arrow_drop_up arrow_drop_down
2 augustus 2019 

Siemens EQ.6 S300, een goede koffiemachine voor een fijn prijsje

De EQ.6 volautomaten lijn van Siemens bestaat uit drie verschillende koffiemachines. In dit artikel bespreken we de EQ.6 S300, en laten we de verschillen zien met de duurdere apparaten. Laten we vooraf al zeggen: dat dit de goedkoopste is, betekent niet dat je hem meteen moet afschrijven. Voor velen is dit al een topmachine. Wil je weten waarom? Lees dan snel verder!

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Siemens EQ.6 koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties
Andere Siemens koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van deze Siemens koffiemachine

De Siemens EQ.6 S300 is een volautomatische koffiemachine die eenvoudig zwarte koffie én melkspecialiteiten zet. Zo zet je met één druk op de knop heerlijke cappuccino of latte macchiato. Het grote verschil met de S500 en S700 is dat je met dit apparaat geen twee melkspecialiteiten tegelijk kunt zetten, dit kunnen de twee duurdere machines namelijk wel. Daarnaast heeft de S700 kopjesverlichting en een niveaumeter in de lekbak. Verder zijn de machines nagenoeg gelijk.

Design
Het uiterlijk van de koffieautomaat is druk, aan de voorkant van de machine zie je namelijk meteen al alle koffiedranken. Het zou mooier zijn als dit op een schermpje was, zodat de machine minder druk oogt als deze uit staat. Alle knoppen zitten aan de voorkant, wat wel handig is in gebruik want je ziet direct waar je aan toe bent. De machine is te verkrijgen in taupe en zilver/RVS. Wij vinden de eerste machine niet zo mooi, maar de zwarte machine met RVS details ziet er wel goed en strak uit.

Siemens EQ.6 S300 koffiemachine

 

 

Eenvoudige bediening

Je kunt met de machine met een druk op de knop een heerlijk kopje koffie zetten. Dit doe je door op de machine op een van de iconen van de dranken te drukken. Vervolgens kun je de sterkte aanpassen, je kunt zelfs een dubbele shot zetten. Voor espresso en normale koffie kun je ook twee kopjes tegelijkertijd zetten. Als je een koffiedrank met melk wilt moet je de melkslang in een melkpak of speciale melkkoeler steken. Een kind kan de was doen!

Zetgroep en koffiemolen

De zetgroep is het hart van de machine, dat is namelijk de plaats waar al het werk gebeurt. Maar ook de koffiemolen mag niet vergeten worden, zo heeft de koffiemolen in de Siemens EQ.6 S300 keramische maalschijven. Bij veel koffieautomaten zie je metalen maalschijven, deze kunnen heel warm worden en de koffiebonen verbranden, hierdoor smaakt de koffie bitter. Keramiek blijft koel en zal de koffiebonen niet verbranden. In de zetgroep heeft Siemens een aantal elementen toegevoegd die zorgen voor een extra lekker kopje koffie.

Dit zijn de nieuwste technologieën in de koffiemachine:

SensoFlow System

Voor een perfect kopje koffie moet het water dat gebruikt wordt de juiste temperatuur hebben, deze ligt tussen de 90 en 95 °C. Als het water te koud is komen er weinig aroma’s vrij, als het water te heet is kunnen de koffiebonen verbranden en wordt de koffie bitter. Met het SensoFlow System ben je altijd gegarandeerd van een heerlijk kopje koffie.

AromaDouble Shot

Voor mensen die van sterke koffie houden is de functie aromaDouble Shot een goede toevoeging. Dit houdt in dat er twee keer gemalen en twee keer gezet wordt, waardoor je een extra sterk kopje koffie krijgt, zonder dat er aroma verloren gaat en de koffie bitter wordt.

Single Portion Cleaning

Om de machine zo fris en schoon mogelijk te houden, wordt na elke zetbeurt de zetgroep even doorgespoeld met water. Dit zorgt voor een korte wachttijd tussen het zetten door, maar resulteert in een schonere machine die minder onderhoud vergt.

De koffie uitloop is in hoogte verstelbaar

Het verstellen van de koffieuitloop is zeer eenvoudig. Dit is niet alleen van belang om de machine schoon te houden, maar resulteert ook in een lekkerdere kop koffie. Als er te veel afstand tussen de uitloop en het kopje zit, zullen er meer bubbeltjes in de cremalaag ontstaan. Hierdoor wordt de smaak hiervan zwakker.

Koffie met melk

Met één druk op de knop zet je een melkspecialiteit, waaronder cappuccino, latte macchiato of gewoon koffie met (warme) melk. De melkslang steek je in een melkpak of in een speciale melkkoeler van Miele. De opschuimer zuigt het melk op en doet het in je kopje. Hier hoef je verder dus niets voor te doen, ideaal!

Koffiebonenreservoir

Het koffiebonenreservoir heeft een inhoud van 300 gram. Dit is een goede hoeveelheid als je veel koffie drinkt, maar als je een dagje wat minder drinkt raden wij aan om het niet helemaal vol te stoppen. Koffiebonen verliezen namelijk snel hun aroma, en doen het beter in een luchtdichte verpakking. Het beste kun je elke dag de bonen verversen, maar als dat een keer niet lukt kan het ook om de dag.

Aan de zijkant vind je een extra reservoir voor gemalen koffie. Hier kun je bijvoorbeeld decaf koffie in doen, voor als je ook ’s avonds van een bak koffie wilt genieten.

Waterreservoir

Het waterreservoir heeft een inhoud van 1,7 liter. Ook voor het water geldt dat vers water lekkerder is. Een glas water dat al een tijdje op je nachtkastje staat proeft ook niet meer lekker, dat wil je niet terug proeven in je koffie. Ververs daarom elke dag het water.

In de watertank kun je ook een waterfilter van Brita doen. Dit vinden sommige mensen lekkerder smaken, maar het zorgt er ook voor dat je machine kalkvrij blijft.

Onderhoud en ontkalken

Het onderhoud van de machine is eigenlijk heel simpel. Er zijn allerlei automatische processen die het makkelijk maken. Als het tijd is om te ontkalken doe je dit met Calc’nClean, het enige dat jij hoeft te doen is ontkalkingsmiddel toevoegen en op de knop te drukken. Voor een algehele reiniging gebruik je een reinigingstablet, de rest gaat ook bij dit programma vanzelf.

Het melkrietje moet je bij gebruik elke dag even schoonmaken, gelukkig heeft Siemens daar iets op gevonden: AutoMilkClean. Hierbij zet je een kopje onder de automaat, doe je hierin het rietje en de rest gaat vanzelf.

Ook de zetgroep moet elke week even afgespoeld worden met lauw water. Let erop dat je hier geen heet water voor gebruikt, dit kan de siliconen smeerlaag namelijk wegspoelen. Laat de zetgroep goed drogen alvorens terug te plaatsen in het apparaat.

Koffiedranken

De machine kan veel verschillende dranken zetten. Namelijk normale koffie, espresso, latte macchiato, cappuccino, koffie verkeerd, flat white, americano en espresso macchiato. Daarnaast zorgt de heetwateruitloop ervoor dat je ook eenvoudig thee en cup-a-soup kunt zetten. Als je zelf aan de slag wilt met opgeklopte melk en espresso kan dat natuurlijk ook, zo kun je eigenlijk alle creaties maken die je zelf wilt.

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine AromaDouble Shot voor extra sterke koffie
Plus review koffiemachine Optie voor geïntegreerd waterfilter
Plus review koffiemachine Eenvoudig koffierecepten opslaan

Minus review koffiemachine Lekbak is snel vol
Minus review koffiemachine Je kunt geen twee melkspecialiteiten tegelijk zetten
Minus review koffiemachine Koffie-uitloop niet veel in hoogte verstelbaar, maximaal 10 centimeter
Minus review koffiemachine Weinig persoonlijke instellingen

Prijs

De prijs van de Siemens EQ.6 S300 klinkt met ongeveer 700 euro aan de hoge kant, maar dit valt heel erg mee voor wat je krijgt. Je kunt met deze machine namelijk heel snel een lekker bakje koffie zetten. Een leuke machine voor thuisgebruik, voor iedereen die net iets specialers wil hebben.

Wat is de mening van Mister Barish?

Voor de gemiddelde koffieliefhebber is dit echt een topapparaat. Veel mensen hoeven niet al te veel fratsen, en dat heeft dit apparaat niet. Wij vinden het jammer dat de maalgraad maar in vijf gradaties in te stellen is en dat je de watertemperatuur en melkhoeveelheid niet kunt aanpassen. Hierdoor kun je de koffie niet helemaal perfectioneren. Echter is dat voor veel mensen ook niet aan de orde, dus voor deze prijs is dit echt een prima machine!

Siemens EQ.6 S300 koffiemachine

 

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Koffie met melk
Soort koffie: Koffiebonen
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2 (2 voor zwarte koffie)
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, Cappuccino, Latte macchiato, Koffie verkeerd, Flat White
Instelbare koffiesterkte: Ja, tot AromaDouble Shot
Instelbare koffievolume: Nee
Instelbare watertemperatuur: Nee
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,7 liter
Inhoud bonenreservoir: 300 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: TFT-display
Gebruikersprofielen: Ja
Smartphone app: Nee
Geïntegreerde koffiemolen: Ja, met keramische maalbladen
Kopjes warmhoudplaat: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: Nee
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Wekelijks handmatig reinigen en machinale reiniging
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Nee, wel optie voor Brita-filter
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingsmiddel.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 38,5 centimeter
Breedte: 28 centimeter
Diepte: 46,5 centimeter
Gewicht: 9,6 kg
Materiaal behuizing: Kunststof met RVS
Verwarmingssysteem: SensoFlow (1 stuks)
Kleur: Donkergrijs of taupe

Energie
Vermogen: 1500 watt

Andere Siemens koffiemachines in het assortiment

Siemens volautomatische koffiemachines zijn er in de verschillende prijsklassen. Voor elk budget een oplossing!

De volledige serie in detail:
Siemens EQ3 S300 koffiemachine
Siemens EQ3 S300

Siemens EQ3 S500 koffiemachine
Siemens EQ3 S500

Siemens EQ.5 koffiemachine
Siemens EQ5

Siemens EQ.6 S500 koffiemachine
Siemens EQ6 S500

Siemens EQ.6 S700 koffiemachine
Siemens EQ6 S700

Siemens EQ.8 koffiemachine
Siemens EQ8 S300/600/900

 
Heb je een vraag over Siemens koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .