Wanneer je niet tot de optimale smaak komt door enkel het
watervolume, de koffiesterkte en de temperatuur aan te passen, is er
gelukkig nog de maalgraad die je kan aanpassen. Het instellen van de
maalgraad gebeurt bij de JURA J8 met een
draaiknop. Het draaien aan deze knop heeft de grootste invloed op het
resultaat, want hiermee bepaal je hoe fijn je koffie wordt gemalen. Het
doel is om de smaak van je koffie te beïnvloeden en zo het potentieel
van de bonen en de machine optimaal te benutten. Belangrijk om te
onthouden is dat je enkel aan de maalgraad knop draait wanneer de koffiemolen
aan het malen is, anders kan je deze beschadigen.
Hoe grover je de maling zet, des te meer zure smaken je zal krijgen.
Hoe
fijner je maalt, des te langer de extractietijd is en hoe meer bittere smaken je zal krijgen. De extractietijd is de tijd dat
water en koffie in aanraking zijn, en beïnvloedt de smaak in extreme
mate. We leggen je hieronder graag uit hoe je het potentieel van je
machine en koffiebonen optimaal kan gaan benutten.
Waar de maalgraad aanpassen?
Achter het koffiebonen reservoir is een klepje. Op de foto (hierboven) zie je het geopende klepje. Hier kan je de maalgraad instellen, maar het advies is om dat niet zomaar te doen!
Fabrieksinstelling - de standaard maalgraad
De standaard maalgraad van de JURA J8 is het op 1 na grootste bolletje. Deze kan je ook op de foto hierboven aflezen.
Wanneer de maalgraad instellen?
Het advies is om niet onmiddellijk de maalgraad aan te passen. Heb je een nieuwe JURA J8, laat deze dan in eerste instantie staan op de fabrieksinstelling. Met deze standaard maalgraad moet je een hele lekkere espresso of koffie kunnen zetten door alleen de koffiesterkte (de hoeveelheid vers gemalen koffie) en het volume ( de hoeveelheid koffie in je kopje) aan te passen. Lees hiervoor verder bij "Koffiedranken instellen".
Als het watervolume en de koffiesterkte aanpassingen toch niet voldoen, stel dan de maalgraad 1 bolletje fijner. Fijner is naar links draaien. Vervolgens ga je opnieuw met de koffiesterkte en het watervolume aan de slag.
Waarom de maalgraad niet super fijn instellen?
Als je de maalgraad onmiddellijk op de fijnste stand zou plaatsen dan heb je later niet meer de mogelijkheid om de maalgraad fijner in te stellen. Door het gebruik gaan de maalschijven een beetje inslijten. Daarom verzenden we na ongeveer 2 jaar een mail om misschien de maalgraad 1 stapje fijner in te stellen. Op deze manier heb je opnieuw de oorspronkelijke maalgraad. Dit kan je dan een aantal keer doen tijdens de levensduur van de koffiemachine. Zo compenseer je elke keer het beetje slijtage van de maalschijven. Het is natuurlijk ook wat afhankelijk van hoeveel kopjes je per dag zet.