Cafetière koffie zetten, doe je zo

Cafetière koffie zetten, doe je zo

Koffie zetten met een cafetière is de makkelijkste manier om slow coffee of filterkoffie te maken. De cafetière wordt ook wel French press genoemd. Het is vrijwel hetzelfde als het zetten van koffie in een koffiekan maar dan met een ingebouwde zeef. De ingebouwde zeef kan je vergelijken met een papieren filter. Het resultaat van deze zetmethode is sublieme koffie met een zachte body en een romig gevoel in de mond. Lees snel verder en leer hoe je koffie zet met een cafetière.

Inhoudsopgave

De cafetière
De verhouding koffie versus water
Welke soort koffiemaling gebruiken?
Wat heb je nodig voor cafetière?
Koffie zetten met een cafetière doe je zo
De smaak van cafetière koffie

De cafetière

[caption id="attachment_200671" align="alignleft" width="182"]Cafetière barista & Co Cafetière - Barista & Co[/caption]

De cafetière is een glazen koffiekan met een ingebouwde zeef, ook wel zuiger genoemd. Dit cilindervormig toestelletje wordt vaak door koffiedrinkers gekocht omdat het er mooi en eenvoudig uitziet. Er zijn cafetières in allerlei merken, maten en prijsklassen. De duurdere zijn meestal steviger en de filters gaan langer mee. Voor deze modellen zijn er meestal ook reserveonderdelen beschikbaar. De zeef van goedkopere modellen kan gaan krullen waardoor er koffiedik in de drank terecht kan komen.

Bij de cafetière wordt gebruik gemaakt van drukkracht zoals bij de AeroPress. Toch is het resultaat totaal anders omdat de koffie wordt gefilterd door de ingebouwde zeef.

Koffie uit de cafetière kan niet warm worden gehouden. Daarom zijn er bijpassende theemutsen om de warmte langer vast te houden. Bewaar de koffie in een voorgewarmde thermoskan als je hem niet meteen gaat drinken.

De verhouding koffie versus water

Als je koffie zet met een cafetière heb je per 1 liter water 10 eetlepels koffie nodig. Eén eetlepel is ongeveer 7 gram gemalen koffiebonen.

Welke soort koffiemaling gebruiken?

Elke melange of roosting is geschikt voor de cafetière. Het gebruik van een fijne maalgraad kan het omlaagduwen van de ingebouwde zeef of zuiger bemoeilijken. Hierdoor bestaat de kans op glasbreuk. Bij een fijne maling gaat er sowieso koffiedik in de kopjes terechtkomen. Daarom is een medium maling het meest geschikt. Een goede handkoffiemolen moet volstaan voor deze medium maling.

Wat heb je nodig voor cafetière?

De cafetière of French press, weegschaal, waterketel, thermometer, koffiemolen, timer, bij voorkeur licht gebrande koffiebonen en voorverwarmde kopjes.

Koffie zetten met een cafetière doe je zo voor 4 koppen

  • Verwarm de glazen cilinder met heet water.
  • Schenk het water in de cilinder in een maatbeker en bereken daarmee de hoeveelheid koffie die nodig is.
  • Maak de glazen cilinder goed droog.
  • Weeg 20 gram licht gebrande bonen af en maal ze heel grof.
  • Plaats de cafetière op de weegschaal. Breng de weegschaal op 0.
  • Schep de gemalen koffie in de droge cilinder.
  • Verwarm het water. Heeft het water het kookpunt al bereikt, zet dan het vuur uit en wacht heel even. Het water moet zo’n 92°C zijn.
  • Start de timer. Giet een beetje water op de gemalen koffie zodat het kan bloomen. Let op en gebruik slechts de hoeveelheid water die nodig is om de koffie te bevochtigen.
  • Wacht 20 seconden en giet vervolgens water op tot dat de weegschaal 340 gram aangeeft.
  • Zodra de timer 1 minuut en 30 seconden aangeeft, roer je heel rustig door de koffie. Aan het oppervlak vormt er zich een korst. Als deze gevormd is, breek je de korst door te roeren met een lepel. Hoe verser de koffie, hoe meer de koffie bovenaan zal blijven drijven en hoe moeilijker het water verzadigt. Blijf roeren voor een goede verzadiging. Het kan zijn dat er bij heel licht gebrande koffiebonen geen korst wordt gevormd. De zeef onder het deksel scheidt nu het koffiegruis van de vloeistof.
  • Neem het deksel met de zuiger. Plaats het deksel op de cilinder en wacht tot de timer maximaal 3 tot 4 minuten aangeeft. Dit is afhankelijk van je smaakvoorkeur.
  • Als de koffie is getrokken, hou je met één hand het deksel op zijn plaats om de zuigerhouder te stabiliseren.
  • Duw nu met je andere hand de zuiger langzaam en recht helemaal naar beneden.
  • Schenk de cafetière zo snel mogelijk volledig leeg om te voorkomen dat de koffie en het water met elkaar in contact blijven. Drink de koffie meteen.

  • Tip: Als de smaak van de koffie niet helemaal naar wens is, kan je de koffie de volgende keer iets korter of langer laten trekken.

    De smaak van cafetière koffie

    [caption id="attachment_200678" align="aligncenter" width="750"]Cafetière uitschenken Cafetière uitschenken[/caption]

    Filterkoffie uit de cafetière heeft een minder zuiver resultaat maar is veel voller dan de gemiddelde kop koffie. Je kan de smaak omschrijven als juicy met veel body. Door het gebruik van een zeef komt er een maximale extractie van oliën en andere kleine vaste stoffen in de koffie. Voor de cafetière gebruik je niet zomaar licht gebrande koffiebonen. Kies voor hoogstaand kwalitatieve koffiebonen. Over het algemeen wordt koffie uit de cafetière als heel zwaar ervaren. Licht gebrande bonen geven toch de nodige natuurlijke frisheid.

     

    Wil je meer weten over koffie zetten met de cafetière of French press? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want met Mister Barish lees en leer je alles over koffie!
Reactie plaatsen