AeroPress filterkoffie zetten, doe je zo

AeroPress filterkoffie zetten, doe je zo

Met de AeroPress koffie zetten, is dan werken met één van de beste zetmethodes. Het is bovendien een heel eenvoudige, snelle en schone zetmethode die hele lekkere filterkoffie geeft. Ideaal voor één kop koffie thuis, op vakantie of in een trendy koffiebar. Daar wordt de AeroPress gebruikt voor het zetten van de beste filterkoffie. In dit artikel lees je er alles over.

Inhoudsopgave

De AeroPress
De verhouding koffie versus water
Welke soort koffiemaling en branding gebruiken?
Wat heb je nodig?
Koffie zetten met een AeroPress voor 1 kop met de traditionele methode
Koffie zetten met een AeroPress voor 1 kop met de inverted methode
De smaak van AeroPress filterkoffie
Verschil in watertemperatuur tussen AeroPress en Chemex

De AeroPress

De AeroPress werd in 2005 uitgevonden door Alan Adlar. Hij was opzoek naar een kop koffie met een vol aroma volgens de techniek van de cafetière. Met als voorwaarden dat deze filterkoffie minder residu zou bevatten, minder aciditeit en helderder zou zijn. Als ingenieur experimenteerde hij jarenlang met verschillende zetmethodes en barista technieken. Hij kwam tot de conclusie dat drie factoren de smaakkwaliteit bepalen: de juiste temperatuur van het water, de totale koffie onderdompeling in het water en een snelle filtering.

Op deze basisprincipes creëerde hij verschillende toestellen die de basis vormden voor wat uiteindelijk de AeroPress werd. Het is een heel eenvoudig filterapparaat in de vorm van een gladde kunststof cilinder. Die verschilt van alle andere filterapparaten omdat het gebruik maakt van duwkracht en een dun filterpapiertje. Je kan het filterapparaat gebruiken op de traditionele of de inverted methode. Het is voor jou als barista vooral experimenteren, want de verschillende manieren geven elk een eigen smaakpatroon. De traditionele methode haalt de fijne smaken uit de gemalen koffiebonen naar boven. Terwijl bij de inverted methode de zoete smaken zich meer manifesteren.

De verhouding koffie versus water

Als je koffie zet met een AeroPress heb je ongeveer 18 gram koffie nodig voor 220 ml water.

Welke soort koffiemaling gebruiken?

Een AeroPress vraagt om iets lichter gebrande koffiebonen. Maal ze iets grover maar nog steeds fijner dan de maling voor de snelfilter. Met de maalgraad is het ook bij deze zetmethode een beetje experimenteren. Een goede handkoffiemolen moet volstaan.

Wat heb je nodig?

[caption id="attachment_200638" align="aligncenter" width="1024"]aeropress benodigdheden Wat je nodig hebt om AeroPress filterkoffie te zetten.[/caption]

De AeroPress, filters, weegschaal, waterketel, thermometer, timer, koffiemolen, vers water, voorverwarmde mok of kan en de juiste licht gebrande koffiebonen.

Koffie zetten met de AeroPress voor 1 kop met de traditionele methode

  • De AeroPress kan smaakresten bevatten. Spoel daarom het toestel met heet water.
  • Verwarm het water zonder dat het kookpunt wordt bereikt. De ideale temperatuur is 82 à 85°C.
  • Geef 18 gram koffiebonen een medium tot iets grovere maling.
  • Plaats het filterpapiertje in de filterhouder en spoel het met heet water zodat het papiertje verzadigd is. Schroef het op de AeroPress.

    [caption id="attachment_200646" align="alignnone" width="300"]Aeropress filterpapier AeroPress bevochtigd filterpapier[/caption]
  • Bij de traditionele methode wordt de onderste helft van de AeroPress met de filter naar beneden op een voorverwarmde mok of kan geplaatst.
  • Als het apparaat stevig staat, vul je het met de afgemeten hoeveelheid gemalen koffie.
  • Giet een beetje heet water op het koffiebed zodat het volledig nat is. Laat de koffie bloomen of opzwellen. Het is geen probleem als er wat waterdruppels door de filter sijpelen.
  • Giet na 60 seconden het water op tot 220 ml.
  • Roer eventueel.
  • Plaats vervolgens de bovenste helft van de AeroPress erop. De koffie kan niet doorlopen omdat er een vacuüm is ontstaan.
  • Wacht 30 tot 60 seconden.
  • Nu ga je de AeroPress doorduwen. Probeer het doorduwen binnen de 30 tot 45 seconden te hebben afgerond. Let op, want je moet best veel kracht zetten. Doe het dus voorzichtig.

    [caption id="attachment_200652" align="aligncenter" width="600"]Aeropress drukken AeroPress voorzichtig doorduwen[/caption]


  • Koffie zetten met de Aeropress voor 1 kop met de inverted methode

    • Om de smaakresten van een vorige filtrage te verwijderen, spoel je het toestel met heet water.
    • Verwarm het water tot de ideale temperatuur van 85°C. Laat het water zeker niet afkoelen tot onder 82°C.
    • De inverted methode is op een omgekeerde manier de AeroPress gebruiken. Je duwt het bovenste gedeelte een klein beetje in het onderste gedeelte. Het rubber sluit de AeroPress goed af. Vervolgens draai je hem ondersteboven. De AeroPress staat nu ondersteboven. Controleer of het gedeelte dat je gebruikt om het apparaat door te duwen onderaan staat en de filter helemaal bovenop staat.
    • Controleer of het apparaat stevig staat.
    • Vul de cilinder met verse, gemalen koffie.
    • Plaats de AeroPress op de weegschaal en stel deze op 0 gram. Schenk er een kleine hoeveelheid heet water op om het te laten bloomen. Zorg dat de koffie juist volledig ondergedompeld is.
    • Na 30 seconden schenk je het water tot 220 ml en roer je het voorzichtig door.
    • Schroef nu de filter erop.
    • Laat het nog 30 tot 60 seconden staan.
    • Draai het apparaat om en zet hem bovenop een mok of kan.
    • Duw de AeroPress door. Zoals bij de traditionele methode voorzichtig doorduwen, want je moet redelijk veel kracht zetten. Probeer het doorduwen binnen 30 tot 45 seconden af te ronden.

    • Tip: Met de smaak van de koffie kun je experimenteren door met de grofheid van de maling te spelen, de watertemperatuur iets te verhogen of te verlagen en door de koffie iets langer te laten extraheren, of anders gezegd, iets langer in contact met water te laten.

      De smaak van AeroPress filterkoffie

      In vergelijking met de Chemex is het filterpapier iets dunner waardoor er meer oliën en onoplosbare stoffen worden doorgelaten. Hierdoor zal de koffie uit de AeroPress iets minder helder zijn, een vollere body hebben en een beter uitgebalanceerd resultaat geven. De frisheid van de koffie komt echt naar boven als je de koffie nog een klein beetje verder laat afkoelen.

      [caption id="attachment_200650" align="aligncenter" width="366"]koffie gezet met aeropress Koffie gezet met AeroPress[/caption]


      Verschil in watertemperatuur tussen AeroPress en Chemex

      De ideale watertemperatuur bij de AeroPress ligt minimaal 7°C lager. Bij de AeroPress wordt de extractie bepaald door de wachttijd en je eigen drukkracht. Bij Chemex heb je geen manuele drukkracht waardoor je het verlies aan extractie moet opvangen door een andere parameter, namelijk de watertemperatuur. Een hogere watertemperatuur zorgt voor een hogere extractie. Dit is de reden waarom bij de AeroPress je water kan gebruiken van een lagere temperatuur omdat een deel van de extractie tot stand komt door de duwkracht en de tijd die je gebruikt om de AeroPress helemaal door te duwen.

       

      Wil je meer weten over koffie zetten met de AeroPress? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want met Mister Barish lees en leer je alles over koffie!
Reactie plaatsen