Het vet of olie is een natuurlijk element dat voortkomt uit het groeiproces van de bonen en wordt vooral zichtbaar na de branding. Iedere koffieboon bevat vetten. De ene boon meer dan de ander. Zo bevatten Robusta koffiebonen meer oliën dan Arabica bonen. Dat wil niet zeggen dat Robusta altijd minder waardig of vettiger is dan Arabica! Van beide soorten heb je ook minderwaardige kwaliteit. Wij als koffiebrander gebruiken enkel hoogwaardige kwaliteit van beide soorten en zijn dus niet vettig. Dit zijn de belangrijkste redenen voor het ontstaan van vette koffiebonen:
1. Koffieplant en het oogsten van de bessen
Het begint dus bij de koffieplant gevolgd door het rijpingsproces. Vorig jaar waren we in Brazilië op bezoek bij een aantal van de koffieboeren waar we mee samenwerken. Op weg daar naartoe zagen we een gigantische koffieplantage waar er op dat moment geoogst werd. Deze koffiebonen werden geoogst voor een bekend supermarkt merk. De plantage lag in een dal, wat al heel veel zegt over de kwaliteit. Er werd met gigantische machines geoogst. Het duurt gemiddeld 8 tot 12 maanden dat koffiebessen rijp zijn, de koffiebessen zijn niet allemaal tegelijkertijd rijp. Met die plukmachine wordt de hele plantage in 1 keer volledig gestript. Dat wil zeggen, rijpe bessen, niet rijpen bessen maar ook rotte bessen. Alles wordt op 1 grote hoop gegooid en daar worden dan de koffiebonen uitgehaald. Deze zijn echt niet lekker, daarom worden ze heel donker gebrand maar daar later meer over. De koffieboeren waar wij mee samenwerken, plukken ze dagelijks met de hand, bes voor bes.
2. Branding
De branding van de koffieboon kan de grootste invloed op de vetheid hebben. Een koffieboon reageert eigenlijk hetzelfde zoals popcorn en ‘popt’, ook wel crack genoemd, twee keer in een branding. Bij de tweede crack gaan de poriën van de koffieboon open en komen de oliën en dus vetten uit de koffieboon. Dit noemen we ook wel ‘zweten’.
Vooral bij donker gebrande koffie komt het voor dat de koffiebrander doorgaat met branden na de tweede crack en dus komt de vettige laag tevoorschijn. Dat doet de koffiebrander voornamelijk om een mindere kwaliteit te verdoezelen.
3. Effect Temperatuurwisselingen
Koffiebonen moeten goed en gelijkmatig afkoelen vooraleer ze verpakt worden. Het wisselingen van temperatuur van de verpakte koffie kan van invloed zijn. Te veel en te hoge wisselingen komt de vetheid niet ten goede.
4. De factor tijd
Hoe langer je koffiebonen laat liggen na de branding, hoe groter de kans is dat langzaam de vetten naar buiten komen door oxidatie. Dit zien wij vaak bij supermarkt koffie waarbij de time-to-market lang is en dat koffie pas na 4 tot 8 maanden in de schappen gekocht wordt. Met vers gebrande koffie is dus de vetheid aanzienlijk minder.
5. Verpakking
Koffiebonen in een dichte verpakking die een lange tijd staan, kunnen ook gaan ‘zweten’. Supermarktkoffie maar ook bekende merken zoals Illy en Lavazza hebben een gesloten verpakking. Wij hebben in onze verpakking een luchtventiel zodat de lucht uit de zak kan maar er geen lucht in de zak kan. Dit is de allerbeste manier om de koffiebonen te bewaren en dus ook om te voorkomen dat de koffiebonen vettiger worden als ze iets langer niet gebruikt worden.