Douwe Egberts, het oudste koffiemerk van Nederland
22 september 2019 
5 min. leestijd

Douwe Egberts, het oudste koffiemerk van Nederland

Koffiebranderij Douwe Egberts is een grote Nederlandse onderneming die in 1753 werd opgericht. Akke Thijssen en Egbert Douwes openden hun kruidenierswinkel in Joure onder de naam De Witte Os. Koffie, thee en tabak waren in die tijd de belangrijkste producten voor de verkoop. Bijna iedereen kent het geschenkensysteem van Douwe Egberts, de koffiepunten. Dit oudste nog actieve spaarsysteem werd geïntroduceerd in 1924. Met het spaarsysteem wilde de koffiebranderij klanten aan zich binden. Het systeem bleek succesvol, want meer dan de helft van alle huishoudens in Nederland spaarde de waardepunten van Douwe Egberts.

Veel later in 1968 werd Douwe Egberts Nederland opgericht. Het bedrijf had in die tijd al meer dan de helft van de nationale koffie export in handen. Koffiebranderij Douwe Egberts is zich vanaf die tijd volledig gaan richten op de groei van de verkoop en marketing in Nederland. In 2001 brak er een volledig nieuw tijdperk aan in de koffiewereld. Met de introductie van de Senseo koffiepads, werd het mogelijk om slechts één enkel kopje koffie per keer te zetten. De koffiepad varianten breidden zich uit in rap tempo en hiermee ontstonden er nieuwe mogelijkheden voor koffiedrinkend Nederland.

Inhoudsopgave

De koffiebranderij
Koffiebonen
Verkoop
Adres, openingstijden en contact

De koffiebranderij

Douwe Egberts heeft tegenwoordig meerdere koffiebranderijen door heel het land. Bij uitzondering worden klanten uitgenodigd om de koffiebranderij te bekijken. Het proces wordt uitgelegd vanaf de groene koffiebonen tot aan het heerlijk geurende kopje koffie. De wortels van Douwe Egberts liggen in het Friese Joure. In de koffiebranderij in Joure worden tegenwoordig de liquid koffie en de vriesdroog koffie gefabriceerd. Het bedrijf heeft sinds enkele jaren een eigen energiecentrale. Het afval afkomstig van de koffiebonen wordt hier verbrand, waardoor nieuwe energie ontstaat. Deze duurzame investering heeft het bedrijf een besparing opgeleverd van maar liefst 40% op de energienota. De koffie die wordt gebrand, is afkomstig uit vrijwel alle koffielanden. De soorten koffiebonen worden uitgekozen door professionele koffiemeesters. Zij bepalen de samenstellingen van de melanges. Iedere melange heeft zijn eigen smaak, geur en aroma. De recepten van de melanges blijven nooit lang hetzelfde. Dit heeft ermee te maken dat koffie een natuurproduct is. Hierdoor is de kwaliteit van de koffiebonen niet altijd constant. De recepten moeten regelmatig worden gecontroleerd en aangepast.

 

Koffiebranderij overzicht Nederland

Zoek je een koffiebranderij? Dit is de meest volledige lijst van Nederland!

Koffiesoorten

In totaal zijn er wel meer dan 60 verschillende soorten koffie. De belangrijkste en meest gebruikte koffiesoorten zijn de Arabica en de Robusta koffiebonen. Voor single origin koffies worden de Arabica koffiebonen het meest gebruikt. De smaak van Arabica koffiebonen is zacht. De Robusta bonen hebben een meer uitgesproken en pittigere smaak. Voor het samenstellen van melanges wordt meestal een mengeling gebruikt van beide koffiesoorten. De Arabica bonen geven een vol aroma, terwijl de Robusta koffiebonen zorgen voor een bittere smaak. De Arabica bonen komen uit landen in Midden- en Zuid Amerika. De koffiebonen uit deze streek zijn zacht en neutraal van smaak. Vaak ook met een lekker fruitig aroma. De koffiebonen uit Kenia en andere Oost-Afrikaanse landen zijn bloemiger van smaak. De Arabica koffiebonen met een kruidig karakter komen uit de landen India en Indonesië. De Robusta koffiebonen hebben een donkerder en meer bitter karakter. In het bijzonder West-Afrika en landen als Vietnam en Laos zijn bekende robusta gebieden.

Filterkoffie

Het oude vertrouwde kopje koffie is toch wel de filterkoffie. Douwe Egberts is er bekend mee geworden. Filterkoffie dankt zijn naam aan de zetmethode, het papieren filter. De gemalen koffiebonen worden in het filter geschept. Langzaam wordt er heet water overheen geschonken. Het hete water druppelt nu langzaam door de gemalen koffie. De koffie wordt uiteraard opgevangen in een kan. Filterkoffie is ideaal voor het zetten van zwarte koffie. Pure koffie zoals deze bedoeld is. Naast filterkoffie is er ook de snelfilterkoffie. Deze termen worden nogal eens door elkaar gebruikt. Het verschil zit in de koffiemaling. Snelfilterkoffie is zeer fijn gemalen koffie. Deze fijngemalen koffie wordt gebruikt voor het filterapparaat of het opzetfilter. Zet je de koffie liever in de cafetière, dan is de grovere maling geschikter. Bezoek eens koffiebar en laat je verrassen door de barista. Professionele barista`s weten precies hoe een goede filterkoffie bereid moet worden. En kies je voor een heerlijke cappuccino, let dan zeker op de mooie latte art die de koffie siert.

Koffiebonen

Het assortiment koffie is groot. Douwe Egberts is in de loop van de jaren mee gegaan in de wensen van de klant. Zo bestaat het assortiment inmiddels uit filterkoffies, koffiebonen, ice-coffee, oploskoffie, koffiepads, koffie capsules en verwenkoffie. Voor bijna iedere zetmethode en smaak is er wel een koffie voorhanden. Omdat niet iedereen dezelfde smaak heeft, zijn er meerdere melanges samengesteld. Door verschillende brandmethodes toe te passen, zijn er 4 smaaksegmenten ontstaan.

Verfijnd: De koffiesoorten in de smaakcategorie Verfijnd zijn zacht gebrand. De koffie is heerlijk mild en harmonieus van smaak. De geur is verfijnd en de nasmaak subtiel.

Rond: De koffiesoorten in de smaakcategorie Rond, zijn medium gebrande koffies met een rijke smaak. De koffie is gebalanceerd en vol met evenwichtige aroma`s.

Intens: De koffiesoorten in de smaakcategorie Intens zijn donker gebrand. De koffie is daardoor vol karakter, sterk en heeft een prettige lange nasmaak.

Espresso: De koffiesoorten in de smaakcategorie Intens zijn donker gebrand met het doel om een krachtige smaak te ontwikkelen. Deze koffie heeft de karakteristieke espresso smaak, heeft sterke aroma`s en een zeer intense nasmaak.

Een greep uit het bijzondere assortiment van Douwe Egberts:

  • Aroma Rood, een evenwichtige melange die met grote expertise is samengesteld. De koffiebranders hebben al generaties lang ervaring opgedaan om te komen tot de lekkerste koffieblends. Douwe Egberts Aroma Rood koffie heeft een prettige harmonieuze smaak en een heerlijke geur. De Aroma Rood lijn heeft een constante ronde smaak, die in veel gezinnen dagelijks zorgt voor dat unieke thuisgevoel.
  • Aroma Rood Blond, een mild gebrande koffie die een variant is op de vertrouwde Aroma Rood lijn. Deze koffie is samengesteld uit voornamelijk Arabica koffiebonen. De smaak is hierdoor van nature mild en in balans. De koffiebonen zijn bewust licht gebrand, om de zachte smaak en het vriendelijke karakter van de koffie te behouden.
  • Aroma Rood Donker, een koffie gebrand voor de liefhebber van Aroma Rood, maar dan met meer pit. Het is de donkere variant met een mengeling van Arabica- en Robusta bonen. De Robusta bonen zijn van nature intens van smaak. Door deze koffiebonen donker te branden, ontstaat een typische espresso. Een koffie met een volle body en een lekker pittig aroma. Ideaal voor een goede start van de dag.
  • Aroma Variaties Mocca, de ideale koffie wanneer je houdt van cacao. De koffie is donker gebrand. Hierdoor komen de verfijnde accenten van kruiden en cacao goed tot zijn recht. Aroma Variaties Mocca is de ideale koffie voor na een heerlijk diner. De koffie is gebrand om te drinken als espresso. Maar door de heerlijke mocca smaak is deze koffie ook geschikt als cappuccino met een verrassende twist.
  • Aroma Variaties Excellent, een heerlijk zachte koffie die mild werd gebrand. De koffie heeft een bijzondere smaak en is samengesteld uit 100% Arabica bonen. Het is een bijzondere koffie met fruitige en bloemige accenten. De nasmaak is prettig en rijk. De Excellent koffie kan worden gedronken op ieder moment van de dag.
  • Aroma Variaties Black, een diep gebrande koffie met heel veel pit. Heerlijk voor de liefhebber van krachtige koffie. De melange is samengesteld uit 100% Arabica koffiebonen. De smaaktonen zijn uniek en komen door de speciale brandmethode perfect tot hun recht. Tonen van pure chocolade en blauw fruit zijn mooi in balans. De Black koffie is een koffie die je door de dip heen helpt. Ideaal te drinken als pure espresso. Maar door de kracht en de pit van de koffie, is deze ook zeer geschikt als basis voor cappuccino of macchiato.

Verkoop

Het volledige assortiment koffie van Douwe Egberts kan je online aankopen via links op hun website naar webshops die deze producten verkopen.

Koffiebrander en tools

Koffiebrander: (geen info)

Adres, openingstijden en contact

Adres: Google maps link 
Douwe Egberts NL B.V. (hoofdkantoor)
Vleutensevaart 35
3532 AD Utrecht

Openingstijden:
Op werkdagen telefonisch bereikbaar van 09:00 tot 17:00
De koffiebranderij is niet te bezoeken.

Contact:
Telefoon: 0800-0221121 (gratis nummer)
Website: de.nl

Altijd al koffiebars, koffiebranderijen of koffiebonen willen reviewen? Laat het ons weten. Heb je nog een vraag? Stel ze hieronder of klik door op de vele links, want met Mister Barish lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Bikker
Door

Bikker

op 19 Aug 2023

Ik koop geen koffie meer van D E in verband met rusland

Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .