Flat white

Flat white

Een flat white is gebaseerd op een cappuccino maar heeft een sterkere koffiesmaak en minder melkschuim. De flat white wordt vrijwel altijd met latte art geschonken. Het recept is oorspronkelijk uit Australië en Nieuw-Zeeland maar verschilt van regio tot regio. Ook hier zijn de verschillen groot. Lees hier alles over de flat white, de juiste hoeveelheden en hoe je er één maakt.

Inhoudsopgave • 1. Flat white maken

  Bereid eerst een dubbele espresso in een warm kopje. Je kan het kopje eenvoudig verwarmen door het met heet water te spoelen. Om de opgeschuimde melk smeuïg te houden, schuim je de melk op na het zetten van de espresso.

  1.1 Hoeveel koffie en melk?


  De flat white bestaat uit een deel sterke espresso, een deel gestoomde melk en een laagje melkschuim. Zorg ervoor dat de flat white 2,5 keer zoveel melk bevat als espresso. Je hebt zo’n 50 ml espresso nodig en ongeveer 130 ml melk. Voor jouw optimale flat white is het zinvol om te experimenteren met verschillende hoeveelheden.

  Hoeveelheid koffie en melk voor 1 kop flat white:
  • 16 tot 21 gram vers gemalen koffie voor een dubbele shot espresso
  • 125 tot 130 ml volle melk

  Andere benodigdheden:
  • Espressomachine
  • 1 verwarmde porseleinen kop (ongeveer 200 ml tot aan de bovenrand gemeten)
  • 1 melkkannetje

  1.2 Met een halfautomaat espressomachine


  Een flat white maken met een halfautomatische espressomachine doe je zo in 8 stappen:

  1. Espresso zetten
  Zet een dubbele espresso volgens de beschreven zetmethode. Een dubbele espresso is ongeveer 50 ml. Espresso is de basis van de flat white. De cremalaag en smaak zijn essentieel voor een goede flat white.

  2. Melk opschuimen
  Melk opschuimen met een stoompijpje vraagt wat oefening. Maar als je de stappen goed volgt, dan is het resultaat snel goed. Een goede flat white maken, kan niet zonder microfoam. Dat is melkschuim met kleine luchtbelletjes dat fluweel zacht is. Kan je de melk niet opschuimen met een stoompijpje, dan zijn er eenvoudige melkopschuim apparaten te koop. Weliswaar is het melkschuim dan niet van de ideale kwaliteit.
  Flat white wordt steeds afgewerkt met latte art. Er zijn verschillende latte art figuren. Deze flat white wordt uitgelegd met behulp van een hart als figuur.

  3. Neem de kan in de hand
  Houd de melkkan tussen de 5 en 10 cm boven het kopje. Begin in het midden van de koffie de gestoomde melk te schenken. Schenk redelijk goed door in een vloeiende beweging. De cremalaag zal omhoog komen.

  4. Kop is halfvol
  Breng de kan snel omlaag als de kop halfvol is. Blijf in het midden schenken. De beweging is met de kan naar het kopje toe.

  5. Blijven schenken
  Blijf op dit punt schenken. Je ziet een witte vlek door het crema verschijnen. Houd het kopje nu recht in de hand of zet het recht op de tafel. Blijf op dezelfde plek schenken, maar nu iets harder. Dat doe je door de kan een beetje te kantelen.

  6. Kopje is bijna vol
  Til de kan een paar centimeter omhoog als het kopje bijna vol is. De melkstraal wordt daardoor wat dunner.

  7. Lijn van het hartje
  Beweeg de kan naar voren om een lijn door het rondje te schenken. Zo wordt het hartje volledig gevormd.
  De flat white moet direct nadat deze is ingeschonken worden gedronken. Dat is mogelijk, want een flat white mag maximaal 70°C zijn.

  1.3 Met een volautomaat koffiemachine


  Een flat white is meestal geen standaard koffievariant van een volautomatische koffiemachine. Door je koffiesmaak te personaliseren zal je tot de juiste verhoudingen komen. Maar dit is afhankelijk van de machine. Bij de meeste volautomaten zal je voor een flat white een dubbele espresso moet zetten en vervolgens afzonderlijk de melk laten opschuimen.

  1.4 Met een Nespresso machine


  Een flat white maken met een Nespresso machine is meestal geen standaard koffievariant. Het makkelijkste is een dubbele espresso zetten. Hiervoor gebruik je 2 cupjes met een espresso branding. Afhankelijk van het type apparaat zal de melk automatisch of manueel opgeschuimd worden met een externe melkopschuimer.

  2. Welke koffiebonen voor een flat white?

  Koffiebonen voor een flat white hebben bij voorkeur een stevige smaak. Kies voor koffiebonen met een donkere branding. Een te lichte branding zal een flauwe flat white geven. Omdat een flat white bijna altijd met een latte art wordt afgewerkt, is een mooie crema noodzakelijk.

  2.1 Melange van Arabica en Robusta


  Een blend van bijvoorbeeld 75% Arabica en 25% Robusta kan een stevige smaak geven met tegelijkertijd een goede cremalaag. Robusta bonen hebben meestal een iets hoger vetgehalte. Een hoog vetgehalte is belangrijk voor een goede crema. Arabica heb je sowieso nodig om de flat white lekker te doen smaken.

  2.2 100% Arabica


  Arabica koffiebonen, die volgens de ongewassen gedroogde methode verwerkt zijn, bevatten meer oliën. Bij gewassen koffiebonen is een gedeelte van de oliën weggespoeld.

  Lees altijd de uitleg op de verpakking en vraag indien nodig raad aan de barista, koffiebranderij of roaster.  Wil je meer weten over flat white maken? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want met Mister Barish lees en leer je alles over koffie!
Reactie plaatsen