Koffie in India

India is tegen de meeste verwachtingen in, een echt koffieland. Het is de nummer vijf grootste koffieproducent ter wereld. De vier grotere koffieproducenten dan India en daarmee de vier landen met de meeste koffieproductie ter wereld zijn: Brazilië, Colombia, Mexico en Ethiopië. India exporteert echter relatief weinig koffie naar het buitenland, vergeleken met andere koffieproducenten.

Het land India

India ligt in Zuid-Azië en wordt omringd door Pakistan, Buthan, China, Myanmar, Tibet, Bangladesh en Nepal. De hoofdstad van India is New Delhi. Na China is India het land met het grootste aantal inwoners ter wereld, namelijk 1.220.800.359 mensen. Van de bevolking werkt meer dan zestig procent in de veeteelt of in de landbouw.

Door het hoge opleidingsniveau in India en door de bloeiende IT-sector van het land groeit de dienstensector snel. Daarnaast heeft het land een groeiende maakindustrie door de lage lonen en heeft de mijnbouw veel potentie. De economie van India maakt, na de Chinese economie, de snelste groei door ter wereld.

De 250.000 koffieboeren in India vormen 4,5 procent van de totale wereldproductie. India exporteert bijna tachtig procent van de koffie naar landen als Rusland, Duitsland en Spanje.

De koffie van India

Vierhonderd jaar geleden was er, volgens de overlevering, een moslim pelgrim genaamd Baba Budan die koffie introduceerde in de geschiedenis van India. Baba Budan nam, toen hij terugkeerde van een pelgrimstocht naar het Heilige land, zeven koffiezaadjes mee. Hij plantte deze in de staat Karnataka, bij zijn berggrot in de buurt van Chikmahlur. Dit gebied, waar Baba Budan de zeven koffiezaadjes heeft gepland, wordt nu gezien als oorsprong van de Indiase koffie.

Klimaat

Het zuiden van India heeft een tropisch klimaat. Het heeft hoge en zonnige hellingen, maar er is ook genoeg regen. De ondergrond van dit zuidelijke gebied in India is humusrijk en goed doorlatend. Hierdoor vormt de grond de perfecte bodem voor koffieteelt. Door deze voordelige omstandigheden voor de productie van koffie, begonnen de Britten hier in 1840 met de commerciële koffieteelt.

Bekende Indiase koffies

Mysore en Malabar zijn twee bekende koffies, afkomstig uit India.

Mysore heeft zijn naam te danken aan een regio in de staat Karnataka. In die regio worden de koffiebonen voor deze koffie verbouwd. De bonen hebben een rijpe zoetheid en een lage zuurgraad, wat zorgt voor de goed gebalanceerde, maar sterke smaak van de koffie. Toch wordt Mysore soms ook beschreven als vlak en neutraal. De ondersoort Kent Arabic is hier waarschijnlijk de oorzaak van. Deze smaakt van deze koffie is minder uitgesproken dan die van de Bourbon, een andere bekende Arabica variant van koffie.

De Monsooned Malabar is India's meest bijzondere koffie. Deze interessante koffiesoort komt uit Malabar; de westkust van de staat Kerala. De koffie is uniek door een speciale verwerkingsmethode, genaamd Monsooning. In het verleden duurde het tussen de vier en de zes maanden voor de schepen Kaap de Goede Hoop gerond hadden en Europa bereikten. De koffie werd in het onderruim van de schepen opgeslagen. Het vochtige onderruim zorgde ervoor dat de koffie verouderde en zijn aciditeit (zuurgraad) verloor. Daarnaast kreeg de van oorsprong groene koffie, een goudgele kleur.

Door de komst van stalen stoomschepen versnelde het transport, van onder andere koffie. Doordat Europeanen gewend waren aan de verouderde smaak en de verminderde aciditeit van de koffie, werd er een verouderingsproces ontwikkeld om de smaak na te bootsen. Dit verouderingsproces heet Monsoonen.

Moonsoonen

In de periode van januari tot maart wordt wordt de koffie in India geoogst. De koffiebonen wordt op West-Indische, droge, wijze verwerkt. Vanaf eind juni beginnen de Monsoonregens. De koffiebonen worden dan twaalf tot zestien weken opgeslagen in pakhuizen, die aan de zijkanten open zijn. Door de regen en de open zijkanten, stijgt de luchtvochtigheid in de pakhuizen enorm. De bonen nemen het vocht op, waardoor ze verkleuren van groen naar lichtgeel. In dit proces wordt dus de oude vochtige ruimte van de schepen gecreëerd, waardoor de koffiebonen hun karakteristieke smaak behouden.

De interessante verwerkingsmethode van de Indiase koffie en de hieruit voortkomende smaak en kleur maken deze koffiesoort uniek.
Reactie plaatsen