of densiteit
De hardheid of densiteit van de koffieboon heeft ook een grote invloed op de...
Dry mill
Dry mill is een fabriek waar de droge koffiebonen worden ontdaan van de...
Hoornschil
De hoornschil is een papierachtige laag die de koffieboon beschermt en de boon...
Lot
Een lot is een bepaalde hoeveelheid koffie die dezelfde smaak en kwaliteit...
Melk stretchen
Het melk stretchen of uitrekken is het verdubbelen van de melk in volume. Door...
Peaberry
Een peaberry is een koffiebes met slechts één volledige ronde koffieboon in de...
Quakers
Quakers zijn bonen uit koffiebessen die onrijp werden geplukt. Afhankelijk van...
Screen
Screen verwijst naar de grootte van de koffieboon. Door middel van een machine...
Cup of Excellence
De Cup of Excellence is een jaarlijkse competitie waarbij wordt gezocht naar de...
Sweetness
Sweetness is de natuurlijke zoetheid van koffie. Groene koffiebonen bevatten...
Total Dissolved Solids
TDS is de afkorting voor Total Dissolved Solids. TDS is de waarde die de graad...
Underdeveloped
Underdeveloped verwijst naar het brandproces van koffiebonen waarbij de bonen...
Valvesysteem
Met een valvesysteem worden koffiebonen optimaal bewaard in een verpakking. Met...
Weken
Weken draagt bij tot de houdbaarheid van de koffieboon. Groene koffiebonen...
Wet mill
Wet mill is de fabriek of verwerkingsruimte waar de koffie wordt ontpulpt,...
Batch brew
Batch brew is koffie zetten met een filter koffiemachine. Filterkoffie is...
Wat is vriesdroog koffie?
Vriesdroog koffie wordt ook wel oploskoffie genoemd. Vriesdroog is één van de...
Body
De body heeft niets te maken met de smaak van de koffie maar verwijst naar het...
Blend
Een blend is een mengeling van verschillende koffiesoorten en/of koffiebonen van...
Bergamot
Bergamot is koffie met een uitgesproken bergamot aroma die nogal theeachtig...
Baked coffee
Baked coffee verwijst naar het brandproces van koffiebonen. Het zijn koffiebonen...
Aftertaste
Aftertaste is de smaak die de koffie na het drinken in je mond achterlaat....
Washed of Gewassen
Washed of gewassen is een mogelijke verwerkingsmethode om de koffiebonen uit de...
Third Wave
De Third wave is een koffie beweging die rond de eeuwwisseling opstond binnen de...
Single Estate
Single estate staat soms op de verpakking van koffiebonen vermeld. Single estate...
Roaster
Een roaster of koffiebrander is de persoon die koffiebonen brandt. Een roaster...
Rins
Rins is een term bij het cuppen of proeven van koffie. Rins staat voor aangenaam...
Koffie puck
De puck is de aangestampte gemalen koffie in de filterdrager van een...
Natural of Ongewassen
Natural of ongewassen is een verwerkingsmethode van koffiebessen naar...
Naked espresso
Een naked espresso is een espresso die wordt gezet met een naked filterdrager....
Homogeniseren
Homogeniseren van melk is het mengen van melkvet en waterige bestanddelen tot...
Microfoam
Microfoam is het melkschuim dat wordt gebruikt voor het maken van onder andere...
arrow_drop_up arrow_drop_down