Koffiemachine ontkalken op de snelste en beste manier

Koffiemachine ontkalken op de snelste en beste manier

Je koffiemachine ontkalken is nodig als je wil blijven genieten van j kopje koffie. Kijk je helemaal niet om naar je espressomachine of is de zorg voor je koffiezetapparaat toch wel belangrijk voor je? Dat zou het wel moeten zijn. Die prachtige machine brengt je namelijk elke dag heerlijke, rijke, vloeibare, gouden cafeïnehoudende vreugde. Een paar keer per maand je koffiemachine ontkalken is dan ook geen luxe.

Zelfs de meest fervente koffiefanaten laten weken, maanden of zelfs jaren voorbijgaan zonder hun koffieautomaten een onderhoudsbeurt te geven. Schoonmaken en ontkalken zijn echter essentieel om je koffiezetapparaat gedurende vele jaren topprestaties te laten leveren.

Inhoudsopgave

Wanneer je koffiemachine ontkalken?
Waarom je koffiemachine ontkalken?
Hoe vaak moet ik mijn koffiemachine ontkalken?
Het ontkalkingsproces
Het spoelen van je koffemachine
Hoe voorkom je kalkaanslag?
Nog een paar handige tips


Wanneer je koffiemachine ontkalken?

Opeenhoping van mineralen kan een negatieve invloed hebben op de ketel van je machine. Dat is op enkele manieren weer van invloed op je koffie:
  • Als het water zijn optimale brouwtemperatuur niet kan bereiken, is het onmogelijk om de volledige smaak uit je koffiebonen te halen.
  • Ophoping van minerale kalk kan de waterstroom verstoppen en kan, als deze niet wordt verwijderd, ervoor zorgen dat een machine stopt met werken.
  • Je koffie zal niet heet genoeg zijn om er optimaal van te genieten.
  • Je koffie begint bitter te smaken.
  • Je koffiemachine produceert een zure lucht.
  • Koffieresten kunnen verstoppingen veroorzaken die een machine onbruikbaar kunnen maken.

Wanneer het dus een tijdje geleden is dat je jouw koffiezetapparaat hebt ontkalkt of wanneer je dit zelfs nog nooit hebt gedaan, dan zal je op een gegeven moment minder smaakvolle en lauwe koffie drinken. Totdat je machine het uiteindelijk begeeft. Die vooruitzichten zowel voor je machine als voor jou verre van goed. Je wil dit dus voorkomen.


Waarom je koffiemachine ontkalken?

Kalkaanslag kan je koffiemachine beschadigen
Wie veel koffie maakt en ook nog eens hard water heeft, is vast wel eens geconfronteerd geraakt met een alarmerend felrood licht op het koffiezetapparaat. Dat betekent dat het de hoogste tijd is om de machine te ontkalken. Gelukkig is het ontkalken van een espressomachine niet zo moeilijk. Kalkaanslag kan je machine verstoppen en ernstige schade veroorzaken. Om er nog maar over te zwijgen dat het de smaak van je koffie kan beïnvloeden. Ongeacht of je hard of zacht water gebruikt (en zelfs als je flessenwater gebruikt), het is een altijd handig om je espressomachine regelmatig te ontkalken. Dit is een proactieve stap om je koffiezetapparaat gezond en gelukkig te houden, wat zich vertaalt in het vrolijk houden van jou (en andere gezinsleden), omdat je een goedwerkende machine hebt die heerlijke, geurige koffie maakt.

Koffieoliën hopen zich op
Koffie is van nature een zeer olierijke substantie. Na verloop van tijd hopen koffieoliën zich op in je machine om een ranzig residu te vormen. Zelfs met de beste koffiebonen of de meest geavanceerde koffiemachine is het een onmogelijke prestatie om een goede kop koffie te zetten wanneer je machine vuil is. Er zijn verschillende onderdelen van de koffiemachine die in contact komen met koffiebonen en die worden blootgesteld aan koffieoliën die regelmatig moeten worden gereinigd. Die onderdelen omvatten karaffen, zetkamers en molenfrezen. Wanneer je je koffieapparaat reinigt, wordt dat opgehoopte residu verwijderd en heb je een heerlijk bakje espresso, filterkoffie of cappuccino die altijd vers zal smaken.

Waterhardheid is van invloed
Naast de oliën van de koffiebonen zelf, speelt water ook een belangrijke rol. Een kopje koffie bevat namelijk bijna 99% water. Dat maakt water een van de belangrijkste elementen bij het zetten van een goede kop koffie. Alle water bevat mineralen, zoals calcium en magnesium, die door je koffiemachine gaan en zich uiteindelijk als kalkaanslag ophopen op het verwarmingselement van de machine. Het ontkalken van een koffiezetapparaat is het proces waarbij die mineraalopbouw wordt verwijderd. Hoe belangrijk de waterhardheid is, blijkt wel uit het feit dat hoe harder het water is, hoe schadelijker het is voor koffiemachines. Hard water bevat namelijk een hoger percentage van deze mineralen. Aangezien de verwarmingselementen in een machine niet zichtbaar zijn, kan er maandenlang mineralenopbouw optreden zonder dat je het weet.


Hoe vaak moet ik mijn koffiemachine ontkalken?

Wat de waterhardheid is in jouw woonplaats? Die informatie is op te vragen bij je eigen waterleidingbedrijf en zie je hier op de afbeelding. Bij een waterhardheid van 2,7 dH zal er kalkaanslag ontstaan. Hard water daarentegen heeft een waterhardheid van 18-30 dH. Zacht water heeft 4-8 dH.

[caption id="attachment_204448" align="aligncenter" width="502"]Waterhardheid Nederland Overzicht waterhardheid in Nederland[/caption]

Misschien ben je de gelukkige eigenaar van een koffiemachine met een kalklampje of een melding. Deze melding wordt weergegeven als er ongeveer 400 kopjes koffie zijn gezet. Bij de duurdere modellen kan je zelfs de waterhardheid instellen. Heb je niet de luxe van zo'n indicator dan ontkalk je machine dan in ieder geval eens in de drie maanden. Dat is wat de meeste fabrikanten adviseren. Als je dat doet, onderhoud je je machine in ieder geval op de juiste manier. Het ontkalken van een koffiemachine is eenvoudig en duurt ongeveer 30 minuten.


Het ontkalkingsproces

Ontkalken kan op verschillende manieren en is afhankelijk van het type apparaat. Het meest wordt een van deze drie reinigingsmiddelen gebruikt:
  • Citroenzuur (ideaal als noodoplossing)
  • Witte azijn (ideaal als noodoplossing)
  • Een commercieel ontkalkingsmiddel (dit heeft onze voorkeur)

Voordat je een van deze methoden kiest, raadpleeg eerst de gebruikershandleiding om te zien of er beperkingen zijn of indien er een andere methode wordt aanbevolen.

Koffiemachine ontkalken met professioneel ontkalkingsproduct
Er zijn ontkalkers voor koffiemachines in vloeibare, poeder- en tabletvorm, die speciaal zijn ontworpen om de zwaarste kalkaanslag uit de watertanks en de onderdelen van de koffiemachine te verwijderen, zonder de apparatuur te beschadigen. Zo zullen koffiemachines op een optimaal niveau blijven presteren. Door eenvoudigweg het product met water te mengen, toe te voegen aan het waterreservoir van de machine en te spoelen, is je machine op een eenvoudige manier kalkvrij en zet je binnen een mum van tijd een heerlijke kop koffie. De meeste van deze producten zijn getest op een breed scala aan koffieapparatuur en zijn ontworpen om snel en veilig een koffiezetapparaat uit te spoelen. Ze zijn geurloos en niet-toxisch.

Hoe ontkalk je een volautomatische koffiemachine?
Omdat dit soort koffiemachines duurder zijn dan andere typen, is het zeker geen overbodige luxe om de machine regelmatig te ontkalken met een tablet, die normaal wordt toegevoegd aan een speciaal doseergedeelte (het kleine gat in de buurt van je bonencontainer, waar je voorgemalen koffie kunt toevoegen).

Je kunt ook een ontkalkingsvloeistof gebruiken. Het toepassingsgebied voor de ontkalkingsvloeistof varieert van machine tot machine. Sommige moeten worden toegevoegd aan de watertank en kunnen door de machine lopen (op dezelfde manier als je zou doen met de azijntruc), terwijl andere vereisen dat je ze toevoegt aan dezelfde ruimte als voor een reinigingstablet. Controleer altijd de specifieke instructies voor jouw koffiemachinemodel; dat kan gemakkelijk online op de website van de fabrikant.

Hoe een capsule koffiemachine te ontkalken
Omdat een capsule koffiemachine de meeste werkende componenten netjes in de machine heeft gestopt, zie je een aantal elementen niet. Zoek een ontkalkingsmiddel dat geschikt is voor je capsule koffiemachine. Als je machineprovider deze niet maakt, kun je ook een snelle zelfreiniging uitvoeren. Voeg daarvoor ongeveer 200 ml witte azijn toe aan je watertank en laat deze door de machine lopen op dezelfde manier waarop je een kopje koffie zou zetten. Doe dit ongeveer tien keer en zorg ervoor dat het water helder is voordat je klaar bent. Vervang het met azijn doordrenkte water met gewoon water en spoel nog eens 5 - 10 keer om ervoor te zorgen dat de azijn helemaal uit je koffiezetapparaat wordt verwijderd.

Lees alle stappen op: Senseo ontkalken of Nespresso ontkalken.


Het spoelen van je koffiemachine

Hoewel elke machine anders is, is het algemene proces hetzelfde. Voor allemaal geldt ook dat naspoelen erg belangrijk is. In deze fase vul je je reservoir met een reinigingsoplossing (het mengsel met het water), net alsof je koffie zet. Het stroomt door de ketel en door de machine. Je wilt dit ook door je stoompijpje laten lopen. Beschouw deze reinigingsoplossing als een broodnodig medicijn voor je machine. Want tijdens het lopen door je espressomachine verwijdert het vuil en aanslag die afkomstig is van de mineralen en andere elementen in je water. Nadat je je ontkalkingsspoeling hebt gedaan, vul je de machine deze keer uitsluitend met water. Doe opnieuw alsof je koffie zet. Zo spoel je in feite het ontkalkingsmiddel helemaal uit. Je espressoapparaat (en de koffie die je na het ontkalken bereidt) zal baat hebben bij het spoelen na het ontkalkingsproces, ongeacht welke optie je gebruikt. En de allerlaatste stap? Maak jezelf een heerlijk kopje koffie, want na alle inspanningen om je koffiemachine te ontkalken verdien je dat ongetwijfeld wel!


Hoe voorkom je kalkaanslag?

Door gebruik te maken van gefilterd water is kalkaanslag te voorkomen. Vele huishoudens hebben vandaag de dag een koolstoffilter. Je herkent ze aan de filterkannen. Her bekendste merk is Brita. Maar aan ontkalken zal je nooit helemaal ontkomen. Met zo'n filter is het minder regelmatig nodig.


Nog een paar handige tips

Overigens hoeft niet elke koffiezetapparaat te worden ontkalkt. Dat geldt onder meer voor filterkoffiemachines. Als jouw koffiemachine echter een vast deel heeft waar warm water doorheen wordt gepompt, dan is de kans groot dat je machine op een of ander moment in zijn leven moet worden ontkalkt. De kalkaanslag is een harde witte substantie bestaande uit calciumcarbonaat, afgezet door water aan de binnenkant van buizen. Het is een harde substantie die zich in de loop van de tijd opbouwt.

Sommige oude-wijven-verhalen zeggen dat als je knikkers toevoegt aan een ketel en die kookt, dit de kalkaanslag verwijdert. Dit is uiteraard niet waar. Ja, de harde stoten van de knikkers zullen enkele grotere brokken kalkaanslag verwijderen, maar het zal óók de elementen in je waterkoker beschadigen. Bovendien zal de kalkaanslag niet hygiënisch en volledig worden verwijderd.

Wil je meer weten over een het ontkalken van je koffiemachine? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want met Mister Barish lees en leer je alles over koffie!
Berdy Sevens
Door

Berdy Sevens

op 13 Dec 2020

Mag ik mijn volautomatisch koffie machine halverwege het programma onderbreken met de stroom er af te zetten dat de tablet een kwartier de kalk extra oplost, en dan weer verder gaat.

Tim Van Tittelboom
Door

Tim Van Tittelboom

op 18 Dec 2020

Hi Berdy, dat is normaal niet nodig als het proces zijn ding doet. Bovendien hebben de zuren in de ontkalkingstabletten een negatieve impact op de leidingen als het ontkalkingsproces te lang duurt.

Reactie plaatsen