V60 filterkoffie zetten, doe je zo

V60 filterkoffie zetten, doe je zo

Als je filterkoffie gaat zetten met een V60 of drip coffee dan gebruik je op zich een eenvoudige, trechtervormige filterhouder. Je krijgt misschien het gevoel dat je terug in de tijd gaat of op de camping staat. De V60 dripper lijkt namelijk op de ouderwetse filterdrager van een snelfilter koffiezetapparaat. Maar dan in een nieuw jasje, want er is net iets langer over nagedacht. De filterhouder heeft namelijk bochtige groeven die het water beter geleiden.

Filterkoffie wordt ook door barista’s in koffiebars herontdekt. Koffie zetten met een filter is terug hip. De V60, de Chemex, de Kalita, de Aeropress zijn allemaal filter zetmethodes waar barista’s graag mee experimenteren. Maar zo’n lekkere koffie kan je ook eenvoudig zelf thuis zetten. Alles wat je moet weten over filterkoffie zetten met de V60 dripper lees je hier.

Inhoudsopgave

De V60 dripper
De verhouding koffie versus water
Welke soort koffiemaling en branding gebruiken?
Wat heb je nodig?
Filterkoffie zetten met de V60 dripper doe je zo
De smaak van de V60 dripper filterkoffie

De V60 dripper

[caption id="attachment_201114" align="alignleft" width="300"]V60 filterhouder V60 filterhouder[/caption]

De filterdrager kan je rechtstreeks op een kop of kan zetten. Het is gemaakt voor 1 tot 4 koppen. De V60 dripper is speciaal door Hario ontworpen voor het maken van filterkoffie of slow coffee. De speciale groeven zijn niet het enige verschil met de ouderwetse filterhouder. De V60 heeft onderaan namelijk één groot gat en niet één, twee of drie kleine gaatjes zoals bij de traditionele filterhouders. Bij de traditionele filterhouders zijn de gaatjes bepalend voor de doorlooptijd. Bij de V60 dripper ben je zelf verantwoordelijk voor de doorlooptijd. Je zal door middel van je opschenktechniek de hoeveelheid extractie bepalen. Met andere woorden, het is belangrijk hoe je het hete water op de koffie schenkt. Je kan hiervoor best de Hario Buono Kettle gebruiken. Dat is een waterketel met een heel fijne schenktuit waarmee je gericht kan schenken. Nog een ander verschil zijn de filterzakjes. Deze hebben geen trapeziumvorm zoals de traditionele. Het V60 filterzakje is volledig conisch en eindigt in een puntvorm. Je plaatst het filterzakje in de filterhouder met groeven. Deze groeven zorgen voor een betere geleiding van het water. Doordat er meer plaats is, geeft het de koffie de kans om te bloomen of te zwellen.

De verhouding koffie versus water

Als je koffie zet met een V60 heb je 17 gram gemalen koffie nodig voor 265 gram water. Ja, in gram, want we gaan met de weegschaal alles afwegen. Dit is een indicatie, want het hangt af van verschillende factoren. De hoeveelheid extractie bepaal je namelijk mede zelf door de hoeveelheid water en koffie.

Welke soort koffiemaling en branding gebruiken?

Zorg altijd voor medium grof vers gemalen koffiebonen. Visueel is de koffiemaling dan fijn maar voelt wel grof aan. Deze maling kan je bereiken met een handmatige koffiemolen. Bij de V60 filterkoffie kies je voor licht gebrande koffiebonen om maximaal de frisse en zuivere tonen naar boven te halen. Bij voorkeur kies je voor Arabica maar een goede melange van verschillende koffiesoorten kan verrassende smaken geven.

Wat heb je nodig?

De V60, V60 filterzakjes, weegschaal, waterketel, thermometer, timer, koffiemolen, een kop of kannetje, vers water en bij voorkeur licht gebrande koffiebonen.

Filterkoffie zetten met de V60 doe je zo

[caption id="attachment_201123" align="alignleft" width="225"]koffie zetten met V60 weegschaal Koffie zetten met V60 en weegschaal[/caption]

Je belangrijkste instrument om met de V60 sublieme filterkoffie te zetten, is de weegschaal. Bij het doorlopen van het onderstaande zetproces noteer je de eerste keren wat je precies gedaan hebt. Het resultaat is afhankelijk van de koffiebonen, de maalgraad, het water, de temperatuur van het water en natuurlijk het goed doorlopen van het proces. Ga na de eerste keer zelf spelen met meer of minder koffie en meer of minder water. Met de V60 heb je de extractie volledig in eigen hand. Het is een leuke uitdaging.

1. Begin met het verwarmen van het water. Gebruik je thermometer, want het water moet het kookpunt zeker niet bereiken. De ideale temperatuur is tussen 82°C en 85°C. De temperatuur hang af van de koffie die je gebruikt.

Tip 1: Maakt het water iets warmer dan de gewenste temperatuur. Dit komt je namelijk van pas in stap 2 en 4.
Tip 2: Als je voor een tweede of derde keer deze zetmethode gebruikt, pas dan eens de watertemperatuur aan naar bijvoorbeeld 90°C en proef wat het met de smaak doet.

2. Om alle vorige smaakresten weg te spoelen, giet je het hete water over de V60.

3. Geef 17 gram koffiebonen een medium tot iets grovere maling. Zorg ervoor dat het er fijn uitziet maar toch grof aanvoelt.

4. Zet de filterhouder op een kannetje of rechtstreeks op een kop. Leg het filterzakje in de houder en spoel het volledig met heet water. Zo is het filterpapier verzadigd en kan de filter niet dubbel plooien bij het opgieten. Je voorkomt ook aroma verlies, want nu kan de koffie maximaal het water absorberen. De filter en het kannetje zijn door deze handeling ook voorverwarmd.

5. Giet de kop leeg en zet de filter met kannetje of kop op de weegschaal. Breng de weegschaal op 0 gram.

6. Doe de gemalen koffie in de V60 filter en giet water op de koffie tot deze volledig vochtig is. Schenk het water vanuit het midden naar buiten. Draai als het ware heel rustig rondjes met de ketel.

Tip 3: Gebruik een waterketel met een lange, smalle uitgang. Bijvoorbeeld de Hario Buono Kettle.

7. Wacht nu ongeveer 30 seconden. Dit geeft de koffie de tijd om te bloomen.

8. Giet vervolgens op tot dat de weegschaal 120 gram aangeeft. Zodra dit water voor ongeveer 80% is doorgelopen, giet je finaal op tot 265 gram

[caption id="attachment_201118" align="aligncenter" width="750"]V60 filterkoffie bloomen V60 filterkoffie opgieten na bloomen[/caption]

Tip 4: Zorg ervoor dat het koffiebed nooit volledig droog valt tussen de verschillende schenkbeurten. Giet altijd extra op zodra 80% van het water is doorgelopen.

Tip 5: Laat het allerlaatste water niet meer doorlopen in het kopje maar verwijder het samen met het filterzakje.

Tip 6: Voorkom dat koffie zich bovenaan aan de zijkant van de filter verzamelt. Dit noemen ze “high and dry grounds”.

9. De V60 filterkoffie zal doorgelopen zijn tussen de 2.5 en 3 minuten.

10. Giet de koffie in voorverwarmde kopjes. Dat kun je eenvoudig doen door ze te spoelen met heet water.

11. Geniet van je filterkoffie.

Tip 7: Als de smaak van de koffie niet helemaal naar wens is, pas dan de doorlooptijd aan door met de grofheid van maling te spelen. Als de koffie te bitter smaakt, dan is de doorlooptijd te lang geweest. Dat wil zeggen dat de koffiebonen te fijn gemalen zijn. Heb je voorkeur voor een sterkere koffie, neem dan een paar gram extra. Filterkoffie zetten met een V60 is spelen, proeven en mislukken. Maar ontzettend blij zijn als je de juiste verhouding hebt en deze op papier staat. Met nieuwe koffiebonen begint het proces opnieuw. Maar je ervaring zal ervoor zorgen dat je het proces sneller en sneller kan doorlopen voor het drinken van je sublieme koffie.

De smaak van V60 dripper filterkoffie

De smaak van de V60 is minder uitgesproken dan Chemex filterkoffie. Maar met goede koffiebonen zal je met de V60 een heel smaakvolle koffie ervaren met een aciditeit die mooi in balans is. Je zal een mooie ronde body ervaren.

 

Wil je meer weten over filterkoffie zetten met de V60 dripper? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want met Mister Barish lees en leer je alles over koffie!
Michel Willems
Door

Michel Willems

op 27 Jun 2020

Fijn en gedegen uitleg voor mij de best vindbare informatie voor als ik het weer even vergeten ben! Lekker uitgebreid en ook nog voorzien van extra tips! Dank je

Tim Van Tittelboom
Door

Tim Van Tittelboom

op 27 Jun 2020

Dank je wel voor het compliment Michel. Hopelijk heeft je V60 filterkoffie ook echt gesmaakt.

Reactie plaatsen