Wanneer je niet tot de optimale smaak komt door enkel het
watervolume en de koffiesterkte aan te passen, is er
gelukkig nog de maalgraad die je kan aanpassen. Het instellen van de
maalgraad gebeurt bij de JURA E4 met een
soort draaiknop rond het bonenreservoir. Het draaien hieraan heeft de grootste invloed op het
resultaat, want hiermee bepaal je hoe fijn je koffie wordt gemalen. Het
doel is om de smaak van je koffie te beïnvloeden en zo het potentieel
van de bonen en de machine optimaal te benutten. Belangrijk om te
onthouden is dat je enkel aan de maalgraad knop draait wanneer de koffiemolen
aan het malen is, anders kan je deze beschadigen.
Hoe grover je de maling zet, des te meer zure smaken je zal krijgen.
Hoe
fijner je maalt, des te langer de extractietijd is en hoe meer bittere smaken je zal krijgen. De extractietijd is de tijd dat
water en koffie in aanraking zijn, en beïnvloedt de smaak in extreme
mate. We leggen je hieronder graag uit hoe je het potentieel van je
machine en koffiebonen optimaal kan gaan benutten.
Waar de maalgraad aanpassen?
Rond het bonenreservoir bovenop de machine zie je
een ring met streepjes (zie foto hieroven). Hier kan je de maalgraad instellen, maar het advies
is om dat niet zomaar te doen!
Fabrieksinstelling - de standaard maalgraad
De standaard maalgraad van de JURA E4 is het 3e streepje. Deze kan je ook op de foto hierboven aflezen.
Wanneer de maalgraad instellen?
Het
advies is om niet onmiddellijk de maalgraad aan te passen. Heb je een
nieuwe JURA E4, laat deze dan in eerste instantie staan op de
fabrieksinstelling. Met deze standaard maalgraad moet je een hele
lekkere espresso of koffie kunnen zetten door alleen de koffiesterkte
(de hoeveelheid vers gemalen koffie) en het volume ( de hoeveelheid
koffie in je kopje) aan te passen. Lees hiervoor verder bij
"Koffiedranken instellen".
Als het
watervolume en de koffiesterkte aanpassingen toch niet voldoen, stel dan
de maalgraad 1 streepje fijner. Fijner is naar links draaien.
Vervolgens ga je opnieuw met de koffiesterkte en het watervolume aan de
slag.
Waarom de maalgraad niet super fijn instellen?
Als
je de maalgraad onmiddellijk op de fijnste stand zou plaatsen dan heb
je later niet meer de mogelijkheid om de maalgraad fijner in te stellen.
Door het gebruik gaan de maalschijven een beetje inslijten. Daarom
verzenden we na ongeveer 2 jaar een mail om misschien de maalgraad 1
stapje fijner in te stellen. Op deze manier heb je opnieuw de
oorspronkelijke maalgraad. Dit kan je dan een aantal keer doen tijdens
de levensduur van de koffiemachine. Zo compenseer je elke keer het
beetje slijtage van de maalschijven. Het is natuurlijk ook wat
afhankelijk van hoeveel kopjes je per dag zet.