Hoe Turkse Ibrik koffie zetten?

Hoe Turkse Ibrik koffie zetten?

Turkse Ibrik koffie ga je vast niet elke dag zetten. Toch is het interessant om het kleine koperen of bronzen kannetje eens uit te proberen. Het is namelijk één van de oudste zetmethodes. Het is slow coffee omdat de koffie in drie gelijke delen wordt opgekookt. Als je geen Ibrik hebt, probeer de koffie dan zeker eens in de Turkse buurt of in Turkije. Ook in andere landen kan je deze koffie drinken. In Griekenland noemen ze deze koffie Briki, de Russen noemen het Turku en de Arabieren Findjan.

Inhoudsopgave

De verhouding koffie versus water en de maalgraad
Welke soort koffiebonen gebruiken?
Koffie zetten met de Turkse Ibrik doe je zo
Turkse koffie

De verhouding koffie versus water en de maalgraad

Zorg voor zeer fijn gemalen koffiebonen. Er zijn maar weinig koffiemolens die zo’n fijne maalgraad afgeven. Er bestaan goede handkoffiemolens die speciaal ontwikkeld zijn voor de Turkse Ibrik.

De verhouding is 10 gram per 150 ml koud water of 2 volle theelepels per kop in de Ibrik.

Welke soort koffiebonen gebruiken?

Bij Turkse koffie horen natuurlijk de juiste vers gemalen en gebrande koffiebonen. Er wordt meestal een traditionele melange gebruikt. Deze heeft een heel karakteristieke smaak door Braziliaanse koffiebonen met Ethiopische te mengen. Turkse koffie wordt meestal roodbruin gebrand, zeker niet zwart.

Koffie zetten met de Turkse Ibrik doe je zo

Zoals elk zetmethode volg je voor het zetten van Turkse koffie een aantal stappen:
 • Vul de Ibrik voor de helft met koud water in de verhouding 10 gram koffie per 150 ml water. Let op dat je de Ibrik niet voor meer dan de helft vult met water, want anders bestaat de kans op overkoken. Je hebt Ibriks in verschillende maten. Dikwijls staat onderaan de Ibrik een cijfer waaraan je weet voor hoeveel koppen hij is bestemd.
 • Neem de Turkse Ibrik en voeg de juiste verhouding Turkse koffie toe met een maatbeker, weegschaal of een theelepel. De koffie schep je rechtstreeks in de Ibrik.
 • Turkse koffie wordt zoet gedronken. Dus als je echte Turkse koffie wil zetten, dan moet je ongeveer 1 volle theelepel suiker toevoegen per kop. De juiste hoeveelheid suiker is altijd een beetje zoeken. Het is wel belangrijk dat de suiker meekookt met de koffie.
 • De traditionele smaak van Turkse koffie kan sterk variëren omdat er bij deze stap soms kardemompeulen, anijszaad of een kaneelstokje wordt toegevoegd. Deze specerijen geven meer smaak aan de extractie.
 • Zet de Ibrik op een klein pitje met een matig vuur. Roer alles goed door elkaar en wacht tot de koffie kookt. Laat het water tot aan de rand omhoog komen. Haal de Ibrik meteen van het vuur.
 • Roer goed en plaats de Ibrik terug op het vuur zodat deze een tweede keer kookt en opstijgt. Let op, de tweede keer gaat het veel sneller. Als de vloeistof aan de rand komt, haal je de Ibrik weer van het vuur. Nu moet je niet meer roeren, alleen wachten tot de koffie gezakt is. Als je geen schuimlaagje wil, moet je nogmaals goed roeren.
 • Plaats de Ibrik voor de derde keer op het vuur tot de koffie omhoog komt. Met de derde keer opkoken zorg je ervoor dat de suiker goed gemengd is. Schep met een lepel een deel van de schuimlaag weg en doe dit in een kopje. Laat de Ibrik 2 minuten staan en schenk de koffie ongefilterd in de kopjes. Bij voorkeur voeg je het schuim als laatste toe.

 • Ga vooral experimenteren met specerijen en de hoeveelheid suiker. Bij Turkse koffie hoort natuurlijk een stukje Turks fruit en een glaasje water. Turken drinken deze koffie nooit met melk of room.

  Turkse koffie

  [caption id="attachment_200584" align="aligncenter" width="742"]Turkse koffie gezet met de Ibrik Turkse koffie gezet met de Ibrik[/caption]

  Aan de smaak van Turkse koffie zal je iets moeten wennen. Het is een overweldigende sterke smaak met veel bitters. Als je Turkse koffie begint te drinken dan is vaak de enige optie suiker toevoegen.

   

  Wil je meer weten over koffie zetten met de Turkse Ibrik? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want met Mister Barish lees en leer je alles over koffie!
Visum4me
Door

Visum4me

op 02 Aug 2019

Leuke blog :) Mooi land Turkije

Tim Van Tittelboom
Door

Tim Van Tittelboom

op 15 Aug 2019

Dank je wel!

Isaar
Door

Isaar

op 20 Feb 2023

Leuk en leerzaam artikel! Alleen bereiden wij de koffie in een cezve, niet in een ibrik… dat is heel iets anders :))

Reactie plaatsen