Melitta Purista: een volautomaat voor de echte koffiepurist
03 augustus 2020 
14 min. leestijd

Melitta Purista: een volautomaat voor de echte koffiepurist

De Melitta Purista is een fluisterstille volautomatische koffiemachine die uitsluitend gericht is op de bereiding van perfecte koffie. Melitta is een Duits merk dat niet alleen handige koffiefilters maakt, maar ook prachtige volautomaten. Door de strakke lijnen en eenvoudige kleuren zou je kunnen zeggen dat het een Italiaanse machine is. Bovendien zeer makkelijk te bedienen met duidelijke knoppen op een groot frontpaneel. Met slechts 20cm breedte is het ontwerp extreem compact. De koffiemachine neemt niet veel plek in op het aanrecht in de keuken. Wil je alles te weten komen over de Melitta Purista? We bespreken de volautomaat uitgebreid in deze review, dus lees snel verder.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Melitta Purista koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties
Andere Melitta koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van deze Melitta Purista koffiemachine

De naam Purista zegt het zelf al, het is een volautomaat voor echte koffiepuristen. Het is een ideale machine als je graag een goed kopje espresso drinkt. Geen melkschuim mogelijk met deze machine dus, maar ideaal voor diegenen die graag een uitstekende espresso of koffie drinken.

Een ander belangrijk kenmerk van deze machine is dat het voorzien is van de nieuwste technologie. De fluisterstille koffiemolen is vervaardigd van hoogwaardig staal. De koffiebonen worden snel en gelijkmatig gemalen en met het nieuwste pompbesturingssysteem is ervoor gezorgd dat het contact tussen het water en de koffie precies lang genoeg is om de koffiearoma’s optimaal tot hun recht te laten komen.

Het belangrijkste aan deze machine is dus de koffie en door al deze technologieën wordt, zeker in combinatie met de Mister Barish koffiebonen, een zeer lekkere espresso of koffie gezet.

Melitta Purista koffiemachine bediening

De bediening van de Melitta Purista is uitermate eenvoudig

Design
Net zoals Italiaanse machines is het design van het Duitse merk Melitta simpel en stijlvol. Met een breedte van 20cm is het misschien wel een van de meest compacte volautomaat ter wereld. Zelfs met zo’n compact design is de Purista zeer makkelijk te bedienen door de duidelijke knoppen op een groot frontpaneel. Het gekozen materiaal van het lekbakje, dat voorzien is van een druprooster uit roestvrijstaal is vervaardigd uit kwaliteitsvol en krasbestendig plastic.

Melitta Purista koffiemachine druprooster

De Purista is te koop in het zwart, zwart met zilveren details en voor het 111-jarig bestaan van Melitta ook in Deluxe Goud. Dit is de enige machine uit het gamma dat te verkrijgen is in Deluxe Goud. Tegenwoordig komen gouden details in de keuken meer en meer voor, waardoor het een heel erg goede keuze geweest is van Melitta om een gouden variant van de Purista te maken. Deze machine heeft net zoals de andere volautomaten een eenvoudig design dat niet misstaat in de meeste keukens en zelfs voor een luxe uitstraling kan zorgen.

Het bedieningspaneel is ook heel erg strak. Hoewel het geen touchscreen heeft is het zeer gemakkelijk te bedienen. Zo is er een knop voor elke koffievariëteit, een ‘favoriete koffie’ functie en gepersonaliseerde instellingen zoals de gewenste koffiesterkte en -hoeveelheid, kunnen gemakkelijk worden bewaard. Het LCD-scherm met rode LED-lampjes is dus niet alleen mooi om naar te kijken, maar het is ook zeer eenvoudig te bedienen.

Melitta Purista koffiemachine Gold editie

De Purista Gold is de Jubilee editie

Intuïtieve bedieningen

Zoals gezegd zitten eigenlijk alle knoppen op de machine en kun je in één oogopslag zien wat je ermee kunt doen. Je kan dus heel eenvoudig een kopje espresso, koffie of café crème zetten en door de handige knoppen kan je deze in alle maten en sterktes die je maar wil zetten. Je favoriete manier kan je dan ook nog eens opslaan via de ‘favoriete koffie’ knop.

Ook de maalgraad kan bij deze machine worden ingesteld, al raden wij en Melitta wel aan dit pas te doen nadat je een 100-tal kopjes hebt gezet. De reden waarom wordt hier grondig uitgelegd.

De machine moet uiteraard ook af en toe gereinigd worden. Dit kan heel erg gemakkelijk via de ‘service’ -knop die je eenvoudig toegang tot het reinigings- en ontkalkingsprogramma geeft. Via deze knop kan je ook zien wanneer je filter toe is aan vervanging, kan je de zettemperatuur instellen en kan je de automatische uitschakeling en de instelling van de waterhardheid regelen.

De Purista heeft net zoals de andere volautomaten van Melitta een Companion App®. Met deze app kan je spijtig genoeg niet je machine bedienen, maar deze maakt het wel gemakkelijker om je machine bijvoorbeeld te reinigen. Je vindt er geïllustreerde instructies alsook handige informatie over de machine. Via deze app is het ook erg gemakkelijk een snelle service van Melitta te krijgen indien je dit nodig hebt.

Melitta Purista koffiemachine koffie te goed actie

Altijd scherpe prijzen in de Mister Barish shop

Zetgroep en koffiemolen

Koffiebonen bevatten oliën. Daarom is het reinigen van je machine noodzakelijk. Dat gebeurt bij de Purista voor een groot deel automatisch. Je zal alleen de zetgroep uit de machine moeten halen om af te spoelen. Dit is heel makkelijk en wij (alsook Melitta) raden aan dit elke week minstens eenmaal te doen. Het voordeel is dat je zo ook de binnenkant van de machine kan schoonmaken. Het makkelijkste is om dit ’s avonds te doen na het laatst gezette kopje koffie, zo kan de zetgroep nog goed opdrogen op een handdoek.

Bijzonder aan de machine is de fluisterstille koffiemolen en pomp. Je kent wel dat geluid van een koffiemolen in een volautomaat, dat is niet bepaald lekker wakker worden. Bij deze machine zal je hier dus zeker geen last van hebben. De koffiebonen worden snel en gelijkmatig gemalen door de koffiemolen van vervaardigd en hoogwaardig staal. Het nieuwste pompbesturingssysteem zorgt ervoor dat het contact tussen het water en de koffie precies lang genoeg is om de koffiearoma’s optimaal tot hun recht te laten komen.

Met het Aroma Extraction System (AES) zorgt Melitta er eerst nog voor dat de vers gemalen koffie even wordt besprenkeld met water. Door dit voor het bereidingsproces te doen worden de aroma’s reeds geactiveerd. De smaken komen zo beter vrij, veel beter dan wanneer het hete water meteen door de koffiebonen worden geperst.

De koffieuitloop is in hoogte verstelbaar

Zoals al eerder vermeld zit er bij de Purista geen melkschuimsysteem. Heb je bijvoorbeeld toch graag eens een latte macchiato of is er iemand op bezoek die graag veel melk in zijn koffie doet, is het wel zo handig als je glas ook daadwerkelijk onder de machine past. Gelukkig is de koffie-uitloop dan ook in hoogte verstelbaar tot 135mm. Zo passen er niet alleen kleine espressokopjes onder, maar ook grote glazen. Daarnaast wordt de machine op deze manier ook nog eens minder vies, omdat er niet van alles terugspettert. Minder opkuiswerk dus!

Koffie uitloop Melitta Purista koffiemachine

En wist je dat het de koffie ook lekkerder maakt? Dit komt doordat er minder luchtbelletjes in de cremalaag komen als de afstand tussen uitloop en kopje kleiner is. Hierdoor krijgt je espresso bijvoorbeeld een vollere en romigere smaak.

Koffiebonenreservoir

De Purista heeft een bonenreservoir van 125 gram. Het is redelijk klein, dus je zal vrij snel moeten bijvullen. Doordat bonen snel oud worden als ze niet in een luchtdichte donkere zak zitten en hierdoor een wat muffe smaak krijgen en aroma verliezen, is het dus beter om de bonen niet te lang in de machine te laten liggen. Met een kleiner bonenreservoir ga je inderdaad wat sneller moeten bijvullen, maar dit is dus zeker en vast zo slecht nog niet.

Wat we ook aanraden is om je bonen niet in de supermarkt te halen. Deze zijn bij aanschaf al oud waardoor ze dus sowieso minder lekker zijn. Het beste dat je kan doen is je bonen bij koffietentjes en speciaalzaken halen. Hier kun je vaak ook proeven en kunnen ze goed adviseren wat bij jouw smaak past. Zelfs matige machines zetten goede koffie met goede koffiebonen.

Melitta Purista koffiemachine

Waterreservoir

De watertank zit aan de zijkant van de machine en de inhoud is 1,2 liter. Niet heel groot, maar je zult regelmatig moeten bijvullen als je de machine veel gebruikt. Echter is het net zoals bij de bonen belangrijk het water niet te lang in de machine te laten zitten. Na een aantal dagen gaat het water niet echt lekker meer zijn, wat zonde is als je graag een goede koffie wilt zetten. Je kan dus best de watertank elke dag om om de dag verversen, zodat het oude water je koffie niet verpest.

Je zal je volautomaat na een tijdje ook moeten ontkalken. Heb je hier een hekel aan, dan hebben we goed nieuws als je de Melitta Pro Aqua waterfilters gebruikt. Je kan hier meer over te weten komen in de volgende paragraaf.

Afmetingen Melitta Purista

De Melitta Purista is misschien wel de compactste volautomaat op de markt.

Onderhoud en ontkalken

Het schoonmaken en reinigen van de Melitta Purista is super eenvoudig. Wanneer je de Pro Aqua waterfilters van Melitta consequent gebruikt en de waterhardheid juist bepaald zal je de machine maar 1 keer per jaar moeten ontkalken. Door deze filter wordt ook je water gefilterd waardoor de smaak van je koffie nog beter zal zijn. Dit is op basis van 6 kopjes van 120 ml per dag en zes filters per jaar. Gebruik je geen waterfilter dan moet je elk kwartaal ontkalken. De machine geeft ook aan wanneer de waterfilter vervangen moet worden.

Zoals al eerder vermeld bevatten koffiebonen oliën. Daarom is het reinigen van je machine dus noodzakelijk. Dit gebeurt bij de Purista voor een groot deel automatisch. Je zal alleen de zetgroep uit de machine moeten halen om af te spoelen. Dit is heel makkelijk en doe je best wekelijks met lauwwarm water. Hierna laat je deze best even drogen op een handdoek. Als het water te heet is, kan de siliconen laag wegsmelten en als de zetgroep niet goed droog is, kan er schimmelvorming ontstaan. Het voordeel is dat je zo ook de binnenkant van de machine kan schoonmaken.

De koffieresidubak en lekbak zijn ook eenvoudig te verwijderen. Deze zijn niet al te groot dus zitten regelmatig vol. Het is wel een nieuw ontworpen lekbakje dat voorzien is van een druprooster in roestvrij staal en gemaakt van kwaliteitsvol en krasbestendig plastic, dus het zal zeker en vast heel lang meegaan.

Koffiedranken

Zoals al eerder vermeld, kan je met de Purista maar een bepaald aantal dranken zetten. Je kan deze uiteraard wel geheel naar je smaak aanpassen. Het is dus een ideale machine voor iemand die het liefst espresso, café crèma, of een goede kop koffie zonder melk drinkt.

Hou je toch liever van koffiedranken met melkschuim of zet je graag eens thee of chocolademelk? Dan raden wij je aan eens een kijkje te nemen naar de andere volautomaten van Melitta.

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Uitermate stil
Plus review koffiemachine Eén van de meest compacte koffiemachines
Plus review koffiemachine Het druprooster is vervaardigd van kwaliteitsvol en krasbestendig plastic
Plus review koffiemachine Hoogwaardige kegelvormige stalen koffiemolen
Plus review koffiemachine De Purista is uitgerust met de unieke voorzetfunctie: nog vòòr het eigenlijke koffiezetten begint, wordt de koffie met water overgoten zodat een maximum aan aroma’s vrijkomen
Plus review koffiemachine Uitloop in de hoogte verstelbaar
Plus review koffiemachine Door gebruik van waterfilter maar 1 keer per jaar ontkalken
Plus review koffiemachine Gemakkelijk te bedienen
Plus review koffiemachine Je kan een favoriet instellen

Minus review koffiemachine Geen melkopschuimer
Minus review koffiemachine Geen mogelijkheid voor voorgemalen koffie

Wat is de mening van Mister Barish?

De prijs kwaliteitsverhouding van Melitta Purista koffiemachine is ontzettend goed. Deze volautomaat kost ongeveer 450 euro en is de ideale machine voor de echte koffiepurist. Bij Mister Barish hebben altijd de scherpste prijzen Het belangrijkste aan deze machine is natuurlijk de koffie. Met de juiste instellingen en koffiebonen is deze enorm lekker. Niet iedereen houdt van melkspecialiteiten en veel opties op zijn of haar machine, waardoor deze volautomaat dus erg geschikt is voor iemand die gewoon graag een goed kopje koffie drinkt. Het is een enorm compact toestel dat ook nog eens mooi in je keuken staat. De verbeterde versie van de Melitta Caffeo Solo is dus zeker en vast een aanrader voor de echte koffieliefhebber die graag een mooie kwaliteitsvolle machine in huis wil. Het is het perfecte instapmodel.

Melitta Purista koffiemachine koffie te goed actie

Altijd scherpe prijzen in de Mister Barish shop

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Café Crèma
Soort koffie: Koffiebonen
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2,
Geschikt voor melkspecialiteiten: Nee
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Ja, van 25 – 220ml
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Nee
Inhoud waterreservoir: 1,2 liter
Inhoud bonenreservoir: 125 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja, eenvoudig te bedienen
Gebruikersprofielen: 1 favoriet
Smartphone app: Ja, als hulp en ter begeleiding om de machine te onderhouden / in te stellen
Geïntegreerde koffiemolen: Ja, hoogwaardig staal in kegelvorm
Kopjes warmhoudplaat: Ja
Afneembaar waterreservoir: Ja, aan de zijkant

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Wekelijks handmatig reinigen en reinigingsprogramma uitvoeren
Instelbare waterhardheid: Ja, op 4 niveaus
Ingebouwde filter: Ja, 1 meegeleverd
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, Met ontkalkingstabletten. 1 keer per jaar ontkalken bij gebruik van filter. Tijd: 20 minuten
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 32,5 centimeter
Breedte: 20 centimeter
Diepte: 45,5 centimeter
Gewicht: 8,73 kg
Materiaal behuizing: Kunststof
Verwarmingssysteem: Thermoblock
Kleur: Zilver, Zwart en Deluxe Goud

Energie
Vermogen: 1450 watt
Vermogen in standby: 1 watt

Andere Melitta koffiemachines in het assortiment

Melitta volautomatische koffiemachines zijn er in de verschillende uitvoeringen. Voor elke wens of budget een oplossing!

De volledige Melitta serie in detail: 

Melitta Purista 

Melitta Avanza 

Melitta avanza koffiemachine black friday

Melitta Passione en Passione OT 

Melitta CI E970 

De Melitta CI E970 koffiemachine - zilver

Melitta CI Touch 

Melitta CI Touch koffiemachine

Melitta Barista T Smart 

Melitta Barista T Smart koffiemachine

Melitta Barista TS Smart

Melitta Barista TS Smart koffiemachine

Melitta Caffeo Solo E950

Melitta Caffeo Solo koffieautomaat

Melitta Solo & Milk E953

Melitta Solo & Milk koffiemachine

Melitta Solo Perfect Milk E957

Melitta Solo & Perfect Milk koffiemachine

Heb je een vraag over Melitta koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .