arrow_drop_up arrow_drop_down
Jura ENA 8 is de prachtige compacte volautomaat voor heerlijke koffie
22 februari 2020 

Jura ENA 8 is de prachtige compacte volautomaat voor heerlijke koffie

De Jura ENA 8 is misschien iets voor jou als je op zoek bent naar een volautomaat die ook koffie met melk kan zetten, maar je niet veel ruimte in de keuken hebt. Dan is deze prachtige Jura koffiemachine van het hoogwaardige Zwitserse kwaliteit de oplossing. Jura heeft niet alleen een mooi design, het zet ook nog eens heerlijke koffie. Zeker in combinatie met de Mister Barish koffiebonen. Deze zijn speciaal geselecteerd en gebrand voor deze volautomaten. Wil je weten wat je allemaal kunt doen met deze kleine krachtpatser? Lees dan snel verder.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Jura ENA 8 koffiemachine
Jura ENA 8 Touch is de nieuwste versie
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties Jura ENA 8
Andere Jura koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken Jura koffiemachine ENA 8

Koffiemachines zijn niet meer zo rechttoe rechtaan zoals ze vroeger woorden. Om ze nog meer als een barista te laten fungeren worden er allerlei technologieën gebruikt die je kopje koffie nog lekkerder zullen maken. Zo heeft de ENA 8 een speciaal extractieproces, waarbij het water door de koffie gepulseerd wordt. Deze en andere gebruikte technologieën worden hieronder uitgelegd.

jura ena 8 koffiemachine koffie tegoed

In de Mister Barish shop hebben we altijd scherpe prijzen!

Design
Zoals gezegd is de ENA 8 een stuk compacter dan de meeste koffieautomaten van Jura. Het apparaat is 27,1 centimeter breed, 32,3 centimeter hoog en 44,5 centimeter diep. Hierdoor misstaat de machine ook in kleinere keukens niet. De ENA 8 is te verkrijgen in de kleuren Nordic White, Metropolitan Black en Sunset Red.

Waar bij de meeste Jura machines het waterreservoir geïntegreerd is, zit deze bij de ENA 8 aan de buitenkant. Dit stoort niet, omdat het een mooie ronde koker met een bijzondere structuur is. En omdat het zichtbaar is, is het ook voor mensen die de machine voor het eerst gebruiken eenvoudiger.

Jura ENA 8 koffiemachine design

Meeste compacte volautomatische koffiemachine met melkdranken.

 

Eenvoudige bediening
Het bedienen van deze koffiemachine is sowieso zeer eenvoudig. Op het display zie je de beschikbare koffiedranken en met de knoppen kun je door het menu gaan. Zo zet je met een paar drukken op de knop een heerlijk kopje koffie! Je kunt ook eenvoudig de sterkte van de koffie en de hoeveelheid melk aanpassen.

Heb je geen zin om van de bank te komen? Dan kun je het koffieapparaat ook bedienen met een app op je telefoon. Hiervoor heb je wel extra de Smart Connect nodig. Deze maakt verbinding via Bluetooth, dus als jij de avond van tevoren een kopje klaarzet kun je vanuit bed alvast koffie zetten. Wat wil je nog meer?

Bediening jura ena 8 koffiemachine

Koffiemachine met een zeer eenvoudige bediening.

Zetgroep en koffiemolen
De zetgroep en koffiemolen zijn het belangrijkste onderdeel van de machine. Deze kleine koffieautomaat doet daarin niet onder voor de grotere apparaten. Jura gebruikt namelijk dezelfde technologieën als voor de andere koffieapparaten. Zo worden de bonen gemalen met de Aroma G3-molen. Deze zorgt ervoor dat de bonen snel en precies worden gemalen, zonder dat er aroma verloren gaat. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een Pulse Extraction Process en het Intelligent Pre Brew Aroma System. Deze worden hieronder uitgelegd.

Dit zijn de nieuwste technologieën in de koffiemachine:

Intelligent Pre Brew Aroma System (I.P.B.A.S.©)
Deze technologie is een beetje afgekeken van pour-over koffie. Hierbij giet je namelijk langzaam het water over de gemalen koffie, waardoor de smaak van de koffie goed wordt opgenomen. Bij het Intelligent Pre Brew Aroma System worden de bonen na het malen eventjes natgemaakt. Hierdoor gaan de bonen wellen, waardoor er meer smaak vrijkomt.

Pulse Extraction Proces (P.E.P.)
Normaal gesproken wordt water in één vloeiende beweging door de koffie geperst. Als je met de Jura ENA 8 echter een espresso zet, zal dit in pulserende bewegingen gebeuren. Hierdoor is er langer contact tussen de koffiebonen en het water en je raadt het al: zo komt er meer smaak vrij. Dit proces zorgt voor een intensere en vollere smaak.

Vacuüm Clean
De zetgroep van de Jura ENA 8 is niet los te koppelen, waardoor je deze niet zelf grondig schoon kunt maken. Veel mensen zijn hierdoor bang voor schimmel, maar dat is bij de Jura ENA 8 eigenlijk onmogelijk. Na elke zetbeurt wordt de machine volledig drooggezogen. Hierdoor kan er geen schimmel ontstaan. Daarnaast vraagt de machine regelmatig om een automatische schoonmaakbeurt, dit komt later in deze blog nog aan bod.

De koffie uitloop is in de hoogte verstelbaar
De koffie uitloop van de machine is eenvoudig in hoogte verstelbaar. Dit klinkt misschien als iets dat enkel handig is omdat het minder spettert, maar het is ook belangrijk voor de kwaliteit van de koffie. Als er namelijk te veel ruimte tussen het kopje en de uitloop zit, ontstaan er te veel belletjes in de cremalaag. Dit komt de smaak niet ten goede.

Koffie met melk
Door de heerlijke microschuim die deze machine met één druk op de knop zet, is het maken van koffiedrankjes met melk geen enkel probleem. De slang van de koffiemachine kun je rechtstreeks in een melkpak steken, of aansluiten op een speciale thermoskan van Jura, die de melk de hele dag koud houdt. Het is met de machine mogelijk om cappuccino, espresso macchiato, latte macchiato en flat white te zetten. Eventueel is het ook mogelijk om alleen melk op te schuimen, zo kun je prachtige latte art maken.

Koffiebonen reservoir
Omdat de machine klein is, is het bonenreservoir ook klein. Er past zo’n 125 gram aan bonen in. Dit is misschien niet handig als je de machine op een kantoor wilt gebruiken, maar voor thuis is dit alleen maar goed. Tenzij je écht heel erg koffieverslaafd bent (we don’t judge!) is dit ruim voldoende voor minstens een dag aan koffie. Je wilt de bonen ook niet te lang in de machine laten zitten, want je wilt je bonen zo vers mogelijk houden. Ondanks het aroma-beschermdeksel wordt raden wij aan dat de bonen elke paar dagen ververst worden.

koffiebonen jura ena 8 koffiemachine

Koffiebonen zijn goed afgesloten.

Onderhoud en ontkalken
Het onderhoud van deze Jura machine is zeer eenvoudig. Je hoeft niet zelf bij te houden wanneer het tijd is om te ontkalken, dit geeft de machine zelf aan. Omdat je de waterhardheid kunt instellen gebeurt dit precies vaak genoeg. Het programma is heel simpel, je hebt alleen speciale ontkalkingstabletten nodig. De rest van het programma gaat vanzelf. Let op want met een filter in het waterreservoir is ontkalken niet meer nodig.

Het reinigen van de rest van de machine is ook eenvoudig. De melkuitloop moet bij gebruik elke dag gereinigd worden, gelukkig is dit zeer gemakkelijk met de bijgeleverde beker. Er is een verschil tussen melkspoeling en melkreiniging. Melkspoeling gebeurd meermaals per dag als jet de machine gebruikt voor bijvoorbeeld cappuccino. Het reinigen met een klein beetje melksysteem reiniger moet 1 keer per dag gebeuren als er koffie met melk is gezet. Deze grondige reiniging duurt met een druk op de knop en een een handeling, maximaal 2 minuten. Dit is echt kinderspel.

Omdat alles eigenlijk vanzelf gaat houd je deze machine op gemakkelijke wijze schoon en zo goed als nieuw. Na ongeveer 180 kopjes koffie zal de machine zelf om een intensieve reiniging vragen. Koffie is namelijk heel vettig. Om de smaak optimaal te houden, raden we je aan om de reiniging uit te voeren met de Jura reinigingstabletten. Er zijn er altijd 2 meegeleverd.

Waterreservoir
Het prachtige waterreservoir zit bij deze machine aan de buitenkant. Een echte eyecatcher die de Jura ENA 8 onderscheidt van andere Jura machines. De inhoud van het reservoir is 1,1 liter. Niet heel veel, maar genoeg om de meeste dagen door te komen. Ook voor water geldt dat dit zo vers mogelijk moet zijn. Het beste kun je elke dag nieuw water gebruiken.

Het is mogelijk om een waterfilter te gebruiken. Deze reinigt en ontkalkt het water. Er wordt standaard 1 waterfilter meegeleverd. We raden aan de filters te blijven gebruiken want het komt de levensduur van je machine ten goede en de smaak van je koffie. Bovendien bespaar je tijd want ontkalken is niet meer nodig em geef je geen geld uit aan ontkalkingstabletten. Het enige wat je moet doen is de juiste waterhardheid instellen. De machine geeft aan wanneer de Claris Smart waterfilter aan vervanging toe is.

Jura ENA 8 Touch is de nieuwste versie

De JURA ENA 8 Touch is de nieuwe versie van de compacte, stijlvolle eenkopsvolautomatische koffiemachine. Met een zeer eenvoudige touchscreen-bediening en kunstmatige intelligentie worden jouw wensen door het display letterlijk van de vingertoppen afgelezen. Bovendien worden met een algoritme de persoonlijke voorkeuren herkend en wordt het startscherm automatisch daaraan aangepast.

Jura ENA 8 Touch bediening

De slimste touchscreen met kunstmatige intelligentie.

De koffiemachine is slechts 27,1 cm breed, 32,3 cm hoog en 44,5 cm diep. Met deze afmetingen past de eenkops volautomaat overal gemakkelijk tussen. Het is de eerste behuizing ter wereld voor een volautomaat van massief, 3 millimeter dik aluminium vormt het omhulsel van de ENA 8 Signature Line. Het aantrekkelijke ervan is gelegen in de absolute precisie en een hoogwaardige oppervlakte­kwaliteit. Details, zoals de ronding van de zijwanden of accuraat gebroken randen, zijn bepalend voor het uiterlijk van dit meesterstuk van traditionele ambachtelijkheid in combinatie met geperfectioneerde, moderne productietechnologie.

Deze machine is uniek want de compacte vorm laat zelfs toe om koffie met melkdranken te zetten zoals een latte macchiato. Je kan tot 12 specialiteiten met één druk op de knop, inclusief cortado en caffè Barista.

Jura Ena 8 Touch

JURA ENA 8 Touch in 3 kleuren: Massive Aluminium, Metropolitan Black en Nordic White

De JURA Ena 8 Touch is er in full Massive Aluminium, Metropolitan Black en Nordic White. Zowel het front als de zij- en achterkant is volledig in dezelfde kleur. De machine is ook in de Mister Barish shop te koop via deze link.

Koffiedranken

Het is mogelijk om allerlei koffiespecialiteiten te zetten met de Jura ENA 8. Voor liefhebbers van zwarte koffie is er ristretto, espresso en koffie. Daarnaast kun je espresso macchiato, latte macchiato, cappuccino en flat white zetten.

Ook zit er een heetwateruitloop op, bijvoorbeeld voor thee. Deze heeft drie instelbare temperaturen. Ook kun je melk warm maken voor bijvoorbeeld chocolademelk.

melkschuim jura ena 8 koffiemachine

Deze koffiemachine kan het perfecte melkschuim maken. De tip is wel volle melk!

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Een compacte machine met de nieuwste Jura technologieën
Plus review koffiemachine Heerlijke koffie met een druk op de knop
Plus review koffiemachine Prachtig design
Plus review koffiemachine Eenvoudig zelf in te stellen

Minus review koffiemachine Je kunt niet twee kopjes tegelijk zetten
Minus review koffiemachine Niet geschikt voor veelverbruikers

Prijs

Met een prijs van rond de 1000 euro is dit een prima verhouding tussen prijs en kwaliteit. De nieuwste versie, Jura ENA 8 Touch is een. beetje duurder. Je krijgt allerlei technologieën van de duurdere Jura machines, maar hoeft geen duizenden euro’s te betalen. Hier tegenover staat wel dat deze machine een stuk compacter is, wat voor sommige mensen juist een nadeel is, omdat je regelmatig bonen en water moet toevoegen, en het residu-opvangbakje is ook snel vol.

De Ena8 Touch is de nieuwste versie en koop je hier met koffie tegoed en gratis reinigingsset.

jura ena 8 koffiemachine koffie tegoed

In de Mister Barish shop hebben we altijd scherpe prijzen!

Wat is de mening van Mister Barish?

Dit is een prima machine voor mensen die niet de hoofdprijs willen betalen, en niet veel ruimte hebben. Er zijn machines goedkoper dan de Jura ENA 8 die ook een melkklopfunctie hebben, echter is deze vaak handmatig. Daarom is dit een zeer goede koffieautomaat voor mensen die bijvoorbeeld ook graag cappuccino’s drinken. Daarnaast zijn we erg blij dat er voor deze prijs toch gebruik is gemaakt van de nieuwste technologieën.

koffiebonen voor jura koffiemachines

Mister Barish koffiebonen zijn speciaal geselecteerd en gebrand voor volautomatische koffiemachines.

Technische specificaties Jura ENA 8

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Koffie met melk
Soort koffie: Koffiebonen
Aantal kopjes per zetbeurt: 1
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, Cappuccino, Flat White, Latte Macchiato, Espresso Macchiato
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,1 liter
Inhoud bonenreservoir: 125 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja, met knopjes
Gebruikersprofielen: Ja
Smartphone app: Ja, J.O.E.®, Smart connect is optioneel
Geïntegreerde koffiemolen: Ja
Kopjes warmhoudplaat: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Met behulp van automatisch reinigingsprogramma
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: CLARIS Smart-filter, er wordt er 1 meegeleverd.
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingstabletten.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 32,3 centimeter
Breedte: 27,1 centimeter
Diepte: 44,5 centimeter
Gewicht: 9,4 kg
Materiaal behuizing: Kunststof
Verwarmingssysteem: Thermoblok (1 stuks)
Kleur: Nordic White, Metropolitan Black, Sunset Red

Energie
Vermogen: 1450 watt
Vermogen in standby: 0,5 watt

Andere Jura koffiemachines in het assortiment

Jura heeft zo’n 16 koffiemachines in het assortiment voor thuis gebruik.

Jura A1
Deze espressomachine met een prachtig compact design is ideaal als je van zwarte koffie houdt, want het zet een heerlijk bakje espresso. Deze machine is niet geschikt voor mensen die graag koffie met opgeklopte melk drinken, tenzij ze zelf aan de slag willen met een externe opschuimer. Het is een no-nonsens machine voorzien van allerlei nieuwe technologieën, zoals het Pulse Extraction Process.

Jura A1 koffiemachine

Jura A7
De Jura A7 koffiemachine maakt het mogelijk dat je meerdere kopjes tegelijk kan zetten en door het heetwater- en het melksysteem zijn de smaakmogelijkheden vergroot.Met een nieuwe smaakbeleving voor de echte koffie fijnproevers, gepresenteerd in een compact en stijlvol design.

Jura A7 koffiemachine

Jura A9
Het A9 type wordt ook door Mister Barish van harte aanbevolen. Het verschil met de andere types uit deze serie is de swipe bediening. We geven deze ook een 8,0 net als de A7, door de combinatie van een compact model met kwaliteit en de ruime keuze in smaakmogelijkheden. Ook prettig is de optie om in 1 keer twee kopjes te zetten.

Jura A9 koffiemachine

Jura D4
Deze volautomatische koffiemachine is goed voor liefhebbers van enkel zwarte koffie zoals espresso, doppio, americano, lungo of ristretto. Deze volautomaat is voorzien van allerlei nieuwe technologieën, en deze is dan ook fijn in gebruik door de eenvoud. Door de lage prijs is dit een leuk instapmodel voor mensen die geïnteresseerd zijn in de producten van Jura, maar nog niet volop willen investeren.

Jura d4 koffiemachine

Jura D6
Deze volautomatische koffiemachine is goed voor liefhebbers van zwarte koffie, maar toch zo nu en dan een cappuccino willen maken. Er zitten allerlei nieuwe technologieën in het apparaat, en deze is dan ook fijn in gebruik. Door de lage prijs is dit een leuk instapmodel voor mensen die geïnteresseerd zijn in de producten van Jura, maar nog niet volop willen investeren.

Jura d6 koffiemachine

Jura D60
De D60 is eigenlijk precies hetzelfde als de D6, maar deze is in volledig in mooi en stijlvol zwart. Waardoor het mooi staat in een strakke en moderne keuken. Het is een goede koffiezetapparaat die heerlijke espresso zet, en dat voor een leuk prijsje!

Jura D60 koffiemachine

Jura E6
Deze compacte E6 volautomaat is een interessant instapmodel voor mensen die nieuwsgierig zijn naar de Jura koffiemachines. Het is vooral een ideaal apparaat als je van zwarte koffie of espresso houdt en zo nu en dan een cappuccino wil zetten. De machine kan namelijk niet meer verschillende drankjes maken, en de melkschuimer moet ook handmatig bediend worden.

Jura E6 koffiemachine

Jura E60
De Jura E60 is de twee-eiige tweelingbroer van de E6, maar dan in geheel zwart uitvoering. Een mooi en stijlvol exemplaar dat goed staat in een strakke keuken.

Jura E8
De Jura E8 is de grotere broer van de E6 en E60, en is dan ook nét iets beter. Zo hoef je de melkschuimer niet handmatig te bedienen. Deze machine is de publieksfavoriet bij de consumentenbond voor mensen die thuis heerlijke koffie willen, maar niet té veel willen investeren.

Jura E8 koffiemachine

Jura J6
De Jura J6 is niet alleen voor het zetten van heerlijke espresso met een druk op de knop maar ook eenvoudig en snel een cappuccino. Een fijne machine multifunctioneel voor ieder huishouden.

Jura J6 koffiemachine

Jura Giga 5
De Jura Giga 5 heeft maar liefst twee koffiebonenreservoirs. Dat is handig voor verschillende koffiedranken. Een cappuccino vraagt soms een andere type koffiebonen.  De koffiemolens zijn voorzien van een keramische maalschijf. Deze maalschijf wordt niet heet en zodoende kunnen de bonen niet verbranden. Verder zitten er allerlei nieuwe technologieën en handigheidjes in waardoor deze machine een genot is om te gebruiken.

Jura Giga 5 koffiemachine

Jura Giga 6
De Jura Giga 6 is voor echte koffieliefhebbers die niets hebben aan een volautomatische koffiemachine waar je maar een paar instellingen kunt aanpassen. Bijvoorbeeld de keuze uit verschillende koffiebonen, gemalen met een elektrisch instelbare keramische koffiemolen. Als jij dus op zoek bent naar een volautomaat die eigenlijk een soort barista is aan wie je alles kunt vragen.

Jura Giga 6 koffiemachine

Jura S8
De Jura S8 zit vol met de nieuwste technologieën, zoals Vacuüm Clean technologie waardoor de machine van binnen droog blijft. De machine is niet alleen schoon, maar zet ook heerlijke koffie, dankzij bijvoorbeeld het Pulse Extraction Process waarbij het water met pulserende bewegingen door de koffie wordt geperst.

Jura S8 koffiemachine

Jura S80
De Jura S80 is eigenlijk hetzelfde als de S8, alleen is deze bijna volledig zwart. Een mooi exemplaar dat goed staat in iedere design keuken.

Jura S80 koffiemachine

Jura Z6
De Jura Z6 is een prachtige machine en een stukje goedkoper dan zijn grote broer, de Jura Z8. Daar lever je ook wel het een en ander voor in, zo is de bediening bijvoorbeeld wat anders, maar je hebt alsnog niets te klagen met deze machine.

Jura Z6 koffiemachine

Jura Z8
De Z8 is een stukje duurder dan de Z6, hiervoor krijg je wel een prachtig touchscreen en duurzamere materialen voor terug. De Z8 koffiemschine is ook net iets nieuwer dan de Z6. Voor de echte koffieliefhebber is deze machine de investering meer dan waard.

Jura z8 koffiemachine

Heb je een vraag over Jura koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .