Indonesische koffie

Indonesische koffie heeft een groot aandeel op de koffiemarkt en staat op nummer drie op de lijst van koffieproducerende landen. De koffie heeft zijn eigen unieke smaak, zelfs per eiland is er verschil in smaak te proeven!

Indonesië bestaat uit 17.508 verschillende eilanden, maar er zijn slechts een paar eilanden waar koffie verbouwd wordt waaronder Sumatra, Java en Sulawesi. Oorspronkelijk waren het Nederlanders die de Arabische koffieplant naar Indonesië brachten om deze hier te laten verbouwen. Het klimaat is er namelijk uitermate geschikt voor.

Sumatra

In Sumatra, het grootste eiland van Indonesië, vindt 60% van de koffieproductie van dit land plaats. De Sumatraanse koffie staat bekend om zijn sterke karakter. In het noorden van Sumatra vind je de provincie Atjeh. Hier wordt koffie geproduceerd die Indonesie Gayo Mountain genoemd wordt, een zoet gekruide koffie. Ook komt de welbekende Indonesie Linthong koffie van het eiland Sumatra. Deze lijkt veel op de Sumatraanse Mandheling koffie, maar wordt kwalitatief vaak als minder sterk beschouwd. De Mandheling heeft een lagere zuurtegraad en is een zeer zware koffie. De Sumatraanse Ankola is minder zwaar, maar zal je ook zeker niet teleurstellen.

Java

Java is verantwoordelijk voor 12% van de Indonesische koffieproductie. De koffie heeft bovendien een heel ander karakter dan die van Sumatra en je kunt rekenen op een milde smaak. Java is het eerste eiland waar koffie op verbouwd werd in Indonesië. Hoewel door verschillende omstandigheden de kwaliteit enigszins gecompenseerd is, is de kwaliteit nog steeds goed tot zeer goed. Sommige koffieliefhebbers willen zelfs niets anders meer.

Javaanse koffie kun je trouwens niet over een kam scheren. De smaak wordt immers niet alleen bepaald door de verscheidenheid van koffiebonen, maar ook door de bereidingswijze. Zo is er bijvoorbeeld de kopi tubruk. Bij het bereiden van dit kopje koffie wordt het verse koffiemaalsel in een kopje gegoten. Vervolgens wordt er een kleine hoeveelheid gekookt water overheen gesprenkeld. Dit goedje wordt vervolgens vier minuten met rust gelaten eer de rest van het gekookte water erbij wordt gegoten. Volgens de bevolking brengt deze manier van bereiden de smaak en het aroma van de koffie meer tot uitdrukking.

Sulawesi

Sulawesi produceert 9% van de koffie die in Indonesië verbouwd wordt. Een unieke smaak wordt gecreeerd in Toraja, dat zich in het zuidwesten van het eiland bevindt. De Kalossi koffie heeft een zekere fruitige smaak die de koffie special maakt. Drie andere eilanden die koffie exporteren zijn Bali, Flores en Timor.

Wat maakt de Indonesische koffie nu zo bijzonder?

Indonesië heeft een uniek productieproces dat de koffie een zoetere smaak geeft. Zo laten ze de koffie vaak verouderen door het op overdekte terrassen te leggen. Bedenk wel dat als je deze koffie wilt roosteren dit om wat extra kennis vraagt om zo die heerlijke volle smaak te kunnen ervaren.

Kopi Luwak

De meest dure en waarschijnlijk tegenwoordig ook een van de meest bekende soorten koffie is de Kopi Luwak. Deze koffie kent een uniek proces waarbij de koffiebessen gevoerd worden aan de Luwak, een diertje dat wel iets wegheeft van een kat en een wezel. De koffiebonen die verzameld worden uit de uitwerpselen worden gewassen en verwerkt.

Hoewel deze koffie door zijn unieke productie een tijdje populair was, wordt het sterk afgeraden om deze koffie te kopen. De Luwak wordt onder erbarmelijke omstandigheden gehouden in kleine hokken. Bovendien krijgt het dier enkel koffiebonen te eten waar het in de natuur een gevarieerd dieet geniet. Ook wanneer er op het koffiepak vermeld wordt dat de koffie verkregen wordt van de wilde Luwak is dit sterk te betwijfelen. Gelukkig is dit onderwerp regelmatig in het nieuws geweest waardoor er meer bekendheid is gegeven aan dit probleem.
Reactie plaatsen