Long black

Een long black is een omgekeerde americano. Het lijkt op een normale koffie. Toch is het geen filterkoffie. Het is gebaseerd op een espresso. Hoe maak je een long black? Welke koffiebonen zijn geschikt? Lees en leer alles over de long black.

Inhoudsopgave
 • 1. Long black maken

  Voor het zetten van de long black doe je eerst heet water in het kopje en daarna een espresso.

  2.1 Hoeveel koffie en water?


  Een long black bestaat uit 1/2 heet water en1/2 koffie. De koffie moet een espresso zijn. De hoeveelheid water is afhankelijk van je smaakvoorkeur.

  Hoeveelheid water en koffie en water voor 2 koppen:
  • 16 tot 21 gram vers, fijngemalen koffie
  • 64 ml tot 84 ml water van maximaal 96°C

  Andere benodigdheden:
  • Espressomachine
  • 2 verwarmde porseleinen kopjes (ongeveer 100 ml tot aan de bovenrand gemeten)
  • 1 kannetje voor het water op te warmen

  2.2 Met een halfautomaat met dubbele filterdrager


  Eerst heet water
  Neem het kopje en vul het met heet water van maximaal 96°C. Dit zorgt ervoor dat de espresso niet zal verbranden. Zet het kopje onder de uitloop van de filterdrager. Zet nu een espresso zetten volgens de voorgeschreven handelingen. Laat de espresso rechtstreeks in het kopje met heet water lopen.

  Omwille van praktische redenen wordt deze methode in koffiebars ook gebruikt om een americano te zetten. Een barista weet perfect hoeveel espresso in het kopje komt en zal op voorhand de juiste hoeveelheid heet water in het kopje doen. Afhankelijk van de smaakvoorkeur kan je meer of minder water gebruiken.

  2.3 Met een volautomaat koffiemachine


  Bijna alle volautomatische koffiemachines hebben de mogelijkheid om met één druk op de knop een americano te zetten. Je koffiesmaak personaliseren is de grootste uitdaging bij het koffie zetten met een volautomaat.

  2.4 Met een Nespresso machine


  Een americano zetten met een Nespresso machine is eerst een espresso zetten en vervolgens heet water toevoegen, of omgekeerd. Kies voor een cupje met een lichte branding.

  3. Welke koffiebonen voor een long black?

  Voor een long black gebruik je best lichter gebrande koffiebonen.Gebruik daarom geen donker gebrande bonen, want dan zal de long black bitter smaken. De espresso smaakt normaal zuur maar door het toevoegen van heet water wordt de cremalaag met de koffie gemengd. De bittere cremalaag en de zuurachtige espresso brengen de smaak weer in balans.

   

  Wil je meer weten over de long black? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want met Mister Barish lees en leer je alles over koffie!
Reactie plaatsen