Een barista heeft van koffie zetten zijn of haar specialiteit gemaakt. Barista is een Italiaans woord dat letterlijk barman betekent. Het beroep kent eveneens zijn oorsprong in Italië.
Om de beste espresso te zetten, beheerst de barista de espressomachine, de koffiemolen en het zetproces als een professional. De meeste barista's kunnen goed overweg met latte art. Door melkschuim op de espresso te schenken, wordt de cappuccino een ware beleving.
Een complete barista heeft ook kennis van de koffieproducerende landen, koffieplantages, de verschillende koffiesoorten, het productieproces, koffiemelanges, koffie branden en het zetten van verschillende filterkoffies. Dit leert hij of zij in speciale cursussen. Zo’n cursus bestaat ook voor koffieliefhebbers om thuis de lekkerste koffie te zetten.
[caption id="attachment_201134" align="aligncenter" width="750"] Wat is een barista?[/caption]
Een barista is iemand die zich professioneel bezighoudt met de bereiding van espresso en op espresso gebaseerde dranken. Barista worden kan door middel van speciale trainingen om zich op verschillende niveaus te kwalificeren.
Een barista is veel meer dan iemand die figuurtjes maakt in cappuccino's. Latte art is eigenlijk een ander vakmanschap. De beste kennen hun koffies, de herkomst, het bereidingsproces, begrijpen het proces van koffiebes naar koffieboon en de invloed dat zo’n proces heeft op de smaak. Ze begrijpen het brandingsproces en hebben altijd een idee over de te gebruiken zetmethode om het allerbeste uit de koffiesoort te halen.
Het stopt niet bij espresso zetten. Ook aan filterkoffie wordt de nodige aandacht besteed. Voor elke zetmethode gaat de barista op zoek naar de ideale maalgraad om het smaakpotentieel van de koffie optimaal te benutten.
In een koffiebar onderscheidt hij of zij zich door:
regelmatig de extractie en doorlooptijd van zijn shots te controleren
heel netjes te werken
alles goed af te wegen
vriendelijk zijn en contact met je maken
beleving toe te voegen aan het zetten en drinken van een espresso
Zo’n barista wil koffie naar een hoger niveau tillen en de kennis over koffie niet enkel voor zichzelf houden.
Gediplomeerd barista worden
Om barista te worden kan je één of meerdere opleidingen volgen. Afhankelijk van het ambitieniveau zijn er verschillende barista opleidingen. Voor een wereldwijd erkend diploma moet het een opleiding zijn volgens de Speciality Coffee Association of Europe (SCAE) richtlijnen. SCAE is een vereniging van koffiespecialisten. Ze stellen strenge eisen aan deze opleidingen. De eerste stap om een gediplomeerd barista te worden, is de SCA Barista Skills Foundation training.
[caption id="attachment_201126" align="aligncenter" width="552"] Speciality Coffee Association of Europe[/caption]
Tijdens de SCA Barista Skills Foundation leer je meer over koffie in het algemeen, het malen van koffiebonen, een espresso zetten, het belang van netjes en hygiënisch werken en het verschil tussen de smaken bitter en zuur, en de verhoudingen sterk en slap. Deze opleiding is ideaal voor geïnteresseerden, hobbyisten en beginnende barista’s.
Thuis barista
Ben je een echte koffieliefhebber en wil je thuis de beste koffie drinken? Dan is het een absoluut plezier en ervaring om een cursus te volgen en barista te worden. Je leert wat nodig is om het maximale uit koffiebonen te halen. Waaronder de technische beheersing van de halfautomaat espressomachine en de koffiemolen. Na de cursus ben je een echte koffie nerd en de barista des huizes.
Om thuis barista te worden kan je zelfs zonder een cursus te volgen betere koffie drinken. met Mister Barish zal je veel leren. Alle artikelen zijn er namelijk op gericht om de kennis over koffie te verspreiden en natuurlijk om betere koffie te drinken.
Barista kampioenschappen
De Nederlandse tak van het SCAE en de Dutch Coffee Promotion organiseren jaarlijks vier wedstrijden voor barista’s. De Belgische tak SCAE werkt hiervoor samen met de Belgian Coffee Education.
Uit de volgende wedstrijden komen de Belgische en Nederlandse kampioenen:
De barista kampioenschappen worden sinds 2002 in Nederland, en sinds 2006 in België gehouden. De deelnemers moeten binnen 15 minuten vier identieke espresso’s, vier identieke cappuccino’s en vier identieke eigen creaties maken. De vakkundige en gecertificeerde jury beoordeelt de barista op vakkennis, technische beheersing van de espressomachine en de koffiemolen. Maar ook de gekozen koffie, de smaken, hygiëne, werkorganisatie en de presentatie die wordt opgevoerd.
Op internationale kampioenschappen scoren Belgen traditioneel zeer hoog. In 2009 werd Peter Hernou wereldkampioen op het World Latte Art Championship van de SCAE.
Wil je meer weten over barista’s? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want met Mister Barish lees en leer je alles over koffie!