maalgraad koffiemachine instellen

Hoe je JURA Z10 het beste instellen?

Zo zet je de allerbeste koffie met je koffiemachine

maalgraad koffiemachine instellen

Hoe je JURA Z10 het beste instellen?

Zo zet je de allerbeste koffie met je koffiemachine

Tip 1: 

Het instellen van je JURA Z10 koffiemachine is heel eenvoudig. We adviseren je om hier genoeg aandacht aan te geven.Je hebt de mogelijkheid om de maalgraad, de koffiesterkte, het volume, de temperatuur en voor sommige koffiedranken ook de hoeveelheid melk aan te passen.
De fabrieksinstellingen zijn ok maar ze zijn niet optimaal. We vertellen je daarom stap voor stap hoe je het potentieel van jouw JURA Z10 in combinatie met de vers gebrande Mister Barish koffiebonen maximaal kan benutten. Ons doel is namelijk dat je koffiemachine de allerlekkerste koffie voor je zet.

Daarnaast zijn er handige en energie besparende instellingen

Je JURA Z10 voor het eerst gebruiken: de basis instellen

De ideale plaats voor je JURA Z10

Let bij het plaatsen van je Z10 op de volgende 3 zaken: Plaats de koffiemachine ergens waar deze beschermd is tegen oververhitting, zorg ervoor dat de ventilatieopeningen niet afgedekt worden en plaats de Z10 op een horizontale, voor water ongevoelige plaats.

Bepaal de waterhardheid

Als eerste zal je de waterhardheid moeten instellen. Ken je de waterhardheid van het gebruikte water niet, dan kan je deze bepalen met het meegeleverde Aquadur teststaafje. Dit gaat als volgt:

- Haal het teststaafje voorzichtig uit de verpakking
- Houd het teststaafje 1 seconde onder stromend water
- Schud het water eraf
- Wacht ongeveer 1 minuut
- Lees de waterhardheidsgraad af aan de hand van de verkleuringen van het teststaafje en de beschrijving op de verpakking

Koffiebonenreservoir vullen

Verwijder het aroma-beschermdeksel en eventueel vreemde voorwerpen uit het bonenreservoir, zoals het papiertje over koffieresten.


Koffieresten?
Het is mogelijk dat je (gemalen) koffieresten ziet in het bonenreservoir en in de koffiemachine zelf. Elke JURA koffiemachine wordt eerst in de fabriek getest voordat de machine de fabriek verlaat. Het kan zijn dat er tot 16 koffies gezet zijn.


Vul het bonenreservoir maar let op:

Vul het bonenreservoir uitsluitend met gebrande koffiebonen zonder nabehandeling. Dus geen gesuikerde of op een andere manier gemanipuleerde koffiebonen. Welke koffiebonen je kiest heeft namelijk impact op de koffiekwaliteit en de levensduur van je koffiemachine. Zo hebben vettige bonen een negatieve impact op de levensduur van elke koffiemachine, zelfs op een JURA met de vacuüm clean technologie. 


We hebben daarom het Mister Barish koffiebonen proefpakket meegeleverd. Deze zijn speciaal geselecteerd en gebrand voor JURA volautomaten. Kies een Mister Barish blend en open de verpakking voorzichtig, zodat je deze nog goed luchtdicht boven het ventiel kan afsluiten. Vul vervolgens het koffiebonenreservoir en sluit het aroma deksel. Heb je nog andere koffiebonen in huis? Dan is het advies toch om te starten met de meegeleverde Mister Barish koffiebonen. Je kan het best eerst de vers gebrande bonen gebruiken.

Ook handig om te lezen:
De Mister Barish blends uitgelegd
Welke koffiebonen gebruiken?

Eerste inbedrijfstelling

Deze stappen moet je volgen om de JURA Z10 voor het eerst in te stellen.

Stap 4a: Steek de netstekker in een stopcontact

Stap 4b: Druk op de toets Aan/Uit om de Z10 in te schakelen

Stap 4c: De taal instellen
“Sprachauswahl” - Druk op de toets 0 of 9 tot de gewenste taal wordt weergegeven, bijvoorbeeld “Nederlands”. Druk vervolgens op de toets “Opslaan”. Op de display verschijnt kort “Opgeslagen”.

Stap 4d: De waterhardheid instellen.
Als je de waterhardheid van het gebruikte water niet kent, moet je deze eerst bepalen (zie Stap 2 "Waterhardheid bepalen" Druk op de toets 0 of 9 om de instelling van de waterhardheid te wijzigen. Druk op de toets “Opslaan”.

Stap 4e: De waterfilter plaatsen
Verwijder het waterreservoir en spoel dit uit met koud water. Plaats vervolgens het meegeleverde verlengstuk van het filterpatroon boven op het Claris Smart filterpatroon en plaats het filterpatroon samen met het verlengstuk in het waterreservoir. Draai het filterpatroon rechtsom tot het hoorbaar vastklikt. Vul het waterreservoir met vers, koud water en plaats het weer terug. Het apparaat herkent automatisch dat je zojuist het filterpatroon hebt geplaatst. Op basis van het verbruik en de ingestelde waterhardheid zal de JURA voor je bijhouden wanneer je de waterfilter moet vervangen. Hoe je kan je besparen op water, waterfilters en energie, lees je hier.

Plaats één bakje onder de koffie uitloop van de JURA Z10 en één bakje onder de uitloop voor microschuim. De koffiemachine wordt nu gespoeld.


Mogelijke vragen

Vraag: Ik heb een waterontharder of waterverzachter, moet ik dan de waterfilter gebruiken?
Antwoord: 
Je moet de meegeleverde waterfilter gebruiken als je de eerste keer de koffiemachine gaat gebruiken. Daarna zou je de koffiemachine zonder waterfilter kunnen gebruiken. Wat is verstanding? 100% kalkvrij water bestaat niet. Je kan ervoor kiezen om geen filter te gebruiken, dan springt de machine op basis van de ingestelde waterhardheid  op ontkalkingsmodus en ga je om de x aantal tijd moeten ontkalken. Test sowieso de waterhardheid met de meegeleverde teststrip, stel de machine in en dan mag je erop vertrouwen dat het goed gaat. Te zacht water is ook niet goed, dat ga je proeven. De ideale waterhardheid voor je koffiemachine is 4dH (Duitse graden) of 7,16 fH (Franse graden). Een Jura filter zal de waterhardheid naar deze waarde brengen, maar zal ook mineralen toevoegen.


Heb je een waterverzachter of waterontharder thuis, dan raden we aan om het uit te testen en te gaan ontdekken. Als er een waterfilter bij de machine is meegeleverd, gebruik deze dan en proef, maar proef zeker ook zonder de filter. Normaal zal je te zacht water proeven.

Het belangrijkste is dat je koffiemachine goed beschermd is tegen kalkaanslag. Met een waterfilter ben je zeker dat je ellende zal voorkomen. Ontkalken is ellende bestrijden. Je machine gaat sowieso een lange levensduur hebben met de filter, want in ontkalkingstabletten zitten zuren. Deze zuren zijn niet ideaal voor leidingen.
Conclusie: Ga proeven, maar zorg ervoor dat je machine goed beschermd is.


Vraag: Ik heb gefilterd water. Moet ik de waterfilter gebruiken?
Antwoord:
Je moet de meegeleverde waterfilter gebruiken als je de eerste keer de koffiemachine gaat gebruiken. Daarna zou je de koffiemachine zonder waterfilter kunnen gebruiken. Het beste is om koud water uit de kraan te gebruiken met de waterfilter. Gefilterd water in het waterreservoir doen is een risico, want als dit water te lang in het waterreservoir zit dan is het mogelijk dat er onzichtbare algen komen. Deze algen zijn nog schadelijker dan kalkaanslag. 



Klaar om koffie te zetten maar...

Natuurlijk wil je nu zo snel mogelijk de lekkerste koffie zetten. Dat kan je natuurlijk doen, maar we adviseren je om eerst enkele koffiespecialiteiten in te stellen en wat andere instellingen aan te passen. De fabrieksinstellingen zijn soms wat vreemd. Heb daarom nog even geduld en lees aandachtig verder. Go go go! 

Wat kan je het beste instellen met je JURA Z10?

Het is handig om te weten wat je allemaal kan instellen met je JURA Z10. De 3 belangrijkste variabelen zijn de maalgraad, de hoeveelheid koffie en de hoeveelheid water. Daarnaast hebben de temperatuur en de hoeveelheid melk ook invloed op de smaak. 

  1. Maalgraad
    De maalgraad van de koffiemolen is, samen met de hoeveelheid en het type koffie, bepalend voor de intensiteit van de koffiesmaak. Hoe fijner de maalgraad, hoe intenser de smaak. Het water gaat dan trager doorheen de koffie. Let op, want een fijnere maalgraad wil zeker niet zeggen dat de smaak beter wordt. Een verkeerde instelling van de maalgraad kan zorgen voor over- of onderextractie. Dat wil zeggen te bittere of te zure koffie. Bij de Jura Z10 past de koffiemolen de maalgraad automatisch aan aan de hand van welke koffiedrank je kiest. Natuurlijk kan je dit ook zelf gaan aanpassen, mocht het toch niet helemaal je smaak zijn. Bij maalgraad aanpassen lees je alle details.

  2. Koffiesterkte
    Dit is de hoeveelheid koffie die vers gemalen wordt. Hoe meer koffie gebruikt wordt, hoe sterker je koffie zal zijn. De JURA Z10 heeft een zetgroep van 16 gram, dus de maximale koffiesterkte is 16 gram vers gemalen koffie. De koffiesterkte kan je per koffiespecialiteit instellen en wordt bij elke koffiespecialiteit gevisualiseerd met koffieboontjes. De Z10 heeft 10 volledige boontjes waarbij je de sterkte kan instellen per  boontje. Dat wil zeggen dat een volledig boontje staat voor ongeveer 1,6 gram. Als je 8 van de 10 koffieboontjes selecteert dan wordt er ongeveer 12,8 gram koffie gemalen.

  3. Volume
    Dit is de hoeveelheid vloeibare espresso of koffie dat er in een kopje terecht komt. Dit kan je instellen voor elke koffiespecialiteit. Het volume wordt uitgedrukt in ml.

  4. Temperatuur
    Dit is de temperatuur van het water waarmee de koffie gezet wordt. Een ideale koffie wordt met 93°C gezet. Bij je JURA Z10 is dat de stand "normaal". Als je de temperatuur op "hoog" zou zetten dan wordt de koffie gezet met ongeveer 95°C. De temperatuur van de espresso of koffie zal hoger zijn, maar de koffie zal iets bitterder smaken. Bij een hogere temperatuur zal de gemalen koffie een beetje verbranden, wat voor de bittere smaak zorgt. Hier lees je meer over de temperatuur van je koffie, espresso, cappuccino of latte. De temperatuur kan je per koffiespecialiteit instellen.

  5. Hoeveelheid melk
    De hoeveelheid melk wordt door je JURA Z10 uitgedrukt in seconden. Dit zijn het aantal seconden dat de melk opgeschuimd wordt. Het kan niet in ml uitgedrukt worden, omdat er verschillende soorten melk zijn die anders opschuimen en dus een andere hoeveelheid geven. Hoe meer melk je toevoegt, hoe zachter de koffie zal zijn.

  6. Handige en besparende instellingen
    Deze instellingen hebben niet onmiddellijk invloed op de koffie kwaliteit. Ze zijn vooral op het niveau van de koffiemachine. Ze worden hier beschreven

De Mister Barish blends uitgelegd

Een Mister Barish boon word je niet zomaar. De koffie die onze meester koffiebrander koopt, is overigens nog groen van kleur. De koffie heeft in die fase nog geen smaak, maar wel degelijk een eigen smaakkarakter in zich. Dat karakter samen met het aroma ontwikkelen zich pas tijdens het branden. Onze koffiebranders besteden veel aandacht aan het blenden van de verschillende partijen bonen. Ze beoordelen diverse monsters eerst apart en mengen ze vervolgens tot deze fantastische premium blend die uiteindelijk na een lange reis in jouw kopje terecht komen.

RAW

Voor een blend met body die bij de eerste aanraking zorgt voor een frisheid met een zuurtje van citrus, die notig is met een nuance van melkchocolade in de afdronk en ook nog eens een romig karakter heeft, zit je goed met onze RAW premium koffiebonen. Het zijn 80% Arabica en 20% Robusta koffiebonen afkomstig uit Java, Honduras, Brazilië, Colombia en Guatemala.

PURE

Voor een krachtige blend die tinten van pure chocolade en tonen van donker fruit bevat, die een volle body en pittige afdronk heeft en die ook nog eens plezierig afglijdt, moet je bij onze PURE premium koffiebonen zijn. Het zijn 85% Arabica en 15% Robusta koffiebonen afkomstig uit Java, Honduras, Brazilië en Colombia.

EASY

Voor een mooie frisse blend die boterachtig, bloemig, subtiel, rustig en uitgebalanceerd is, zijn onze EASY premium koffiebonen ideaal. Het zijn 100% Arabica bonen afkomstig uit Java, Honduras, brazilië, Colombia en Ethiopië.

GOLD

Voor een blend met veel body en als resultaat een zoetig en kruidig kopje koffie, met chocoladetinten en tonen van rood fruit, moet je bij GOLD zijn. Deze premium koffiebonen bestaan 90% uit Arabica en 10% uit Robusta bonen en zijn afkomstig uit Indonesië, Brazilië, Guatemala en Honduras
Mister Barish koffiebonen WILD

WILD

Voor een krachtige blend met veel body, met als resultaat een bloemig fris en fruitig kopje koffie dat granig en malt geurt moet je bij onze WILD premium koffiebonen zijn. Het zijn 100% Arabica koffiebonen afkomstig uit Uganda, Congo, Djimmah en Brazilië.
Mister Barish Ice Ice Baby koffiebonen

ICE ICE BABY

Voor een blend met een sublieme, volle body moet je bij onze ICE ICE BABY zijn. Deze blend heeft een aangename milde smaak met een zoete hint van karamel en fris en fruitig aroma. Het zijn 100% Arabica bonen afkomstig uit Brazilië, Guatemala, Colombië en Ethiopië.

Hoe je JURA Z10 instellen: productinstellingen

In dit onderdeel vertellen we je hoe je elke koffiedrank kan instellen. Bij het instellen van je JURA Z10 raden we aan om de maalgraad niet onmiddellijk aan te passen. De koffiedranken hebben allemaal standaard fabrieksinstellingen, maar niet elke koffiedrank is logisch opgebouwd. 
Per koffiedrank geven we een suggestie. We adviseren om deze suggestie als basis, als startpunt te nemen. Natuurlijk heeft iedereen een eigen smaakvoorkeur. Je kan elke koffiedrank, elke suggestie eenvoudig personaliseren door de koffiesterkte of het volume aan te passen. Het is belangrijk dat je maar 1 variabele tegelijk gaat aanpassen, dan weet je wat de impact is als je bijvoorbeeld het volume  zou aanpassen.
Meerdere koffiedrinkers met een andere smaakvoorkeur? De JURA Z10 heeft de mogelijkheid om er 1 per koffiedrank te programmeren. Wat doe je als iemand anders een heel andere koffiesmaak heeft? We adviseren dan om 1 voorkeur te programmeren, bijvoorbeeld die het meest gedronken wordt, want op het moment dat de koffie gezet wordt heb je nog steeds de mogelijkheid om de koffiesterkte, het volume en de hoeveelheid melk aan te passen. Je gaat zien dat er pijltjes op het scherm komen. Zolang de pijltjes in beeld zijn, is de variabele nog aanpasbaar.

Mister Barish suggesties

Dit zijn de suggesties van Mister Barish per koffiespecialiteit, waarmee je het beste de JURA Z10 kan instellen. Met deze suggesties wordt het potentieel van de koffiemachine en de koffiebonen maximaal benut. Natuurlijk heb je je eigen voorkeur. Misschien is de koffie voor jou iets te sterk? Dan leggen we vervolgens stap voor stap uit, hoe je dit kan aanpassen. Onder de suggesties lees je nog extra tips en meer achtergrond over bijvoorbeeld de Café Barista en een cappuccino met eerst espresso en vervolgens de opgeschuimde melk.

Espresso

Volume: 40 ml
Temperatuur: Normaal
Koffiesterkte: 8/10

Koffie

Volume: 100 ml
Temperatuur: Normaal
Koffiesterkte: 8/10

Cappuccino

Volume: 40ml
Temperatuur: Normaal
Koffiesterkte: 8/10
Melkschuimhoeveelheid: 9

Caffè barista

Volume: 40 mlWater via by pass: 60 ml
Temperatuur: Normaal
Koffiesterkte: 8/10

Latte Macchiato

Volume: 45 mlTemperatuur: Normaal of hoog*

Koffiesterkte: 8/10
Melkschuimhoeveelheid: 18
Pauze: 21

Flat White

Volume: 50 ml
Temperatuur: Normaal of Hoog*
Koffiesterkte: 8/10
Melkschuimhoeveelheid: 12

Macchiato

Volume: 35 mlTemperatuur: normaal of hoog*
Koffiesterkte: 8/10
Melkschuimhoeveelheid: 1 of 2

Cortado

Volume: 30 mlTemperatuur: normaal of hoog*
Koffiesterkte: 8/10Melkschuimhoeveelheid: 2 of 3

Lungo barista

Volume: 100 ml Water via by pass: 50 ml
Temperatuur: normaal of hoog*
Koffiesterkte: 8/10

Enkele koffiespecialiteiten en technieken toegelicht

Café Barista 

De JURA Z10 is een volautomatische espresso machine. In eerste instantie gemaakt voor de beste espresso. Bij de suggestie voor een normale koffie adviseren we 100ml. Dan gaat er 100ml water doorheen de koffie. Hoe meer water er doorheen de koffie wordt geperst, hoe hoger de extractie en hoe meer bitters er vrijkomen. Dit kan je vergelijken met een zakje thee dat je in heet water laat trekken. De thee zal ook bitterder worden naarmate je het zakje langer laat trekken. Om die extra bitters te voorkomen kan je dus bijvoorbeeld een espresso maken en daar water op de juiste temperatuur aan toevoegen. Dan krijg je een café barista of americano. Ga op zoek naar wat voor jou een goede verhouding is door er mee te gaan spelen. Dat kan bijvoorbeeld 50ml koffie zijn en 50ml heet water, maar ook iets helemaal anders. Je zal een heel andere of nieuwe koffiesmaak gaan ervaren. De Lungo Barista kan je ook instellen maar dan bijvoorbeeld met meer koffie en meer water. Wat je voorkeur heeft.


Cortado gebruiken voor een cappuccino?
Als je een cappuccino met je Z10 maakt dan wordt eerste de melk opgeschuimd en daarna de espresso gezet. In een koffiebar is het omgekeerd. Om dit te realiseren zou je de cortado kunnen gebruiken. De cortado wordt gezet in deze volgorde. Je kan alleen de naam niet wijzigen naar cappuccino.


Cold brew

De cool brew is een heel bijzondere koffie die je niet met alle koffiebonen kan zetten. Daarom hebben we bij Mister Barish de ICE ICE BABY blend ontwikkeld. Deze is ook als espresso en gewone koffie heel lekker omdat je hoogwaardige koffiebonen nodig hebt. Met deWILD en de EASY heb je ook een lekker resultaat. Er wordt heel traag koud water pulserende doorheen de grof gemalen koffie geperst.

Volume: 100 ml
Temperatuur: normaal
Koffiesterkte: 8/10
Permanente voorselectie: cold brew
Maalgraad: op 1 na grofste stand

*: lees "Temperatuur van je espresso, koffie, cappuccino of latte instellen"

Zo personaliseer je elke koffiespecialiteit: productinstellingen wijzigen

Knop koffiespecialiteit ca. 2 seconden ingedrukt houden

De gemakkelijkste manier om de koffiespecialiteiten aan te passen en te personaliseren is gewoon door langer op eender welke koffie te duwn op het beginscherm. Hou de koffie die je wilt aanpassen circa 2 sec. ingedrukt. Je kan ook naar de productinstellingen via de blokjes in het midden bovenaan op het scherm.

Klik door naar "Productinstellingen"

Wanneer je langer op een koffie duwt op je scherm krijg je het hele menu te zien dat je kan gaan aanpssen. Op dit scherm heb je de keuze tussen "Productinstellingen", "Product verplaatsen", "productnaam",.... Druk "Productinstellingen".

Tip: je kan later ook nog de positie op het scherm aanpassen, zo kan je er bijvoorbeeld altijd voor zorgen dat de Cappuccino links boven op het eerste scherm te zien. Dat doe je via "Product verplaatsen", je kan ook altijd je product verdubbelen of kopiëren en je kan het een eigen naam gaan geven, maar nu ligt de focus bij het instellen van het product.

Koffiesterkte

Als eerste kan je de koffiesterkte wijzigen. Dit is de hoeveelheid koffiebonen dat gemalen zal worden. Met de pijltjes kan je de sterkte verhogen of verlagen.

Volume

Na het aanpassen van de koffiesterkte kan je, door naar beneden te scrollen, het volume aanpassen. Dit is de hoeveelheid koffie of espresso dat gezet wordt. Met de pijltjes kan je het volume verhogen of verlagen. 

Temperatuur

Vervolgens kan je de temperatuur gaan aanpassen. Dit staat onder het volume. De beste temperatuur is de normale temperatuur. Als de temperatuur op hoog gezet wordt dan kan het zijn dat de koffie bitterder wordt. Voor een cappuccino of latte macchiato zou je dit wel kunnen overwegen. Alle details over temperatuur lees je hier.

Extra: Melkschuimhoeveelheid

Als laatste, bij cappuccino, latte macchiato, macchiato, flat white en cortado heb je ook de mogelijkheid om de melkschuimhoeveelheid in te stellen. Dit wordt uitgedrukt in seconden, omdat de verschillende soorten melk een verschillende dikte hebben. Welke melk je het beste gebruikt leggen, we je hier uit.

Proeven en verfijnen

Doe maar 1 aanpassing per keer!

      • Een gebalanceerde smaak: zacht mondgevoel, zoete tonen van bijvoorbeeld chocolade, caramel en noten, niet te bitter, niet te zuur. Een geslaagde espresso of koffie herken je ook aan een mooie goudbruine crema. Niets meer aanpassen is de boodschap.
      1. Te sterk: de espresso (of koffie) is te geconcentreerd. De oplossing hiervoor is het watervolume langer door te laten lopen of de koffiesterkte (hoeveelheid koffie) te verminderen.

      2. Te waterachtig: de espresso (of de koffie) is te lang doorgelopen. Dit kan je oplossen door het watervolume te verminderen of de koffiesterkte (hoeveelheid koffie) te verhogen.

      3. Te bitter: de koffie is uit balans en bitter overheerst. Omdat de het water te lang is doorgelopen, zijn er te veel stoffen door het water opgenomen. Dit wil zeggen dat er een overextractie is. Laat het watervolume iets minder lang doorlopen of zet de koffiesterkte een beetje minder. Het kan ook zijn dat de watertemperatuur te hoog staat. In dat geval verbrandt de koffie en krijg je dus meer bitters.

        Let op: te bitter kan ook door de koffiebonen komen. Als je donker gebrande bonen hebt dan zijn deze gewoon verbrand. Verbrand = bitter. Welke koffiebonen je het beste kiest?

      4. Te zuur: de koffie is uit balans en zuur overheerst. Dit komt doordat er veel te weinig smaakcomponenten door het water uit de koffie onttrokken zijn. Dit wil zeggen dat er een onderextractie is. Verhoog de koffiesterkte of laat het watervolume iets langer doorlopen.
        Let op: er zijn koffiebonen die iets zuurder zijn maar het moeten wel positieve zuren zijn. Dit zal dan wel vermeld staan bij de smaakbeschrijving

      Wat doen bij een rood X ?
      Pas de koffiesterkte, watervolume of watertemperatuur aan. Noteer wat je doet. Doe het in kleine stapjes en pas maar 1 variabele per keer aan.


      Wanneer is een aanpassing van de maalgraad noodzakelijk? lees verder

Maalgraad aanpassen

Wanneer je niet tot de optimale smaak komt door enkel het watervolume, de koffiesterkte en de temperatuur aan te passen, is er gelukkig nog de maalgraad die je kan aanpassen. Het instellen van de maalgraad gebeurt bij de JURA Z10 automatisch per koffiedrank, maar kan je ook met een draaiknop zelf gaan aanpassen. Het draaien aan deze knop heeft de grootste invloed op het resultaat, want hiermee bepaal je hoe fijn je koffie wordt gemalen. Het doel is om de smaak van je koffie te beïnvloeden en zo het potentieel van de bonen en de machine optimaal te benutten. Belangrijk om te onthouden is dat je enkel aan de maalgraad knop draait wanneer de koffiemolen aan het malen is, anders kan je deze beschadigen.


Hoe grover je de maling  zet, des te meer zure smaken je zal krijgen. Hoe fijner je maalt, des te langer de extractietijd  is en hoe meer bittere smaken je zal krijgen. De extractietijd is de tijd dat water en koffie in aanraking zijn, en beïnvloedt de smaak in extreme mate. We leggen je hieronder graag uit hoe je het potentieel van je machine en koffiebonen optimaal kan gaan benutten.


Waar de maalgraad aanpassen?

Achter het koffiebonen reservoir is een klepje. Op de foto (hierboven) zie je het geopende klepje. Hier kan je de maalgraad instellen, maar het advies is om dat niet zomaar te doen!

Fabrieksinstelling - de standaard maalgraad

De standaard maalgraad van de JURA Z10 is het op 1 na grootste bolletje. Deze kan je ook op de foto hierboven aflezen.

Wanneer de maalgraad instellen?

Het advies is om niet onmiddellijk de maalgraad aan te passen. Heb je een nieuwe JURA Z10, laat deze dan in eerste instantie staan op de fabrieksinstelling. Met deze standaard maalgraad moet je een hele lekkere espresso of koffie kunnen zetten door alleen de koffiesterkte (de hoeveelheid vers gemalen koffie) en het volume ( de hoeveelheid koffie in je kopje) aan te passen. Lees hiervoor verder bij "Koffiedranken instellen".

Als het watervolume en de koffiesterkte aanpassingen toch niet voldoen, stel dan de maalgraad 1 bolletje fijner. Fijner is naar links draaien. Vervolgens ga je opnieuw met de koffiesterkte en het watervolume aan de slag.

Waarom de maalgraad niet super fijn instellen?

Als je de maalgraad onmiddellijk op de fijnste stand zou plaatsen dan heb je later niet meer de mogelijkheid om de maalgraad fijner in te stellen. Door het gebruik gaan de maalschijven een beetje inslijten. Daarom verzenden we na ongeveer 2 jaar  een mail om misschien de maalgraad 1 stapje fijner in te stellen. Op deze manier heb je opnieuw de oorspronkelijke maalgraad. Dit kan je dan een aantal keer doen tijdens de levensduur van de koffiemachine. Zo compenseer je elke keer het beetje slijtage van de maalschijven. Het is natuurlijk ook wat afhankelijk van hoeveel kopjes je per dag  zet.

Let op!

Om je koffiemolen te beschermen wordt geadviseerd om enkel en alleen de maalgraad te wijzigen als de molen draait. Draai dus nooit aan de maalgraad knop als de koffiemolen niet draait.

Wil je nog meer weten over maalgraad?

alles over maalgraad

Extra: Handige en energiebesparende instellingen

Via het tandwieltje (links onder op het scherm), klik je door naar opnieuw het tandwieltje. Daar kan je de basis instellingen van je koffiemachine aanpassen. Er zijn er enkele die wat meer aandacht vragen omdat ze handig  en energiebesparend zijn.


  1. Uitschakelen na
    Dit staat standaard ingesteld op 30 minuten. Het advies is dit aan te passen naar bijvoorbeeld 2 uur. Dan zal de JURA Z10 zich automatisch uitschakelen 2 uur na de laatste actieve bediening. Waarom vraag je je af? Elke keer dat je koffiemachine zich automatisch uitschakelt, gaat de machine zich spoelen. Dit gebeurt ook bij het inschakelen. Als je machine zich na bijvoorbeeld 30 minuten uitschakelt en je 15 minuten hierna een nieuw kopje koffie wilt zetten, dan gaat de machine  zich opnieuw spoelen. Dit is echt niet nodig en bovendien ga je ook meer energie verbruiken. De JURA Z10 gaat in standby na ongeveer 10 minuten. Dan verbruikt de machine nauwelijks tot geen energie. De machine heeft veel minder energie nodig om de juiste temperatuur te bekomen vanuit standby ten opzichte vanuit uitgeschakelde modus. De "Uitschakelen na" instelling aanpassen gaat ervoor zorgen dat je minder energie verbruikt, minder water en minder filtercapaciteit.

  2. Intelligente modus
    Dit is het minst intelligente aan de hele koffiemachine. We adviseren je om dit op inactief te zetten. Als dit op actief staat dan zal na 30 dagen, het scherm met het overzicht van de koffiespecialiteiten aangepast worden naar 2 stuks. Dit zijn dan de meeste gebruikte koffiedranken. Dit is helemaal niet handig.

  3.  Productnaam
    Om de productnamen onder de afbeeldingen te zien, moet deze instelling actief zijn.

Welke koffiebonen gebruiken?

Koffiebonen die je koopt in de supermarkt zijn vrijwel altijd duurkoop. Ze zijn onrealistisch goedkoop en dat kan alleen door een blend samen te stellen waar heel veel minderwaardige koffiebonen aan worden toegevoegd. 

Deze minderwaardige bonen hebben ook aroma's en smaken. Deze zijn niet lekker. Om deze smaken te neutraliseren moeten de bonen heel hoog gebrand worden. Daarom zie je vooral Dark roast en Extra dark roast op de verpakkingen staan. Dit laat overkomen alsof het goed of belangrijk is, maar het is het tegenovergestelde. Je gaat koffiebonen alleen maar donker branden als je iets te verbergen hebt. Ze zijn verbrand waardoor de koffie bitterder zal smaken. Daarom wordt er nog steeds suiker aan koffie toegevoegd om de bitters te neutraliseren.


Door de kwaliteit en het type branding zijn de koffiebonen die je in de supermarkt koopt over het algemeen vettig. Deze vetten en oliën hebben een negatieve impact op de levensduur van je koffiemachine. Zelf een JURA Z10 met het vacuüm clean reinigingssysteem heeft veel meer moeite om de zetgroep schoon te houden.


Mister Barish brandt de koffiebonen enkel medium of city roast. Dit kunnen we doen omdat we enkel koffiebonen selecteren van premium kwaliteit. Ze worden met zorg gebrand, zodat zeker alle smaken behouden blijven. We branden ze speciaal voor bean to cup machines (volautomatische en half automatische koffiemachines). Voor koffiemachines die je thuis of op kantoor gebruikt.

Ons doel is altijd dat je de allerbeste koffie zet met je machine, waarbij de prijs en  kwaliteit van de bonen in verhouding is. Doordat onze bonen niet vettig zijn, heb je ook veel langer plezier van je machine. Met al deze tips & tricks om je machine in te stellen zorgen we ervoor dat  het potentieel van je machine ook echt benut wordt.


Welke melk gebruiken?

Het belangrijkste criterium voor het maken van romig en fijn melkschuim is dat de melktemperatuur  tussen de 4 en 8 graden Celsius moet liggen.

Het soort melk (plantaardige of koemelk) en het vetgehalte van de melk hebben vrijwel geen invloed op het melkschuim. Voor de consistentie van het melkschuim is niet het vetgehalte, maar het eiwitgehalte van de melk van belang. Volle melk, magere melk, geitenmelk, schapenmelk of plantaardige melk, al deze melksoorten kunnen worden gebruikt om een goede melkschuim consistentie te verkrijgen.

Zelfs sojamelk kan worden opgeschuimd. Je kan wel best de barista variant kiezen. Let op met havermelk want havermelk bevat bezinksel, wat iets dikker is. Bij havermelk moet je eerst schudden voor gebruik. Als de melk te dik is door bijvoorbeeld bezinksel, dan komt er te weinig lucht bij de melk waardoor het systeem wat gaat spetteren en de kwaliteit van het melkschuim minder zal zijn.


Vanzelfsprekend verschillen de diverse melksoorten in smaak. Het is een kwestie van voorkeur welke melksoort je kiest om je favoriete koffiespecialiteit met melk te bereiden.

Mister Barish

WIL JE MEER WETEN
OVER KOFFIE ?

MISTER BARISH KNOWS...


We hebben speciaal voor jou de allergrootste koffie kennisbank
ter wereld geschreven.

Mister Barish

WIL JE MEER WETEN
OVER KOFFIE ?

MISTER BARISH KNOWS...


We hebben speciaal voor jou de allergrootste koffie kennisbank
ter wereld geschreven.

De koffie kennisbank

127+ kennis artikelen over koffie in ons archief.

Of lees 1 van onze honderden blogs