Melitta CI volautomaat: een fijn instapmodel
04 oktober 2019 
13 min. leestijd

Melitta CI volautomaat: een fijn instapmodel

De Melitta CI E970 is de ideale instap volautomaat als je graag een machine wilt die heerlijke koffiedranken met opgeschuimde melk kan zetten. Dit is de oudere versie van de Melitta CI Touch, maar ook een prachtige koffiemachine die veel verschillende dranken kan zetten. Wil je alles te weten komen over dit koffieapparaat? Lees dan snel de rest van deze blogpost.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Melitta CI E970 koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties
Andere Melitta koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken Melitta CI E970 koffiemachine

Het meest bijzondere aan de Melitta CI zijn de twee bonenreservoirs. Of eigenlijk is het één bonenreservoir met twee kamers. Zo kun je verschillende bonen gebruiken, zonder steeds het reservoir te moeten legen en weer bijvullen. Handig als jij en je partner een andere smaak hebben, of als je soms cafeïnevrije koffie wilt drinken. Heb je hier geen behoefte aan? Dan kun je ook in beide kamers dezelfde bonen gebruiken.

Het verschil tussen deze machine en de duurdere CI Touch is vrij groot. Zoals de naam al doet vermoeden is de CI Touch voorzien van touchbediening, waar de normale CI nog knopjes heeft. Daarnaast is de duurdere versie fluisterstil en maakt deze iets meer lawaai. Simpelweg gezegd is de CI Touch wat moderner, zo heeft het een LED-lampje in die koffie-uitloop zitten en ziet het er wat strakker uit.

De Melitta CI E970 koffiemachine - zwart

 

Design

Het design van deze volautomaat is strak, maar niet zo strak als de CI Touch. Dat komt door de fysieke knoppen die op de machine zitten. De machine is voorzien van strakke lijnen en eenvoudige kleuren, waardoor het wat lijkt op een Italiaans design. De volautomaat is te verkrijgen in zwart of zilver met zwarte details.

Het koffieapparaat is volledig gemaakt van kunststof, wat er soms goedkoop uit kan zien. Door de afwerking van het product is dit er echter niet het geval. De breedte van het apparaat is 26 centimeter, dit is vrij compact voor een volautomaat en deze zal dan ook goed passen in kleinere keukens. Waar je wel rekening mee moet houden is dat het waterreservoir aan de zijkant bovenop de machine zit, waardoor je het apparaat niet onder lagere keukenkastjes kunt zetten.

Intuïtieve bediening

Melitta besteedt veel aandacht aan de intuïtieve bediening van de producten. Doordat alle soorten koffie die je kunt zetten op de voorkant van de machine staan, kun je deze met één druk op de knop zetten. In het menu kun je nog aanpassingen doen aan bijvoorbeeld de sterkte, hoeveelheid koffie en de verhouding tussen melk en schuim. Je kunt in totaal vier verschillende gebruikersprofielen aanmaken, waarin je al deze instellingen kunt opslaan. Er zijn vier standaard dranken die je met de machine kunt maken, maar door het een en ander aan te passen kun je nog meer koffiedranken maken.

Om een melkspecialiteit te zetten hoef je alleen wat melk in de melkbeker te doen en deze aan te sluiten. Als je klaar bent kun je deze loskoppelen en in de koelkast zetten. Doe dit altijd na het zetten, want het is belangrijk dat je ijskoude melk gebruikt bij het opschuimen.

Het is niet mogelijk om twee melkspecialiteiten tegelijkertijd te zetten, dit kan wel met zwarte koffie. Als je zoekt naar een machine die wél twee melkspecialiteiten tegelijkertijd kan zetten, is de CI Touch misschien meer voor jou.

Zetgroep en koffiemolen

Het reinigen van je machine is noodzakelijk, omdat koffiebonen oliën bevatten. Gelukkig gebeurt dit bij de CI voor een groot deel automatisch. Je zal alleen de zetgroep uit de machine moeten halen om af te spoelen. Dit doe je best onder lauwwarm water. Gebruik geen heet water, want dit kan de siliconen smeerlaag wegspoelen. Het is dus heel makkelijk en wij (alsook Melitta) raden aan dit elke week minstens eenmaal te doen. Het voordeel is dat je zo ook de binnenkant van de machine kan schoonmaken. Het makkelijkste is om dit ’s avonds te doen na het laatst gezette kopje koffie, zo kan de zetgroep nog goed opdrogen op een handdoek.

De koffiemolen heeft stalen maalschijven. Stalen maalschijven zijn geen probleem als deze een conische vorm hebben, maar dat hebben deze maalschijven niet. Hierdoor kunnen ze bij veel gebruik zeer heet worden, waardoor de koffiebonen verbranden. Hierdoor krijgt de koffie een bittere smaak. Dit is geen probleem als je af en toe en of twee kopjes koffie zet, maar als je in één keer tien kopjes wilt zetten is dat niet mogelijk. Als je dit wilt doen kun je dus beter op zoek naar conische maalschijven of keramische maalschijven. De maalgraad instellen is heel eenvoudig met een draaiknop aan de achterkant van de machine. Dit doe je wel best pas nadat je een 100-tal kopjes hebt gezet. hier kan je lezen waarom.

Bijzonder aan de machine is het Italiaanse bereidingsproces. Dit betekent dat de cappuccino en latte macchiato niet op dezelfde volgorde wordt gezet. Bij de cappuccino wordt de melk als laatste toegevoegd, terwijl bij latte macchiato juist de espresso als laatste wordt toegevoegd. Zoals het ‘hoort’ dus eigenlijk.

In hoogte verstelbare koffie-uitloop

Verschillende soorten koffie vragen om verschillende groottes van kopjes. Dan is het wel zo handig dat je de koffie-uitloop omhoog kan zetten, anders past je grote latte macchiato glas er niet onder. Als je koffie-uitloop altijd op latte macchiato-hoogte zou staan, zouden er veel spetters op de machine komen als je een espresso zet. Maar wat ook een voordeel is aan een verstelbare koffieuitloop is dat de koffie lekkerder wordt, voornamelijk espresso. Als er namelijk te veel ruimte tussen kopje en uitloop zit, zullen er te veel belletjes in de cremalaag komen. Hierdoor wordt deze laag zwakker.

Koffie met melk

Als je graag melkspecialiteiten drinkt is dit een goede machine voor jou. De variatie is niet heel groot, want je kunt eigenlijk maar twee melkdranken zetten, namelijk cappuccino en latte macchiato, maar als je in het menu duikt kun je nog heel wat aanpassingen doen om bijvoorbeeld ook espresso macchiato te zetten. Wil je creatief bezig? Dan kun je ook los melk opschuimen en espresso zetten, zo kun je prachtige latte art creëren.

Doordat de melkbeker los te koppelen is, kun je deze in de koelkast bewaren als je het niet gebruikt. Doe dit altijd als je een restje melk over hebt, want warme melk kun je niet goed opschuimen. Wil je een alternatief voor koemelk? Dan raden wij het gebruik van havermelk aan, dit schuimt goed op, is romig en heeft geen sterke smaak.

Koffiebonenreservoir

De machine heeft niet één, maar twee koffiebonenreservoirs. Handig als je koffievoorkeur anders is dan die van iemand anders in je huishouden. De bonenselectie is manueel, je wijzigt welke ‘kamer’ je gebruikt door een hendeltje om te duwen. Beide kamers hebben een inhoud van 135 gram, dus 270 gram in totaal. Eventueel kun je ook in beide reservoirs dezelfde koffie doen.

Wij raden aan om niet te veel koffie in de machine te doen. Als je enkele kopjes per dag drinkt is het niet nodig om het hele reservoir vol te doen. De bonen die in een machine liggen zullen namelijk snel oud worden en hun aroma verliezen. Door de bonen zoveel mogelijk in een luchtdichte en donkere zak te bewaren, blijven ze langer vers.

Ook kun je het beste je bonen niet bij de supermarkt halen. Deze zijn als je ze koopt al oud en smaken een beetje muffig. Versgebrande bonen zijn lekkerder, deze kun je halen bij een speciaalzaak of je favoriete koffiezaakje. Heb je geen zin om elke maand naar de stad te moeten? Dan kun je een koffie-abonnement nemen. Hierbij krijg je maandelijks bonen thuisgestuurd. Je kunt hierbij kiezen of je elke maand verschillende soorten bonen wilt of altijd dezelfde bonen.

In de Melitta CI zit zelfs nog een derde reservoir. Dit piepkleine reservoir is geschikt voor precies één kopje koffie, namelijk gemalen koffiebonen. Dit is handig als je af en toe cafeïnevrije koffie wilt drinken, bijvoorbeeld ’s avonds.

De Melitta CI E970 koffiemachine - bonenreservoir

 

Waterreservoir

Het waterreservoir is met 1,8 liter groter dan de meeste volautomaten van Melitta. Sommige mensen vinden dit te klein, maar ook voor het water geldt dat vers water lekkerder is waardoor een kleinere tank dus eigenlijk zo slecht nog niet is. Denk maar eens aan dat glas water dat na een nacht naast je bed muffig smaakt, dat gebeurt ook met water in de watertank. Het beste kun je dit elke dag even verversen, bijvoorbeeld bij je eerst kopje koffie van de dag.

Geen zin om te ontkalken? Dan kun je het Melitta Pro Aqua waterfilter gebruiken. Deze filtert het water zo dat je maar één keer per jaar hoeft te ontkalken, en het water smaakt ook nog iets lekkerder.

Onderhoud en ontkalken

Het schoonmaken en reinigen van de Melitta CI is super eenvoudig. Wanneer je de Pro Aqua waterfilters van Melitta consequent gebruikt en de waterhardheid juist bepaald zal je de machine maar 1 keer per jaar moeten ontkalken. Door deze filter wordt ook je water gefilterd waardoor de smaak van je koffie dus nog beter zal zijn. Gebruik je geen waterfilter dan moet je elk kwartaal ontkalken. De machine geeft ook aan wanneer de waterfilter vervangen moet worden.

De programma’s zijn eenvoudig te doorlopen via de Companion App®. Met deze app kan je spijtig genoeg niet je machine bedienen, maar deze maakt het dus wel gemakkelijker om je machine bijvoorbeeld te reinigen. Je vindt er geïllustreerde instructies alsook handige informatie over de machine. Via deze app is het ook erg gemakkelijk een snelle service van Melitta te krijgen indien je dit nodig hebt.

Het melksysteem kun je ook makkelijk reinigen, dit gebeurt met behulp van stoom waardoor je zeker weet dat alle bacteriën gedood worden. Doe dit elke keer nadat je een melkspecialiteit hebt gezet, zodat de melk niet te lang in de slang blijft hangen.

Koffiedranken

Er zijn eigenlijk maar vier koffiedranken te zetten met de machine, namelijk espresso, café crème, cappuccino en latte macchiato. Door de instellingen aan te passen kun je nog meer verschillende dranken maken, maar dit zijn de standaard opties. Met de vier gebruikersprofielen kun je deze standaarddranken eenvoudig aanpassen aan je eigen smaak in sterkte, hoeveelheid koffie en melk.

Het is ook mogelijk om andere warme dranken te zetten. Met de heetwateruitloop kun je thee zetten, en door melk alleen op te warmen kun je bijvoorbeeld ook chocolademelk zetten. Best handig dus!

De Melitta CI E970 koffiemachine - zilver

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Dubbel bonenreservoir
Plus review koffiemachine Heel eenvoudig in gebruik
Plus review koffiemachine Mooi en simpel design
Plus review koffiemachine Met één druk op de knop vier verschillende koffiespecialiteiten
Plus review koffiemachine Melkbeker kan in de koelkast
Plus review koffiemachine Lekkere koffie
Plus review koffiemachine Je kunt twee espresso’s tegelijkertijd zetten
Plus review koffiemachine Compacte machine

Minus review koffiemachine Stalen maalschijven die bij veel gebruik heet kunnen worden
Minus review koffiemachine Bonenselectie is handmatig
Minus review koffiemachine Moet regelmatig schoongemaakt worden
Minus review koffiemachine Lekbak dusdanig klein dat deze snel vol is
Minus review koffiemachine Geen Bluetooth verbinding met app

Wat is de mening van Mister Barish?

De Melitta CI kost ongeveer 680 euro. De machine is niet heel erg uitgebreid, maar het is zeker en vast een zeer mooi en goed instapmodel. We vinden het gewoon een prima apparaat dat je heel goed naar je eigen smaak kunt aanpassen. Het dubbele bonenreservoir kan voor sommige mensen best handig zijn en de grotere watertank ook. Heb je toch graag iets meer opties en touch bediening, dan raden we eerder de CI Touch aan.

 

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Melkspecialiteiten
Soort koffie: Koffiebonen
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, met externe melkbeker
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter
Inhoud bonenreservoir: 2 x 135 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja, met knoppen
Gebruikersprofielen: Ja, 4 in totaal
Smartphone app: Ja, als hulp en begeleiding om de machine in te stellen / te onderhouden
Geïntegreerde koffiemolen: Ja, met stalen maalschijven
Kopjes warmhoudplaat: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Wekelijks handmatig reinigen en automatisch programma
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Optie
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingstabletten.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 35,2 centimeter
Breedte: 25,5 centimeter
Diepte: 47,3 centimeter
Gewicht: 13,7 kg
Materiaal behuizing: Kunststof
Verwarmingssysteem: Thermoblock
Kleur: Zilver/zwart, Zwart

Energie
Vermogen: 1400 watt
Vermogen in standby: 0 watt

Andere Melitta koffiemachines in het assortiment

Melitta volautomatische koffiemachines zijn er in verschillende uitvoeringen. Voor elke wens of budget een oplossing!

 

De volledige Melitta serie in detail:

Melitta Purista

Melitta Avanza

Melitta avanza koffiemachine black friday

Melitta Passione en Passione OT

Melitta CI E970

De Melitta CI E970 koffiemachine - zilver

 

Melitta CI Touch

Melitta CI Touch koffiemachine

 

Melitta Barista T Smart

Melitta Barista T Smart koffiemachine

 

 

Melitta Barista TS Smart

Melitta Barista TS Smart koffiemachine

 

 

Melitta Caffeo Solo E950

Melitta Caffeo Solo koffieautomaat

 

 

Melitta Solo & Milk E953

Melitta Solo & Milk koffiemachine

 

Melitta Solo Perfect Milk E957

Melitta Solo & Perfect Milk koffiemachine

 

Heb je een vraag over Melitta koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

 

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .