Koffie verkeerd

Koffie verkeerd

Een kop koffie met veel gewone melk is een koffie verkeerd. In een koffiebar wordt deze doorgaans in een glas geserveerd. Een koffie verkeerd wordt met filterkoffie gemaakt. De meeste koffiebars maken het met espresso. Dit is niet juist en geeft een te sterke koffiesmaak. Hoe maak je een koffie verkeerd? Welke koffiebonen gebruiken?

Inhoudsopgave
 • 1. Koffie verkeerd maken

  Voor het maken van een koffie verkeerd zet je koffie met je favoriete filtermethode. Geen espresso maar een filterkoffie. Dit kan natuurlijk ook met een koffiemachine maar de beste filterkoffie wordt manueel gezet.

  1.1 Hoeveel koffie en melk?


  Een koffie verkeerd bestaat uit ongeveer dezelfde hoeveelheid melk als koffie. Heb je graag een iets sterkere koffiesmaak, dan kies je beter voor een latte macchiato.

  Hoeveelheid koffie en melk voor 1 glas koffie verkeerd:
  • 7 gram vers gemalen koffie voor 120 ml water, de maalgraad is medium grof
  • 120 ml melk, bij voorkeur volle melk

  Andere benodigdheden:
  • Snelfilter of een andere filter zetmethode zoals een V60, Kalita of een Chemex
  • 1 verwarmd groot glas (voor ongeveer 300 ml)
  • 1 steelpannetje
  • Warmtebron om de melk te verwarmen


  1.2 Met een snelfilter


  Een koffie verkeerd maken met een snelfilter doe je zo in 5 stappen:

  1. Glas verwarmen
  Verwarm het glas door het met heet water te spoelen.

  2. Manueel snelfilter koffie zetten
  Volg de stappen voor het zetten van snelfilterkoffie of een andere filterkoffie zetmethode.

  3. Melk opwarmen
  Schenk de melk in een pannetje en zet deze op een matig vuur. Het is goed dat de melk rustig opwarmt. Zorg dat de melk in 3 tot 4 minuten de temperatuur van 60 tot 65°C bereikt. Te warme melk is minder lekker in combinatie met koffie.

  4. Inschenken
  Schenk de koffie in het glas en schenk de warme melk naar smaak bij.

  5. Het resultaat is koffie verkeerd


  1.3 Met een koffiemachine


  De stappen om koffie verkeerd met een volautomatische koffiemachine of een snelfilter te zetten, zijn gelijklopend. In plaats van de snelfilter zet je een normale koffie met de machine. De hoeveelheid koffie en melk blijft behouden. Warm de melk op in een pannetje tot ongeveer 65°C. Schuim de melk niet op, want dan is het geen koffie verkeerd meer. Schenk de koffie en de warme melk in een groot glas en de koffie verkeerd is klaar.

  1.4 Met een Nespresso machine


  De stappen om koffie verkeerd met een Nespresso machine of een snelfilter te zetten, zijn gelijklopend. In plaats van de snelfilter zet je een normale koffie met de Nespresso machine. Zorg voor een cupje met een donkere branding. De hoeveelheid koffie en melk blijft best behouden. De melk niet opschuimen maar opwarmen in het pannetje tot ongeveer 65°C. Schenk de koffie en de melk in het warme glas.


  2. Welke koffiebonen voor een koffie verkeerd?

  Maak gebruik van licht gebrande koffiebonen. Een iets vollere en diepere koffiesmaak geeft een goede balans met volle melk.

  3. Verschil tussen koffie verkeerd en een latte macchiato

  Een koffie verkeerd wordt gemaakt met filterkoffie. Een latte macchiato met een espresso. Latte macchiato wordt gemaakt met gestoomde, opgeschuimde melk. Een koffie verkeerd is zonder melkschuim. Je zou de melk wel kunnen opschuimen maar dan zonder melkschuim.

  4. Benaming koffie verkeerd

  Koffie verkeerd wordt ook wel café au lait genoemd. Vroeger werd aan de koffie vaak suiker of honing toegevoegd omdat de smaak vaak te bitter was. Maar melk is een heel goed alternatief om de bittere smaak te camoufleren. Nu is de koffie veel beter van smaak en zou het toevoegen van melk of suiker niet nodig moeten zijn.

  De naam koffie verkeerd is gekomen doordat de koffie op de verkeerde wijze wordt gemaakt. Normaal is het een koffie met een scheutje melk. Een grote scheut melk wordt als verkeerd beschouwd.

   

  Wil je meer weten over de koffie verkeerd? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want met Mister Barish lees en leer je alles over koffie!
Reactie plaatsen