Melitta Solo & Perfect Milk: een instapmodel volautomaat voor cappuccinoliefhebbers
03 oktober 2019 
12 min. leestijd

Melitta Solo & Perfect Milk: een instapmodel volautomaat voor cappuccinoliefhebbers

Melitta ken je waarschijnlijk wel van de koffiefilters, maar ze maken ook mooie volautomaten. De Melitta Solo-lijn is een lijn waarin je voornamelijk eenvoudige volautomaten zult vinden. De Melitta Solo & Perfect Milk is de meest bijzondere machine, omdat deze op heel eenvoudige wijze melk opschuimt. Wil je alles weten over de Melitta Cafféo Solo & Perfect Milk? Lees dan snel deze review!

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Melitta Solo & Perfect Milk koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties
Andere Melitta koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van deze Melitta Solo & Perfect Milk koffiemachine

Zoals gezegd kun je heel eenvoudig melk opschuimen voor bijvoorbeeld cappuccino. Dit komt door de geïntegreerde melkopschuimer. Bij de Melitta Solo & Milk moet je met het stoompijpje zelf nog de melk opschuimen, maar dat hoeft bij dit apparaat niet meer, alles gaat automatisch. Verder is het wel precies dezelfde machine. Hieronder bespreken we alle belangrijkste kenmerken van de machine.

Solo & Perfect Milk Melitta koffiemachine

Design

Melitta is een Duits merk, maar dat zou je niet zeggen als je deze machine ziet. De strakke lijnen en eenvoudige kleuren maken het een mooie machine om naar te kijken. Je kunt de machine kopen in zilver/zwart, zwart en pure black. Bij de laatste versie zijn ook de details zwart. De stijlvolle machine past in iedere keuken en zelfs in kleine keukens. Het apparaat is slechts 20 centimeter breed, waardoor deze weinig plek inneemt op het aanrecht.

Wat misschien iets minder handig is aan het design van de Melitta Solo & Perfect Milk, is de plaatsing van het waterreservoir. Deze zit aan de linkerkant tegen de achterkant van de machine aan. Hierdoor kun je deze niet met de linkerkant tegen de muur plaatsen, en is het sowieso een beetje vervelend om de watertank los te halen. Daarnaast staat de melkuitloop niet naast de koffie-uitloop. Dus moet je het kopje verschuiven om melk in het kopje te krijgen.

Intuïtieve bediening

Doordat er maar enkele knoppen op de machine zitten wordt het maken van een kopje koffie heel eenvoudig gemaakt. Met de linkerdraaiknop bepaal je de hoeveelheid koffie die je zet, dus of dit een espresso of juist een grote mok koffie is. Met de knop daarnaast bepaal je of je één of twee kopjes espresso of koffie zet. In het midden zit de knop voor de sterkte van de koffie. Rechts daarvan vind je de knop waarmee je stoom uit het stoompijpje laat komen. Aan de rechterkant zit de draaiknop voor de melkschuim. Dit zijn dus in totaal zes knoppen, als je de aan/uitknop ook meerekent. Meer heb je ook niet nodig, want meer kan het apparaat niet. Hierdoor is het heel eenvoudig en intuïtief te bedienen, ook door de eenvoudige icoontjes die op het apparaat staan.

Zetgroep en koffiemolen

Koffiebonen bevatten oliën. Daarom is het reinigen van je machine noodzakelijk. De uitneembare zetgroep, een groot formaat zetgroep die je in veel koffiemachines kunt vinden, maar vrij bijzonder is voor zo’n compacte machine, speol je best wekelijks eens af. Het voordeel hiervan is dat je zo ook de binnenkant van de machine kan schoonmaken. Het makkelijkste is om dit ’s avonds te doen na het laatst gezette kopje koffie, zo kan de zetgroep nog goed opdrogen op een handdoek.

De maalschijven in de koffiemolen zijn van metaal. Geen probleem als het een conische vorm heeft, maar dat hebben deze maalschijven niet. Hierdoor kan het metaal flink opwarmen bij veel gebruik, wat er voor zorgt dat de bonen verbranden. Niet echt de bedoeling, en zonde van de mooie koffiebonen want de koffie zal bitter smaken. Dit is echter wel alleen een probleem als je echt veel kopjes achter elkaar zet, in dat geval kun je beter zoeken naar een machine met keramische maalschijven of conische metalen maalschijven.

Wat vrij bijzonder is voor zo’n goedkope machine is het Aroma Extraction System. Hierbij worden de koffiebonen na het malen kort even natgemaakt. Hierdoor komen er meer aroma’s vrij dan wanneer de koffie direct na het malen wordt gezet.

De koffieuitloop is in hoogte verstelbaar

Als je graag latte macchiato drinkt uit hogere glazen, is de Melitta Solo & Perfect Milk ook voor jou geschikt. De koffie-uitloop is namelijk in hoogte verstelbaar en kan dus ook groter glazen accommoderen. Daarnaast geeft het minder spetters bij het zetten van koffie in een klein kopje, én maakt het de koffie lekkerder. Er komen namelijk minder luchtbubbels in de cremalaag als de afstand tussen uitloop en kopje klein is, waardoor deze een vollere smaak krijgt.

Koffie met melk

Liefhebbers van melkspecialiteiten, die graag een Melitta Solo willen, kunnen het beste voor de Perfect Milk-versie kiezen. Je hoeft namelijk alleen maar het rietje in een melkpak te steken en aan de knop te draaien. Wel moet je even je kopje verplaatsen, want de koffie-uitloop en melkuitloop zitten niet naast elkaar.

Solo & Perfect Milk Melitta koffiemachine

Melitta Solo & Perfect Milk koffiemachine – geïntegreerde melkopschuimer

De draaiknop moet je zelf bedienen en weer terugzetten als je klaar bent, dit gaat dus niet geheel automatisch zoals je op sommige volautomaten wel ziet. Eventueel kun je ook zelf melk opschuimen met behulp van het stoompijpje, dit doe je door aan de knop op de koffieuitloop te draaien. Hiermee kun je trouwens ook hete melk maken, bijvoorbeeld voor chocolademelk of anijsmelk.

Koffiebonenreservoir

Het koffiebonenreservoir van dit apparaat is vrij klein, namelijk 125 gram. Wij vinden dit echter genoeg als de machine voor thuisgebruik is. Het betekent misschien dat je het reservoir elke dag moet aanvullen, maar dat is alleen maar goed. Als de koffiebonen te lang in het reservoir liggen, verliezen ze aroma en zijn ze lang niet meer zo lekker als wanneer ze vers uit het pak komen. Zonde. Wij raden dan ook aan om er voor te zorgen dat je elke dag de bonen moet aanvullen, als je dus langer met de bonen doet kun je er beter wat minder in doen.

Bewaar koffiebonen op een donkere, luchtdichte plek. Hierdoor blijven ze zo lang mogelijk goed. Ook kun je het beste geen supermarktbonen kopen, deze zijn bij aankoop al oud en zullen dus nooit zo lekker smaken als versgebrande bonen van een koffietentje of koffiespeciaalzaak. Daarnaast kun je daar ook advies vragen aan de verkopers, en eventueel even proeven of de bonen wat voor jou zijn. Zo zet je zelfs met een matige machine heerlijke koffie.

Melitta Solo & Perfect Milk bonenreservoir

Koffiebonenreservoir van de Melitta Solo & Perfect Milk koffiemachine

Waterreservoir

Ook water moet zo vers mogelijk zijn als je het zet. Dit klinkt een beetje gek, maar water gaat muf smaken als het lang stilstaat. Denk maar aan het glas water dat een tijdje op je nachtkastje staat, dat drink je ook niet meer op. Daarom kun je ook het waterreservoir het beste elke dag aanvullen met vers water. Doe dit bijvoorbeeld in de ochtend, bij je eerste kopje van de dag. Zo kun je een routine inbouwen en weet je dus zeker dat je nooit oud water drinkt. Mocht je behoefte hebben aan een waterfilter, dan kun je die ook in het reservoir plaatsen.

Onderhoud en ontkalken

Het is nodig om elke twee maanden de machine een uitgebreide schoonmaakbeurt te geven. Hierbij spoelt de machine zichzelf helemaal door, zodat je weer met een schone lei kunt beginnen. Met een soort pil maak je ook de zetgroep uitgebreid schoon. Melitta raadt aan de zetgroep sowieso wekelijks even om te spoelen onder lauwwarm water en dan een nachtje te laten opdrogen op een theedoek. Zo voorkom je schimmelvorming en koffieresten.

Wanneer je de Pro Aqua waterfilters van Melitta consequent gebruikt en de waterhardheid juist bepaald zal je de machine maar 1 keer per jaar moeten ontkalken. Door deze filter wordt ook je water gefilterd waardoor de smaak van je koffie dus nog beter zal zijn. Dit is op basis van 6 kopjes van 120 ml per dag en zes filters per jaar. Gebruik je geen waterfilter dan moet je elk kwartaal ontkalken.

De koffiemachine zal zich regelmatig doorspoelen, zo weet je zeker dat je altijd een frisse machine hebt. Een nadeel hiervan is dat de lekbak snel volraakt met het water wat hierbij wordt gebruikt. Aan de vlotter zie je of deze vol zit. Ook de koffieresidubak zit snel vol, maar dat kun je verwachten bij zo’n compacte machine.

Koffiedranken

Met het apparaat kun je espresso, normale koffie en melkspecialiteiten zetten. Welke melkspecialiteiten? Dat ligt aan jouw kunsten, je kunt bijvoorbeeld cappuccino’s zetten, maar ook latte en flat white. De melk moet je namelijk zelf opschuimen en de hoeveelheid bepaal je zelf. Ook kun je met het stoompijpje aan de slag, dan kun je zelfs latte art maken. Verder kun je heet water en warme melk zetten, zodat je ook thee en warme chocolademelk kunt maken.

Melitta Solo & Perfect Milk koffiemachine

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Heel eenvoudig in gebruik
Plus review koffiemachine Eenvoudig aan te passen naar eigen smaak
Plus review koffiemachine Goede kwaliteit koffie voor de prijs
Plus review koffiemachine Leuk instapmodel voor espressoliefhebbers
Plus review koffiemachine Een compacte machine die in iedere keuken past
Plus review koffiemachine Prachtig en eenvoudig design
Plus review koffiemachine Eenvoudig melkschuim maken met ingebouwde cappuccinatore

Minus review koffiemachine Lekbak en koffieresidubak regelmatig vol
Minus review koffiemachine Metalen maalschijven worden heet en verbranden de bonen bij veel gebruik
Minus review koffiemachine Koffieuitloop en melkuitloop niet direct naast elkaar
Minus review koffiemachine De machine moet vrij regelmatig schoongemaakt worden, soms brandt het waarschuwingslampje al voor de aangegeven 2 maanden
Minus review koffiemachine Geen reservoir voor gemalen koffie
Minus review koffiemachine Traag verwarmingssysteem

Prijs

De prijs van de Melitta Solo & Perfect Milk is ongeveer 350 euro, niet veel duurder dan de Solo & Milk, die 330 euro is maar iets lastiger in gebruik is. Het is een fijne machine voor mensen die voor het eerst een volautomaat kopen en daar graag melkspecialiteiten mee willen maken, zonder al te veel geld uit te willen geven. Je kunt niet echt veel verwachten van een machine rond deze prijs, maar het is zeker en vast een goed instapmodel. Je moet ook niet verwachten dat deze machine jaren meegaat zoals een machine van rond de 1.000 euro, maar voor een paar jaartjes is het een leuke machine. En daarna kun je wel overstappen op een een iets duurdere machine.

Wat is de mening van Mister Barish?

Zoals gezegd, het is een leuk instapmodel. De koffie is goed, zeker in combinatie met de juiste koffiebonen. De machine gaat je zeker niet teleurstellen, want je kunt er gewoon prima koffie mee zetten en ook heel eenvoudig melk mee opschuimen. Voor het geld kun je ook niet veel meer verwachten, er zitten bijvoorbeeld weinig opties op die je bij duurdere machines wel zult vinden. Kort gezegd: een prima machine voor mensen die nieuw zijn met volautomaten.

 

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso
Soort koffie: Koffiebonen
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, te maken met stoompijpje
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Nee
Heetwaterfunctie: Nee
Inhoud waterreservoir: 1,2 liter
Inhoud bonenreservoir: 125 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja, met draaiknop en knopjes
Gebruikersprofielen: Nee
Smartphone app: Nee
Geïntegreerde koffiemolen: Ja
Kopjes warmhoudplaat: Ja
Afneembaar waterreservoir: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Wekelijks handmatig reinigen, om de maand met reinigingsprogramma
Instelbare waterhardheid: Nee
Ingebouwde filter: Optie
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingstabletten.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 32,5 centimeter
Breedte: 20 centimeter
Diepte: 45,5 centimeter
Gewicht: 9 kg
Materiaal behuizing: Kunststof
Verwarmingssysteem: Boiler
Kleur: Zilver/zwart, Zwart

Energie
Vermogen: 1400 watt
Vermogen in standby: 0 watt

Andere Melitta koffiemachines in het assortiment

Melitta volautomatische koffiemachines zijn er in de verschillende uitvoeringen. Voor elke wens of budget een oplossing!

 

De volledige Melitta serie in detail:

Melitta Purista

Melitta Avanza

Melitta avanza koffiemachine black friday

Melitta Passione en Passione OT

Melitta CI E970

De Melitta CI E970 koffiemachine - zilver

 

Melitta CI Touch

Melitta CI Touch koffiemachine

 

Melitta Barista T Smart

Melitta Barista T Smart koffiemachine

 

 

Melitta Barista TS Smart

Melitta Barista TS Smart koffiemachine

 

 

Melitta Caffeo Solo E950

Melitta Caffeo Solo koffieautomaat

 

 

Melitta Solo & Milk E953

Melitta Solo & Milk koffiemachine

 

Melitta Solo Perfect Milk E957

Melitta Solo & Perfect Milk koffiemachine

 

Heb je een vraag over Melitta koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .