Americano

Americano

Een americano is voor velen een gewone koffie. Toch is het geen filterkoffie. Het is gebaseerd op een espresso. Hoe maak je een americano? Hoe is het ontstaan? Welke koffiebonen zijn geschikt? Lees en leer alles over de americano.

Inhoudsopgave
 • 1. Wat is een americano?

  De americano is ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor de Amerikanen was de espresso te sterk. Ze gingen het daarom aanlengen met heet water. Bij een echte americano wordt het glas met heet water en de espresso afzonderlijk geserveerd. De sterkte wordt bepaald door meer of minder heet water toe te voegen.

  De cremalaag mengt zich met de koffie door het toevoegen van water. De oliën en suikers in de cremalaag beïnvloeden op deze manier de smaak. Een americano komt in de buurt van een klassieke koffie als je meer water toevoegt.

  In de meeste koffiebars wordt de americano op een andere manier geserveerd. Het is sneller en praktischer om de espresso te laten lopen in een glas met heet water. Op deze manier mengt de espresso zich meteen met het water.

  2. Americano maken

  Voor het maken van de americano zijn er 3 methodes:
  • Doe eerst heet water en daarna espresso in het kopje. Dit is geen echte americano maar wordt een long black genoemd.
  • Zet eerst de espresso en voeg daarna heet water toe.
  • Zet eerste de espresso en serveer de americano met een kannetje heet water. Zo kan de drinker zelf de smaak bepalen.

  • Een espresso wordt gezet met water van ongeveer 96°C. Nog warmer water zal de koffie verbranden waardoor de bittere smaken worden versterkt.

   2.1 Hoeveel koffie en water?


   Een americano bestaat uit 1/2 koffie en 1/2 heet water. De koffie moet een espresso zijn. De hoeveelheid water is afhankelijk van je smaakvoorkeur.

   Hoeveelheid koffie en water voor 2 koppen:
   • 16 tot 21 gram vers, fijngemalen koffie
   • 64 ml tot 84 ml water van maximaal 96°C

   Voorbeeld: Een espresso met 21 gram gemalen koffie geeft ongeveer 42 ml koffie vloeistof verdeeld over 2 kopjes. Zorg dat elk kopje dezelfde hoeveelheid heet water krijgt. Met andere woorden 21 ml per kopje.

   Andere benodigdheden:
   • Espressomachine
   • 2 verwarmde porseleinen kopjes (ongeveer 100 ml tot aan de bovenrand gemeten)
   • 1 kannetje voor methode 2 en 3

   2.2 Met een halfautomaat met dubbele filterdrager


   Er zijn 3 methodes om een americano te maken met een halfautomatische espressomachine:

   Methode 1: Eerst heet water
   Neem het kopje en vul het met heet water van maximaal 96°C. Dit zorgt ervoor dat de espresso niet zal verbranden. Zet het kopje onder de uitloop van de filterdrager. Zet nu een espresso volgens de voorgeschreven handelingen. Laat de espresso rechtstreeks in het kopje met heet water lopen. De cremalaag zal zich uitspreiden over de americano.

   [caption id="attachment_202018" align="aligncenter" width="750"]Long black koffie zetten Long black is een omgekeerde americano[/caption]

   Deze methode wordt in koffiebars het meest gebruikt om praktische redenen. Een barista weet namelijk hoeveel espresso in het kopje komt en zal op voorhand de juiste hoeveelheid heet water in het kopje doen.

   Methode 2: Eerst espresso
   Zet een espresso volgens de voorgeschreven zetmethode. Giet water van maximaal 96°C in het kannetje. Schenk vervolgens het hete water in het kopje met de espresso. Let op dat de hoeveelheid water en espresso gelijk zijn.

   Methode 3: Heet water in een kannetje
   Voor de smaak is dit de beste methode. Zet eerst de espresso. Serveer deze met een kannetje heet water zodat de drinker zelf de smaak kan bepalen.

   2.3 Met een volautomaat koffiemachine


   Bijna alle volautomatische koffiemachines hebben de mogelijkheid om met één druk op de knop een americano te zetten. Je koffiesmaak personaliseren is de grootste uitdaging bij het koffie zetten met deze apparaten.

   2.4 Met een Nespresso machine


   Een americano zetten met een Nespresso machine is eerst een espresso zetten en vervolgens heet water toevoegen, of omgekeerd. Kies voor een cupje met een lichte branding.

   3. Welke koffiebonen voor een americano?

   Voor een americano gebruik je best lichter gebrande koffiebonen. De espresso smaakt normaal zuur maar door het toevoegen van heet water wordt de cremalaag met de koffie gemengd. De bittere cremalaag en de zuurachtige espresso brengen de smaak weer in balans. Gebruik daarom geen donker gebrande bonen, want dan zal de americano bitter smaken.

    

   Wil je meer weten over de americano? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want met Mister Barish lees en leer je alles over koffie!
Reactie plaatsen