Latte art figuren

Verschillende latte art figuren worden in dit artikel stap voor stap uitgelegd. Ben je een beginner, dan is de basis van latte art een eerste stap.

Het hart, de rosetta en de tulp zijn de bekendste latte art figuren. Deze zijn hier stap voor stap uitgelegd. Daarnaast wordt ook de bloem met de etching techniek uitgelegd.

Inhoudsopgave

Latte art - Hart
Latte art - Rosetta
Latte art - Tulp
Latte art - Bloem door middel van etching


Latte art - Hart

Het latte art hart is de meeste gekende vorm van koffiekunst. Vele ontwerpen beginnen met een basis hart. Het hart is namelijk geschikt voor een iets dikkere laag melkschuim en wordt daarom vaak op cappuccino’s uitgeprobeerd.

1. Neem het kopje schuin in de hand of zet het schuin op tafel. Schuin op tafel kan zeker voor beginners iets makkelijker zijn.

2. Houd de kan tussen de 5 en 10 cm boven het kopje. Begin met het schenken van de gestoomde melk in het midden van de koffie. Wees niet te voorzichtig maar schenk redelijk goed door. De cremalaag komt omhoog.

3. Als de kop ongeveer halfvol is, breng dan de kan snel omlaag naar de kop en blijf in het midden schenken. Je gaat dus met de kan naar het kopje toe.

4. Blijf op dit punt schenken, je ziet een witte vlek door het crema verschijnen.

5. Zet het kopje nu volledig op tafel of houd het recht in de hand. Door de kan licht te kantelen, ga je harder schenken. Dit doe je nog steeds op dezelfde plek.

6. Als het kopje bijna vol is, til je de kan een paar centimeter omhoog. De melkstraal wordt wat dunner.

7. Schenk nu een lijn door het rondje. Dat doe je door de kan naar voren te bewegen. Onderaan het rondje ontstaat het puntje van het hart.

8. Het latte art hart is nu gevormd.  

Latte art - Rosetta

Het rosetta latte art figuur is complexer dan het hart. In de rosetta wordt ook wel eens een kerstboom gezien. We zien de rosetta vaak op een latte of een flat white. Het is aangeraden om de melk iets dunner op te schuimen.

1. Volg stap 1 van het hart.

2. Volg stap 2 van het hart.

3. Zodra het kopje halfvol is, breng je de kan snel omlaag naar de kop. Je ziet een witte vlek ontstaan.

4. Schud de kan voorzichtig heen en weer in een zigzagbeweging. Blijf vooral boven de oppervlakte van de melk en schenk goed door.

5. Trek de kan langzaam naar je toe en laat de melk in een soort zigzaggend patroon uit de kan stromen. De zigzagbewegingen worden kleiner en kleiner.

6. Trek de kan verder naar je toe, tot je niet verder kan. Je bent nu klaar met de zigzagvorm.

7. Maak de melkstraal nu dunner door de kan langzaam zo’n 5 cm hoger te brengen.

8. Schenk ter afronding een lijn over het midden.

9. De latte art rosetta is nu gevormd.

Latte art - Tulp

De latte art tulp is een geavanceerde versie van het hart. De tulp komt tot stand met een stop and start techniek.

1. Volg stap 1 van het hart.

2. Volg stap 2 van het hart.

3. Blijf goed doorschenken. Er ontstaat een klein rondje schuim in het midden van het kopje.

4. Stop met schenken. Begin ongeveer 1 cm achter het eerste rondje opnieuw. Deze stap kan je herhalen om meer tulpenblaadjes te creëren.

5. Maak de melkstraal dunner door de kan langzaam naar boven te bewegen, tot op zo’n 5 cm boven de oppervlakte.

6. Beweeg de kan voorzichtig naar voren waarbij het eerste rondje naar voren en opzij wordt gedrukt.

7. Trek de lijn door naar beneden voor de steel.

8. De latte art tulp is nu gevormd.


Latte art - Bloem door middel van etching

Een bloem of spinnenweb is niet mogelijk met de basis latte art techniek. Met etching of etsen kunnen we zo’n complexe figuren wel maken. Naast een schoon doekje hebben we een etching tool nodig. Dit kan een sateprikker zijn, een speciale latte art pen of de achterkant van je barista thermometer. Voor de bloem gebruiken we ook een spuit of spuitbus met chocoladesaus.

De basis is vergelijkbaar met het latte art hart. Het enige verschil is dat je na stap 2 blijft doorschenken tot het kopje vol is.

1. Plaats het kopje op de tafel.

2. Neem de spuit met chocoladesaus en maak voorzichtig een kleine en grote cirkel. Je kan ook een spiraal tekenen in één vloeiende beweging .

3. Neem de satéprikker of etching tool. Trek met de punt lijnen van het midden naar de rand van het kopje. Na elke streep maak je de punt schoon.

4. Trek enkele lijnen in de omgekeerde richting. Van de rand van de kop naar het midden. Maak ook nu na elke lijn de pen schoon.

5. De latte art bloem etching is nu gevormd.

Wil je meer weten over latte art figuren? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want met Mister Barish lees en leer je alles over koffie!
Cheerio
Door

Cheerio

op 15 Jun 2019

Handig die foto’s erbij....

Reactie plaatsen