Elke Siemens koffiemachine gereviewd met koopadvies
5 augustus 2019 

Elke Siemens koffiemachine gereviewd met koopadvies

De koffiemachines van Siemens zijn populair, omdat ze in verschillende varianten en prijsklassen te verkrijgen zijn. Of je nu een superdeluxe volautomaat wilt met alle functies die je maar kunt wensen, of een simpele espressomachine, bij Siemens vind je het allemaal! In deze blog bespreken we alle koffiezetapparaten van Siemens, inclusief een korte samenvatting van de uitgebreide reviews die we hebben geschreven.

Inhoudsopgave

7 redenen om een Siemens koffiemachine te kopen
Reviews van Siemens volautomatische koffiemachines
        Siemens EQ.3-serie
        Siemens EQ.5
        Siemens EQ.6-serie
        Siemens EQ.8-serie
Conclusie

7 redenen om een Siemens koffiemachine te kopen

1. Veelzijdige koffieapparaten

Of je nu gewoon een heerlijke bak ‘normale’ koffie wilt, of een koffie met opgeschuimde melk zoals een cappuccino, je kunt het allemaal met de Siemens koffiemachines. Bij de meeste machines is de melkopschuimer met één druk op de knop te bedienen, of je moet de melk zelf even onder het stoompijpje houden. En het fijne hiervan is dat de koffiebonen altijd vers gemalen worden, waardoor je altijd een lekker bakje koffie zet.

2. Voordelige koffieapparaten

Siemens biedt koffieapparaten in diverse prijsklassen. Als je gewoon een simpele machine voor thuisgebruik wilt die toch bijna alles kan, dan ben je maar 400 euro kwijt. En als je wat meer functies wilt ben je iets meer kwijt, maar niet meer dan 1.000 euro. Dit is voor een goede machine heel voordelig! Ook zijn deze machines prima voor gebruik op een klein kantoor, dus je hoeft echt geen vermogen kwijt te zijn voor een goede koffiemachine op werk.

3. Eenvoudig in gebruik

De Siemens koffieapparatuur is zó eenvoudig in gebruik, het kan bijna niet makkelijker. Veel soorten koffie zet je al met één druk op de knop. De instellingen aanpassen is ook zo gedaan, waardoor je een kopje koffie kunt zetten die precies bij jouw smaak past.

Bij sommige andere koffiemachines moet je veel moeite doen om een koffiedrank met melk te zetten. Dat is bij de meeste Siemens machines niet het geval. Bij een enkeling moet je met een stoompijpje de melk opschuimen, maar bij de andere Siemens volautomaten hoef je alleen de slang in een melkpak te steken. De rest doet de machine zelf.

4. Gemakkelijk te onderhouden

Een groot voordeel van de Siemens koffiezetapparaten is dat de zetgroep uitneembaar is. Dit betekent dat je hem kunt omspoelen en kunt laten opdrogen. Als dit niet kan loop je het risico dat er schimmel in de zetgroep komt, en dat wil je écht niet.

Daarnaast is de rest van de machine ook eenvoudig te onderhouden. Omdat je de waterhardheid kunt instellen weet de machine zelf wanneer het ontkalkt moet worden. Je hoeft dan alleen een ontkalkingstablet in de machine te plaatsen en het apparaat loopt zelf het Calc‘nClean programma door. Dit is hetzelfde voor de algehele reiniging.

Het schoonmaken van de melkopschuimer moet bij gebruik dagelijks gebeuren, gelukkig is ook dit een eitje. Met één druk op de knop wordt de opschuimer doorgespoeld met het AutoMilkClean programma, en het water loopt in een kopje of de lekbak.

5. Koffie met één druk op de knop

Niemand heeft zin om ‘s ochtends vroeg allerlei lastige stappen te doorlopen om een kop koffie te zetten. Gelukkig hoeft dit met een Siemens koffiemachine ook helemaal niet, omdat je met één druk op de knop al een heerlijk bakje koffie kunt zetten. Als je van tevoren de juiste instellingen hebt toegevoegd, weet je zeker dat deze precies naar jouw smaak is.

6. Siemens maakt gebruik van de nieuwste technologieën

Siemens is altijd bezig met innoveren en dat merk je ook in de volautomaten. Hieronder beschrijven we de technologieën die Siemens in de koffiemachines heeft gestopt. Let wel op dat niet alle technologieën in alle machines zitten.

SensoFlow System – Voor een perfect kopje koffie heb je de juiste watertemperatuur nodig. Als het water te koud is komen er minder aroma’s vrij en kan de koffie zelfs zurig smaken. Als het water te heet is verbranden de koffiebonen en smaakt de koffie bitter. Een perfecte temperatuur voor het zetten van koffie ligt tussen de 90 en 95 °C. Het SensoFlow System in Siemens koffiemachines zorgt ervoor dat het water gedurende het gehele proces dezelfde temperatuur is, waardoor de koffie altijd goed smaakt.

Keramische koffiemolens – In veel goedkopere machines worden metalen maalschijven gebruikt in de koffiemolens. Dit is voor een paar kopjes koffie prima, maar bij veel gebruik zullen de maalschijven warm worden en de koffiebonen kunnen hierdoor verbranden. Omdat keramiek altijd koel blijft heb je hier bij keramische maalschijven geen last van. Dit is de reden dat Siemens veelal keramische koffiemolens gebruikt.

AromaDoubleShot – Voor de mensen die van sterke koffie houden, maar liever niet de bittere smaak hebben die vaak vrijkomt bij het zetten van een dubbele shot espresso, is er AromaDoubleShot. Hierbij wordt een dubbele shot niet in één keer gezet, maar in twee keer. De koffie wordt dus tweemaal gemalen én gebrouwen. Hierdoor krijg je geen bittere smaak in de koffie.

MilkPerfect – Als er geen automatische melkopschuimer op de machine zit, betekent dit niet dat je opgeschuimde melk niet perfect kan zijn. Met MilkPerfect hoef je alleen melk in een koffiekopje te schenken en de melkopschuimer in de melk te steken. De machine doet vervolgens de rest. Dit is een goedkopere optie dan de volledig geïntegreerde melkopschuimer.

Brita waterfilters – Niet iedereen vindt Nederlands kraanwater lekker en gebruiken graag een waterfilter om het water te filteren en te ontkalken. Nu kun je natuurlijk onhandig aan de slag gaan met een extern waterfilter, maar het mooie van Siemens is dat je ook een waterfilter rechtstreeks in het waterreservoir kunt doen. Deze zijn van Brita, een gerenommeerd waterfiltermerk dat over de hele wereld gebruikt wordt.

SinglePortion cleaning – Een koffiemachine kan van binnen al snel vies worden. Daar heeft Siemens wat op gevonden: SinglePortion Cleaning. Hierbij wordt na elk gezet kopje koffie de machine even snel doorgespoeld. Dit zorgt voor een langere wachttijd tussen het zetten van kopjes koffie, maar betekent wel dat je altijd een schone machine hebt.

7. Goedkoper, duurzamer én lekkerder dan Nespresso

Veel mensen zien een Nespresso-apparaat als ‘lekker makkelijk’, maar leveren hierbij wel in qua smaak en kosten. Een Nespresso-apparaat is in eerste instantie namelijk niet heel duur, niet zo duur als een mooie volautomaat namelijk. Maar vervolgens moet je cups kopen, en zelfs de goedkopere huismerkvariant hiervan is vrij prijzig per kopje koffie.

Zelfs als je duurdere koffiebonen van een speciaalzaak gebruikt ben je goedkoper uit dan wanneer je Nespresso-capsules gebruikt. Het verschil is ongeveer 16 cent tegen 44 cent per kopje. De aanschaf van de machine heb je er binnen de kortste keren uit dus. Daarnaast is het gebruik van een volautomaat veel lekkerder, omdat de bonen vers gemalen worden.

siemens espresso volautomaten

Reviews van Siemens volautomatische koffiemachines

Omdat we reviews van alle volautomaten van Siemens hebben geschreven hebben we hier een samenvatting geschreven van alle machines en series. We leggen de verschillen tussen de verschillende koffiemachines uit zodat je eenvoudig een keuze kunt maken. Voor uitgebreidere reviews klik je op de naam van de koffiemachine.

Siemens EQ.3 serie

De machines in de Siemens EQ.3 serie zijn de goedkoopste volautomaten van Siemens. De machines kunnen niet alleen normale koffie en espresso zetten, maar ook melkspecialiteiten. Het zetten van koffie met melk gaat bij deze machines iets anders dan je misschien gewend bent. Je doet namelijk wat melk in een beker en steekt de stoompijp rechtstreeks in de melk. Vervolgens wordt de melk opgeschuimd en de koffie wordt er automatisch bijgeschonken. Iets omslachtiger dan bij de duurdere machines, maar het maakt je koffie net zo lekker.

Siemens EQ.3 S300
De Siemens EQ.3 S300 is met 400 euro de goedkoopste volautomaat van Siemens. Dit merk je ook wel aan de functies. Het apparaat is niet heel stil, heeft een klein lekbakje en heeft geen heetwateruitloop voor bijvoorbeeld thee. Toch is dit echt een prima apparaat voor de koffiedrinker die af en toe ook een lekkere melkspecialiteit wil. Het fijne van de machine is dat je twee kopjes koffie tegelijkertijd kunt zetten.

Siemens EQ.3 S500
De Siemens EQ.3 S500 is iets duurder dan de S300, en kan daarom ook iets meer. Zo heeft dit apparaat het AromaPlus. Hiermee zet de machine extra sterke koffie met optimaal aroma. Verder is de machine vrijwel hetzelfde als de S300.

Siemens EQ.5

De Siemens EQ.5 is eigenlijk geen serie, maar bestaat uit één volautomaat in twee varianten. Namelijk de normale en de MacchiatoPlus. Wij bespreken hier alleen de normale variant. Met deze variant gebruik je het MilkPerfect systeem, waarbij je het stoompijpje zelf in je beker met melk plaatst. Vervolgens doe je hier de koffie bij. Omslachtig, maar het werkt. Ten opzichte van de EQ.3-serie heeft de EQ.5 een uitloop voor heet water, zodat je eigenlijk geen waterkoker meer nodig hebt. Voor liefhebbers van een decaf koffie ‘s avonds zit er een extra reservoir in voor gemalen koffie.
Siemens EQ.5

Siemens EQ.6-serie

Een stapje boven de Siemens EQ.5 vind je de Siemens EQ.6-apparaten. Deze apparaten zijn al een stuk eenvoudiger in gebruik, omdat je met slechts één druk op de knop allerlei soorten koffie kunt zetten. De machines zijn voorzien van de hierboven uitgelegde volgende technologieën: AromaDouble Shot, SensoFlow System en Single Portion Cleaning. De verschillen worden hieronder uitgelegd. Wat wij missen bij deze serie is de hoeveelheid persoonlijke instellingen die je kunt aanpassen, dit zijn er niet heel veel.

Siemens EQ.6 S300
De Siemens EQ.6 S300 is de goedkoopste uit de serie, maar dat betekent zeker niet dat deze machine slecht is. Het is een prima machine met veel verschillende functies. Zo zet je met één druk op de knop heerlijke koffie.

Siemens EQ.6 S500
De Siemens EQ.6 S500 kan al iets meer dan de S300. Zo kun je met dit apparaat eenvoudig twee kopjes tegelijkertijd zetten, óók melkspecialiteiten. Ook kun je eenvoudig de hoeveelheid melk instellen, zodat je koffie naar eigen wens smaakt.

Siemens EQ.6 S700
Niet geheel verrassend: de Siemens EQ.6 S700 heeft nét iets meer functies dan de S500 en de S300. Deze machine heeft namelijk kopjesverlichting en een niveaumeter in de lekbak. Dit laatste is handig, want dan hoef je niet steeds te controleren of het alweer tijd is om deze schoon te maken. Maar voor de meeste mensen is de S500 al een ideale machine, dus je moet je bedenken of deze functies het geld waard zijn voor jou.

Siemens EQ.8-serie

De Siemens EQ.8-serie is de duurste van de Siemens series en heeft dan ook de meeste functies. De serie bestaat uit drie verschillende volautomaten. Het bijzondere aan deze serie is dat je de melkopschuimer verplaatst naar de koffie uitloop, al begrijpen wij hier de functie niet echt van. De verschillen tussen de apparaten wordt hieronder uitgelegd.

siemens eq8 volautomatische-koffiemachine

Siemens EQ.8 S300
De Siemens EQ.8 S300 is een prima apparaat waarmee je heel eenvoudig een heerlijk kopje koffie zet. Je kunt met deze serie helaas geen twee melkspecialiteiten tegelijkertijd zetten, wel twee kopjes zwarte koffie.

Siemens EQ.8 S500
De Siemens EQ.8 S500 is iets duurder dan de S300. Deze machine wordt dan ook geleverd met een melkkan die de melk langer koel houdt, en heeft een warmhoudplaat en kopjesverlichting. De warmhoudplaat is vooral fijn als de machine op een kantoor staat. Zo kun je meerdere kopjes koffie zetten en hoef je niet bang te zijn dat het eerste kopje al koud is voordat je het naar je collega hebt gebracht.

Siemens EQ.8 S700
De Siemens EQ.8 S700 is nog weer een stukje duurder, en dat komt doordat deze machine een prachtig LCD-scherm heeft, waardoor de bediening zeer eenvoudig is. Ook de S700 wordt geleverd met een melkkan, warmhoudplaat en kopjesverlichting.

Conclusie

Kijk, wij moeten eerlijk blijven want ondanks alle nieuwe technologieën die Siemens gebruikt vinden wij de koffie die de volautomaten van Siemens zetten niet perfect. Er zijn betere machines op de markt, maar daar betaal je ook wel naar. Wij vinden de apparaten van Siemens meer dan prima voor de gemiddelde koffiedrinker die ook thuis wel eens iets speciaals wil zetten. Daar zijn de EQ-apparaten uitstekend geschikt voor.

De goedkopere machines hebben slechts een aantal instellingen die je kunt aanpassen, waar de duurdere machines iets meer functies en aanpasbare instellingen hebben. Dit kun je meenemen in je overweging voor een Siemens apparaat. Het beste kun je zelf in een showroom de koffie uit de verschillende machines proeven, zo kun je zelf je conclusies trekken. Niet iedereen is zo’n koffiesnob als wij!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .

arrow_drop_up arrow_drop_down