Espresso Martini: een verfrissende cocktail die je wakker schudt
19 juni 2021 
1 min. leestijd

Espresso Martini: een verfrissende cocktail die je wakker schudt

De Espresso Martini is jouw cocktail als je een kick nodig hebt en tegelijk graag terug wordt wakker geschud. Deze heerlijk verfrissende cocktail is nog niet zo oud, hij dateert van 1983 en zou uitgevonden zijn door de Londense barman Dick Bradsell. Het verhaal gaat dat een opkomend model binnenkwam in de Soho Brasserie te London en aan de barman vroeg voor iets dat haar zou wakker maken, maar tegelijk ook dronken. ‘Something to wake me up and mess me up’. En zo werd de Espresso Martini geboren.

Hoewel de naam van de cocktail doet uitschijnen dat deze gemaakt wordt met martini, is dit helemaal niet het geval! De reden dat men het een Espresso Martini noemt komt enkel en alleen door het glas waarin men het serveert, een martiniglas. Hieronder vertellen we je graag met welke ingrediënten je de cocktail dan wel maakt.

Wat heb je nodig?

Mister Barish Ice Ice Baby koffiebonen

Ideaal voor Espresso Martini

  • Een shot espresso (ongeveer 40 ml)
  • 30 ml vodka
  • 20 ml koffielikeur (bv. Khalua)
  • 5 ml suikersiroop (optioneel)
  • 3 koffiebonen
  • ijsblokjes
  • Martiniglas
  • Shaker
  • Jigger (barmaatje)
  • Strainer (zeefje)

Hoe ga je te werk?

Begin met je Martini glas te vullen met ijsblokjes. Op deze manier hou je je glas goed koel tot je de Espresso Martini serveert. Je kan ook altijd op voorhand je glas even in de diepvries zetten. Zet nu een shot espresso of een shot cold brew espresso klaar en vul ondertussen je shaker tot ongeveer 1/4 met ijsblokjes. Voeg vervolgens met je jigger 30 ml vodka, 20 ml koffielikeur (bijvoorbeeld Khalua) en je shot espresso toe en shaken maar. Indien je je cocktails graag heel zoet hebt kan je nog 5 ml suikersiroop toevoegen,

maar dit vinden we persoonlijk niet nodig aangezien de koffielikeur het al zoet genoeg maakt. Shake nu tot de shaker echt koud wordt en je hem bijna niet meer kan vasthouden, en strain (zeef) hem in je martini glas. Vergeet je ijsblokje niet eerst uit je glas te halen! Als alles goed is gegaan heb je nu een heerlijke Espresso Martini met een prachtige schuimlaag. Garneer nog even 3 koffieboontjes bovenop deze schuimlaag en genieten maar!

Wist je dat…
…deze drie koffieboontjes een betekenis hebben? Ze staan symbool voor gezondheid, rijkdom en geluk. Cheers!

Mister Barish Espresso Martini

Heb je geen martiniglas? Een champagne coupe werkt ook perfect 😉

Fan van deze cocktail? Laat het ons zeker weten in de comments!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .