Melitta Solo & Milk: een instapmodel volautomaat mét melkopschuimer
02 oktober 2019 
11 min. leestijd

Melitta Solo & Milk: een instapmodel volautomaat mét melkopschuimer

Melitta maakt niet alleen koffiefilters voor koffiezetapparaten, maar ook prachtige volautomaten. De Melitta Solo & Milk is een van die volautomaten. Dit is een simpel en mooi apparaat dat, dankzij het stoompijpje, ook heerlijke melkspecialiteiten kan maken. De machine is compact en heeft een prachtig design, waardoor deze niet misstaat in de meeste keukens. Om alles te weten te komen over de Melitta Solo & Milk, moet je zeker even deze blogpost doorlezen.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Melitta Solo & Milk koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties
Andere Melitta koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van deze Melitta Solo & Milk koffiemachine

Mensen die een mooi instapmodel volautomaat mét stoompijpje zoeken zijn bij de Melitta Solo & Milk aan het juiste adres. Het is een simpele machine met de elegante uitstraling van een Italiaanse espresso-machine, maar stiekem is het gewoon van Duitse fabrikaat. Door de intuïtieve bediening heb je eigenlijk geen handleiding nodig. Hieronder leggen we precies uit hoe de machine werkt, hoe je het apparaat kunt onderhouden en wat de plus- en minpunten van de Melitta Solo & Milk zijn.

Melitta Solo & Milk volautomaat koffiemachine

 

Design

De Melitta solo & Milk is te verkrijgen in twee versies: zwart en zilver met zwart. Sobere en stijlvolle kleuren, die passen bij het eenvoudige design van de machine. Het apparaat is vrij rechthoekig, dit moet natuurlijk wel je smaak zijn. Omdat de machine compact is, slechts 20 centimeter breed, past deze ook prima in kleine keukens. Wel is de diepte 45,5 centimeter, waardoor hij wat naar voren kan uitsteken. Houd er bij het kiezen van het koffiezetapparaat rekening mee dat het waterreservoir links aan de achterkant zit. Hierdoor kun je deze niet echt tegen een muur plaatsen met de linkerkant, tenzij je de machine telkens wilt verplaatsen als je het reservoir eraf moet halen.

Intuïtieve bediening

Omdat er maar enkele knoppen op de machine zitten, is het heel eenvoudig en intuïtief om een kop koffie te zetten. We beginnen links met de draaiknop, deze bepaalt het volume van de koffie. Dus of je nu een grote kop koffie of een kopje espresso wilt, of iets er tussenin, het kan allemaal. Dan de knoppen ernaast geven aan of je één of twee knopjes wilt zetten. En rechts daarvan zit een knop die de koffiesterkte bepaalt. Als je het stoompijpje wilt gebruiken doe je dat met de draaiknop helemaal rechts. Je kunt dus espresso, koffie en allerlei soorten melkspecialiteiten zetten.

Zetgroep en koffiemolen

Hoewel de machine vrij compact is, heeft de zetgroep een normaal formaat. Deze kun je uit de machine halen, afspoelen en goed laten drogen. Melitta raadt dit aan iedere week te doen, je kunt dit het beste voor het slapen gaan doen zodat de zetgroep ’s nachts kan drogen.

Wat jammer is, zijn de metalen maalschijven. Deze zijn slijtvast, wat een voordeel is natuurlijk, maar kunnen bij veel gebruik achter elkaar heel heet worden. Hierdoor verbranden de koffiebonen en krijgt de koffie een bittere smaak. Dit is dus geen probleem als je niet verwacht koffie voor te schotelen aan visite, maar als je dit wel wilt doen kun je beter kijken naar keramische maalschijven of iconische metalen maalschijven, die door de vorm niet warm worden.

Bijzonder aan de Melitta Solo & Milk is het Aroma Extraction System (A.E.S.). Hierbij worden de bonen na het malen kort bevochtigd. Hierdoor komt er veel meer aroma vrij dan wanneer na het malen het water direct door de bonen wordt geperst.

De koffie-uitloop is in hoogte verstelbaar

De koffie-uitloop van de Melitta Solo & Milk is te verstellen in hoogte. Hierdoor wordt de machine minder vies omdat er weinig spetters komen van het zetten, maar zal de koffie ook lekkerder maken. Of eigenlijk vooral de cremalaag, omdat deze minder bubbeltjes bevat. Dit komt omdat er minder kans is dat er lucht bij komt als de uitloop zo dicht mogelijk bij het kopje staat.

Melitta Caffeo Solo & Milk koffiemachine

 

Koffie met melk

Als je je een ware barista wilt voelen, is de Melitta Solo & Milk echt wat voor jou. Met het stoompijpje kun je namelijk zelf je melk opschuimen, zoals je ze het in koffiezaakjes ook ziet doen. Hier zit wel een leercurve aan verbonden, maar als je het goed doet kun je werkelijk alle soorten koffie maken. Niet alleen cappuccino en latte macchiato, maar ook bijvoorbeeld flat white. En je kunt zelfs latte art maken! Als je wel op zoek bent naar een machine die ook zelf de melkspecialiteiten zet, moet je dus wel even verder kijken.

Koffiebonenreservoir

De inhoud van het koffiebonenreservoir is 125 gram. Dit is vrij klein, maar dat komt ook doordat de machine vrij compact is. Echter vinden wij het groot genoeg, vooral als de machine alleen voor thuisgebruik bedoeld is. Je wilt namelijk echt niet dat je koffiebonen een week lang in de machine blijven liggen. Hierdoor zullen ze namelijk oud worden, wat betekent dat een groot deel van de aroma verloren gaat en ze wat muffer smaken.

Die muffe smaak zit trouwens ook in supermarktbonen. Deze zijn namelijk bij aanschaf al oud. Je wilt het liefst versgebrande bonen hebben. Waar je deze kunt halen? Niet in de supermarkt dus, maar je hebt vast wel een favoriet koffietentje of misschien zit er wel een speciaalzaak bij jou in de buurt. Deze ontvangen de koffiebonen snel na branding, hierdoor weet je zeker dat ze vers zijn. En als je advies nodig hebt ben je bij hen ook aan het juiste adres.

Waterreservoir

Evenals het koffiebonenreservoir is de watertank aan de kleine kant, het heeft namelijk een inhoud van 1,2 liter. Ook dit hoeft geen probleem te zijn als je het apparaat alleen thuis gebruikt. Ook voor water geldt dat vers water simpelweg lekkerder is. Denk aan het glas water dat al even op het aanrecht of je nachtkastje staat. Dat gooi je ook weg omdat het niet lekker meer is. Zonde om wel je koffie hier mee te zetten. Je kunt het beste elke ochtend bij je eerste kopje koffie het water vervangen. Zo begin je de dag met vers water en kun je een routine inbouwen, zodat je nooit oud water drinkt. Het is optioneel om een waterfilter in het reservoir te plaatsen, maar met het Nederlandse kraanwater is dat niet per se nodig.

Onderhoud en ontkalken

De machine vraagt om de maand om een uitgebreide schoonmaakbeurt. De machine spoelt zichzelf dan even door, en het beste kun je ook de lekbak even schoonmaken. Met een soort pil maak je ook de zetgroep schoon tijdens deze schoonmaakbeurt. Wanneer je de Pro Aqua filters van Melitta consequent gebruikt en je de waterhardheidvan de machine juist bepaald, zal je maar 1 keer per jaar moeten ontkalken. Door deze filter wordt ook je water gefilterd waardoor de smaak van je koffie nog beter zal zijn. Dit is op basis van 6 kopjes van 120 ml per dag en zes filters per jaar. Gebruik je geen waterfilter dan moet je elk kwartaal ontkalken.

De koffiemachine spoelt zichzelf ook regelmatig door. Zo weet je zeker dat de machine schoon en fris is voor gebruik. Wat wel nadelig is, is dat de lekbak hierdoor snel vol raakt. Gelukkig kun je aan de vlotter zien of deze vol is. Dan kun je ook direct het koffieresidubakje legen.

Energiezuinige koffiemachine

Je wilt niet een energieslurper in de keuken zetten, dat kost natuurlijk alleen maar veel geld. Gelukkig zie je het gebruik van de Melitta Solo & Milk niet direct terug op de elektriciteitsrekening, want het maximale vermogen van het apparaat is 1400 watt.

Koffiedranken

Eigenlijk is het apparaat vooral geschikt voor ‘zwarte’ koffie, zoals espresso en normale koffie. Melkspecialiteiten kunnen uiteraard worden gemaakt, maar je moet hier wel een extra stap voor zetten. Het is wel superleuk om zelf te leren melk op te schuimen, dus kijk wat tutorials op YouTube en je komt al een heel eind. Hierdoor kun je ook praktisch alle soorten koffiedranken maken.

Melitta Solo & Milk koffiemachine

 

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Heel eenvoudig in gebruik
Plus review koffiemachine Eenvoudig aan te passen naar eigen smaak
Plus review koffiemachine Goede kwaliteit koffie voor de prijs
Plus review koffiemachine Leuk instapmodel voor espressoliefhebbers
Plus review koffiemachine Een compacte machine die in iedere keuken past
Plus review koffiemachine Prachtig en eenvoudig design
Plus review koffiemachine Stoompijpje om melkschuim te maken

Minus review koffiemachine Lekbak en koffieresidubak regelmatig vol
Minus review koffiemachine Metalen maalschijven worden heet en verbranden de bonen bij veel gebruik
Minus review koffiemachine Melk opschuimen is even oefenen
Minus review koffiemachine De machine moet vrij regelmatig schoongemaakt worden, soms brandt het waarschuwingslampje al voor de aangegeven 2 maanden
Minus review koffiemachine Geen reservoir voor gemalen koffie

Prijs

De prijs van de machine ligt rond de 330 euro. Dit is een mooie prijs voor een instapmodel volautomaat. Leuk voor mensen die voor het eerst een volautomaat kopen en willen kijken of het wat voor ze is. Echter kun je niet heel veel verwachten voor deze prijs. Zo zitten er weinig opties op, en zal de machine niet superlang meegaan zoals je van duurdere machines wel mag verwachten. Maar echt, voor de prijs is het een prima machine waar je heerlijk van kunt genieten tot je toe bent aan een wat duurdere volautomaat.

Wat is de mening van Mister Barish?

Als koffiesnobs kunnen we zeggen dat we niet per se warm worden van de Melitta Solo & Milk (gelukkig wordt de machine zelf wel warm). Het is een simpele machine met weinig functies, en de koffie is niet helemaal perfect. Echter kun je er wel voor zorgen dat de koffie zo lekker mogelijk is, bijvoorbeeld door de beste koffiebonen te gebruiken. Ook kun je wel het een en ander veranderen aan de instellingen. Maar wij beseffen ook dat niet iedereen zulke hoge eisen heeft. Als je graag voor het eerst een volautomaat wilt uitproberen is dit een goed model om bij te beginnen.

Melitta Solo & Milk volautomaat koffiemachine zwart

 

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso
Soort koffie: Koffiebonen
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, te maken met stoompijpje
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Nee
Heetwaterfunctie: Nee
Inhoud waterreservoir: 1,2 liter
Inhoud bonenreservoir: 125 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso
Display: Ja, met draaiknop en knopjes
Gebruikersprofielen: Nee
Smartphone app: Nee
Geïntegreerde koffiemolen: Ja
Kopjes warmhoudplaat: Ja
Afneembaar waterreservoir: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Wekelijks handmatig reinigen, om de maand met reinigingsprogramma
Instelbare waterhardheid: Nee
Ingebouwde filter: Optie
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingstabletten.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 32,5 centimeter
Breedte: 20 centimeter
Diepte: 45,5 centimeter
Gewicht: 9 kg
Materiaal behuizing: Kunststof
Verwarmingssysteem: Thermoblok (1 stuks)
Kleur: Zilver/zwart, Zwart

Energie
Vermogen: 1400 watt
Vermogen in standby: 0 watt

Andere Melitta koffiemachines in het assortiment

Melitta volautomatische koffiemachines zijn er in de verschillende uitvoeringen. Voor elke wens of budget een oplossing!

 

De volledige Melitta serie in detail: 

Melitta Purista

Melitta Avanza

Melitta avanza koffiemachine black friday

Melitta Passione en Passione OT

Melitta CI E970

De Melitta CI E970 koffiemachine - zilver

 

Melitta CI Touch

Melitta CI Touch koffiemachine

 

Melitta Barista T Smart

Melitta Barista T Smart koffiemachine

 

 

Melitta Barista TS Smart

Melitta Barista TS Smart koffiemachine

 

 

Melitta Caffeo Solo E950

Melitta Caffeo Solo koffieautomaat

 

 

Melitta Solo & Milk E953

Melitta Solo & Milk koffiemachine

 

Melitta Solo Perfect Milk E957

Melitta Solo & Perfect Milk koffiemachine

 

Heb je een vraag over Melitta koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .