Café au lait

Café au lait

Café au lait is klassieke, Franse ontbijt koffie. In de Lage Landen vergelijkbaar met koffie verkeerd. Deze drank wordt gemaakt met filterkoffie. In Frankrijk meestal met de cafetière omdat het de meeste geschikte manier is om koffie te zetten. Maar het kan in principe ook met bijvoorbeeld een V60, Kalita of een Chemex. Lees hoe je een café au lait maakt en de Franse gewoonte om er stokbrood in te dopen.

Inhoudsopgave
 • 1. Café au lait maken

  Voor het maken van een café au lait zet je koffie met behulp van een cafetière en wordt de melk opgewarmd in een steelpannetje.

  1.1 Hoeveel koffie en melk?


  Een café au lait bestaat uit een ongeveer evenveel koffie als melk. Dit is afhankelijk van je smaakvoorkeur.

  Hoeveelheid koffie en melk voor 1 grote kom café au lait:
  • 13 gram vers gemalen koffie voor 180 ml water. De maalgraad is medium grof.
  • 180 ml (zoete) melk

  Andere benodigdheden:
  • De of ander filterapparaat
  • 1 verwarmde grote kom (voor ongeveer 400 ml)
  • 1 steelpannetje
  • Warmtebron om de melk te verwarmen


  1.2 Met een cafetière


  Een Café au lait maken met een cafetière doe je zo in 5 stappen:

  1. Kom verwarmen
  Verwarm de kom door deze met heet water te spoelen.

  2. Cafetière koffie zetten
  Volg de stappen voor het zetten van cafetière koffie of een andere filterkoffie zetmethode.

  3. Melk opwarmen
  Schenk de melk in een steelpannetje en zet deze op een matig vuur. Zorg ervoor dat de melk rustig verwarmd wordt tot maximaal 65°C in 3 tot 4 minuten. Zeker niet warmer, want dan wordt de melk minder lekker in combinatie met koffie.

  4. Inschenken
  Schenk de koffie in de kom en schenk de warme melk naar smaak bij.

  5. Het resultaat is café au lait

  1.3 Met een koffiemachine


  De stappen om café au lait met een volautomatische koffiemachine of een cafetière te zetten, zijn gelijklopend. In plaats van de cafetière zet je een normale koffie met de machine. Probeer de hoeveelheden koffie en melk te respecteren. Warm de melk op tot ongeveer 65°C in een steelpannetje. Schuim de melk niet op, want dan is het geen café au lait meer. Schenk de koffie en de verwarmde melk in de grote kom en de café au lait is klaar.

  1.4 Met een Nespresso machine


  De stappen om café au lait met een Nespresso machine of een cafetière te zetten, zijn gelijklopend. In plaats van de cafetière zet je een normale koffie met de Nespresso machine. Gebruik een cupje met een donkere branding. Zorg ervoor dat de hoeveelheid koffie en melk behouden blijft. Schuim de melk niet op, maar warm deze op tot ongeveer 65°C in het steelpannetje. Schenk de koffie en de melk in een grote verwarmde kom.


  2. Café au lait drinken

  Een café au lait wordt in Frankrijk traditioneel uit een kom zonder oren gedronken. Het is belangrijk dat de kom groot genoeg is om er stokbrood in te dopen. In plaats van stokbrood wordt er ook gedoopt met een verse croissant of een pain au chocolat.


  3. Welke koffiebonen voor een café au lait?

  Een café au lait vraagt een sterke, donker gebrande filterkoffie. Fransen zetten van oudsher deze koffie met koffiebonen die olieachtig en bitterzoet zijn. Daarom is het zo lekker in combinatie met zoete melk.

  4. Verschil tussen café au lait en koffie verkeerd

  Café au lait en koffie verkeerd zijn vergelijkbaar. Dezelfde hoeveelheid melk en koffie, maar normale melk en minder donker gebrande koffiebonen. Een koffie verkeerd wordt niet gezet met een cafetière. Ander filterkoffie zetmethodes worden hiervoor gebruikt.

   

  Wil je meer weten over de café au lait? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want met Mister Barish lees en leer je alles over koffie!
Reactie plaatsen