Napolitaanse omkeerpot koffie zetten, doe je zo

Napolitaanse omkeerpot koffie zetten, doe je zo

Het is leuk om koffie te zetten met de eigenzinnige Napolitaanse omkeerpot. Het is een koffiefilter apparaat dat na het omkeren begint te filteren. Dit eigenaardige koffiekannetje is vrij zeldzaam en goede exemplaren zijn moeilijk te vinden. Gebruik de Napolitaanse omkeerpot of café filtre voor het zetten van een kleine hoeveelheid koffie.

Inhoudsopgave

De verhouding koffie versus water
Welke soort koffiemaling gebruiken?
Koffie zetten met een Napolitaanse omkeerpot doe je zo
Een Napolitaanse omkeerpot kopen

De verhouding koffie versus water

Voor de Napolitaanse erpot is een verhouding van 10 eetlepels koffie versus 1 liter vers water nodig. Eén eetlepel is ongeveer 7 gram. Wees wel royaal met de koffie als je maar koffie zet voor 2 koppen, want te weinig koffiemaalsel laat het water doorsijpelen en houdt de koffie niet lang genoeg vast.

Om de hoeveelheid water te weten, vul je de cilinder zonder tuit met water. Schenk het daarna uit in een maatbeker. Zo kan je eenvoudig de juiste verhouding berekenen.

Welke soort koffiemaling gebruiken?

De Napolitaanse omkeerpot geeft het beste resultaat met een grove maalgraad. Je kan de grofheid van de maling eenvoudig testen. Want als het koffiegruis door de gaatjes valt, dan is de maling te fijn. Een goede handkoffiemolen is een prima optie. Gebruik bij voorkeur licht gebrande koffiebonen.

Koffie zetten met een Napolitaanse omkeerpot doe je zo

 • Bepaal de hoeveelheid water en koffie zoals hierboven beschreven.
 • Controleer de grofheid van de maling zoals hierboven geschreven.
 • Vul voor het koffie zetten de cilinder zonder tuit met vers water.
 • Schep de koffie in het filterbakje.
 • Plaats het filterbakje op de cilinder met water.
 • Schroef de cilinder met tuit hierop.
 • Plaats de Napolitaan op een laag of middelmatig pitje en wacht tot het water kookt. Dat is niet altijd eenvoudig te zien maar weet je zeker als er stoom wordt geproduceerd.
 • Haal de pot van het vuur en wacht een paar tellen tot het water niet meer kookt.
 • Keer de pot om en plaats de Napolitaan op een hittebestendige plek. Wees voorzichtig met het aanraken van de hete onderdelen.
 • In ongeveer 3 minuten is het water gefilterd en komt het terecht in de cilinder met de tuit.
 • Als de tuit laag in de cilinder zit, kan je meteen schenken. Als de tuit hoog in de cilinder zit, moet je het bovenstuk en het filterbakje verwijderen en voor het schenken even doorroeren.

 • Een Napolitaanse omkeerpot kopen?

  Als je een goede Napolitaanse omkeerpot wil kopen, kies dan bij voorkeur een stevig exemplaar uit roestvrij staal. Gezien er bijna geen onderdelen zijn die stuk kunnen gaan, gaat deze eeuwig mee. Om de kans op verbranden te voorkomen, kies je voor een plastic handvat. Controleer altijd de grootte van de filtergaatjes. Te grote gaatjes zorgen ervoor dat het koffiegruis erdoorheen valt met als gevolg koffiedik in het kopje.

   

  Wil je meer weten over koffie zetten met de Napolitaanse omkeerpot? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want met Mister Barish lees en leer je alles over koffie!
Reactie plaatsen