Caffè latte

Caffè latte

De caffè latte wordt bij ons in koffiebars besteld als een latte. Een caffè latte is een espresso met gestoomde warme melk. De melk wordt dus niet opgeschuimd waardoor er op de caffè latte geen tot nauwelijks melkschuim zal zitten. Het is een klassieke, Italiaanse ontbijt koffie die milder van smaak is.

Inhoudsopgave
 • 1. Caffè latte maken

  Voor het maken van een caffè latte begin je met het zetten van de espresso. Vervolgens warm je de melk op met stoom en schenk je deze op de espresso. De melk en koffie mengen zich volledig waardoor de koffiesmaak goed verdeeld is.

  1.1 Hoeveel koffie en melk?


  Een caffè latte bestaat uit 1/3 koffie en 2/3 gestoomde melk. De koffie moet een espresso zijn.

  Hoeveelheid koffie en melk voor 1 glas caffè latte:
  • 16 tot 21 gram vers gemalen koffie voor een dubbele shot espresso. Je hebt maar een enkel shot nodig, maar een dubbele is makkelijker om te zetten.
  • 200 ml melk (volle of halfvolle)

  Andere benodigdheden:
  • Espressomachine
  • 1 verwarmd glas (ongeveer 225 ml tot aan de bovenrand gemeten)
  • 1 melkkannetje
  • 1 klein extra kannetje voor de espresso


  1.2 Met een halfautomaat espressomachine


  Een caffè latte maken met een halfautomatische espressomachine doe je zo in 5 stappen:

  1. Glas verwarmen
  Verwarm het glas door het met heet water te spoelen of het op de halfautomaat te zetten.

  2. Espresso zetten
  Espresso zetten met een halfautomaat volgens de juiste zetmethode. Je hebt een enkele espresso nodig maar toch zet je dubbele espresso. Het extra shot kan je gebruiken voor een pure espresso of een extra caffè latte. Past het glas niet onder de zetgroep? Laat de espresso dan in het kannetje lopen.

  3. Melk stomen
  Stoom de melk tot maximaal 65°C. Dit kan je doen met behulp van een thermometer. De melkkan is dan net te heet om aan te raken en té warme melk is niet lekker.

  4. Inschenken
  Als de espresso in het kannetje zit, dan schenk je het in het voorverwarmde glas. Neem het melkkannetje en schenk de melk op de koffie. Houd hiervoor de melkkan dicht bij het glas. Wees niet te voorzichtig maar schenk redelijk goed door.

  5. Het resultaat is caffè latte
  Een caffè latte serveer je met een lepel om te roeren. Je kan meteen drinken, want de drank mag niet warmer zijn dan 70°C.
  Meer melkschuim maakt het makkelijker om de koffie drank af te werken met latte art.

  1.3 Met een volautomaat koffiemachine


  Een caffè latte kan met de meeste volautomatische koffiemachines worden ingesteld. Door je koffiesmaak te personaliseren, kan je je eigen touch geven. Probeer de sterkte van de koffie eens te verhogen. Bij een echte caffè latte wordt eerst de espresso gezet en vervolgens alleen gestoomde melk toegevoegd.

  1.4 Met een Nespresso machine


  De stappen met een halfautomaat geven je de uitleg hoe een caffè latte wordt gemaakt. Zet eerst de espresso met de Nespresso machine. Gebruik een cup met espresso branding. Als het glas te hoog is, laat je de espresso in een kannetje stromen. Schenk vervolgens de espresso in het voorverwarmde glas. Dan stoom je de melk met een minimum aan melkschuim. Schenk vervolgens de gestoomde warme melk in het glas. De caffè latte is klaar.


  2. Welke koffiebonen voor een caffè latte?

  Een caffè latte is een op espresso gebaseerde drank. Daarom hebben espresso koffiebonen de voorkeur. Deze hebben een donkere branding.

  3. Verschil tussen caffè latte en koffie verkeerd

  Een caffè latte en een koffie verkeerd zijn helemaal niet hetzelfde. Voor een caffè latte is de basis een espresso. Een koffie verkeerd heeft als basis een cafetière of filterkoffie. Met andere woorden, het type koffie is verschillend.

   

  Wil je meer weten over de caffè latte? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want met Mister Barish lees en leer je alles over koffie!
Reactie plaatsen