De Passione en Passione OT: twee geweldige volautomaten
18 augustus 2020 
16 min. leestijd

De Passione en Passione OT: twee geweldige volautomaten

De Melitta Passione en Passione OT, of One Touch, zijn net iets anders dan de andere volautomatische koffiemachines van Melitta. Het zijn nog steeds erg compacte machines met een fluisterstille koffiemolen, maar het grootste verschil is dat ze een vierkant design hebben gekregen. Om te weten te komen welke andere veranderingen er zijn gebeurt en wat het verschil is tussen de Passione en Passione OT lees je best deze uitgebreide review even door.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Melitta Passione en Passione OT koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties
Andere Melitta koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van deze Melitta Passione en Passione OT koffiemachine

Beide koffiemachines zijn kubusvormig en hebben een bonenkamer die bovenop het apparaat staat. Ze hebben ook allebei een melkopschuimer alleen zit die van de Passione niet mee verwerkt in de koffie uitloop, maar staat deze er rechts van. Je zal dus je kopje koffie moeten verplaatsen indien je melkschuim wilt.

De 2 volautomaten komen dus grotendeels overeen, alleen de melkopschuimer en het bedieningspaneel zijn vrij anders. De fluisterstille koffiemolen die vervaardigd is van hoogwaardig staal is hetzelfde, de koffiebonen worden bij beide machines snel en gelijkmatig gemalen en ze zijn allebei uitgerust met het nieuwste pompbesturingssysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat het contact tussen het water en de koffie precies lang genoeg is om de koffiearoma’s optimaal tot hun recht te laten komen.

Beide machines zetten door al deze technologieën heel erg lekkere koffies, zeker in combinatie met de Mister Barish koffiebonen.

Design
Zoals hierboven aangehaald, hebben zowel de Passione als Passione One Touch een kubusvormig design met een bonenkamer bovenop de machine. Het zijn gelukkig nog steeds erg compacte machines met fluisterstille molens die niet veel plek innemen in je keuken. Beide zijn verkrijgbaar in het zwart en zwart met zilveren details.

Melitta Passione koffiemachine

De grootste verschillen zijn de easy cappuccinatore en het bedieningspaneel. Bij de Passione OT zit de melkopschuimer geïntegreerd in de koffie uitloop en moet je je kopje niet meer verplaatsen, bij de Passione moet dit wel doordat deze rechts van de koffie uitloop is geplaatst. Het bedieningspaneel bij de Passione One Touch veel uitgebreider dan bij de Passione. Zo staan er meer knoppen op, maar is er ook een intuïtief TFT scherm aan toegevoegd. Hierdoor heb je geen extra handleiding nodig, want alles wordt heel erg goed uitgelegd via het scherm.

Een paar kleine extraatjes bij de Passione OT zijn het toegevoegde LED lampje aan de koffie uitloop en het lekbakje dat vervaardigd is uit een kwaliteitsvol en krasbestendig plastic met een druprooster uit roestvrij staal.

Melitta Passione koffiemachine

Passione OT

Intuïtieve bedieningen

Doordat de bedieningspanelen van beide volautomaten toch wel wat verschillen, leggen we ze hieronder apart even uit.

De Passione heeft een vrij eenvoudig LED display met symbolen en knoppen. Je hoeft het dus niet ver te gaan zoeken als je een espresso of gewone koffie wilt. En wil je graag koffie met een melkbereiding dan verplaats je je kopje gewoon even naar de cappuccinatore.

Naast koffie en melkbereidingen zet de Passione ook heet water, voor als je bijvoorbeeld graag eens een theetje drinkt. De koffiesterkte en -hoeveelheid zijn ook gemakkelijk aan te passen via het bedieningspaneel en wil je de maalgraad veranderen is dit ook heel eenvoudig te doen. Wij en Melitta raden wel aan de fijnheid van het malen pas aan te passen nadat je een 100-tal kopjes hebt gezet. De reden waarom wordt hier grondig uitgelegd.

De machine moet uiteraard ook af en toe gereinigd worden. Dit kan heel erg gemakkelijk via de ‘service’ -knop op de machine die je toegang tot het reinigings-, ontkalkings- en spoelprogramma geeft. Via deze knop kan je ook zien wanneer je filter toe is aan vervanging, kan je de zettemperatuur instellen en kan je de automatische uitschakeling en de instelling van de waterhardheid regelen.

Zoals bij de andere volautomaten van Melitta heb je ook voor dit toestel een Companion App®. Via deze app is het gemakkelijker je machine te reinigen door de geïllustreerd instructies en handige informatie. Heb je een snelle service nodig van Melitta? Dan wordt ook dit met de app zeer snel geregeld.

Melitta Passione koffiemachine display

Bediening Passione

Bij de Passione One Touch is het bedieningspaneel veel uitgebreider, maar nog eenvoudiger. Zo kan je kiezen tussen 10 verschillende voorgeprogrammeerde koffiespecialiteiten. Deze staan natuurlijk niet allemaal op het paneel, maar kunnen worden gekozen door wat langer op de knoppen te duwen en worden via het intuïtieve TFT kleurenscherm weergegeven. Ook de koffiesterkte en -hoeveelheid kan je gemakkelijk veranderen, en wil je de maalgraad wat hoger of lager zetten dan kan ook dit allemaal via het display. Net zoals bij de Passione raden wij en Melitta wel aan de fijnheid van het malen pas aan te passen nadat je een 100-tal kopjes hebt gezet.

Het intuïtieve scherm maakt het ook een heel pak gemakkelijker om de machine te reinigen. Dit komt omdat alles stap voor stap op het scherm verschijnt. Hierdoor heb je de Companion App® eigenlijk niet meer nodig. Erg handig dus.

Bij de Passione OT is de melkopschuimer geïntegreerd in de koffie uitloop. Dit maakt het nog gemakkelijker om bijvoorbeeld een latte macchiato te zetten aangezien je je kopje niet moet verzetten. Het Original Preparation Process zorgt er dan ook nog eens voor dat je dranken in de juiste volgorde worden klaargemaakt. Bij een cappuccino zal eerst de espresso en dan pas de melkschuim komen en bij een latte macchiato zal eerst de warme melk, dan het melkschuim en dan pas de espresso komen.

Melitta Passione koffiemachine display

Bediening Passione OT

Zetgroep en koffiemolen

Koffiebonen bevatten oliën. Daarom is het reinigen van je machine noodzakelijk. Dat gebeurt bij de Passione en Passione OT voor een groot deel automatisch. Het verschil tussen de twee machines is dat het bij de Passione OT stap voor stap wordt uitgelegd op de machine zelf waardoor je de Companion App® niet nodig hebt. Wat je wel nog zelf moet doen bij beide machines is de zetgroep eruit halen om af te spoelen. Dit is heel makkelijk en wij (alsook Melitta) raden aan dit elke week minstens eenmaal te doen. Het voordeel is dat je zo ook de binnenkant van de machine kan schoonmaken. Het makkelijkste is om dit ’s avonds te doen na het laatst gezette kopje koffie, zo kan de zetgroep nog goed opdrogen op een handdoek.

Bijzonder aan deze machines is hun fluisterstille koffiemolen en pomp. Je kent wel dat geluid van een koffiemolen in een volautomaat, in de ochtend is dat niet echt het aangenaamste geluid. Bij deze machines zal je hier dus zeker geen last van hebben. De koffiebonen worden snel en gelijkmatig gemalen door de koffiemolen die gemaakt werd van vervaardigd en hoogwaardig staal. Het nieuwste pompbesturingssysteem zorgt er dan weer voor dat het contact tussen het water en de koffie precies lang genoeg is om de koffiearoma’s optimaal tot hun recht te laten komen.

Met het Aroma Extraction System (AES) zorgt Melitta er eerst nog voor dat de vers gemalen koffie even wordt besprenkeld met water. Door dit voor het bereidingsproces te doen worden de aroma’s reeds geactiveerd. De smaken komen zo beter vrij, veel beter dan wanneer het hete water meteen door de koffiebonen worden geperst.

De koffieuitloop is in hoogte verstelbaar

Bij zowel de Passione als Passione OT is de uitloop in hoogte verstelbaar tot 135mm. De enige verschillen hier zijn dat bij de Passione OT ook de melk of melkschuim via de uitloop komt en er een LED lampje is ingebouwd.

Een verstelbare koffie uitloop is erg handig wanneer je bijvoorbeeld graag latte macchiato drinkt en je dus een groter glas gebruikt. Doordat de uitloop hierdoor telkens dichter bij het glas staat zal de volautomaat ook minder snel vuil worden, omdat er niet altijd van alles terug zal spetteren.

Naast het minder vuilmaken van de machine, zorgt een verstelbare uitloop er ook voor dat je koffie lekkerder wordt. De kleinere afstand tussen kopje en uitloop zorgt er namelijk voor dat er minder luchtbelletjes in de cremalaag komen. Je espresso krijgt hierdoor een vollere en romigere smaak.

Melitta Passione koffiemachine melkschuim

Koffie uitloop van de Passione

Koffie met melk

Beide volautomaten hebben zoals eerder vermeld een cappuccinatore. Deze verschilt heel wat per machine en daarom leggen we ze ook even apart aan je uit.

De Passione heeft een apart stoompijpje rechts van de koffie uitloop. Deze melkopschuimer zet in een handomdraai melkschuim en je kan er ook erg gemakkelijk warm water of warme melk mee bereiden. Je zal dus wel zelf je melk moeten opschuimen zoals je in koffiezaken ziet gebeuren, maar eens je dit een beetje onder de knie hebt zal je je een ware barista voelen! Je zal dan ook naast cappuccino of latte macchiato bijvoorbeeld eens een flat white kunnen zetten of latte art maken.

Heb je toch liever dat het automatisch gaat? Dan is de Passione OT of One Touch meer iets voor jou. Hierbij zit de melkopschuimer mee in de koffie uitloop en met de one touch functie gaat het melkschuimen volledig automatisch. Je hoeft je kopje voor melkbereidingen dus niet meer te verplaatsen of zelf je melk op te schuimen. Ook warme melk en warm water komen gewoon uit dezelfde uitloop.

Heel erg eenvoudig dus en doordat de machine een Original Preparation Process heeft worden de koffiedranken ook nog eens in de originele volgorde gemaakt. Bij een cappuccino zal dus eerst de espresso en dan pas de melkschuim komen en bij een latte macchiato eerst de warme melk, dan het melkschuim en dan pas de espresso. Dit verschil zal je zeker en vast proeven.

De Passione OT is ook uitgerust met een Easy Steam Cleaning functie, die automatisch na elke bereiding op het scherm tevoorschijn komt. Je moet dan gewoon het darmpje dat geconnecteerd is met je melkbeker losmaken en in het druprooster steken. De rest gebeurt vanzelf.

De melkbeker die wordt meegeleverd, is vaatwasbestendig en kan je gemakkelijk in de koelkast bewaren.

Melitta Passione koffiemachine melk

Melkreservoir Passione OT

Koffiebonenreservoir

De Passione heeft net zoals de Passione OT een bonenreservoir van 125 gram. Dit is redelijk klein, wat betekent dat je vrij snel zal moeten bijvullen als er veel koffie wordt gedronken. In het algemeen is het beter om bonen niet te lang in een machine te laten liggen omdat ze dan een muffe smaak krijgen en aroma verliezen. Een klein bonen reservoir is dus zo slecht nog niet al hebben ze deze machines wel voorzien van een Aroma Safe afdichting. Dit garandeert de langdurige smaak van de bonen.

De Passione OT heeft als extra een Active Bean Monitor ingebouwd. Dit wil zeggen dat het een melding geeft indien het bonenreservoir moet gevuld worden nog voordat de bonen op zijn.

Melitta Passione koffiemachine koffiebonenreservoir

Waterreservoir

De watertank is ook hetzelfde voor de 2 koffiemachines. Deze zit aan de zijkant van de machine en de inhoud is 1,2 liter. Niet enorm groot. Je zal dus regelmatig moeten bijvullen als je de machine veel gebruikt. Het is wel net zoals bij de bonen belangrijk dat je het water niet te lang in de machine te laat zitten. Na een aantal dagen gaat het water niet zo lekker meer zijn, wat zonde is als je graag goede koffie drinkt. Je wilt met oud water je koffie niet verpesten, het is dus aangeraden de watertank dagelijks te verversen.

Je zal je volautomaat na een tijdje ook moeten ontkalken. Doe je dit niet graag, dan hebben we goed nieuws als je de Melitta Pro Aqua waterfilters gebruikt. Hierover kom je meer te weten in de volgende paragraaf.

Onderhoud en ontkalken

Het schoonmaken en reinigen van zowel de Passione als Passione OT is super eenvoudig. Wanneer je de Pro Aqua waterfilters van Melitta consequent gebruikt en de waterhardheid juist bepaald zal je de machine maar 1 keer per jaar moeten ontkalken. Door deze filter wordt ook je water gefilterd waardoor de smaak van je koffie dus nog beter zal zijn. Dit is op basis van 6 kopjes van 120 ml per dag en zes filters per jaar. Gebruik je geen waterfilter dan moet je elk kwartaal ontkalken. De machine geeft ook aan wanneer de waterfilter vervangen moet worden.

Zoals vermeld bij de zetgroep en koffiemolen bevatten koffiebonen oliën. Daarom is het reinigen van je machine dus noodzakelijk. Dit gebeurt bij de Passione en Passione OT voor een groot deel automatisch. Je zal alleen de zetgroep uit de machine moeten halen om af te spoelen. Dit is heel makkelijk en doe je best wekelijks met lauwwarm water. Hierna laat je deze best even drogen op een handdoek. Als het water te heet is, kan de siliconen laag wegsmelten en als de zetgroep niet goed droog is, kan er schimmelvorming ontstaan. Het voordeel is dat je zo ook de binnenkant van de machine kan schoonmaken.

Energiezuinige koffiemachine

Het maximale vermogen van beide Melitta volautomaten is 1450 watt. Het verbruik van deze machine is dan ook minimaal. Niemand heeft natuurlijk graag een energieslurper in de keuken. Bovendien kan je met de functie ‘energie besparen’ de volautomaat instellen op automatisch uitschakelen of deze in slaapmodus laten gaan met 0-watt energie. Nadat ze uit standby-modus gaat, duurt het een 30-tal seconden voordat deze terug is opgewarmd en je instellingen blijven uiteraard behouden.

Koffiedranken

De bereidingen bij de Passione zijn net iets beperkter dan bij de Passione OT doordat er bij deze laatste 10 verschillende recepten zijn geprogrammeerd. Wanneer je goed overweg leert gaan met de easy cappuccinatore van de Passione, zal je ook met dit toestel meerdere bereidingen kunnen maken, maar het gaat dus gewoon een pak eenvoudiger met de OT.

Zet je ook graag een theetje, of heb je eens zin in chocolademelk? Dan bereid je ook heel erg gemakkelijk warm water of warme melk met beide machines

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Fluisterstille koffiemolen
Plus review koffiemachine Compact kubusvormig design
Plus review koffiemachine Koffie sterkte, maalgraad, temperatuur en waterhoeveelheid instelbaar
Plus review koffiemachine Auto cappuccinatore: melk opschuimen gebeurt in een handomdraai
Plus review koffiemachine Aromatic Extraction System (AES): voorbesprenkelingsfase om de aroma’s smaak- en geurstoffen uit de cellen van de koffiebonen te halen
Plus review koffiemachine Uitloop in de hoogte verstelbaar (LED verlicht bij Passione OT)
Plus review koffiemachine Door gebruik van waterfilter maar 1 keer per jaar ontkalken
Plus review koffiemachine Easy Steam Cleaning na elke melkbereiding bij Passione OT: door het slangetje in de tray te plaatsen reinigt het automatisch met warm water en stoom
Plus review koffiemachine Dubbele kop modus
Plus review koffiemachine Bean-to-Cup: geoptimaliseerde toevoer van versgemalen bonen leidt tot een perfect en vers aroma

Minus review koffiemachine Zonder vakje voor gemalen koffie zet je niet gemakkelijk een kopje decafé tussendoor
Minus review koffiemachine De dubbele kop modus bij Passione is enkel voor koffiespecialiteiten zonder melkschuim

Wat is de mening van Mister Barish?

Wanneer je het liefst je melk zelf opschuimt en je graag wat meer verdiept in het barista leven is de Passione ideaal voor jou. Heb je liever dat het allemaal automatisch gaat en alles ook mooi en duidelijk wordt weergegeven op de machine zelf, dan raden we de Passione OT aan.

Zelf zijn we de grootste fan van de One Touch. Dit omdat er naast de automatische cappuccinatore heel wat handige snufjes aan zitten zoals bijvoorbeeld de Active Bean Monitor en het Original Preparation Process. De Passione kost 499 euro en de Passione OT 599 euro wat op een prijsverschil van 100 euro komt. We vinden dit het zeker en vast waard.

Melitta Passione koffiemachine koffie tegoed

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Melkspecialiteiten
Soort koffie: Koffiebonen
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Ja, van 25 – 220ml
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,2 liter
Inhoud bonenreservoir: 125 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja, eenvoudig te bedienen
Gebruikersprofielen: Nee
Smartphone app: Ja, als hulp en ter begeleiding om de machine te onderhouden / in te stellen
Geïntegreerde koffiemolen: Ja
Kopjes warmhoudplaat: Ja
Afneembaar waterreservoir: Ja, aan de zijkant

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Wekelijks handmatig reinigen en reinigingsprogramma uitvoeren
Instelbare waterhardheid: Ja, op 4 niveaus
Ingebouwde filter: Ja, 1 meegeleverd
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, Met ontkalkingstabletten. 1 keer per jaar ontkalken bij gebruik van filter. Tijd: 20 minuten
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 40,5 centimeter
Breedte: 25,3 centimeter
Diepte: 38 centimeter
Gewicht: 10,5 kg
Materiaal behuizing: Kunststof
Verwarmingssysteem: Thermoblock
Kleur: Zilver/Zwart en Zwart

Energie
Vermogen: 1450 watt
Vermogen in standby: 0 watt

Andere Melitta koffiemachines in het assortiment

Melitta volautomatische koffiemachines zijn er in de verschillende uitvoeringen. Voor elke wens of budget een oplossing!

De volledige Melitta serie in detail:

Melitta Purista

Melitta Avanza

Melitta avanza koffiemachine black friday

Melitta Passione en Passione OT

Melitta CI E970

De Melitta CI E970 koffiemachine - zilver

Melitta CI Touch

Melitta CI Touch koffiemachine

Melitta Barista T Smart

Melitta Barista T Smart koffiemachine

Melitta Barista TS Smart

Melitta Barista TS Smart koffiemachine

Melitta Caffeo Solo E950

Melitta Caffeo Solo koffieautomaat

Melitta Solo & Milk E953

Melitta Solo & Milk koffiemachine

Melitta Solo Perfect Milk E957

Melitta Solo & Perfect Milk koffiemachine

Heb je een vraag over Melitta koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .