Creatief met koffiedik!
24 september 2020 
in Koffie
5 min. leestijd

Creatief met koffiedik!

Op een dag gaan er heel wat kopjes koffie doorheen. Wat ervan overblijft, het koffiedik, ook wel koffiegruis of koffiedrab genoemd, wordt meestal meteen weggegooid! Vroeger (en nog steeds wel) gebruikten waarzeggers het overgebleven koffiedik om de toekomst mee te voorspellen, vandaar ook de uitdrukking ‘Dat is koffiedik kijken’. Hoewel het af en toe heerlijk zou zijn om de toekomst te kunnen voorzien, is een koffiedik toekomstvoorspelling natuurlijk onzeker en kun je er niet blindelings op vertrouwen. Gelukkig zijn er nog tal van andere manieren om gebruik te maken van je koffiedik en het te recyclen tot nieuwe middeltjes. Zo kun je eenvoudig zelf je koffiedik recyclen en hergebruiken voor tal van creatieve en handige dingen. Ondanks dat de smaak uit de koffieboon onttrokken is nadat de koffie is gezet, blijven er waardevolle stoffen, zoals stikstof, fosfor, kalium en koper achter in het koffiedik die nog prima van pas kunnen komen. Leeg je koffie reservoir dus regelmatig of bewaar je gebruikte koffiefilters met drab en bekijk de handige lijst aan tips en inspiratie om te zien wat jij allemaal kunt doen met jouw dagelijkse koffiedrab.Koffiedrab

De voordelen van koffiedrab inzamelen en recyclen

1. Koffiedrab voor veelzijdig gebruik in de tuin
2. Koffiedrab voor een fris en schoon huis
3. Koffiedrab als natuurlijk verzorgingsproduct
4. Koffiedrab voor het kweken van Oesterzwammen

1. Koffiedrab voor veelzijdig gebruik in de tuin

In de moes- en siertuin kan koffiedik op vele manieren van pas komen. Gebruik het bijvoorbeeld als bemesting. De drab zorgt het voor een extra boost aan voedingsstoffen voor gezonde en snelgroeiende planten. De koffieprut zorgt voor een wat zuurdere bodem en is dus ideaal voor planten die goed groeien op een licht zure grond, zoals bijvoorbeeld de rododendron, de schijnhazelaar en de meeste coniferen. Daarnaast is koffiedik ideaal voor het weghouden van ongedierte zoals slakken en werkt koffiedrab als een natuurlijk bestrijdingsmiddel. Slakken houden namelijk niet van de sterke koffiegeur en de overgebleven cafeïne resten in de koffiedrab. Ook wormen, mieren en vlooien houden niet zo van de geur van koffie. Met wat koffieprut verstoor je het eenvoudig het spoor en breng je de beestjes in de war. Besprenkel de plekken waar je last hebt van deze ongedierte eenvoudig met een beetje koffiedrab en ververs het regelmatig. Met koffiedrab als natuurlijk bestrijdingsmiddel gebruik je niet alleen je koffiedrab op een nuttige manier, maar ga je ook giftige en schadelijke bestrijdingsmiddeltjes uit de weg. Beter voor de tuin, het milieu, en ook nog eens beter voor je portemonnee!

Koffiedrab

2. Koffiedrab voor een fris en schoon huis

Er gaat niets boven de verse geur van koffie. Maar naast dat koffie lekker ruikt, is het ook nog eens handig als maskering van andere geuren. Wanneer je wel eens naar een parfumerie gaat heb je ongetwijfeld de bakjes met koffiebonen zien staan. In een parfumerie worden koffiebonen namelijk gebruikt ter maskering van geuren, waardoor je je neus weer vrijmaakt voor andere geuren. Maskeer vieze geurtjes zoals bijvoorbeeld in de koelkast, je auto, of de zweetgeur van je vieze schoenen, eenvoudig met een schaaltje of een zakje koffiedrab. Zorg er uiteraard voor dat je de koffiedrab regelmatig ververst en je de drab niet laat beschimmelen. Uiteraard werkt het maskeren van geuren ook met verse koffie, maar dat is natuurlijk zonde van een overheerlijke boon. Met koffiedrab kun je ook prima je meubels boenen. Breng een laagje koffiedrab op een zachte spons voorzichtig aan op houten meubels en verwijder krassen eenvoudig en effectief. Ook is de drab te gebruiken voor het verwijderen van vieze aanslag in pannen. Gebruik het tussen je gebruikelijke afwasmiddel en zorg voor en stralend resultaat.

Koffiedrab

3. Koffiedrab als natuurlijk verzorgingsproduct

Het drinken van koffie zorgt voor meer energie, dat weten we allemaal. Maar wist je ook dat het voor meer energie voor de huid zorgt? Gebruik bijvoorbeeld eens een handje koffiedrab als gezichtsscrub of probeer het als gezichtsmasker voor het tegengaan van wallen. Tegenwoordig zie je steeds vaker schoonheidsproducten waarin koffie in is verwerkt. Deze producten zijn erg effectief en zijn daarnaast eenvoudig zelf te maken. Voeg simpelweg de koffiedrab aan gebruikelijke verzorgingsproducten toe, of gebruik de drab los als scrub. Met je eigen voorraad aan koffiedrab heb je dus geen dure verzorgingsmiddeltjes nodig. De drab is bijvoorbeeld ideaal ter vermindering van cellulitis en met een goede scrub behandeling zorgt het voor een grondige reiniging van de huid. Met de grove drab deeltjes zorg je voor het eenvoudig verwijderen van dode huidcellen en onzuiverheden. Daarnaast is koffiedrab ideaal voor wat extra energie voor je haar. Gebruik het eens als haarproduct en geef jou haar een extra boost. Meng met jouw gebruikelijke haarproducten en breng het aan als haarscrub of haarmasker. Hiermee geef je je haar niet alleen meer kracht, het ruikt ook nog eens overheerlijk!

Koffiedrab

4. Koffiedrab voor het kweken van Oesterzwammen

Ga zelf aan de slag met het kweken van je eigen oesterzwammen! Oesterzwammen houden erg van de voedingstofrijke bodem van koffiedik. Er zijn speciale growkits waarmee je eenvoudig je eigen oesterzwam groeibak maakt en binnen de korstte keren je eigen oesterzwammen serveert! Zorg ervoor dat je oesterzwam zaden op een warme plek staan en dat je ze geregeld bijvult met koffiedrab. Je kunt de hele zwam met kluit en al opeten en bereiden in bijvoorbeeld risotto of een overheerlijke couscous salade. Alles smaakt betere wanneer je het zelf hebt bereid met leen beetje liefde en geduld. Heb je te weinig koffiedrab? Vraag je lokale barista om hulp, de meeste koffiezaken hebben namelijk dagelijks enorm veel koffiedrab over en gooien dit gewoon weg in de prullenbak. Neem zelf een emmertje mee en vul je koffiedrab wekelijks even bij. Heb je juist te veel drab over en wil je er toch iets nuttigs me doen? Vraag dan aan een oesterzwam kweker bij jou in de buurt of je hem of haar wellicht blij kunt maken met jou koffiedrab. Ongetwijfeld is elke oesterzwam kweker daar hartstikke blij mee.

Koffiedrab

Zoals je ziet zijn er genoeg dingen wat je met je koffiedrab kunt doen. Je kunt natuurlijk ook je koffiedrab voor een ander bewaren of zelf iets bedenken wat je er mee kunt doen. Zorg ervoor dat je koffiedik niet te lang bewaard, wanneer er te veel zuurstof en bacteriën bij komen kan er schimmel ontstaan. Gebruik daarom koffiedrab het liefst vers van de pers. Met deze creatieve oplossingen kun je zorgeloos van jouw dagelijkse kopje koffie genieten.

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Ilona
Door

Ilona

op 19 Nov 2020

Wat een leuk onderdeel van alle wetenswaardigheden rond koffie is dit ilona!! Heb al veel geleerd met het lezen in de kennisbank van mister barish..dank je wel. En nu nog toepassen......

Tim Van Tittelboom
Door

Tim Van Tittelboom

op 20 Nov 2020

Hi Ilona, dank je wel voor je bericht Wat lief! Ontzettend graag gedaan. Vrolijke koffie groetjes, Tim

Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .