Jura Z6 is een prachtig koffiemachine voor thuisgebruik
07 januari 2020 
16 min. leestijd

Jura Z6 is een prachtig koffiemachine voor thuisgebruik

De Jura Z6 is een voorbeeld van de hoogwaardige Zwitserse koffiemachine merk Jura. Met deze volautomaat zet je in één handomdraai 22 verschillende warme dranken, waarbij niet alleen koffie tot de mogelijkheden behoort maar ook thee en warme melk. Het grote scherm is eenvoudig te bedienen en je kunt met de speciale Jura-app zelfs vanuit bed een heerlijk kopje koffie zetten. Wel even een kopje onder de uitloop zetten!

Een specialiteit van de nieuwste Jura koffiemachines is de manier waarop de koffie gezet wordt. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een pulserend extractieproces, hierbij wordt minder water door de gemalen koffiebonen geperst. Dit zorgt voor een vollere en romigere smaak. De Jura Z6 was een van de eerste apparaten met deze technologie.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Jura Z6 koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties Jura Z6
Andere Jura koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken Jura Z6 koffiemachine

De Jura Z6 koffiemachine behoort tot de topklasse volautomaten voor thuisgebruik. De beste technologische snufjes worden toegepast, waardoor het een topapparaat is voor veel koffienerds. En niet alleen is de smaak van de koffie goed, het staat ook nog eens leuk op het aanrecht.

jura z6 koffiemachine koffie tegoed

In de Mister Barish shop hebben we altijd scherpe prijzen!

Design
De Z6 is deels aluminium en deels plastic. Waar veel volautomaten volledig van plastic worden gemaakt, gaat Jura met de Z6 voor een strakkere look. De boven- en voorkant zijn van aluminium. De verkrijgbare kleuren zijn Aluminium en Diamond Black. Deze laatste is volledig zwart, een strak design dat op de meeste aanrechten niet misstaat. Het apparaat is 37,5 centimeter hoog, 32 centimeter breed en 45 centimeter diep. Niet de allerkleinste, maar wat wil je ook met zo’n prachtmachine.

design Jura Z6 koffiemachine

Het zwarte design van de Jura Z6.

Eenvoudige bediening
Een kopje koffie is met dit apparaat in een handomdraai gezet. De koffiemachine heeft geen touchscreen, maar wel een klein schermpje waarop zes voorgeprogrammeerde drankjes staat. Met de knoppen ernaast klik je deze aan en dan wordt meteen het kopje koffie gezet. Bovenop het apparaat zit een draaiknop als je een andere drank wilt zetten. Ook is het apparaat eenvoudig te bedienen met de J.O.E.® app. Deze werkt door middel van Bluetooth, dit werkt dus alleen als je daadwerkelijk in de buurt bent. Maar als je vanuit bed alvast een kop koffie wilt zetten is dit geen probleem. Vergeet niet de avond van tevoren alvast een mok onder het apparaat te zetten!

bediening Jura z6 koffiemachine

De Jura Z6 wordt bediend met drukknoppen.

Zetgroep en koffiemolen
De koffiemolen en zetgroep zijn de onderdelen waarmee de koffie wordt gezet. Jura hecht waarde aan het gebruik van hoogwaardige materialen bij deze twee elementen. Zo is de koffiemolen een Professional Aroma Grinder, deze maalt de koffiebonen tot de perfecte grootte, voor de beste smaakbeleving. Daarnaast worden voor het zetten ook twee technologieën gebruikt, die worden hieronder uitgelegd.

Dit zijn de nieuwste technologieën in de koffiemachine:
Pulse Extraction Proces (P.E.P.)
Dit proces zorgt ervoor dat er minder water door de koffie wordt geperst. Dit komt door de pulserende extractie. Op deze manier is er langer contact tussen de koffie en het water en krijg je een vollere en intensere smaak. Daarnaast krijgt de koffie een mooie cremalaag. Let wel op dat met deze technologie niet alle koffies worden gezet, alleen espresso en ristretto.

Intelligent Pre Brew Aroma System (I.P.B.A.S.©)
Voordat extractie plaatsvindt worden de gemalen bonen eerst natgemaakt. Op deze manier ‘wellen’ de koffiebonen alvast, hierdoor ontstaat een sterkere en vollere smaak.

Vacuüm Clean technologie
Bij een vaste zetgroep, zoals bij de Jura Z6, bestaat de kans dat er water achterblijft in de machine. Dit kan voor schimmel zorgen, en dat wil je natuurlijk niet in je kopje koffie. De Vacuüm Clean technologie zorgt ervoor dat het water wordt weggezogen en het apparaat na gebruik van binnen weer volledig droog is.

De koffie uitloop is in de hoogte verstelbaar
Dit klinkt misschien niet eens als heel belangrijk, misschien alleen als je latte macchiato wilt maken in een groot glas, maar voor elke kop koffie is het van belang dat je de koffieuitloop aanpast aan de grote van het kopje. Je moet de ruimte tussen de uitloop en het kopje zo klein mogelijk laten, hierdoor komen er minder belletjes in de cremalaag.

koffie uitloop Jura Z6 koffiemachine

De koffie uitloop is in de hoogte verstelbaar. Handig als je van espresso naar een latte macchiato overgaat.

Koffie met melk
Met dit koffieapparaat is het zeer eenvoudig om koffie met opgeschuimde melk te maken, zoals cappuccino en latte. Let er wel op dat de melktoevoer niet geïntegreerd is, maar dit maakt de machine juist hygiënischer. Je kunt een los melkreservoir kopen, maar de tuit is ook rechtstreeks in een melkpak te steken.

Latte macchiato jura z6 koffiemachine

Het perfecte melkschuim voor o.a. een latte macchiato.

Koffiebonen reservoir
De capaciteit van het bonenreservoir is 280 gram. Dit is voor thuisgebruik ruim voldoende, zelfs als je veel koffie zet. Je wilt natuurlijk niet dat de bonen dagenlang in de machine liggen en zo minder vers worden. Met het speciale aroma-beschermdeksel blijven de bonen wel iets langer goed. Voor de beste smaak ververs je de bonen regelmatig en koop je de bonen bij een speciaalzaak. De bonen die bij de supermarkt te krijgen zijn, zijn vaak al wat ouder. Het is zonde om die te gebruiken in zo’n mooi koffieapparaat als de Z6. Het is ook mogelijk om gemalen koffie in het apparaat te gebruiken, bijvoorbeeld als je af en toe een kopje cafeïnevrije koffie wilt zetten.

Waterreservoir
De inhoud van het waterreservoir is 2,4 liter. Hiermee kun je ongeveer 20 kopjes zetten, handig als je visite hebt. Ververs het water minstens één keer per dag, want oud water proef je terug in je koffie. Daarom is de grote van het waterreservoir niet zo belangrijk.

Onderhoud en ontkalken
Met deze koffiemachine is het mogen om het water te filteren met een CLARIS Smart-filterpatroon. Deze zorgt ervoor dat het water niet meer hard is, waardoor het niet meer nodig is om het apparaat te ontkalken. De waterfilter beïnvloed de koffiesmaak ook op een positieve wijze.

Als je gewoon kraanwater gebruikt is dit wel nodig. De machine geeft zelf aan wanneer dit nodig, als je vervolgens ontkalktabletten toevoegt start met een druk op de knop het ontkalkingsprogramma. Deze ontkalktabletten gebruik je ook voor het waterreservoir. Je krijgt een CLARIS Smart-filterpatroon meegeleverd maar ze kunnen best prijzig. Het alternatief is voorgefilterd water in het waterreservoir te gieten. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld een koolstoffilter. Het merk Brita is het bekendst.

Ook de rest van de machine moet met enige regelmaat gereinigd worden. Het melksysteem moet dagelijks gereinigd worden als je hier gebruik van maakt. Hiervoor maak je best gebruik van de melksysteem reiniger. Daarnaast vraagt de Jura af en toe om een algehele reiniging, dit programma duurt ongeveer 20 minuten. Vergeet ook niet het bonenreservoir regelmatig af te nemen, als je bijvoorbeeld nieuwe koffiebonen erin doet.

Koffiedranken

Met dit koffiezetapparaat kun je alle kanten op. Koffie zonder melk, zoals espresso, lungo, ristretto en een gewone kop koffie zijn voor dit apparaat geen probleem. Ben je een liefhebber van koffie met melk? Ook dat maak je in een handomdraai. Denk aan een koffie verkeerd, cappuccino, latte macchiato of een flat white. De machine kan niet alleen koffie zetten, maar is ook uitstekend geschikt voor andere warme dranken. Warme melk voor bijvoorbeeld chocolademelk of anijsmelk voor het slapen gaan, of juist warm water voor thee. Het apparaat gebruikt zelfs exact de juiste temperaturen voor groene en zwarte thee. Zo heb je geen waterkoker meer nodig!

Jura z6 koffiemachine espresso

Sublieme espresso is mogelijk in combinatie met de juiste koffiebonen en machine instellingen.

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Voorzien van allerlei nieuwe technologieën
Plus review koffiemachine Kan 22 verschillende dranken zetten
Plus review koffiemachine Kan bediend worden met een app
Plus review koffiemachine Simpelweg een fantastisch apparaat
Plus review koffiemachine De zetgroep wordt volledig autonoom gereinigd

Minus review koffiemachine De draaiknop bovenop om het menu te bedienen is misschien wat onhandig
Minus review koffiemachine De prijs

Prijs

De Jura Z6 is verkrijgbaar voor rond de 2300 euro. Een flinke duit, maar dan heb je ook wel een van de beste machines die nu verkrijgbaar is. Voor echte koffienerds is dit de investering meer dan waard, want je krijgt wel de allerbeste technologieën die er nu zijn voor volautomaten. Deze automaat moet ook heel wat jaren meegaan, als je je dan bedenkt dat je alleen nog bonen en wat ontkalkingstabletten moet aanschaffen, valt het eigenlijk best wel mee.

Als je nu nog gebruik zou maken van een Nespresso machine dan ben je onbewust veel meer geld kwijt aan cups. Bij Nespresso versus koffiebonen, zijn koffiebonen altijd de winnaar. Op alle vlakken, de smaak, prijs en duurzaamheid. Een Jura heb je redelijk snel terugverdiend en gaat 10 tot 15 jaar mee. Na 6 jaar bij normaal gebruik heeft je machine een grondige onderhoudsbeurt nodig waarbij enkele kleine onderdelen worden vervangen. Maar daar is het apparaat weer zo goed als nieuw en in optimale conditie.

jura z6 koffiemachine koffie tegoed

In de Mister Barish shop hebben we altijd scherpe prijzen!

Wat is de mening van Mister Barish?

De Jura Z6 is eigenlijk alles wat je van een volautomatische koffiemachine wilt. Deze innovatieve machine maakt gebruik van de nieuwste technologieën. Een lekkerder bakkie koffie ga je niet zetten met een thuisapparaat. Voor de gemiddelde koffiedrinker zijn al deze technologieën overkill, en als je snel tevreden bent en het geld er niet voor over hebt zijn er natuurlijk veel goedkopere modellen op de markt. Maar voor de echte koffieliefhebber is dit de investering meer dan waard.

koffiebonen voor jura koffiemachines

Mister Barish koffiebonen zijn speciaal geselecteerd en gebrand voor volautomatische koffiemachines.

Technische specificaties Jura Z6

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Koffie met melk
Soort koffie: Koffiebonen en een klein reservoir voor gemalen koffie
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, Koffie verkeerd, Cappuccino, Flat White, Latte Macchiato, Espresso Macchiato
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 2,4 liter
Inhoud bonenreservoir: 280 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja, met draaiknop en knopjes
Gebruikersprofielen: Ja
Smartphone app: Ja, J.O.E.®
Geïntegreerde koffiemolen: Ja
Kopjes warmhoudplaat: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Met behulp van automatisch reinigingsprogramma
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: CLARIS Smart-filter, 1 meegeleverd
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingstabletten.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 37,5 centimeter
Breedte: 32 centimeter
Diepte: 45 centimeter
Gewicht: 12 kg
Materiaal behuizing: Aluminium en plastic
Verwarmingssysteem: Thermoblok (1 stuks)
Kleur: Aluminium of Diamond Black

Energie
Vermogen: 1450 watt
Vermogen in standby: 0,6 watt

Andere Jura koffiemachines in het assortiment

Jura D4
Deze volautomatische koffiemachine is goed voor liefhebbers van enkel zwarte koffie zoals espresso, doppio, americano, lungo of ristretto. Deze volautomaat is voorzien van allerlei nieuwe technologieën, en deze is dan ook fijn in gebruik door de eenvoud. Door de lage prijs is dit een leuk instapmodel voor mensen die geïnteresseerd zijn in de producten van Jura, maar nog niet volop willen investeren.

Jura d4 koffiemachine

Jura E4
De Jura E4 is de nieuwste koffiemachine van Jura die zich 100% focust op zwarte koffie. Met één druk op de knop bereid je de lekkerste koffies en espresso's. Deze volautomaat werd voorzien van de Professional Aroma Grinder, die 12% meer aroma uit je koffiebonen haalt, en het allernieuwste zetproces met 3D weltechnologie. Dit zetproces gaat ervoor zorgen dat het water de koffie binnenstroomt via maar liefst 13 verschillende punten. Heerlijke koffie gegarandeerd!

jura e4 koffiemachine

Jura ENA 4
Met de Jura ENA 4 heb je voor een schappelijke prijs uitstekende koffie zonder al te veel toeters en bellen. De ingebouwde Aroma G3-koffiemolen zorgt voor een aromatische maling en dankzij de Vacuüm Clean technologie blijft de machine altijd droog en schoon.

Jura ENA 4 koffiemachine

Jura E6
Deze compacte volautomaat is een leuk instapmodel voor mensen die nieuwsgierig zijn naar de koffiemachines van Jura. Het is vooral een ideaal apparaat als je van zwarte koffie of espresso houdt en zo nu en dan een cappuccino wil zetten. De machine kan namelijk niet meer verschillende drankjes maken, en de melkschuimer moet ook handmatig bediend worden.

Jura E6 koffiemachine

Jura E8
De Jura E8 is de grotere broer van de E6, en is dan ook nét iets beter. Zo hoef je de melkschuimer niet handmatig te bedienen. Deze machine kwam als beste uit de test bij de Consumentenbond in 2017 en werd helemaal vernieuwd eind 2020. Het is dan ook een publieksfavoriet bij mensen die thuis heerlijke koffie willen, maar niet té veel willen investeren.

Jura E8 koffiemachine Moonlight Silver


Jura ENA 8
Deze compacte ENA 8 lijkt wel wat op de E8, en is ook voorzien van het Pulse Extract Process en de Vacüum Clean technologie, waarbij de zetgroep na iedere zetbeurt compleet wordt droog gezogen. Niet alleen is de machine droog en schoon, het zet ook nog eens een heerlijk bakje koffie. De melkopschuimer is ook geheel automatisch.

Jura koffiemachine ENA 8


Jura S8
De Jura S8 zit vol met de nieuwste technologieën, zoals Vacuüm Clean technologie waardoor de machine van binnen droog blijft. De machine is niet alleen schoon, maar zet ook heerlijke koffie, dankzij bijvoorbeeld het Pulse Extraction Process waarbij het water met pulserende bewegingen door de koffie wordt geperst. Ook kun je de machine met je smartphone bedienen, wat wil je nog meer? De prijs van deze machine ligt in de middenklasse.

Jura S8 koffiemachine


Jura J8 
De Jura J8 is de nieuwste koffiemachine in het gamma volautomaten van Jura. De onderscheidende feature van dit koffietoestel is ongetwijfeld de Sweet Foam-functionaliteit. Je koffiemachine infuseert als een echte barista melkschuimbereidingen met een siroopsmaak.

Jura J8 koffiemachine

Jura Z10 
Een betere volautomaat dan de Jura Z10 hebben we nog niet getest. Voor wie het geld ervoor overheeft, is dit toestel het absolute neusje van de zalm. Naast de beste en nieuwste technologische snufjes is het de Cold Brew zettechniek die bij de Z10 de show steelt. Daarmee zet je in nog geen 3 minuten voortreffelijke ijskoffie. En nochtans volledig volgens de regels van de kunst.

Jura Z10 koffiemachine

Jura koffiemachines die uit het assortiment verdwenen zijn

Jura A1
Deze espressomachine met een prachtig compact design is ideaal als je van zwarte koffie houdt, want het zet een heerlijk bakje espresso. Deze machine is niet geschikt voor mensen die graag koffie met opgeklopte melk drinken, tenzij ze zelf aan de slag willen met een externe opschuimer. Het is een no-nonsens machine voorzien van allerlei nieuwe technologieën, zoals het Pulse Extraction Process.

Jura A1 koffiemachine

Jura A7
De Jura A7 koffiemachine maakt het mogelijk dat je meerdere kopjes tegelijk kan zetten en door het heetwater- en het melksysteem zijn de smaakmogelijkheden vergroot.Met een nieuwe smaakbeleving voor de echte koffie fijnproevers, gepresenteerd in een compact en stijlvol design.

Jura A7 koffiemachine

Jura A9
Het A9 type wordt ook door Mister Barish van harte aanbevolen. Het verschil met de andere types uit deze serie is de swipe bediening. We geven deze ook een 8,0 net als de A7, door de combinatie van een compact model met kwaliteit en de ruime keuze in smaakmogelijkheden. Ook prettig is de optie om in 1 keer twee kopjes te zetten.

Jura A9 koffiemachine


Jura D6
Deze volautomatische koffiemachine is goed voor liefhebbers van zwarte koffie, maar toch zo nu en dan een cappuccino willen maken. Er zitten allerlei nieuwe technologieën in het apparaat, en deze is dan ook fijn in gebruik. Door de lage prijs is dit een leuk instapmodel voor mensen die geïnteresseerd zijn in de producten van Jura, maar nog niet volop willen investeren.

Jura d6 koffiemachine


Jura D60
De D60 is eigenlijk precies hetzelfde als de D6, maar deze is in volledig in mooi en stijlvol zwart. Waardoor het mooi staat in een strakke en moderne keuken. Het is een goede koffiezetapparaat die heerlijke espresso zet, en dat voor een leuk prijsje!

Jura D60 koffiemachine

Jura E60
De Jura E60 is de twee-eiige tweelingbroer van de E6, maar dan in geheel zwart uitvoering. Een mooi en stijlvol exemplaar dat goed staat in een strakke keuken.

Jura J6 koffiemachine

Jura S80
De Jura S80 is eigenlijk hetzelfde als de S8, alleen is deze bijna volledig zwart. Een mooi exemplaar dat goed staat in iedere design keuken.

Jura S80 koffiemachine


Jura Z8
De Z8 is een stukje duurder dan de Z6, hiervoor krijg je wel een prachtig touchscreen en duurzamere materialen voor terug. De Z8 koffiemachine is ook net iets nieuwer dan de Z6. Voor de echte koffieliefhebber is deze machine de investering meer dan waard.

Jura z8 koffiemachine

Jura J6
De Jura J6 is een zeer multifunctioneel. Niet alleen voor het zetten van heerlijke espresso met een druk op de knop maar ook eenvoudig en snel een cappuccino. Een fijne machine voor ieder huishouden.

Jura J6 koffiemachine

Heb je een vraag over Jura koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .