Elke Saeco koffiemachine gereviewd met koopadvies
26 augustus 2019 
7 min. leestijd

Elke Saeco koffiemachine gereviewd met koopadvies

De Saeco volautomatische koffiemachines zijn populair onder koffieliefhebbers. Ze zijn te verkrijgen in allerlei verschillende varianten. Hierdoor is er voor iedereen wel wat, of je nou een simpel kopje espresso wilt of een scala aan melkspecialiteiten. Saeco is een van origine Italiaans merk dat in 2009 is overgenomen door Philips. Zoals je wel weet zijn Italianen echte koffiesnobs en dat merk je ook terug in de machines. Wij zijn vooral fan van de Xelsis serie. Wil je alles weten over de verschillende volautomaten? Lees dan snel verder!

Inhoudsopgave

8 redenen om een Saeco volautomaat koffiemachine te kopen
Reviews van Saeco volautomatische koffiemachines
        Saeco Incanto
        Saeco PicoBaristo
        Saeco Xelsis
Conclusie

8 redenen om een Saeco volautomaat koffiemachine te kopen

1. Eenvoudig te onderhouden

Hygiëne staat hoog in het vaandel bij de Saeco koffiemachines. Bij elke in- en uitschakeling wordt de machine kort gespoeld, waardoor de volautomaten altijd lekker schoon en fris zijn. De schoonmaakprogramma’s zijn zeer eenvoudig in gebruik, zo kun je bijvoorbeeld na het gebruik van het melkmechanisme deze even snel schoonmaken. Door gebruik van een AquaClean filter hoef je ook tot 5.000 kopjes niet te ontkalken, dat is dus ideaal als je dat een vervelend klusje vindt. Doordat je de zetgroep uit kunt nemen kun je deze ook eenvoudig even spoelen onder de kraan.

2. Veelzijdige koffiemachines

Zoals al gezegd is er voor iedereen wel een geschikte Saeco machine. Er zijn simpele volautomatische espresso-apparaten, maar ook apparaten die allerlei lastige melkspecialiteiten kunnen zetten, zoals een flat white. Ook zijn er veel verschillende prijsklassen, dus of je nou een klein of groot budget hebt maakt niet uit. En als je goede bonen gebruikt zal je kopje koffie altijd lekker smaken, omdat de bonen versgemalen worden.

3. Eenvoudig in gebruik

Je wilt geen hogere wiskunde te moeten hebben gestudeerd om een koffiezetapparaat te kunnen bedienen. Gelukkig zijn de machines van Saeco eenvoudig in gebruik. Bij sommige apparaten kun je de meeste koffies al met één druk op de knop zetten, bij sommigen moet je even het menu’tje in gaan maar ook dat wijst zich vanzelf. Dit is vooral ideaal als veel verschillende mensen het apparaat gebruiken, zo hoef je niet aan iedereen precies uit te leggen hoe de machine werkt.

Als je een apparaat met melkunit neemt is het zetten van een melkspecialiteit heel makkelijk. Waar je bij sommige apparaten nog aan de slag moet met het zelf opkloppen van de melk, gebeurt dat met de melkbeker geheel automatisch.

4. Gebruikersprofielen

Iedereen heeft wel andere voorkeuren als het op koffie aankomt. Zelfs binnen een gezin kan het flink verschillen. Met sommige van de Saeco machines kun je dan ook je eigen gebruikersprofielen instellen. Zo kun je de temperatuur en hoeveelheid water bepalen, de sterkte van de koffie instellen en de hoeveelheid en temperatuur melk aanpassen. Door dit profiel op te slaan hoef je dat de volgende keer niet meer in te voeren. Sommige machines hebben wel acht verschillende gebruikersprofielen, ook ideaal voor op een klein kantoor dus.

Saeco volautomatische koffiemachines

5. De nieuwste technologieën

De nieuwste koffiemachines van Saeco komen uit de Xelsis serie. Vooral deze machines zitten vol met de nieuwste technologieën. Zo wordt er gebruik gemaakt van pre-infusie, waarbij de gemalen bonen kort even nat gemaakt worden. Hierdoor komt er meer smaak en aroma vrij, wat resulteert in een lekkerder kopje koffie. Ook zit er een Coffee Equalizer op waarmee je van alles kunt aanpassen voor je een kopje koffie zet.

De LattePerfetto technologie zorgt voor een perfecte melkschuim die heerlijk vol en romig is. Zo komt jouw cappuccino er keer op keer perfect uit. Deze technologie zit ook op de oudere machines.

6. Keramische koffiemolen

De koffiemolens van veel thuismachines maken gebruik van metalen maalschijven. Helaas is dit niet altijd de juiste optie, want metalen schijven worden bij veel gebruik warm en kunnen de bonen dan ook verbranden. Hierdoor krijg je een bittere smaak aan de koffie.

Gelukkig maken de Saeco machines gebruik van keramische molens. Deze worden niet warm, het maakt niet uit hoeveel kopjes je achter elkaar zet. Daarnaast zijn ze slijtvast en garandeert Saeco dat ze minstens 20.000 kopjes goed zullen blijven. Een flink aantal dus!

7. Saeco luistert naar haar klanten

Voor de nieuwste serie, de Xelsis-serie, heeft Saeco goed naar haar klanten geluisterd. Zo is het bij de andere lijnen zeer vervelend dat de watertank bovenop de machine zit, en daarom zit deze bij de Xelsis-lijn aan de voorkant van de machine. Om te voorkomen dat de koffiemachine er hierdoor minder stijlvol uitziet, is er slechts een klein deel doorzichtig en hierin zit een lampje zodat je het waterniveau kunt checken. Aan alles merk je dat de wens van de klant voorop staat, wat ervoor zorgt dat de apparaten heel fijn in gebruik zijn.

8. Goedkoper, duurzamer en lekkerder dan Nespresso

Ja, je kunt er ook voor kiezen om een Nespresso-machine te nemen. Dan heb je geen gedoe met het halen van koffiebonen bij een speciaalzaakje en hoef je niet bang te zijn dat je bonen ‘oud’ worden. Maar je moet wel beseffen dat dit stukken minder lekker is voor een veel hogere prijs. Telkens losse cups aanschaffen is duur, en daarnaast is het ook nog eens slecht voor het milieu.

Zelfs met duurdere bonen van een koffiespeciaalzaak ben je goedkoper uit per kopje. Een cup kost namelijk 44 cent, en bij verse bonen is dit ongeveer 16 cent. De hogere aanschafprijs van een Saeco-apparaat heb je dus snel terugverdiend.

Ook is de koffie die in Nespresso-cups wordt gebruikt vaak te lang gebrand, waardoor deze bitter wordt. En uiteraard zijn de bonen in een cup niet vers gemalen, wat je direct terug proeft. Daarnaast gebruikt Nespresso te weinig koffie waardoor er geen optimale extractie plaatsvindt.

Reviews van Saeco volautomaten

Op dit moment zijn er drie series van Saeco, namelijk Incanto, PicoBaristo en Xelsis. Hieronder bespreken we iedere serie apart. Je kunt in principe zeggen dat Incanto de meest basis-variant is, en Xelsis de meest uitgebreide variant. In elke series zitten een aantal verschillende koffie-apparaten, van verschillende prijzen en met verschillende functies.

Saeco Incanto

Saeco Incanto Deluxe koffiemachine
Als je op zoek bent naar een simpele koffiemachine voor een fijn prijsje, is de Incanto-lijn van Saeco misschien wel wat voor jou. Deze serie bestaat uit twee koffiemachines: de Deluxe versie en de normale versie. Met de normale versie kun je wel melkspecialiteiten zetten, maar hiervoor moet je zelf de melk opkloppen met het stoompijpje. De Deluxe versie wordt geleverd met een melkkan die automatisch melk opschuimt. Er zitten weinig verschillende opties op deze machines, dus als je echt van alles wil kunnen maken is dit niet de machine voor jou. Voor de mensen met een klein budget is dit echter een prima machine waarmee je ook melkspecialiteiten kunt zetten.

Volledige review: Saeco Incanto

Saeco PicoBaristo

Saeco PicoBaristo koffiemachine
Voor de liefhebber van melkspecialiteiten is de PicoBaristo een aanrader. Met een druk op de knop zet je verschillende koffiedranken. Ook deze serie bestaat uit een normale en een deluxe versie. De deluxe versie heeft wat meer opties en een beter display dan de normale versie. Je merkt wel dat de PicoBaristo iets ouder is dan de Xelsis-lijn, zo zit het waterreservoir op de bovenkant en zitten er vrij weinig gebruikersprofielen op. Als je dus een groot gezin hebt waarin iedereen zijn eigen koffievoorkeuren heeft werkt dit nogal onhandig. Wel is dit een zeer schone machine en is de melkkan eenvoudig in gebruik.

Volledige review: Saeco PicoBaristo

Saeco Xelsis

Saeco Xelsis koffiemachine
Dit is de allerbeste serie uit de Saeco-familie en wij zijn dan ook echt fan van de Xelsis-machines. De koffieapparaten zijn eenvoudig in gebruik, heel schoon én zetten heerlijke koffie. Je kunt maar liefst 15 verschillende koffiedranken zetten, tot 8 gebruikersprofielen aanmaken én je kunt zelfs twee melkspecialiteiten tegelijkertijd zetten, wat een unicum is in deze prijsklasse. Wat wij wel jammer vinden is dat zo’n moderne machine geen draadloze verbinding met je mobiele telefoon kan maken. Als je in een app alle instellingen kunt aanpassen werkt dit een stuk fijner dan wanneer je dit op de koffiemachine zelf moet doen. Maar verder zijn dit echt topklasse apparaten die het geld zeker waard zijn. Er is veel aandacht in de apparatuur gestoken en er is goed geluisterd naar de klanten, hierdoor is de machine ook heel fijn in gebruik.

Volledige review: Saeco Xelsis

Conclusie

Wij zien een duidelijke stijgende lijn tussen de verschillende Saeco-series, waarbij de Xelsis-lijn er met kop en schouders bovenuit steekt. Voor lekkere koffie heb je dus niet per se een dure Jura-machine nodig, maar heb je voor maximaal 1.300 euro ook al een heel goede machine, die niet alleen goede espresso zet maar ook nog eens heel eenvoudig allerlei melkspecialiteiten kan zetten. Maar ook de goedkopere versies zijn heel prima, vooral voor mensen die niet zo veeleisend zijn. Wat wij heel handig vinden aan de machines is de los te koppelen melkkan, zo kun je heel eenvoudig je melk terug in de koelkast zetten. Omdat deze vierkant is past het ook nog eens gemakkelijk in de deur.

Wat wij wel jammer vinden is dat er geen Bluetooth of WiFi op de apparaten zit. Het is toch wel erg onhandig om alle instellingen aan te moeten passen op een klein schermpje. Hopelijk past Saeco deze technologie wel toe in de volgende serie. Ook denken wij dat er nog wel meer aan te passen valt aan de zetgroep en de manier van het koffie zetten. Het is leuk dat er een pre-infusie plaatsvindt (vast afgekeken van Jura), maar er kan nog zoveel meer. Maar nogmaals: we klagen niet want voor deze prijsklasse zijn het hele leuke en uitgebreide machines.

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .