Koffie uit Nepal

Nepal is een land gelegen in de Himalaya dat voornamelijk textiel en tapijten exporteert. Hoewel koffie rond 1938 geïntroduceerd werd in dit land, werd deze drank niet direct een groot succes.

De laatste jaren is er echter een verschuiving ontstaan in de Nepalese koffiehandel. Ondertussen zijn er zo’n 27.000 koffiehandelaren in Nepal die bij elkaar over 1760 hectaren land beschikken welke gebruikt wordt voor het verbouwen van koffie.

Nepal en zijn potentie als koffieland

Nepalese koffie is nog redelijk zeldzaam in Nederland en het kan dus zijn dat je er nu nog goed naar moet zoeken eer je het in handen krijgt. Toch is het zeker de moeite waard.

Koffie uit Nepal staat bekend als een romige koffie, mild, maar met veel aroma. Daarnaast is de koffie biologisch aangezien er geen pesticiden of chemicaliën worden gebruikt tijdens het verbouwen. Bovendien beschikt Nepal over het ideale koffieklimaat. De hoge Bergen, de warme temperaturen en de hoeveelheid neerslag maken de grond zeer vruchtbaar en ideaal voor de koffieplant.

Zoals gezegd is koffie uit Nepal nog niet al te bekend, maar er zijn steeds meer boeren die de koffiebusiness als een goede inkomstenbron bezien. De verwachting is dan ook dat de populariteit van de koffie gaat stijgen.

De export van Nepalese koffie

Het exportpercentage van Nepalese koffie ligt nu rond de 65%. Dit houdt dus in dat je in Nepal zelf als toerist ook van deze overheerlijke koffie kunt genieten. Hiervoor zul je wel naar de grotere steden moeten. In sommige café’s wordt gebruik gemaakt van geïmporteerde Italiaanse koffiemachines. Het behoeft geen verdere uitleg dat dit een ultieme smaakexplosie geeft.

De 35% koffie die wel geëxporteerd wordt gaat voornamelijk richting Amerika en Japan. Ook Korea en Europa kunnen nu echter genieten van het unieke Nepalese koffiearoma.

Hoewel Nepal veel potentie heeft als koffieland is er nog veel werk aan de winkel. Zo is er vaak nog een gebrek aan goede zaden en kennis. Bovendien staat Nepal op de lijst van koffieproducerende landen maar op de 58e plaats. Toch wordt de koffie op de international markt vaak al geaccepteerd als een speciaal koffiesoort en dat is een goed teken!

Koffie creëert werkgelegenheid

Dat Nepalese koffie zo goed smaakt is niet de enige reden dat steeds meer boeren uit Nepal een koffiebusiness beginnen. In Nepal is er namelijk ook een chronisch tekort aan werkgelegenheid. Veel mannen zoeken hun heil in het Midden-Oosten, waardoor families voor lange tijd van elkaar gescheiden zijn. Dit brengt de families, maar ook de maatschappij in het algemeen niets goeds.

Met Nepalese koffie haal je dus niet alleen een heerlijk aroma in huis, maar je creëert ook werkgelegenheid voor de mensen in Nepal. De resultaten hiervan zijn aanwezig, want steeds meer boeren in Nepal beginnen met het verbouwen van koffie en kunnen op deze manier in hun eigen land blijven.

De inventiviteit van Nepal

Dat Nepal lekkere drankjes maakt is trouwens niets nieuws. Zo is een ingrediënt in Nepalese thee bijvoorbeeld boter van de yak. Dit principe is door de Amerikaanse David Asprey gebruikt om de bulletproof koffie op te baseren. Bulletproof koffie wordt gemixt met boter en MCT olie en is een nieuwe hype die je helpt om je beter te kunnen concentreren.

Nepal wordt op de kaart gezet

De Nepalese koffie heeft nog een lange weg te gaan voordat deze volledig op de kaart staat. Gelukkig zijn er projecten op touw gezet die als doel hebben om de boeren te helpen. Op deze manier kan de koffie-export opbloeien en wordt er een betere kwaliteit gecreëerd. Voor je het weet wil je niets anders meer dan koffie uit Nepal!
Reactie plaatsen