De Miele CM 5000 serie heeft professionele koffiemachines voor koffieliefhebbers met een kleiner budget
25 juni 2020 
9 min. leestijd

De Miele CM 5000 serie heeft professionele koffiemachines voor koffieliefhebbers met een kleiner budget

De CM 5300 koffiemachine van Miele is een instapmodel dat qua functies niet onderdoet voor duurdere apparaten. Het is hetzelfde model als de CM5500, maar wordt geleverd in andere kleuren. Het is een van de goedkopere modellen van het vertrouwde Duitse merk Miele. De CM5300 is een betaalbaardere machine die toch voldoet aan de hoge verwachtingen die mensen bij het Miele merk hebben. En naast functionaliteit, is er ook niet tekort gedaan aan het ontwerp. Dankzij zijn mooie ontwerp is de CM5300 een toevoeging aan elke keuken. De Miele CM5300 is functioneel, stijlvol, handig in gebruik, energiezuinig en dankzij zijn zelfreinigend systeem gemakkelijk te onderhouden. Dankzij deze kwaliteiten is het een uitstekend instapmodel voor de koffieliefhebber.

Inhoudsopgave

De belangrijkste kenmerken van de Miele CM 5000 serie koffiemachines
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties
Andere Miele koffiemachines in het assortiment

De belangrijkste kenmerken van de Miele CM 5000 serie koffiemachines

De CM5300 en de CM5500 zijn betaalbare koffieapparaten, die toch vele van de functies en gemakken van de duurdere machines hebben. Deze koffiemachines zijn ontworpen naar dezelfde hoge standaarden die je verwacht van alle apparatuur van Miele. Kortom, het zijn betrouwbare apparaten van een hoge kwaliteit. De prijs-kwaliteitsverhouding van deze koffieapparaten is dan ook uitstekend. Hieronder bespreken we de belangrijkste kenmerken van de CM5000 serie. Voor het gemak hebben we het over de CM5300, maar de CM5500 is zoals genoemd hetzelfde model, dus deelt het alle kenmerken van de CM5300.

Miele CM5300

Deze koffiemachine staat fantastisch mooi in elke keuken

Design

De Miele CM 5300 is een stijlvolle machine die een echte blikvanger zal zijn in de keuken van elke koffieliefhebber. Deze volautomatische koffiemachine is ontworpen in de bekende stijl van het Miele merk. Kortom het is een strak, modern ontwerp dat minimalisme combineert met een compact ontwerp. Het is een gestroomlijnde machine met een touch display en wordt geleverd in drie verschillende kleuren: rood, zwart en grijs. De CM5500 wordt geleverd in roségoud of grafietgrijs.

Miele CM5300

Serie C5000 in zwart, rood, grijs, roségoud en grafietgrijs

Eenvoudige bediening

De CM5300 is eenvoudig te bedienen via de display met touch controls. Deze koffiemachine heeft 4 soorten koffie ingesteld voor de OneTouch functie; met een druk op de knop kun je een Espresso, Ristretto, Cappuccino, of Latte Machiatto. Maar als dat niet jouw lievelings koffies zijn, vind je in het menu opties voor nog meer verschillende soorten koffiespecialiteiten. Ook zijn er verschillende settings die je gemakkelijk kunt aanpassen aan je persoonlijke voorkeur. Zo kun je de koffiesterkte, melkhoeveelheid en koffiehoeveelheid aanpassen, maar ook de waterhoeveelheid en de temperatuur. Het is wel belangrijk om te weten dat het niet mogelijk is om meerdere profielen in te stellen, dus de aanpassingen die je maakt worden toegepast op alle kopjes die je zet totdat je deze weer veranderd. Dit koffieapparaat heeft ook een functie om een koffiekan te zetten voor als er meerdere gasten over de vloer komen: je kunt een kan met tot acht koppen koffie zetten. Met de OneTouch for Two systeem kun je overigens ook twee kopjes koffie tegelijkertijd zetten, voor kleinere bijeenkomsten.

Zetgroep en koffiemolen

De zetgroep van de CM5300 is verwijderbaar voor gemakkelijke reiniging. De CM5300 heeft een ingebouwde koffiemolen en de hoeveelheid gemalen koffie die wordt geleverd is aanpasbaar. Het maakt gebruik van het AromaticSystem filtreersysteem van Miele. Dit is hetzelfde systeem dat ook de duurdere modellen van Miele gebruiken om een intense koffie ervaring te garanderen. Hoe dit werkt, wordt hieronder uitgelegd.

AromaticSystem filtersysteem

Zoals genoemd, maakt de CM5300 gebruik van het intelligente AromaticSystem filtersysteem. Hierdoor ben je gegarandeerd van de perfecte koffiearoma voor een intense koffiebeleving. Dit filtersysteem werkt met een filterkamer, deze filterkamer zet uit als er water aan toe wordt gevoegd door de machine. Dit zorgt ervoor dat de gemalen koffiebonen en het water nog beter samenkomen en samen een sterkere koffiearoma creëren. Wanneer de gemalen koffie en het water gemengd zijn, trekt de filterkamer weer samen en daalt de waterdruk. Dit systeem zorgt uiteindelijk voor een intensere smaakbeleving.

Koffie uitloop

De koffie uitloop van dit apparaat is verstelbaar. Zo kun je dus kleine kopjes of grote mokken voor je koffie gebruiken, zonder dat dit de machine in de weg zit. De koffie uitloop verstellen helpt bovendien ook tegen spetters, wat weer tijd bespaart qua schoonmaken. Ook is het verstellen van de uitloop belangrijk bij koffiespecialiteiten die melk gebruiken, om onnodige belletjes in het schuim te voorkomen.

Koffie met melk

Als een cappuccino jouw favoriete kop koffie is, heb je geluk, want de de CM5300 is geschikt voor koffiespecialiteiten met melk. Dit dankzij de cappuccinatore waar de machine over beschikt. Een cappuccinatore is een melkslangetje dat in een reservoir met melk hangt. Hierdoor hoef je dus niet zelf nog eens apart melk op te schuimen als je een koffiespecialiteit wilt zetten waar melk voor nodig is. Qua onderhoud is de cappuccinatore ook nauwelijks extra werk, aangezien dit apparaat beschikt over een schoonmaakprogramma voor de cappuccinatore die het systeem automatisch reinigt na gebruik.

Koffiebonen reservoir

Deze koffiemachine beschikt over een koffiebonen reservoir én een gemalen koffie reservoir. Het koffiebonen reservoir heeft een capaciteit van 200 gram en wordt afgesloten met een rubberen verzegeling, zodat je verzekerd bent van verse koffie. Het reservoir voor gemalen koffie is apart van het koffiebonen reservoir. Het is er om te zorgen dat je een andere koffiesoort kunt gebruiken, zonder meteen de bonen te hoeven verwisselen. Bijvoorbeeld als je even een kopje met een andere roast of cafeïnevrije koffie wilt.

Waterreservoir

Het waterreservoir van de CM5300 heeft een inhoud van 1,3 liter. Dit is voor de gemiddelde koffiedrinker natuurlijk genoeg, maar als je een grote koffieliefhebber bent, betekent dat waarschijnlijk wel dat je regelmatig het reservoir aan het bijvullen bent. Ook belangrijk om te weten is dat dit apparaat niet beschikt over een waterfilter, dus als je met gefilterd water koffie wilt zetten, zul je het water van tevoren moeten filteren.

Onderhoud en ontkalken

Voor zo’n functionele machine, is de CM5300 van Miele verrassend makkelijk te onderhouden dankzij het ComfortClean systeem. Dit houdt in dat deze koffiemachine beschikt over een automatisch reinigingssysteem en dat alle delen die niet door de machine zelf gereinigd kunnen worden, gemakkelijk in de vaatwasser gestopt kunnen worden. Ook heeft het een schoonmaakprogramma voor de cappuccinatore dat automatisch belopen wordt na elk gebruik van de cappuccinatore. Het systeem waarschuwt je bovendien ook wanneer het tijd is voor bepaalde onderhouds bezigheden. Zoals bijvoorbeeld ontkalking, wat gebeurt door middel van ontkalkingstabletten. Op deze manier ben je ervan verzekerd dat je machine altijd goed onderhouden en klaar voor gebruik is.

Koffiedranken

Naast gewone koffie, is de CM5300 ook in staat om verschillende koffiespecialiteiten te bereiden. En dankzij de ingebouwde cappuccinatore is de machine ook geschikt voor koffiespecialiteiten die melk nodig hebben. De CM5300 is geschikt voor de volgende koffiedranken: Espresso, Ristretto, Cappusino, Latte Machiatto, Caffe’ Latte, en natuurlijke gewone koffie. Naast deze koffiespecialiteiten kun je ook een hele kan met koffie zetten. Dit door middel van de machine tot acht koppen koffie achter elkaar te zetten in een koffiekan. Ook is er een optie voor alleen hete melk.

Miele CM5500

Perfect geschikt voor koffiespecialiteiten die melk nodig hebben

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Automatische reiniging
Plus review koffiemachine Vele koffie opties
Plus review koffiemachine Opties tot personalisatie
Plus review koffiemachine Modern ontwerp

Minus review koffiemachine Lawaaierige molen
Minus review koffiemachine Relatief kleine lekbak
Minus review koffiemachine Geen optie voor meerdere gebruikersprofielen
Minus review koffiemachine Geen optie voor thee

Prijs

De Miele CM5300 haal je in huis voor zo’n 900 euro. Dat is nogal wat geld, maar dan krijg je ook wel een goede koffiemachine. De prijs-kwaliteitsverhouding is zeker gunstig als je kijkt naar de functies van de CM5300 en deze vergelijkt met andere goedkopere koffiemachines, of de luxere (en duurdere) machines. Als de CM5300 jouw lievelings koffiespecialiteiten kan zetten, en je een betaalbare, makkelijk te gebruiken, koffiemachine zoekt, is dit zeker een die de moeite waard is.

Wat is de mening van Mister Barish?

Qua prijs-kwaliteitsverhouding is dit een van de beste koffiemachines voor een kleiner budget. De CM5300 is gemakkelijk in gebruik en onderhoud, en heeft een redelijk aantal functies. Dingen zoals het AromaticSystem systeem en het automatische reinigingssysteem zorgen ervoor dat deze betaalbare koffiemachine toch als een luxe item voelt. Daarnaast is het een mooie machine, die door zijn strakke ontwerp bij elke moderne keuken past. Het nadeel is dat als je een grootverbruiker van koffie bent, je regelmatig bezig zal zijn met het waterreservoir bijvullen en de lekbak legen. Na 6 koppen zit de lekbak toch vaak al vol. Het is ook jammer dat je niet meerdere gebruikersprofielen kunt instellen en dat een aantal klassieke koffies afwezig zijn. Maar toch is dit een pracht machine voor de koffieliefhebber die een luxer model nog een te grote investering vindt.

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Latte Macchiato, Café Lungo, Ristretto, Café Latte
Soort koffie: Koffiebonen, Gemalen Koffie
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Nee
Inhoud waterreservoir: 1,3 liter
Inhoud bonenreservoir: 200 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja
Gebruikersprofielen: Nee
Smartphone app: Nee
Geïntegreerde koffiemolen: Ja
Kopjes warmhoudplaat: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Vaatwasser
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Nee
Type ontkalkingsprogramma: Met ontkalkingstabletten
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 36 centimeter
Breedte: 24,1 centimeter
Diepte: 46 centimeter
Gewicht: 5 kg
Materiaal behuizing: Kunststof
Verwarmingssysteem: Thermoblok
Kleur: Rood, grijs of zwart

Energie
Vermogen: 1450 watt
Vermogen in standby: 0 watt

Andere Miele koffiemachines in het assortiment

Miele CM 6000 serie

De serie C 6000 is de ideale tussenvariant van de volautomatische koffiemachines van Miele. Het is de uitgebreidere versie van de C 5000 serie, maar de goedkopere variant van de C 7000 serie. Het is een moderne serie met een strak design, verkrijgbaar in diverse stijlvolle kleuren, het heeft een handig display en veel instelmogelijkheden. Deze koffieautomaat is vooral geschikt voor de koffieliefhebber die houdt van koffie met een melkspecialiteit ook is ze prima geschikt voor iets grotere gezelschappen, want de kannenfunctie zet maar liefst 8 koppen koffie achter elkaar.

Miele CM5500

Miele CM 7000 serie

De nieuwste serie koffiemachines behoren tot de Miele C 7000 serie. Het zijn de absolute toppers onder de koffiemachines. De meest geavanceerde opties zijn geïntegreerd. Zo kies je uit maar liefst 20 verschillende warme dranken, waarbij ook thee tot de opties behoort. De apparaten zijn bedienbaar van op afstand en zijn volledig geluidsarm. De CupSensor herkent de hoogte van de kop en verplaatst zich automatisch naar de juiste hoogte. Dit voorkomt spetteren. Schoonmaken van een koffieapparaat was nooit eerder zo eenvoudig. Zelfs het ontkalken gebeurt automatisch op een vastgesteld tijdstip. Deze functie is beschikbaar vanaf de CM 7500 serie.

Miele CM7550

Heb je een vraag over Miele koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .