Jura D4 koffiemachine waterfilter

Hoe vervang je de
Claris Smart waterfilter
in je Jura D4?

Zo blijft jouw machine in optimale conditie

Jura D4 koffiemachine waterfilter

Hoe vervang je de Claris Smart waterfilter in je Jura D4?

Zo blijft jouw machine in optimale conditie

waterfilter

waterontharder

Belangrijk om te wetenWATERFILTER

Jura claris smart waterfilter

Waterfilter D4

Door het gebruik van te hard water zal je Jura machine minder duurzaam zijn, maar bij consequent gebruik van de Jura Claris Smart waterfilter en de juiste instellingen van de waterhardheid  moet je hier niet meer naar omkijken. Naast je waterreservoir is ontkalken dus niet meer nodig indien je de waterfilter juist instelt en tijdig vervangt. Je machine zal aantonen wanneer het patroon net vervangen zal moeten worden.

De levensduur van de Jura Claris Smart waterfilter is afhankelijk van de ingestelde waterhardheid en het verbruik. Hier kan je een handig overzicht vinden van de maximale capaciteit bij een bepaalde waterhardheid:

Bij 1-5° dH | 1-9 °fH: tot 65 L

Bij 6-10° dH | 10-18 °fH: tot 60 L

Bij 11-15° dH | 19-27 °fH: tot 55 L

Bij 16-20° dH | 28-36 °fH: tot 50 L

Bij 21-25° dH | 37-45 °fH: tot 45 L

Bij 26-30° dH | 46-53 °fH: tot 40 L

Sowieso is de maximale levensduur 2 maanden,  dan is de waterfilter volledig verzadigd. We zien in de praktijk een langere levensduur bij machines waarbij de waterfilter consequent wordt gebruikt. We raden dus zeker en vast het gebruik van een waterfilter aan. Dit omdat je met een waterfilter net 'ellende' gaat voorkomen in plaats van het te moeten gaan bestrijden.

Hoe de filter plaatsen/vervangen

Belang 1 goede koffie in de retail
Eerst
Open je de afdekking van het waterreservoir, haal je deze eruit en leeg je het.
Belang 2 goede koffie in de retail
Vervolgens
Klap je de filterhouder open en verwijder je het oude Claris Smart filterpatroon, waarna je een nieuwe plaatst met lichte druk.
Belang 3 goede koffie in de retail
Nadien
Klik je de filterhouder hoorbaar terug dicht, vul je het waterreservoir met vers, koud water en plaats je het terug.
Belang 4 goede koffie in de retail
Als laatste
Je machine heeft automatisch herkend dat het patroon vervangen werd. Voor de filterspoeling zal je nu een bakje moeten plaatsen onder het heetwaterpijpje en de knop opendraaien zodat er heet water uitloopt. Deze spoeling stopt automatisch, je moet enkel de knop terug dichtdraaien.

IK HEB EEN WATERONTHARDER / WATERVERZACHTER

Wat te doen indien je een waterontharder / waterverzachter in huis hebt

Indien je een waterontharder /waterverzachter in huis hebt raden we je aan om te gaan ontdekken of je een waterfilter moet gaan gebruiken in je koffiemachine of niet. Normaal gezien wordt er door Jura altijd 1 waterfilter meegeleverd. Ga met en zonder de filter proeven.

Kies je ervoor om geen filter te gebruiken, dan gaat de machine op basis van de ingestelde waterhardheid  op ontkalkingsmodus springen. Je gaat dan om de x aantal tijd moeten ontkalken. Doe sowieso de waterhardheid test met de meegeleverde teststrip. Stel de machine in en dan mag je erop vertrouwen dat het goed gaat.

Gebruik je wel een waterfilter, let er dan zeker op dat je water niet te zacht wordt. Te zacht water is ook niet goed, dat ga je proeven. De ideale waterhardheid voor je koffiemachine is 4dH (Duitse graden) of 7,16 fH (Franse graden). Een Jura filter zal de waterhardheid naar deze waarde brengen maar zal ook mineralen toevoegen.

Het belangrijkste is dat je koffiemachine goed beschermd is tegen kalkaanslag. 100% kalkvrij water bestaat niet en met een waterfilter ben je zeker dat je ellende zal voorkomen. Ontkalken is ellende bestrijden. Je machine gaat sowieso een lange levensduur hebben met de filter, want in ontkalkingstabletten zitten zuren. Deze zuren zijn niet ideaal voor leidingen.


ConclusieGa proeven, maar zorg ervoor dat je machine goed beschermd is.

Belang 1 goede koffie in de retail
Eerst
Verwijder je de filter.
Belang 2 goede koffie in de retail
Vervolgens
Schakel je je koffiemachine uit en dan weer in. De waterfilter is nu permanent uitgeschakeld en de machine zal met het ontkalkingsprogramma werken. Je zal automatisch een melding krijgen wanneer je moet ontkalken.

BELANGRIJK OM TE WETEN

Dit is ook belangrijk voor een optimale conditie van je Jura D4

Wanneer je de Claris Smart waterfilters van Jura juist gebruikt moet je naast je waterreservoir je machine niet meer ontkalken, maar wanneer je de filter niet tijdig vervangen hebt is het belangrijk dat je dit wel doet. Ook is het erg belangrijk de dagelijkse en algemene reinigingen van je machine toe te passen.

Dit zijn de besproken Jura producten

jura reiningstabletten

Jura reinigingstabletten

jura claris smart waterfilter

Jura Claris Smart waterfilter

jura ontkalkingstabletten

Jura ontkalkingstabletten

Vanaf pagina 22 van de gebruiksaanwijzing van de Jura D4 kan je alles nog eens nalezen.